Υγεία & Ομορφιά
Ασκηθείτε Νηστικός για Απώλεια Λίπους: Μύθος ή Αλήθεια;
Γυμναστική

Ασκηθείτε Νηστικός για Απώλεια Λίπους: Μύθος ή Αλήθεια;

Η άποψη ότι η αερόβια άσκηση όταν είμαστε νηστικοί είναι περισσότερο αποδοτική απ’ ότι όταν έχουμε καταναλώσει κάποιο γεύμα ή σνακ, όσον αφορά την απώλεια λίπους, είναι αρκετά διαδεδομένη στον χώρο του fitness.

Πόση αλήθεια όμως κρύβει αυτό;

Ασκηθείτε Νηστικός για Απώλεια Λίπους: Μύθος ή Αλήθεια;

Βασικές Μεταβολικές «Αλήθειες»

Η κατανάλωση κάποιου γεύματος ή σνακ πριν από την προπόνηση οδηγεί, ουσιαστικά, στην παροχή θρεπτικών συστατικών και πιο συγκεκριμένα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους (ανάλογα με την σύσταση του γεύματος) στον οργανισμό.

Κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης, και ανάλογα με την έντασή της, ο οργανισμός χρησιμοποιεί σε διαφορετικά ποσοστά τα συστατικά αυτά, προκειμένου να αντλήσει ενέργεια για την εκτέλεση της άσκησης.

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση της αερόβιας άσκησης, όπως είναι το τρέξιμο, η προτιμώμενη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό κατά τη διάρκειά της είναι οι υδατάνθρακες στο αίμα (σάκχαρο) και οι αποθηκευμένοι υδατάνθρακες στο σώμα (γλυκογόνο).

Έχει μάλιστα φανεί, ότι όταν οι υδατάνθρακες αυτοί παρέχονται πριν την άσκηση (στην περίπτωση δηλαδή κατανάλωσης ενός γεύματος), ο οργανισμός τους προτιμά σαν πηγή ενέργειας έναντι του αποθηκευμένου λίπους. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όταν η προπόνηση είναι χαμηλής ή μέτριας έντασης.

Τι Γίνεται αν Κοιτάξουμε την Απώλεια Λίπους Μακροπρόθεσμα;

Αντίθετα, για την ίδιας έντασης άσκηση όταν δεν έχουμε καταναλώσει κάποιο γεύμα  προηγουμένως, ο οργανισμός στρέφεται στο λίπος του σώματος σαν «καύσιμο» για την εκτέλεση της άσκησης.

Ως εδώ, όλα δείχνουν ότι η άσκηση με άδειο στομάχι οδηγεί στην υψηλότερη κατανάλωση του αποθηκευμένου λίπους σαν πηγή ενέργειας για την εκτέλεση της άσκησης.

Είναι, μάλιστα, σημαντικό να πούμε, ότι η παραπάνω προσαρμογή είναι χαρακτηριστικό κυρίως των λιγότερο προπονημένων ατόμων.

Αντίθετα, άτομα που είναι προπονημένα, εξακολουθούν να αντλούν σημαντική ενέργεια από το αποθηκευμένο λίπος στο σώμα τους, ακόμα κι εάν έχουν καταναλώσει κάποιο γεύμα με υδατάνθρακες πριν την άσκηση.

Τι Γίνεται αν Κοιτάξουμε την Απώλεια Λίπους Μακροπρόθεσμα;

Αν και οι μελέτες στο συγκεκριμένο τομέα είναι λίγες, η κατανάλωση κάποιου γεύματος ή όχι πριν από την άσκηση δεν φαίνεται να επηρεάζει την κατανάλωση θερμίδων στο σύνολο της ημέρας ή την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

Με άλλα λόγια, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα στην μακροπρόθεσμη απώλεια λίπους όταν η άσκηση γίνεται χωρίς να έχουμε καταναλώσει κάποιο γεύμα, έναντι του να γίνεται μετά από την κατανάλωση κάποιου γεύματος.

Απόδοση στην Άσκηση

Δεδομένου ότι η απώλεια λίπους δεν είναι ο μοναδικός στόχος της άσκησης, είναι σημαντικό να δούμε πώς επηρεάζει η κατανάλωση τροφής την απόδοση στην άσκηση, αλλά και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού.

Έτσι, όσον αφορά στο πρώτο, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η απόδοση σε μέτριας έντασης άσκησης δεν επηρεάζεται σημαντικά από το αν έχει καταναλωθεί κάποιο γεύμα προηγουμένως ή όχι.

Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο όταν πρόκειται για μέγιστης έντασης άσκηση, όπου η κατανάλωση υδατανθράκων πριν το γεύμα βοηθά περισσότερο στην απόδοση, σε σχέση με την εκτέλεση της άσκησης σε νηστεία.

Όσον αφορά την διατήρηση της μυϊκής μάζας, οι σχετικές μελέτες δεν φανερώνουν κάποιο προτέρημα (ή μειονέκτημα) σε σχέση με το εάν το άτομο είναι νηστικό ή όχι πριν ασκηθεί.

Μέμα Λαμπροπούλου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Spinning – Γνωρίστε τα Οφέλη του

Τροφές για Σωστή Αποθεραπεία Μετά την Άσκηση

Bάνα Νικολαίδου

Οι Θετικές Αλλαγές στη Ζωή σας που θα Αποκομίσετε Περπατώντας 30 Λεπτά Καθημερινά

d.tsagkrinos

Αθλητισμός: Η Καλύτερη Θεραπεία για τη Γήρανση

Τα Καλύτερα Είδη Άσκησης για Απώλεια Βάρους

Η Φροντίδα των Ατόμων που Αθλούνται

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ