Υγεία & Ομορφιά
Αποτρίχωση και Ερεθισμένο Δέρμα.
Δερματολογία

Αποτρίχωση και Ερεθισμένο Δέρμα

«Μετά την αποτρίχωση έχω κοκκινίλες στο δέρμα. Αγόρασα ταινίες με κερί αποτρίχωσης, αλλά δεν μπορώ να τις ανεχτώ. Μου έχουν δημιουργήσει κοκκινίλες στα πόδια μου!»

Όπως φαίνεται, εδώ εκδηλώθηκε αλλεργία στο κολοφώνιο που υπάρχει σε ορισμένα κεριά αποτρίχωσης.

Αποτρίχωση και Ερεθισμένο Δέρμα.

Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί ένα κερί με ζάχαρη ή με ορυκτής προέλευσης ρητίνες που είναι λιγότερο ερεθιστικά.

Υπάρχουν κεριά με ζάχαρη που χρησιμοποιούνται στην κανονική θερμοκρασία.

Ο τομέας των προϊόντων αποτρίχωσης εξελίσσονται πολύ δυναμικά, εξ’ αιτίας του αυξημένου κόστους μιας αποτρίχωσης σε ένα ινστιτούτο.

Διακρίνουμε τρείς τεχνικές αποτρίχωσης:

1. Αυτές που απομακρύνουν τις τρίχες της επιφάνειας χωρίς να φτάσουν στη ρίζα

Είναι τεχνικές γρήγορες και πρακτικές, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι οι τρίχες ξαναβγαίνουν πολύ γρήγορα.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το ξυράφι (απαραίτητη η χρήση ενός αφρού ή κρέμας ξυρίσματος σε υγρό δέρμα) και η ηλεκτρική ξυριστική μηχανή.

Επίσης, υπάρχουν και οι αποτριχωτικές κρέμες, που έχουν το μειονέκτημα της δυσάρεστης οσμής, λόγο του θειογλυκολικού οξέως που περιέχουν, για κερατολυτική δράση.

Οι κρέμες αυτές χρησιμοποιούνται πάνω στη ζώνη προς αποτρίχωση σε παχιά στρώση, αφήνονται να δράσουν 4-8 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρείται η κρέμα με μία σπάτουλα και ξεπλένουμε με άφθονο χλιαρό νερό.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνά, αλλά με διάστημα 8 τουλάχιστον ημερών.

Μετά την αποτρίχωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αλκαλικά σαπούνια ή αλκοολούχα προϊόντα, επειδή επιτείνουν τον ερεθισμό του δέρματος.

Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε πολύ ευαίσθητα ή ερεθισμένα δέρματα και τέλος, δεν συνιστάται το δέρμα να εκτίθεται άμεσα στον ήλιο.

Μετά την αποτρίχωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αλκαλικά σαπούνια ή αλκοολούχα προϊόντα, επειδή επιτείνουν τον ερεθισμό του δέρματος.

2. Αυτές που απομακρύνουν τις τρίχες από την ρίζα τους

Με αυτές τις τεχνικές, η επανεμφάνιση των τριχών είναι πιο αργή (περίπου 3 εβδομάδες) και με τη συνεχή τους χρήση οι τρίχες ατροφούν και η πυκνότητά τους μειώνεται.

Εδώ ανήκουν οι αποτριχωτικές συσκευές, η αποτρίχωση με κεριά τα οποία χρησιμοποιούνται ζεστά ή χλιαρά και αλείφονται πάνω στο δέρμα, καθώς επίσης και οι αποτριχωτικές ταινίες με κρύο κερί που προσκολλούνται στο δέρμα και μετά τραβιούνται μαζί με τις τρίχες.

Όλες οι παραπάνω πρακτικές έχουν το μειονέκτημα ότι είναι επώδυνες και για να εφαρμοστούν πρέπει η τρίχα να έχει φθάσει σε ένα ανάλογο μήκος επάνω στο δέρμα.

Μετά τη χρήση αυτών των αποτριχωτικών, μπορούμε να συστήσουμε ένα προϊόν που επιβραδύνει την ανάπτυξη των τριχών (με βάσει πρωτεολυτικά ένζυμα).

3. Η μόνιμη αποτρίχωση που καταστρέφει οριστικά τον βολβό της τρίχας και η τρίχα δεν ξαναβγαίνει

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η ηλεκτρική αποτρίχωση που με μια βελόνα μεταδίδει ηλεκτρισμό στη ρίζα της τρίχας, αργή σε αποτελέσματα και πολύ επώδυνη και η αποτρίχωση με laser, λιγότερο επώδυνη, που μεταδίδει φωτόνια ορισμένου μήκους κύματος που απορροφώνται από τη μελανίνη της τρίχας και έτσι καίγεται η τρίχα.

Μετά τις συνεδρίες με laser, δεν πρέπει το δέρμα να εκτεθεί στον ήλιο για τουλάχιστον 15 ημέρες.

Η συμβουλή μας: Μετά την εφαρμογή οποιασδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους αποτρίχωσης, προτείνεται η χρήση μιας καταπραϋντικής κρέμας με πανθενόλη, αλλαντοΐνη και ψευδάργυρο για αναπλαστική και αντιμικροβιακή δράση.

Σε περίπτωση που το δέρμα εμφανίζεται ερεθισμένο και έντονα κόκκινο μετά την αποτρίχωση, προτείνεται, για 1-2 εφαρμογές, η χρήση μιας κορτιζονούχας κρέμας, έτσι ώστε να επιτύχουμε πιο άμεση καταπράϋνση του δέρματος.

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να Απαλλαγείτε από τα Μαύρα Στίγματα

Bάνα Νικολαίδου

Η Ωχρότητα του Προσώπου

yoadmin

Μύκητες στα Νύχια

yoadmin

Συμβουλές για να Διατηρήσετε τα Νύχια των Ποδιών σας Υγιή

Bάνα Νικολαίδου

Τι Είναι η Ορμονική Ακμή και πώς Σχετίζεται με την Εμμηνόπαυση

d.tsagkrinos

Τι να Κάνετε για να μη Μυρίζει ο Ιδρώτας σας

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ