Υγεία & Ομορφιά
Μία από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές της στοματικής κοιλότητας είναι η απώλεια της γεύσης.
Μία από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές της στοματικής κοιλότητας είναι η απώλεια της γεύσης.
Διάφορες Παθήσεις

Απώλεια Γεύσης – Τι Είναι και πού Μπορεί να Οφείλεται

Μία από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές της στοματικής κοιλότητας είναι η απώλεια της γεύσης.

Εκτός από την πλήρη απώλεια της γεύσης, ένα άτομο μπορεί να πάσχει από υπογευσία, δηλαδή μειωμένη ικανότητα διάκρισης γλυκών, πικρών, ξινών, αλμυρών γεύσεων ή αγευσία, δηλαδή αδυναμία διάκρισης γεύσης.

Τέλος, μπορεί κάποιος να αναγνωρίζει λάθος μια γεύση ή να αντιλαμβάνεται άσχημη γεύση σε μια ουσία που κανονικά είναι ευχάριστη.

Η γεύση ανήκει στο χημικό αισθητήριο σύστημα.

Μία από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές της στοματικής κοιλότητας είναι η απώλεια της γεύσης.

Η διαδικασία ξεκινά όταν μικροσκοπικά μόρια που απελευθερώνονται από τις ουσίες διεγείρουν ειδικά κύτταρα στο στόμα.

Αυτά τα ειδικά αισθητικά κύτταρα μεταβιβάζουν το μήνυμα με νεύρα στον εγκέφαλο όπου αναγνωρίζονται συγκεκριμένες γεύσεις.

Τα γευστικά κύτταρα αντιδρούν στα φαγητά και τα ποτά.

Αυτά τα επιφανειακά κύτταρα στο στόμα στέλνουν τις πληροφορίες στις νευρικές τους ίνες.

Τα γευστικά κύτταρα είναι συγκροτημένα στους γευστικούς κάλυκες του στόματος και λαιμού.

Οι άνθρωποι μπορούν συνήθως να αναγνωρίσουν 4 βασικές γευστικές αισθήσεις: γλυκό, ξινό, πικρό, αλμυρό.

Στο στόμα αυτές οι γεύσεις με την υγρασία, την θερμοκρασία και τις αισθήσεις από το κοινό χημικό αισθητήριο σύστημα συνδυάζονται με οσμές για να παράγουν την αντίληψη της γεύσης.

Οι γεύσεις αναγνωρίζονται κυρίως μέσω της αίσθησης της όσφρησης.

Αν για παράδειγμα κανείς κρατά κλειστή την μύτη ενώ τρώει σοκολάτα, θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει τη γεύση της σοκολάτας.

Αυτό συμβαίνει επειδή η γεύση της σοκολάτας γίνεται αντιληπτή και από την μυρωδιά.

Οι άνθρωποι μπορούν συνήθως να αναγνωρίσουν 4 βασικές γευστικές αισθήσεις: γλυκό, ξινό, πικρό, αλμυρό.

Αίτια απώλεια της γεύσης

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται μα απώλεια γεύσης, οι περισσότεροι ωστόσο την αποκτούν λόγω τραυματισμού ή ασθένειας όπως.

-Μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού

-Τραυματισμοί στο κεφάλι

-Πολύποδες στις ρινικές κοιλότητες

-Μολύνσεις παραρρινικών κόλπων

Ορμονικές διαταραχές

-Οδοντιατρικά προβλήματα

-Έκθεση σε χημικές ουσίες, όπως εντομοκτόνα.

-Ακτινοθεραπείες

Αντιμετώπιση απώλειας της γεύσης 

Αν κάποιο φάρμακο είναι η αιτία για την απώλεια γεύσης, η διακοπή του ή η αλλαγή του μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Αν η απώλεια γεύσης σχετίζεται με αναπνευστικές λοιμώξεις ή αλλεργίες, οι ασθενείς την ανακτούν με την ανάρρωση.

Σποραδικά η ανάκτηση γεύσης συμβαίνει αυτόματα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός – Πώς Μπορείτε να Αποφύγετε τη Μόλυνση Μέσω των Ματιών

a.alefragkis

Φερριτίνη στο Αίμα – Γιατί Είναι Τόσο Σημαντική

Evi Makavelou

Αιμορροΐδες – Πώς Μπορείτε να Ανακουφιστείτε από τα Συμπτώματα

Ξηροδερμία ή Ατοπική Δερματίτιδα;

Τι Είναι η Σκολίωση και Ποια τα Κύρια Συμπτώματά της

a.alefragkis

Οι Επιπτώσεις των Εμβοών στην Ψυχολογική Κατάσταση

Evi Makavelou

Οι Πιθανοί Λόγοι που Προκαλούν Απώλεια Όρεξης

Editor6 pharma

Τα Σημάδια των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Αιτίες που Πέφτουν τα Μαλλιά

Evi Makavelou

Οι Επιπτώσεις των Αλλαγών του Καιρού στο Μυοσκελετικό Σύστημα

Editor7 pharma

Πότε Μπορεί να Λιποθυμήσετε

Evi Makavelou

Ψύξη – Συμπτώματα, Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou