Υγεία & Ομορφιά
Αντιπυρετικά και Παιδιά
Ασθένειες/Προβλήματα

Αντιπυρετικά και Παιδιά

Μην δίνετε αντιπυρετικά ή άλλα φάρμακα στα παιδιά με τα κουταλάκια της κουζίνας.

Όταν το παιδί αρρωσταίνει, οι γονείς κάνουν πολύ συχνά το λάθος να χορηγούν τα φάρμακα (διάφορα σιρόπια και εναιωρήματα) που τους έχει συστήσει ο παιδίατρος με τα κοινά κουτάλια κουζίνας, τα οποία ωστόσο διαφέρουν σημαντικά σε όγκο. 

Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Φρετζάγιας, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων «η ακρίβεια της δόσης αναλγητικού αντιπυρετικού είναι κρίσιμος δείκτης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας». 

Αντιπυρετικά και Παιδιά

Η δόση του φαρμάκου θα πρέπει να προσαρμοστεί τόσο στην ηλικία όσο και στο σωματικό βάρος του παιδιού για να εξασφαλιστεί η καλύτερη κλινική αποτελεσματικότητα, αλλά και η ελαχιστοποίηση των όποιων παρενεργειών.

Η χρήση των κοινών κουταλιών που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας έχει ως αποτέλεσμα να διαφοροποιείται σημαντικά η δόση που έχει συστήσει ο παιδίατρος. 

Αν όμως χορηγήσουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου, αυξάνουμε τον κίνδυνο των παρενεργειών, ενώ αν χορηγήσουμε μικρότερη δόση, μειώνουμε την αποτελεσματικότητά του. 

Ας σημειώσουμε ότι μια πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών «Άλφα» στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν 71 διαφορετικά μικρά κουτάλια που συλλέχθηκαν από 25 νοικοκυριά είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα: τα κουταλάκια που έχουμε στο σπίτι μας έχουν όγκο από 2,5 έως 7,3 ml.

Η Δοσομετρική Σύριγγα σε ml 

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων προκειμένου να αντιμετωπίσει τη σημαντική ετερογένεια στο τρόπο χορήγησης υγρών φαρμακευτικών μορφών, έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες. 

Η Ακαδημία προτείνει ως αποκλειστικό τρόπο χορήγησης των υγρών φαρμακευτικών μορφών στα παιδιά την ειδική δοσομετρική σύριγγα σε ml ώστε οι γονείς να αποφύγουν τα δοσομετρικά λάθη και τη σύγχυση που μπορεί να προκαλέσουν τα κουτάλια της κουζίνας. 

Η ειδικά σχεδιασμένη αυτή σύριγγα συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία των περισσότερων φαρμάκων.

Μην δίνετε αντιπυρετικά ή άλλα φάρμακα στα παιδιά με τα κουταλάκια της κουζίνας.

Μην την αγνοείτε.

Να θυμάστε ότι οι κοινές σύριγγες δεν εξυπηρετούν, καθώς δεν είναι σχεδιασμένες για το σκοπό αυτό. 

Όταν το παιδί είναι άρρωστο, όλοι οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν τα παρακάτω: 

• Να επιλέγουν το σωστό αναλγητικό με βάση την αιτία του πόνου, 

• Να λαμβάνουν υπόψη τους και τα άλλα φάρμακα  που παίρνουν τα παιδιά

• Να διαβάζουν προσεκτικά το ένθετο φυλλάδιο οδηγιών 

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες χορήγησης του φαρμάκου που τους έχει δώσει γραπτώς ο παιδίατρος ή ο Φαρμακοποιός τους. 

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.praktoreio-ygeias.gr
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψωρίαση στα Παιδιά και Τρόποι Αντιμετώπισης

Οι Πιθανοί Λόγοι που το Μωρό σας Ξυπνάει τα Βράδια

Οι Ενδείξεις ότι το Παιδί σας Έχει Πρόβλημα Όρασης

Νέα Σχολική Χρονιά, Νέες Ψείρες…

yoadmin

Άμεση Δράση για Μικρούς Ασθενείς

yoadmin

Αντιμετωπίστε Άμεσα τα Εγκαύματα στο Σπίτι

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ