Υγεία & Ομορφιά
Κρυολόγημα

Αντιμετωπίστε τον Πονόλαιμο Άμεσα

Ο πονόλαιμος είναι μια ενόχληση που μπορεί να μας απασχολήσει όλον τον χρόνο.

Το καλοκαίρι η ένταση των κλιματιστικών και τα κρύα ποτά μπορεί να προκαλέσουν πόνο, ενώ τον χειμώνα οι ιώσεις που κυκλοφορούν και οι αλλαγές στη θερμοκρασία εντείνουν τα προβλήματα.

Διαβάστε πώς θα ανακουφιστείτε πριν κλείσει η φωνή σας…

Ο πονόλαιμος είναι ένα σύμπτωμα που υποδηλώνει ερεθισμό ή φλεγμονή των τοιχωμάτων του φάρυγγα, των αμυγδαλών και ενδεχομένως και του λάρυγγα.

Ο πονόλαιμος λοιπόν, μπορεί να οφείλεται σε μια οξεία φλεγμονή του φάρυγγα και των υπερώιων αμυγδαλών.

Είναι η συχνότερη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Ο πονόλαιμος λοιπόν, μπορεί να οφείλεται σε μια οξεία φλεγμονή του φάρυγγα και των υπερώιων αμυγδαλών.

Αν ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιογενή οξεία φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα, μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο στον φάρυγγα, πυρετό και πονοκέφαλο.

Συνήθως οι αμυγδαλές είναι πρησμένες, ο φάρυγγας είναι κόκκινος και μπορεί να έχετε και συνάχι, βήχα και επιπεφυκίτιδα.

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των καταστάσεων φλεγμονής της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας μπορείτε να πάρετε παστίλιες για τον λαιμό και στοματικά διαλύματα, που περιέχουν ουσίες με αντισηπτική, τοπική αναισθητική, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

Συμβουλές “Κλειδιά”

• Για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα και να δράσει το φάρμακο, αφήστε την παστίλια να λιώσει αργά στο στόμα χωρίς να την μασάτε ή να την καταπίνετε.

Ειδικότερα, αυτές που περιέχουν λιδοκαΐνη ή άλλο αναισθητικό παράγοντα, δεν πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια ή πριν από το γεύμα, λόγω της αναισθητικής τους δράσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου ή μουδιάσματος στο στόμα.

Εξάλλου για να έχετε θετικό αποτέλεσμα, για τουλάχιστον μισή ώρα μετά τη λήψη της παστίλιας δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε κάτι.

• Η λήψη παστίλιας για το λαιμό συνιστά μία σύντομη φαρμακευτική αγωγή, η οποία δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 7-10 ημέρες, γιατί μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας της στοματικής κοιλότητας.

• Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν πλέον των 5 ημερών ή δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γιατρό.

• Γενικά δεν συνιστάται η λήψη παστίλιας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών.

Ειδικότερα δε, όσον αφορά αυτές που περιέχουν ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση αντενδείκνυται η λήψη τους σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

• Επίσης, δεν συνιστάται η χρήση τους κατά την κύηση και τη γαλουχία.

• Τέλος, παστίλιες για το λαιμό που περιέχουν φυτικά συστατικά όπως είναι η πρόπολη, το μέλι και το εκχύλισμα ευκαλύπτου, μπορεί να είναι αποτελεσματικές όταν υπάρχει ήπιος ερεθισμός και βραχνάδα.

παστίλιες για το λαιμό που περιέχουν φυτικά συστατικά όπως είναι η πρόπολη, το μέλι και το εκχύλισμα ευκαλύπτου, μπορεί να είναι αποτελεσματικές όταν υπάρχει ήπιος ερεθισμός και βραχνάδα.

• Είναι σημαντικό ο αέρας των εσωτερικών χώρων να διατηρείται υγρός και δροσερός, μεταξύ 18 και 20 ° C.

• Να αποφεύγεται η διαμονή σε περιβάλλον με καπνίζοντες, η έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες ή αλλεργιογόνους παράγοντες, καθώς και η χρήση κλιματιστικού.

• Να καταναλώνετε άφθονα υγρά, καθώς και ζεστά αφεψήματα βοτάνων με μέλι που έχουν μαλακτικές ιδιότητες.

Για να αποφευχθεί ο περεταίρω ερεθισμός του λαιμού αλλάξτε λίγο τις διατροφικές σας συνήθειες και να τρώτε υγρές και ημιστερεές τροφές (σούπες, ζελέ, γιαούρτι), αποφεύγοντας τρόφιμα που μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο το βλεννογόνο λόγω της τραχύτητάς τους, όπως παξιμάδια, κράκερ, ξεροψημένα τρόφιμα κ.λπ.

Επίσης, συστήνεται περιορισμός της χρήσης αλατιού και καρυκευμάτων διότι ερεθίζουν τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα. 

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τις Ιώσεις

Κρυολόγημα -Τρόποι για να το Αποτρέψετε

2 Ιώσεις που Αγαπούν το Κρύο

Ιγμορίτιδα – Ποια τα Αίτια που την Προκαλούν και πώς να την Αντιμετωπίσετε

Τι Πρέπει να Κάνω αν Κολλήσω Γρίπη;

Συνάχι, Το πιο Συχνό Σύμπτωμα του Κρυολογήματος