Υγεία & Ομορφιά
Αντιμετωπίστε τον Καύσωνα
Καλοκαίρι

Αντιμετωπίστε τον Καύσωνα

Θερμοπληξία είναι η υπερθέρμανση (υπερθερμία) του σώματος, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας του σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα.

Πρόκειται για μια βαριά και επείγουσα κλινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους καύσωνα και προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα, παχύσαρκους και παιδιά.

Αντιμετωπίστε τον Καύσωνα

Το Απαραίτητο Νερό

Για να προστατευτείτε από τον καύσωνα το πρώτο που πρέπει να κάνετε, ιδιαίτερα αν ανήκετε σε μια από τις ευπαθείς ομάδες, είναι να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.

Για κάθε λίτρο νερού που χάνουμε από τη ζέστη και τον ιδρώτα, η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται, οι καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται κατά 8 παλμούς το λεπτό και η απόδοση της καρδιάς μας μειώνεται.

Η Σωστή Διατροφή

Όπως γνωρίζουμε, η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση του οργανισμού μας, γι’ αυτό και η τροφή μας θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την θερμοκρασία και την εποχή.

Τα μεγάλα και βαριά γεύματα απαιτούν περισσότερο χρόνο για να τα χωνέψουμε, με αποτέλεσμα να προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Τα γεύματα που προτείνονται στη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα είναι οι σαλάτες, τα φρέσκα φρούτα, καθώς και τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το κόκκινο κρέας, που αυξάνουν τη μεταβολική θερμότητα.

Η Σωστή Διατροφή Παίζει Σημαντικό Ρόλο στην Ενυδάτωση του Οργανισμού μας

Ντυθείτε Κατάλληλα

Αυτό σημαίνει να αποφεύγεται τα σκουρόχρωμα ρούχα, τα οποία μπορεί να κολακεύουν την σιλουέτα αλλά αποτελούν “μαγνήτη” θερμότητας.

Η θερμική εξάντληση είναι σύνηθες φαινόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να αντιμετωπιστεί με δροσερές κομπρέσες στο πρόσωπο και την κατανάλωση ηλεκτρολυτών (στοιχεία που βρίσκονται σε υγρά του σώματος, φέρουν ηλεκτρικό φορτίο και βοηθούν στην σωστή οξυγόνωση του αίματος και στην μεταφορά των θρεπτικών συστατικών) οι οποίοι χάνονται λόγω της αφυδάτωσης που συνοδεύει την θερμοπληξία.

Η διατήρηση της ισορροπίας τους στον ανθρώπινο οργανισµό είναι πολύ σηµαντική, καθώς ρυθμίζουν την κατανοµή νερού στο σώµα, επηρεάζουν το pH του αίµατος και συμβάλλουν στη νευροµυϊκή διέγερση.

Θυμηθείτε:

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση.

Το αλκοόλ προσφέρει μια προσωρινή αίσθηση δροσιάς, αλλά στην πραγματικότητα αφυδατώνει τον οργανισμό.

Να το αποφεύγετε τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Προτιμήστε δροσερό νερό και χυμούς φρέσκων φρούτων.

Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλοκαίρι και Κίνδυνοι – Πώς να Αντιμετωπίσετε το Τσίμπημα Τσούχτρας

d.tsagkrinos

Πώς να Αντιμετωπίσετε το Τσίμπημα Τσούχτρας ή Μέδουσας

Bάνα Νικολαίδου

Πώς θα Προστατευτείτε από τις Γυναικολογικές Λοιμώξεις το Καλοκαίρι

Bάνα Νικολαίδου

Πώς να Προστατευτούμε από τα Καλοκαιρινά Τσιμπήματα

yoadmin

Δυσκοιλιότητα το Καλοκαίρι – Πώς θα την Αποφύγετε

Bάνα Νικολαίδου

Τα Απαραίτητα για τις Διακοπές

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ