Υγεία & Ομορφιά
Εναλλακτικές Θεραπείες

Αντιμετωπίστε τις Φθινοπωρινές Ιώσεις με τη Δύναμη της Φύσης

Η χρήση θεραπευτικών φυτών αντιπροσωπεύει την πιο αρχαία και καθολική μορφή ανθρώπινης φροντίδας. Είναι γνωστό ότι σε κάθε ιστορική εποχή και μεταξύ όλων των λαών, σε κάθε πολιτισμό και περιοχή του κόσμου, τα φαρμακευτικά φυτά ήταν, στην πραγματικότητα, το ουσιαστικό θεμέλιο της θεραπείας.

O όρος φυτοθεραπεία εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1920 από τον Γάλλο ιατρό Henri Leclerc (1870-1955). Από την Ινδία έως την Κίνα, από το Θιβέτ έως τη Νότια Αμερική, τα φαρμακευτικά φυτά συνεχίζουν να αποτελούν την κύρια μορφή φροντίδας για τους τοπικούς πληθυσμούς. Στη Δύση, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια προοδευτική ανακάλυψη φαρμακευτικών φυτών.

Έτσι, εάν έχουν παύσει να χρησιμοποιούνται σε δημοφιλές επίπεδο με τη μορφή εμπειρικών παρασκευασμάτων, έχουν βρει όλο και περισσότερο χώρο στα τακτικά ράφια των φαρμακείων, διαθέσιμα για να συνεχίσουν το έργο τους για την πρόληψη και τη θεραπεία μικρών και μεγάλων παθήσεων του σώματος, ψυχικών διαταραχών, εξασφαλίζοντας πιο ολοκληρωμένη ευεξία. Τα φυτά συνεχίζουν επομένως να είναι ο πνεύμονας του πλανήτη μας και μια πολύτιμη πηγή υγείας για τους ανθρώπους.

Tips

Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 60% των φαρμάκων που καταναλώνουμε προέρχονται από φυτικά κύτταρα, ενώ οι μελετητές εξακολουθούν να αναζητούν στη φύση… τη λύση στις συνεχείς προκλήσεις μίας νόσου.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, ο οργανισμός προσβάλλεται πιο εύκολα από βακτήρια και ιούς, λόγω δυσμενών κλιματολογικών και ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Ορισμένα φαρμακευτικά φυτά χρησιμοποιούνται τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπεία πολλών εποχιακών παθήσεων της αναπνευστικής οδού, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε τον προστατευτικό ρόλο της πρόπολης και της εχινάκειας έναντι των φθινοπωρινών και χειμερινών εποχιακών λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού.

Χρήσιμα φυτικά εκχυλίσματα για να καταπολεμήσετε τις φθινοπωρινές ιώσεις

Εχινάκεια η στενόφυλλη.

Εχινάκεια η στενόφυλλη

Η εχινάκεια είναι το πλέον διαδεδομένο βότανο σε Ευρώπη και Αμερική για την ταχύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, του συναχιού και κάθε είδους λοίμωξης.

Eίναι χρήσιμη για τη θωράκιση του οργανισμού σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων και της γρίπης, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για την εύρυθμη λειτουργία του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, για την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, κ.λπ.

Το βότανο αυτό μπορούμε να το βρούμε σε διάφορες μορφές, όπως βάμμα, εκχύλισμα και κάψουλες. Η κάθε μορφή έχει τα χαρακτηριστικά της και ο φαρμακοποιός είναι ο ειδικός για να συμβουλέψει την πιο σωστή μορφή. Στην αγορά παρατηρούμε επίσης πολλούς συνδυασμούς της εχινάκειας με άλλα φυτικά εκχυλίσματα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Ασερόλα

Πρόκειται για ένα φυτό πλούσιο σε ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), συνοδευόμενο από άλλα οργανικά οξέα. Η περιεκτικότητα των φλαβονοειδών, και ιδιαίτερα των ανθοκυανιδινών, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η κύρια δράση της είναι αντιοξειδωτική, ενώ «λειτουργεί» και ως ανοσοδιεγερτικό και αντι-αναιμικό.

Θύμος ο κοινός, γνωστό ως θυμάρι ή θρούμπι

  • Αντι-μολυσματική δράση: το αιθέριο έλαιο έχει καλά αποδεδειγμένες αντιβακτηριακές – αντιικές ιδιότητες κυρίως λόγω των φαινολών και ιδίως της θυμόλης και της καρβακρόλης.
  • Κύριες ενδείξεις: παθήσεις των άνω αεραγωγών, λοιμώξεις του στόματος, επιφανειακές μυκητιάσεις του δέρματος, νεανική ακμή.
  • Κύρια δράση: αντι-μολυσματική.
  • Άλλες δράσεις: αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική.
Αστράγαλος ο μεμβρανώδης.

Αστράγαλος ο μεμβρανώδης

Ο αστράγαλος ο μεμβρανώδης τονώνει και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντιπροσωπεύει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές σε περίπτωση «πεσμένου» ανοσοποιητικού συστήματος.

Έχει επίσης αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις, τονωτικές και διουρητικές ιδιότητες. Πρόκειται για ένα ισχυρό φυσικό ανοσοδιεγερτικό, το οποίο καθορίζει μια αντιβακτηριακή και αντιική δράση.

Έχει την ικανότητα να διεγείρει την παραγωγή λεμφοκυττάρων και μακροφάγων, απαραίτητα για την καταπολέμηση των ιώσεων.

Πρόπολη

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες προκαλεί έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον παγκοσμίως, καθώς δημοσιεύονται περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα για την πρόπολη ετησίως.

Σε γενικές γραμμές, η πρόπολη φαίνεται να έχει δράση ενάντια στα παθογόνα βακτήρια, στους ιούς και στους μύκητες, όχι μόνο για την αντιφλεγμονώδη δράση της, αλλά και για τη θετική της επίδραση σε διάφορες παθήσεις του δέρματος.

Ουγκαρία η εριώδης

Η ανοσοδιεγερτική δράση της uncaria tomentosa, όπως ονομάζεται επιστημονικά, αποδίδεται στην παρουσία πεντακυκλικών αλκαλοειδών, η οποία διασφαλίζει τη ρύθμιση και τον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων Β και Τ.

Για τον λόγο αυτό, ενδείκνυται για τη θεραπεία των αλλεργιών, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των λοιμώξεων που προκαλούνται από τους ιούς και τα βακτήρια και στην πρόληψη της ψύξης των άνω αεραγωγών, όπως πυρετός, βήχας και κρυολόγημα.

Ανδρέας Κακαβούλας Μαρκέττι, Φαρμακοποιός, Msc Phytotherapy, Msc Cosmetology – Cosmetic Science, Msc Clinical Pharmacy
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βότανα που προσφέρουν τόνωση και ενέργεια

Stelios Resitis

Βαλεριάνα και Προκατάληψη

yoadmin

Τα Βότανα που Καταπραΰνουν τους Ερεθισμούς το Καλοκαίρι

Evi Makavelou

Κρυσταλλοθεραπεία – Θεραπεία με τη Δύναμη των Κρυστάλλων

Evi Makavelou

Γλυκόριζα – Τα Οφέλη της στον Οργανισμό

Evi Makavelou

Αντιμετωπίζοντας την Οξεία Διάρροια με τη Δύναμη της Φύσης

yoadmin

Εναλλακτικές Θεραπείες

Φυσικές Λύσεις Κατά της Αϋπνίας

Προβλήματα Υγιεινής και Τρόποι Αντιμετώπισης

Evi Makavelou

Πρόπολη και Ευεργετικές Ιδιότητες

Evi Makavelou

Βελονισμός και Πονοκέφαλος – Πώς Βοηθάει;

Evi Makavelou

Συμπληρωματικές Θεραπείες για την Αντιμετώπιση του Υποθυρεοειδισμού

Editor6 pharma