Υγεία & Ομορφιά
Ανεπαρκής η Σωματική Άσκηση για τους Εφήβους.
Ανεπαρκής η Σωματική Άσκηση για τους Εφήβους.
Επικαιρότητα

Ανεπαρκής η Σωματική Άσκηση για τους Εφήβους

Η πλειονότητα των εφήβων στην Ελλάδα δεν ασκείται σωματικά όσο πρέπει.

Το 81% των μαθητών 11 έως 17 ετών δεν φθάνουν τη συνιστώμενη μία ώρα άσκησης μέτριας έως μεγάλης έντασης κάθε ημέρα, σύμφωνα με την παγκόσμια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ανεπαρκής η Σωματική Άσκηση για τους Εφήβους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα, όσον αφορά το επίπεδο σωματικής άσκησης των εφήβων, είναι χειρότερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο και μάλιστα διαχρονικά επιδεινώνεται.

Ενώ το 2001 μεταξύ 146 χωρών, η Ελλάδα βρισκόταν στην 59η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με ποσοστό 83,6% ανεπαρκώς ασκούμενων μαθητών, το 2016 είχε πέσει στην 87η θέση με ποσοστό 84,5%.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Child and Adolescent Health” βρήκε ότι το ποσοστό των ανεπαρκώς ασκούμενων εφήβων και των δύο φύλων σταδιακά μειώνεται διεθνώς.

Το ποσοστό αυτό ήταν 82,5% το 2001, υποχώρησε στο 81,6% το 2010 και μειώθηκε περαιτέρω στο 81% το 2016.

Αντίθετα στην Ελλάδα, το ποσοστό των νέων που δεν ασκούνται όσο χρειάζεται, αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, αντί να μειώνεται.

Το 2016 στην Ελλάδα δεν ασκούνταν επαρκώς το 89,1% των κοριτσιών (θέση 104 στην παγκόσμια κατάταξη) και το 80% των αγοριών (θέση 76).

Το 2001 στη χώρα μας δεν ασκούνταν επαρκώς το 88,3% των κοριτσιών (θέση 93 στη διεθνή κατάταξη) και το 79,2% των αγοριών (θέση 47), συνεπώς παρατηρείται μια αύξηση στα ποσοστά μεταξύ 2001-2016.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανεπαρκής καθημερινή σωματική δραστηριότητα υποσκάπτει την τωρινή και τη μελλοντική υγεία των νέων και τονίζουν ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί πιο αποφασιστικά.

Η τακτική και επαρκής σωματική άσκηση ευνοεί την καρδιαγγειακή, πνευμονική και μυϊκή υγεία, καθώς επίσης τη νοητική κατάσταση, αλλά και την ομαλή κοινωνικοποίηση, οφέλη που συνεχίζονται και μετά την εφηβεία.

Η μελέτη δείχνει ότι η ψηφιακή επανάσταση, που έχει κάνει τις οθόνες αναπόσπαστο εργαλείο της καθημερινότητας, έχει αντίκτυπο στη ζωή των εφήβων, ωθώντας τους να κάνουν περισσότερη καθιστική ζωή με κινδύνους για την υγεία τους.

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπό Ανάπτυξη το Πρώτο Φάρμακο που Αναγεννά στους Άνδρες τα Κατεστραμμένα Νεύρα της Στυτικής Λειτουργίας Μετά από Ριζική Προστατεκτομή

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

yoadmin

Την «Ανοσολογική του Υπογραφή» Ακόμα και 8 Μήνες Μετά τη Λοίμωξη Αφήνει ο SARS-CoV-2

Evi Makavelou

Τα Αρχικά Αποτελέσματα της Ρεμντεσιβίρης στη Θεραπεία της Νόσου Covid-19

yoadmin

Η Σωματική Δραστηριότητα Μειώνει τον Κίνδυνο Εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού

Ανακοίνωση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Κάπνισμα – Η Σχέση Καπνίσματος και νόσου Covid-19

yoadmin

Οι Άνθρωποι με Αυτισμό στην Ευρώπη Έχουν Δυσκολίες Πρόσβασης στις Υπηρεσίες Υγείας για την Covid-19

Χορήγηση Φαρμάκων χωρίς Ιατρική Συνταγή

yoadmin

Οι Δράσεις της Pfizer Hellas στην Αντιμετώπιση της Θαλάσσιας Ρύπανσης

Κανένας Ασθενής Covid δεν θα Μείνει Αβοήθητος παρά την Πίεση που Δέχεται το Σύστημα Υγείας

Evi Makavelou

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου η Προμήθεια των Δωρεάν Self Tests για τους Εργαζόμενους

Απαγόρευση Καπνίσματος και σε Ανοιχτούς Χώρους

yoadmin