Υγεία & Ομορφιά
Image default
Πρόληψη

Αλκοόλ και Αντιβιοτικά

Tα αντιβιοτικά είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ιατρικής.

Βρίσκονται μαζί στο πρώτο σκαλί του βάθρου με την ανακάλυψη του εμβολιασμού και την κατανόηση ότι το πόσιμο και το αποχετευτικό νερό δεν πρέπει να αναμιγνύεται.

Είναι φυσικό ότι τα αντιβιοτικά έχουν παρενέργειες, όπως όλα τα φάρμακα, αλλά τα πλεονεκτήματα τους είναι τεράστια.

Μερικοί όμως πιστεύουν εσφαλμένα το αντίθετο.

Στην πραγματικότητα, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, επίσης εσφαλμένα, πιστεύει ότι τα αντιβιοτικά και το αλκοόλ δεν πρέπει να συνδυάζονται σε καμία περίπτωση.

Αλκοόλ και Αντιβιοτικά

Η αλήθεια όμως βρίσκεται κάπου στην μέση και έτσι ο συνδυασμός αλκοόλ και αντιβιοτικών μπορεί να έχει κάποια αποτελέσματα τα οποία είναι εξαρτώμενα από τον συνδυασμό και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα από τον συνδυασμό.

Υπάρχει μια ιστορική εκδοχή, η οποία μπορεί να εξηγήσει αυτή την πεποίθηση!

Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, η πενικιλλίνη δοκιμάζονταν σε επιμολυσμένα τραύματα στρατιωτών.

Λόγω ελάχιστης παραγωγής και διάθεσης, το φάρμακο έπρεπε να ανακτηθεί από τα ούρα των ασθενών έτσι ώστε να ξαναχρησιμοποιηθεί αργότερα.

Πολλοί στρατιώτες που νοσηλεύονταν σε υπαίθρια νοσοκομεία στο πεδίο των μαχών ενθαρρύνονταν να πίνουν μπύρα, ως “αντίδοτο” στο στρες του πολέμου ή/και του τραυματισμού τους.

Αυτό αύξανε κατά πολύ τον όγκο των παραγομένων ούρων από τους στρατιώτες και έκανε την συλλογή τους και την διαδικασία ανάκτησης της πενικιλλίνης δύσκολη και χρονοβόρα.

Γι’αυτό το λόγο οι αξιωματικοί απαγόρευσαν στα στρατεύματα να πίνουν μπύρα, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση της γνώμης ότι το αλκοόλ και τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να συνδυάζονται.

Το αλκοόλ δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα των περισσοτέρων αντιβιοτικών.

Παρ’αυτά τα αντιβιοτικά και το αλκοόλ μπορούν να δημιουργήσουν παρόμοιες παρενέργειες όπως ζάλη, υπνηλία και γαστρεντερικές διαταραχές.

Όταν αναμιγνύονται αντιβιοτικά και αλκοόλ, όλες αυτές οι παρενέργειες μπορούν να γίνουν πιο έντονες.

Σπανίως, το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων αντιβιοτικών – όπως η δοξικυκλίνη.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κάποιος να πάρει μεγαλύτερες δόσεις για πετύχει το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Μόνο λίγα αντιβιοτικά – όπως η μετρονιδαζόλη (Flagyl), η τινιδαζόλη (Fasigyn), τριμεθοπρίμη-σουλφομεθοξαζόλη (Bactrimel) – δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδυάζονται με αλκοόλ διότι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές αντιδράσεις.

Πίνοντας ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ μαζί με αυτά τα αντιβιοτικά μπορεί να δημιουργήθουν σοβαρές παρενέργειες, όπως πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, flashing, ταχυκαρδία, δύσπνοια κ.α.

Πίνοντας ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ μαζί με αυτά τα αντιβιοτικά μπορεί να δημιουργήθουν σοβαρές παρενέργειες, όπως πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, flashing, ταχυκαρδία, δύσπνοια κ.α.

Θυμηθείτε ότι αρκετά στοματικά διαλύματα επίσης περιέχουν αλκοόλ.

Αφιερώστε λίγο χρόνο και διαβάστε την επιγραφή των περιεχομένων ουσιών σε αυτά τα διαλύματα και αποφύγετε αυτά με αλκοόλ, όταν παίρνετε αντιβιοτικά.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να μειώσει την απορρόφηση από άλλα αντιβιοτικά – οι δοξυκυκλίνες και οι τετρακυκλίνες π.χ., αλλά αυτή η αλληλεπίδραση είναι γνωστή στους γιατρούς και τους Φαρμακοποιούς.

Θυμηθείτε επίσης ότι το αλκοόλ μπορεί να εξαντλήσει την ενέργειά σας και να καθυστερήσει την ανάρρωσή σας από τη νόσο για την οποία παίρνετε το αντιβιοτικό.

Οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε το αλκοόλ έως ότου αισθανθείτε καλύτερα.

Γιάννης Βιτουλαδίτης, Γενικός Ιατρός

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

3 Φυτά Σύμμαχοι της Σύγχρονης Γυναίκας

yoadmin

Τρόποι για να Βοηθήσετε το Σώμα σας να Αντέξει το Κρύο του Χειμώνα

Editor6 pharma

Ποιες Συνέπειες Έχει η Υπερκατανάλωση Κρέατος για την Υγεία μας

d.tsagkrinos

Απλές Συμβουλές για να Αποφύγετε τις Κηλίδες από τον Ήλιο στο Δέρμα σας

Editor6 pharma

Εύκολοι Τρόποι για να Προστατέψετε την Όρασή σας Φυσικά

Editor6 pharma

Φλεγμονή στη Χοληδόχο Κύστη – Φυσικοί Τρόποι για να την Αντιμετωπίσετε

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ