Έχουμε ακούσει πολλά για τα εμβόλια, αλλά τι πραγματικά ισχύει;
«Τα εμβόλια δεν είναι αναγκαία, γιατί οι περισσότερες ασθένειες έχουν εξαλειφθεί»
Ψέμα. Η μόνη μολυσματική ασθένεια στον άνθρωπο που έχει εξαλειφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η ευλογιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ακόμα και σήμερα υπάρχουν εξάρσεις ασθενειών όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα και ο κοκκύτης.
Τα εμβόλια μπορούν να σας προστατεύσουν αν συναναστρέφεστε με άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι στις Η.Π.Α., οι θάνατοι από προλαμβανόμενα με εμβολιασμό νοσήματα, είναι περισσότεροι από αυτούς από καρκίνο του μαστού, από AIDS, ακόμα και από τροχαία ατυχήματα.
Αυτό οδήγησε τις αρχές των Η.Π.Α. και πολλών χωρών του κόσμου, να επεκτείνουν την ένδειξη του συζευγμένου 13-δύναμου εμβολίου του πνευμονιοκόκκου σε όλους τους ενήλικες άνω των 50 ετών, υγιείς ή με χρόνια νοσήματα, καθώς η λοίμωξη από πνευμονιόκοκκο είναι η no.1 προλαμβανόμενη με εμβολιασμό αιτία θανάτων παγκοσμίως!
«Τα εμβόλια μπορεί να έχουν παρενέργειες»
Αλήθεια. Τα εμβόλια, όπως και κάθε φάρμακο εξάλλου, έχουν βέβαια και κάποιες παρενέργειες.
Συμπτώματα όπως ο πόνος στο σημείο της ένεσης και ο πυρετός, αντιμετωπίζονται με κοινά αναλγητικά όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη.
Λιγότερο κοινές είναι οι επιληπτικές κρίσεις και άλλοι κίνδυνοι που ποικίλλουν ανάλογα με το εμβόλιο.
Μερικές ομάδες πληθυσμού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παρενέργειες από άλλες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να προηγείται συνεννόηση με τον υπεύθυνο ιατρό (παιδίατρο ή ιατρό ενηλίκων) για αξιολόγηση της εκάστοτε περίπτωσης.
Σε κάθε περίπτωση το όφελος από τον εμβολιασμό είναι εξαιρετικά μεγαλύτερο σε σχέση με το πιθανό κόστος, κι αν δεν βρίσκεστε στις ομάδες κινδύνου δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεστε να εμβολιαστείτε.
«Τα εμβόλια είναι μόνο για τα παιδιά»
Ψέμα. Υπάρχουν πολλά εμβόλια που συστήνεται να γίνονται στους εφήβους και τους ενήλικες, μικρούς και μεγάλους, για να είναι υγιείς, προλαμβάνοντας διάφορες ασθένειες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προάγει έτσι την υγιή γήρανση (“healthy aging”) του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αν είστε ενήλικες, καλό είναι να κάνετε το εμβόλιο για τον τέτανο και τον κοκκύτη.
Τα παιδιά δεν είναι πλήρως «καλυμμένα» κατά του κοκκύτη μέχρι την ηλικία των 4.
Τα μωρά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης αυτής της ασθένειας και ο κοκκύτης μπορεί να μεταδοθεί στα βρέφη από τους ενήλικες με ολοένα και μικρότερη ανοσία.
Το πιο συνηθισμένο εμβόλιο για ενήλικες είναι αυτό της γρίπης, αν είστε φοιτητές θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας και αν είστε άνω των 50 ετών το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου.
«Υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άλλοι»
Ψέμα. Κατ’ αρχήν, τα εμβόλια που γίνονται δεν καλύπτουν το 100% του πληθυσμού.
Αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί και έχουν όλοι εμβολιαστεί, δεν μπορείτε να έχετε εγγύηση για την ασφάλεια σας αν δεν εμβολιαστείτε, πόσο μάλλον λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παράγοντες για να αρρωστήσει κάποιος είναι πολλοί.
Αν κινείσθε σε χώρους όπως σχολεία με οικογένειες ή άτομα που δεν εμβολιάζονται από επιλογή, το να εξαπλωθεί η ασθένεια και να κολλήσετε γίνεται ολοένα και πιο εύκολο.
«Οι έγκυες γυναίκες δεν επιτρέπεται να κάνουν εμβόλια»
Αλήθεια αλλά και ψέμα. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αν είστε έγκυος θα πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά ή το εμβόλιο MMR.
Αλλά το εμβόλιο της γρίπης θεωρείται ασφαλές και μάλιστα οι ειδικοί το συνιστούν.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, είστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, γεγονός που καθιστά μεγάλη την ανάγκη να εμβολιασθείτε έναντι στη γρίπη.
Κλείνοντας, να πούμε ότι τα εμβόλια είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ελληνικό επίπεδο, και γι αυτό εισήχθηκαν πρόσφατα νέα εμβόλια στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών.
Οι Έλληνες εμβολιαζόμαστε λιγότερο, και ειδικότερα οι ενήλικες, και γι’αυτό το σύστημα Υγείας της χώρας μας, μας τα εξασφαλίζει δωρεάν με 0% συμμετοχή του ασφαλισμένου σε όλα τα ταμεία.