Υγεία & Ομορφιά
Ακούστε το Σώμα σας για να μην Πονάτε
Ενοχλήσεις - Τραυματισμοί

Ακούστε το Σώμα σας για να μην Πονάτε

Η άσκηση κάνει καλό αλλά χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και να «ακούμε το σώμα μας» ειδικά όταν πρωτοξεκινάμε να γυμναζόμαστε, όταν γυμναζόμαστε ενώ είμαστε ήδη κουρασμένοι ή μετά από μια μεγάλη περίοδο αποχής.

Εκτός από ένα «πιάσιμο» που είναι πιθανό να νιώθουμε κάθε φορά που κουράζουμε ή πιέζουμε περισσότερο κάποιους μύες και που περνάει μετά από μία ή δύο μέρες από μόνο του, υπάρχουν πόνοι και ενοχλήσεις που χρειάζονται προσοχή και πιθανώς τη συμβουλή του κατάλληλου ιατρού.

Ακούστε το Σώμα σας για να μην Πονάτε

Μυικοί Τραυματισμοί

Οι μυϊκοί τραυματισμοί είναι συνήθως μικρά σχισίματα στους μύες, όπου ουσιαστικά τραυματίζονται οι ίνες τους, προκαλώντας πόνο και δυσλειτουργία στον μυ.

Η άμεση αντιμετώπιση και θεραπεία είναι πολύ σημαντική, διαφορετικά οι κατεστραμμένες μυϊκές ίνες τείνουν να «μαζέψουν» και να σχηματίσουν κόμπους, οι οποίοι επηρεάζουν τη θεραπεία και ίσως προκαλέσουν μακροπρόθεσμες δυσλειτουργίες.

Τραυματισμοί στους Τένοντες

Οι τραυματισμοί στους τένοντες θεραπεύονται με αργό ρυθμό λόγω της σχετικά μειωμένης αιμάτωσής τους και ανταποκρίνονται με μικρότερη επιτυχία στη φυσιοθεραπεία.

Η ξεκούραση, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και το δέσιμο της τραυματισμένης περιοχής θα βοηθήσουν.

Αν πονάτε την ώρα που ασκήστε ή γνωρίζετε πως έχετε τραυματιστεί θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό ή φυσικοθεραπευτή για μια θεραπεία που θα συνδυάζει όλα τα παραπάνω.

Τραυματισμοί στους Τένοντες

Πρόβλημα στις Αρθρώσεις

Οι βλάβες στις αρθρώσεις παρουσιάζονται λόγω των σημαντικών δυνάμεων, που μεταφέρονται μέσω των αρθρώσεων στη διάρκεια της άσκησης.

Οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς λόγω της βιο-μηχανικής δομής του σώματός τους.

Για να αποφύγετε βλάβες στις αρθρώσεις να φοράτε τα σωστά αθλητικά παπούτσια ανάλογα με το είδος της άσκησης που κάνετε, ευλύγιστα, με τη σωστή καμπύλη στο πέλμα και υποστήριξη.

Τι να Προσέχετε

Αν έχετε ήδη υποστεί τραυματισμό ή πονάτε, η ξεκούραση θα βοηθήσει, αλλά ο τραυματισμός θα εμφανιστεί ξανά αν δεν διορθώσετε το σφάλμα που τον προκάλεσε.

Να ασκήστε τακτικά και με μέτρο, να ακολουθείτε ένα προπονητικό πρόγραμμα με προοδευτική κλιμάκωση, να φοράτε τα σωστά για το πέλμα και το είδος της άσκησης που κάνετε υποδήματα και να κάνετε σε συνεννόηση με τον προπονητή σας περισσότερες ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεις.

Για να αποφύγετε τους τραυματισμούς επιλέξετε μεθόδους άσκησης ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Μην ξεχνάτε ότι άλλες ανάγκες άσκησης έχει κάποιος μεταξύ 18 και 28 ετών, 28 έως 40 και από τα 40 και μετά.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φυσικοί Τρόποι για να Διατηρήσετε Υγιείς τις Αρθρώσεις σας

d.tsagkrinos

Τα Λάθη που Κάνετε στις Διατάσεις σας

Bάνα Νικολαίδου

Συσπάσεις Μυών – Ποιες Είναι οι Κυριότερες Αιτίες που τις Προκαλούν

d.tsagkrinos

Μυϊκή Θλάση – Ένας Κοινός Τραυματισμός

Αιτίες που Πονάνε τα Πόδια

d.tsagkrinos

Μυϊκή Θλάση Κατά την Προπόνηση – Γιατί Συμβαίνει και πώς Αντιμετωπίζεται

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ