Υγεία & Ομορφιά
Αγχολυτική Φυτοθεραπεία
Κατάθλιψη-Άγχος-Στρες

Αγχολυτική Φυτοθεραπεία

Το στρες, η αϋπνία και οι διαταραχές διάθεσης αποτελούν συνηθισμένα προβλήματα της εποχής μας.

Όλο και περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του, το άγχος του και το στρες και χρειάζεται μια μικρή βοήθεια.

Ευτυχώς, για μια ακόμα φορά, η φύση έχει προνοήσει και χρησιμοποιώντας προϊόντα με ορισμένα παραδοσιακά βότανα, δεν χρειάζεται να καταφεύγετε σε φαρμακευτικά σκευάσματα.

Χρυσή ρίζα (Rhodiola)

Η χρυσή ρίζα (Rhodiola rosea), περισσότερο γνωστή ως Rhodiola έχει την ικανότητα να βοηθάει τον οργανισμό να ανταπεξέλθει σε διάφορα είδη στρες, όπως χημικό, βιολογικό ή σωματικό.

Σύμφωνα με μελέτες, η Rhodiola συμβάλλει στην αύξηση της πνευματικής και σωματικής απόδοσης, τη μείωση της κόπωσης λόγω αυξημένου άγχους, την οξυγόνωση του εγκεφάλου και των μυών και την ενίσχυση των επιπέδων της ενέργειας.

Αγχολυτική Φυτοθεραπεία

Επίσης, επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα, αυξάνοντας τη διάρκεια της αυτοσυγκέντρωσης και βελτιώνοντας τη μνήμη, τη διάθεση, την πνευματική ικανότητα και την απόδοση στην εργασία.

Η Rhodiola θεωρείται ιδανική για άτομα που νιώθουν ατονία, έχουν μειωμένη απόδοση στην εργασία ή εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα, όπως δυσκολία στον ύπνο, ευερεθιστικότητα ή κεφαλαλγίες, που προκύπτουν από έντονη φυσική ή πνευματική καταπόνηση.

Σιβηριανό Τζίνσενγκ

Το Σιβηριανό Τζίνσενγκ (Siberian Ginseng, Eleutherococcus senticosus) προσφέρει ευεξία και βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει το στρες.

Eίναι ιδανικό για άτομα με άγχος που εργάζονται σε περιβάλλον με πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής απόδοσης.

Έχει διεγερτική δράση και βοηθά το σώμα να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις.

Προσοχή όμως!

Σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσει ταραχή ή ταχυκαρδία.

Να αποφεύγεται σε άτομα με υπέρταση.

Συνήθως προτείνεται η διακοπή της χρήσης του για 1-3 εβδομάδες μετά από 30-60 ημέρες χρήσης.

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα (Valeriana officinalis) θεωρείται ένα φυσικό ηρεμιστικό και υπνωτικό που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της ευερεθιστικότητας, της νευρικότητας, της αϋπνίας και σε καταστάσεις υστερίας.

Σύμφωνα με μελέτες, άτομα που υπέφεραν από αϋπνίες και χρησιμοποίησαν βαλεριάνα είχαν γενικά ευκολότερη και πιο ήσυχη μετάβαση στον ύπνο από άτομα που λάμβαναν τυπικά υπνωτικά ή κάποιο άλλο σκεύασμα τέτοιου τύπου.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η βαλεριάνα βοηθά στη διατήρηση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου, μειώνει το συχνό ξύπνημα, την ένταση και την ανησυχία και σε αντίθεση με μερικά φάρμακα, εξασφαλίζει έναν υγιή ύπνο, χωρίς να υπάρχει αίσθηση κούρασης την επόμενη ημέρα.

Η βαλεριάνα (Valeriana officinalis) θεωρείται ένα φυσικό ηρεμιστικό και υπνωτικό.

Η βαλεριάνα είναι ένα ισχυρό βότανο και έχει θεραπευτική δράση.

Δεν πρέπει να λαμβάνεται παράλληλα με ηρεμιστικά, υπνωτικά ή άλλα φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, χωρίς τη συμβουλή γιατρού.

Επίσης, ενδέχεται να μειώσει την εγρήγορση.

Βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum), γνωστό και ως βότανο του Αγίου Ιωάννη (St. John’s Wort) ή υπερικόν, έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τις ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες.

Η υπερικίνη, που περιέχεται στο βαλσαμόχορτο, έχει ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με μελέτες, το εκχύλισμα από βαλσαμόχορτο μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ενώ παράλληλα μπορεί να βελτιώσει συμπτώματα όπως η νευρικότητα.

Μπορεί να βοηθήσει και σε εποχιακές συναισθηματικές διαταραχές.

Το βαλσαμόχορτο δεν πρέπει να λαμβάνεται σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Επίσης, μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων, π.χ. να μειώσει τη δράση των αντισυλληπτικών και των αντιισταμινικών.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7 Συμβουλές για να Διατηρήσετε Υψηλά το Ηθικό Ενάντια στην Πεσμένη Διάθεση

yoadmin

Αντικαταθλιπτικά – Διακοπή και Παρενέργειες

Αρνητικές Σκέψεις – Πώς να τις Διώξετε για να Έχετε έναν Ήρεμο Ύπνο

Η Υγιεινή Διατροφή Έχει Θετική Επίδραση στην Κατάθλιψη

yoadmin

Τι Είναι η Χειμερινή Κατάθλιψη και πώς θα Εντοπίσετε τα Συμπτώματά της

d.tsagkrinos

Μύθοι και Αλήθειες για την Κατάθλιψη

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ