Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια της άσκησης οι υδατικές απώλειες λόγω ιδρώτα συχνά υπερβαίνουν την πρόσληψη νερού, με αποτέλεσμα υπουδάτωση και αυξημένες απώλειες ηλεκτρολυτών.
Η κατά βούληση πόση νερού, δηλαδή η κατανάλωση νερού σύμφωνα με το αίσθημα της δίψας, έχει φανεί ότι δεν επαρκεί για να αναπληρώσει τις απώλειες υγρών.
Συγκεκριμένα μόνο το ½ των απωλειών και στη καλύτερη περίπτωση τα 2/3, αναπληρώνονται, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «εθελοντική αφυδάτωση».
Η μέτρια αφυδάτωση (<2%) έχει ποικίλες επιπτώσεις στην αθλητική απόδοση.
Αρχικά παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος.
Στη συνέχεια, για κάθε απώλεια 1% του σωματικού βάρους λόγω εφίδρωσης, η θερμοκρασία του πυρήνα αυξάνεται κατά 0.15 με 0.20 C.
Η θερμική καταπόνηση οφείλεται στο συνδυασμό μειωμένης αιματικής ροής στο δέρμα καθώς και σε μεταβολές στην ικανότητα εφίδρωσης.
Η αφυδάτωση έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην καρδιαγγειακή λειτουργία.
Συγκεκριμένα, μειώνεται ο όγκος παλμού, η αιματική ροή, αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα και συνεπώς μειώνεται η καρδιακή παροχή και η μέση αρτηριακή πίεση.
Έχει αποδειχτεί από μελέτες ότι η αφυδάτωση οδηγεί σε αύξηση του αισθήματος αντιλαμβανόμενης κόπωσης και των επίπεδων του άγχους.
Εκτός των άλλων, έχει φανεί ισχυρή αρνητική σχέση μεταξύ αφυδάτωσης και πνευματικής λειτουργίας. όσο αυξάνεται ο χρόνος στέρησης της κατανάλωσης υγρών, τόσο μειώνεται η ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και εγρήγορσης.
Τέλος τα αποτελέσματ.α μελετών δείχνουν, ότι υπάρχει σημαντικά αρνητική επίδραση στην ικανότητα αντοχής.
Οι επιπτώσεις που αναφέρθηκαν είναι μεγαλύτερες αν η άσκηση πραγματοποιείται σε θερμό περιβάλλον.
Όσο θερμότερο το περιβάλλον τόσο μειώνεται η αθλητική απόδοση ενώ παράλληλα αυξάνεται η συσσώρευση θερμότητας και μειώνεται η ανεκτικότητα του ατόμου στη ζέστη.
Αφυδάτωση της τάξης του 4% και μεγαλύτερη, έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις στην απόδοση, και εκτός των άλλων που προαναφέρθηκαν, παρατηρούνται δυσκολίες στη συγκέντρωση, πονοκέφαλοι, ευερεθιστότητα και υπνηλία.
Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό οι αθλητές να ξεκινάνε τη άσκηση καλά ενυδατωμένοι καθώς και να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης με σκοπό τη βέλτιστη απόδοση.
Σαμαρά Ελένη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc Αθλητικής Διατροφής, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
www.y-o.gr