Υγεία & Ομορφιά
Image default
Κατάθλιψη-Άγχος-Στρες

Αυτές οι Καθημερινές Συνήθειες Αυξάνουν τον Κίνδυνο Κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι μία ψυχική νόσος που μαστίζει τον σύγχρονο άνθρωπο.

Ακόμη και αν δεν παρατηρείτε κανένα σύμπτωμα στην αρχή, η κατάθλιψη δεν αποκλείεται να χτυπήσει και την δική σας πόρτα, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά σας.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και να δώσετε βάση στις παρακάτω «αθώες» συνήθειες που μπορεί να την πυροδοτήσουν.

Η κατάθλιψη είναι μία ψυχική νόσος που μαστίζει τον σύγχρονο άνθρωπο.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να σας χαλάνε τη διάθεση.

Μία έρευνα διαπίστωσε ότι όσο πιο υγιεινή είναι η διατροφή, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος κατάθλιψης.

Επιπλέον, παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Η πολλή μοναξιά

Ο ποιοτικός χρόνος που περνά κανείς με τον εαυτό του έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία.

Εντούτοις, αν περνάτε πάρα πολύ χρόνο μόνοι σας μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι τα επιθυμητά και μάλιστα να έχουν τον αντίστροφο αντίκτυπο.

Δημιουργήστε ισχυρούς δεσμούς με τους φίλους σας και φροντίστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί.

Υπερβολική ενασχόληση με την τεχνολογία

Με την τεχνολογία να έχει κατακλύσει όλους τους τομείς της ζωής μας γίνεται όλο και πιο σύνηθες για τους ανθρώπους να έχουν πληροφορίες από περισσότερες από μία συσκευές τη φορά.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο μέσος όρος του χρόνου που αφιερώνει κάθε άνθρωπος στα social media, σε online παιχνίδια κλπ έχει διπλασιαστεί.

Μια έρευνα του 2013 έδειξε ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τις συσκευές τους συχνότερα παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και κοινωνικού άγχους.

Τα αρνητικά σχόλια από τους φίλους, το αφεντικό την οικογένεια και τον/την σύντροφό σας μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία από το να σας χαλάσουν λίγο τη διάθεση.

Περνάτε χρόνο με αρνητικούς ανθρώπους

Τα αρνητικά σχόλια από τους φίλους, το αφεντικό την οικογένεια και τον/την σύντροφό σας μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία από το να σας χαλάσουν λίγο τη διάθεση.

Το να περιβάλλετε τον εαυτό σας με τέτοια αρνητικότητα μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τον κίνδυνο να αισθανθείτε κατάθλιψη.

Δεν περνάτε αρκετό χρόνο στη φύση

Η ζωή στην πόλη μπορεί να έχει πολλά οφέλη, ωστόσο ο υπερβολικός χρόνος σε αστικές περιοχές μπορεί να ρίξει τη διάθεσή σας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 του Κεντρικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, η ζωή σε μια μεγάλη πόλη συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα στρες και ψυχικών ασθενειών, ιδίως κατάθλιψη.

Για αυτό καλό είναι όσοι κατοικείτε σε πόλεις να πηγαίνετε σε πάρκα ή αγροτικές περιοχές για να περιβάλλετε τον εαυτό σας με πράσινο τοπίο.

Κοιμάστε αργά

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στο κρεβάτι αργά ανέφεραν περισσότερες αρνητικές σκέψεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας – συμπεριφορά που συνδέεται με την κατάθλιψη.

Αντίθετα, όσοι κοιμόντουσαν νωρίτερα βίωσαν λιγότερες περιόδους αρνητικής σκέψης.

Καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης

Ο χρόνος που περνάτε στην τηλεόραση ή σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία.

Από την άλλη, η πνευματική άσκηση (πχ. η ζωγραφική ή το γράψιμο ενός διηγήματος ή η σωματική άσκηση, μειώνει τις πιθανότητές για κατάθλιψη.

Όταν είστε σωματικά ενεργοί, ο εγκέφαλος απελευθερώνει χημικά που φτιάχνουν τη διάθεση – όπως ενδορφίνες και ενδοκανναβηνοειδή – οι οποίες μπορούν να απαλύνουν το αίσθημα κατάθλιψης.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Ψυχοσωματικά Προβλήματα που Δείχνουν ότι Έχετε Αυξημένο Άγχος

d.tsagkrinos

Σημάδια που Μπορεί να Δείχνουν ότι Έχετε Αγχώδη Διαταραχή

d.tsagkrinos

Άγχος – Ποιες Τροφές το Επιδεινώνουν

Πώς Μπορείτε να Μειώσετε το Άγχος Όσο Μένετε Σπίτι

d.tsagkrinos

Πώς να Νικήσετε την Κατάθλιψη με Φυσικούς και Απλούς Τρόπους

d.tsagkrinos

Οι Δερματικές Παθήσεις που Πυροδοτεί το Άγχος

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ