Υγεία & Ομορφιά
Image default
Γυμναστική Καρδιά

Αερόβια Άσκηση και Καρδιά – Πόση Χρειάζεται να Κάνετε για να Ωφεληθείτε

Είναι γνωστό πως η αερόβια άσκηση είναι από τους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας, κάτι που συστήνουν και οι καρδιολόγοι.

Υπάρχουν διάφορες μορφές αερόβιας άσκησης, ανάμεσά τους το τρέξιμο, η ποδηλασία, η κολύμβηση και άλλες πιο καινούργιες.

Όλες αυτές οι μορφές εκγύμνασης έχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιά, βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα της χοληστερόλης, αλλά και γυμνάζοντας τους μύες, πάντα με την προϋπόθεση ότι όλα αυτά συνοδεύονται από ισορροπημένη διατροφή.

Από την άλλη πλευρά, κάτι που μπορεί να κάνει κανείς σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να τον βλάψει.

Το ίδιο συμβαίνει και με την υπερβολική γυμναστική.

Αν το παρακάνετε, όχι μόνο θα μειωθούν αυτά τα οφέλη, αλλά θα έχετε και αρνητικές συνέπειες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πίσω από όλο αυτό κρύβεται το οξειδωτικό στρες που προκαλείται στα κύτταρα του οργανισμού κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το οξειδωτικό στρες βοηθά τον οργανισμό να δυναμώσει.

Όταν όμως φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατεί να αντεπεξέλθει.

Συνήθως, δεν μπορείτε να είστε 100% βέβαιοι για το πότε ακριβώς έχετε φτάσει στα όριά σας όταν κάνετε αερόβια άσκηση, αλλά πρέπει να σταματάτε όταν νιώθετε ότι πιέζετε τον εαυτό σας, ειδικά αν έχετε προβλήματα υγείας.

Ο λιγότερος χρόνος που πρέπει να αφιερώνετε στην αερόβια άσκηση μεσαίας έντασης είναι 150 λεπτά εβδομαδιαίως.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα άτομα που κάνουν τη μετάβαση από την καθιστική ζωή σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στη γυμναστική και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που το επηρεάζουν αυτό, όπως τα επίπεδα του άγχους, τα γονίδια και η διατροφή.

Σε γενικές γραμμές, ο λιγότερος χρόνος που πρέπει να αφιερώνετε στην αερόβια άσκηση μεσαίας έντασης είναι 150 λεπτά εβδομαδιαίως και να συμπληρώνετε το πρόγραμμά σας με τουλάχιστον δύο ολοκληρωμένες προπονήσεις ασκήσεων ενδυνάμωσης για όλο το σώμα.

Βέβαια αν υπερβάλλετε, δε σημαίνει απαραίτητα πως θα αρχίσετε να βλέπετε περισσότερο κακό παρά καλό από την αερόβια άσκησή σας.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι μόλις οι μισοί ενήλικες απλώς αγγίζουν χωρίς να ξεπερνούν το ελάχιστο όριο αερόβιας άσκησης που πρέπει να κάνουν για να βρίσκεται η υγεία της καρδιάς τους στα καλύτερα δυνατά της επίπεδα.

Μερικοί παράγοντες που πρέπει να υπολογίσετε όταν προσπαθείτε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής είναι η κατάσταση της υγείας σας, η γενικότερη εμπειρία σας ως ασκούμενος, το οικογενειακό σας ιστορικό, αλλά και τα επίπεδα του άγχους σας. 

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυμναστική με Σχοινάκι – Μία Αερόβια Άσκηση που Αξίζει να Εντάξετε στο Πρόγραμμά σας

Μύθοι και Αλήθειες για τον Αθλητισμό

yoadmin

3 Ερωτήματα Σχετικά με την Υπέρταση

yoadmin

Προβλήματα στην Καρδιά – Τα Προειδοποιητικά Σημάδια που Πρέπει να Προσέξετε

a.alefragkis

Τα Οφέλη της Πεζοπορίας για την Υγεία μας

a.alefragkis

Πρωινή vs Βραδινή Γυμναστική – Ποια να Επιλέξετε και Γιατί

a.alefragkis

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ