Στο ίντερνετ κυκλοφορούν εκατοντάδες δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών και θαυματουργά αποτελέσματα.
Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία εγκυμονούν οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό μιας επικίνδυνης δίαιτας είναι ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης – υδατανθράκων – λίπους δεν είναι ισορροπημένη.
Έτσι σε κάποιες δίνεται έμφαση στην κατανάλωση πρωτεΐνης όπως οι Ducan, Atkins, ενώ σε άλλες μόνο στην κατανάλωση υδατανθράκων, για παράδειγμα φρουτοφαγία.
Επίσης μία άλλη κατηγορία είναι η καθολική αποχή από το φαγητό.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες είναι οι επικίνδυνες δίαιτες.
Τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά μιας επικίνδυνης δίαιτας:
1) Η πρόσληψη πρωτεΐνης – υδατανθράκων – λίπους δεν είναι ισορροπημένη
2) Δίδεται έμφαση στην κατανάλωση πρωτεΐνης (Ducan, Atkins)
3) Δίδεται έμφαση στην κατανάλωση υδατάνθρακα (φρουτοφαγία)
4) Μερική ή ολική αποχή από το φαγητό
Μερικές κατηγορίες δίαιτας που μπορεί να αποδειχτούν επιβλαβείς για τον οργανισμό:
Πρωτεϊνικές δίαιτες
Στις δίαιτες αυτές η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι αυξημένη σε σχέση με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά γεγονός που επιφέρει πληθώρα ανεπιθύμητων για τον οργανισμό επιπτώσεων:
1) Αφυδάτωση
2) Πρωτεϊνουρία
3) Παραγωγή κετονοσωμάτων
4) Μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης C
5) Αυξημένη πρόσληψη λίπους (αυτές οι δίαιτες δεν είναι στεγνές)
6) Ασβεστιουρία και μακροπρόθεσμα οστεοπόρωση
7) Κατάθλιψη
8) Μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία (η γλυκόζη = υδατάνθρακας είναι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου)
9) Παραγωγή ουρικού οξέος – πιθανή ουρική αρθρίτιδα
10) Αύξηση χοληστερόλης στο αίμα
11) Αύξηση τριγλυκεριδίων στο αίμα
12) Γενικά κούραση και καταβολή δυνάμεων
13) Επεισόδια υπογλυκαιμίας σε διαβητικούς και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
14) Επιβάρυνση νεφρικής λειτουργίας (ιδιαίτερα σε νεφροπαθείς)
Υδατανθρακικές δίαιτες
Στις δίαιτες αυτές η πρόσληψη υδατάνθρακα είναι αυξημένη σε σχέση με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά γεγονός που επιφέρει πληθώρα ανεπιθύμητων για τον οργανισμό επιπτώσεων:
1) Ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου
2) Ανεπαρκής πρόσληψη απαραίτητων λιπαρών για τον οργανισμό
3) Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών Α, D, Ε και Κ
4) Μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου λόγω έλλειψης βιταμίνης D
5) Πρόβλημα στη μεταφορά λίπους στα οστά λόγω έλλειψης σύνθεσης αλβουμίνης (πρωτεϊνικός μεταφορέας)
6) Κίνδυνος de novo βιοσύνθεσης λίπους (από μη λιπαρές πρώτες ύλες)
7) Κίνδυνος απορρύθμισης σακχάρου αίματος σε διαβητικούς
8) Υπερβολική πρόσληψη καλίου (πιθανή επιβάρυνση νεφρών σε νεφροπαθείς ή μη)
Μερική ή ολική αποχή από το φαγητό
Μία ακόμη συνηθισμένη τακτική γρήγορης απώλειας βάρους είναι η ολική ή μερική αποχή από το φαγητό. Αυτή η τακτική είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να επιφέρει:
1) Απώλεια κυρίως μυϊκού ιστού
2) Πτώση μεταβολισμού
3) Ενεργοποίηση αμυντικών ομοιοστατικών μηχανισμών
4) Μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου λόγω έλλειψης βιταμίνης D
5) Μαζική απώλεια μετάλλων από τον οργανισμό
6) Ατροφία του μυοκαρδίου (που είναι ο μυς της καρδιάς) και αρρυθμίες
7) Κίνδυνος για τη ζωή
8) Συνδυασμών όλων των προηγούμενων παρενεργειών