Υγεία & Ομορφιά
Μύθοι και Αλήθειες για τον Αθλητισμό.
Μύθοι και Αλήθειες για τον Αθλητισμό.
Γυμναστική

Μύθοι και Αλήθειες για τον Αθλητισμό

Στις ημέρες μας, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να εντάξουν κάποιο είδος σωματικής άσκησης στην καθημερινότητά τους.

Είτε είναι κάποιο άθλημα, είτε είναι απλά το γυμναστήριο, η σωματική δραστηριότητα έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας!

Μύθοι και Αλήθειες για τον Αθλητισμό.

Μαζί με τη γυμναστική όμως, κυκλοφορούν και πολλές απόψεις σχετικά με το σωματικό βάρος, τη μυϊκή ανάπτυξη, την ψυχολογία και την υγεία γενικότερα, που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Ας δούμε τους πιο κοινούς μύθους που επικρατούν και ας τους αναλύσουμε, προκειμένου να διαλευκανθεί το θολό τοπίο στο συγκεκριμένο θέμα.

Μύθος Νο 1: Η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις βάρος

Στην περίπτωση που ένα άτομο έχει περιττά κιλά, σημαίνει πως για κάποια περίοδο της ζωής του, το θερμιδικό ισοζύγιό του ήταν θετικό, δηλαδή οι θερμίδες πρόσληψης ήταν περισσότερες από τις θερμίδες καύσης.

Με λίγα λόγια, το άτομο αυτό έτρωγε περισσότερο από όσο χρειάζονταν, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίπους.

Σίγουρα η σωματική άσκηση θα βοηθήσει σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, αλλά το πρώτο και κύριο μέλημα όποιου επιθυμεί να χάσει βάρος είναι να ρυθμίσει τη διατροφή του.

Πλέον, πολλοί ειδικοί συμφωνούν πως για την απώλεια βάρους, η διατροφή συμβάλλει έως και 80%. Αυτό είναι λογικό, καθώς η άσκηση από μόνη της δεν αρκεί.

Πολλοί άνθρωποι, μετά από την άσκηση ή το γυμναστήριο, αποκτούν τη συνήθεια να τρώνε ακόμα περισσότερο με πρόφαση ότι γυμνάστηκαν-κουράστηκαν και έτσι φυσικά το νούμερο στη ζυγαριά τους αυξάνεται.

Μύθος Νο 2: Με τη γυμναστική, το λίπος θα γίνει μύες

Αυτό αποτελεί μια κοινή άποψη, που στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Το λίπος και οι μύες είναι διαφορετικοί ιστοί στο σώμα μας.

Σε πολλά σημεία του σώματος συνήθως το λίπος, και συγκεκριμένα το υποδόριο λίπος, περιβάλλει τους σκελετικούς μύες.

Αυτό που συμβαίνει με τη γυμναστική είναι ότι τονώνονται οι μυϊκές ομάδες που γυμνάζουμε, άρα φαίνονται και πιο μεγάλες -σαν πρησμένες- και εάν συνδυάσουμε και τη σωστή διατροφή, θα δούμε τον λιπώδη ιστό να συρρικνώνεται σιγά σιγά και να αναδεικνύεται καλύτερα η φόρμα του σώματός μας.

Μύθος Νο 3: Δεν γυμνάζομαι όταν δεν έχω διάθεση

Σίγουρα, όταν δεν έχετε διάθεση ή όταν είναι πεσμένη η ψυχολογία σας, δεν θέλετε να πάτε στο γυμναστήριο.

Αντ’ αυτού, η πρώτη σας επιλογή βρίσκεται στον καναπέ και στο φαγητό, προκειμένου να ικανοποιήσετε την άσχημη διάθεση που νιώθετε.

Με την κίνηση και την άσκηση, το σώμα σας παράγει ευεργετικές ουσίες και, παράλληλα με την αυξημένη ροή του αίματος, όλοι οι ιστοί αιματώνονται σωστά και ιδιαίτερα ο εγκέφαλος, που παράγει ντοπαμίνη, σεροτονίνη και ενδορφίνες.

Ακόμα και 20 λεπτά έντονου περπατήματος, όχι μόνο τονώνει το καρδιαγγειακό και νευρικό σας σύστημα, αλλά κυριολεκτικά σας φτιάχνει τη διάθεση.

Αυτές οι ενδογενείς ουσίες μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, δημιουργικά, ενώ μειώνουν τους πόνους και τις φλεγμονές.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε άσχημα, μην απαρνηθείτε το γυμναστήριο ή την άσκηση γενικότερα.

Ακόμα και ένας γρήγορος περίπατος, θα σας φτιάξει τη διάθεση!

Tips

Ακόμα και 20 λεπτά έντονου περπατήματος, όχι μόνο τονώνει το καρδιαγγειακό και νευρικό σας σύστημα, αλλά κυριολεκτικά σας φτιάχνει τη διάθεση.

Φανταστείτε λοιπόν, τι μπορεί να κάνει μια καλή προπόνηση όταν είστε στενοχωρημένοι και στρεσαρισμένοι.

Μύθος Νο 4: Δεν κάνω βάρη γιατί δεν θέλω να «φουσκώσω»

Μια πολύ συχνή σκέψη, κυρίως στο μυαλό των γυναικών που γυμνάζονται, είναι ότι δεν επιλέγουν να κάνουν βάρη ή γενικότερα ασκήσεις με αντιστάσεις, επειδή πιστεύουν ότι οι μύες τους θα φουσκώσουν και θα χάσουν τη θηλυκότητά τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι εικόνες των γυναικών που κάνουν επαγγελματικό body building έχουν δημιουργήσει αυτή την άποψη.

Το γυναικείο σώμα, λόγω της χαμηλής τεστοστερόνης, δυσκολεύεται να αναπτύξει ογκώδη μυϊκό ιστό.

Αντιθέτως, τα βάρη και οι ασκήσεις με αντιστάσεις μπορούν να τονώσουν τους μύες των γυναικών και να τις βοηθήσουν στην απώλεια λίπους, καθώς το ορμονικό αποτέλεσμα αυτού του τύπου άσκησης, οδηγεί σε αυξημένη αυξητική ορμόνη -μια ορμόνη που είναι έντονα λιποδιαλυτική.

Οι γυναίκες, λοιπόν, εάν δεν κάνουν επαγγελματικό body building, δεν θα «φουσκώσουν» κάνοντας βάρη, αντίθετα θα έχουν πιο γραμμωμένο σώμα.

Μύθος Νο 5: Περισσότερα ρούχα, περισσότερος ιδρώτας, περισσότερο αδυνάτισμα

Σίγουρα θα έχετε συναντήσει δρομείς που είναι ντυμένοι με πολλά επίπεδα ρουχισμού, φορώντας μπουφάν και αντιανεμικά, σε όχι και τόσο κρύες ημέρες.

Επικρατεί η άποψη, ότι όσο περισσότερο ιδρώσουμε, τόσο περισσότερο θα «κάψουμε θερμίδες», γεγονός που δεν είναι πλήρως αληθές.

Το πόσο ιδρώνει ένας αθλούμενος είναι παράγοντας που εξαρτάται από το ίδιο το άτομο, την ευαισθησία του στις αλλαγές θερμοκρασίας, τη λειτουργία των ιδρωτοποιών του αδένων και την πίεση που ασκεί στη συγκεκριμένη άσκηση.

Η εφίδρωση δεν πάει αναλογικά με την καύση λίπους. Επειδή χάσατε 1 κιλό ιδρώτα, δεν σημαίνει ότι έχετε χάσει και 1 κιλό λίπους.

Σε γενικές γραμμές, η εφίδρωση είναι καλή, αρκεί να ανανεώνετε τα υγρά που χάσατε.

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να φοράτε πολλά ρούχα για να ιδρώσετε -όταν γυμνάζεστε με σκοπό την απώλεια βάρους-, γιατί όπως αναφέρθηκε και στον 1ο μύθο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή σας.

Οι μύθοι και οι διάφορες απόψεις για τη γυμναστική είναι μια ευκαιρία για να διαλευκάνετε ορισμένα θέματα που συμβάλλουν στη βελτίωση της άθλησης στη ζωή σας.

Οι αθλητικές δραστηριότητες, σίγουρα βελτιώνουν την ψυχική και σωματική μας υγεία, αρκεί να γίνονται με τον σωστό τρόπο και ακολουθώντας μια σωστή διατροφή!

Μιχάλης Μόρδος, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συστηματική Άσκηση και Οφέλη

Evi Makavelou

Τα Οφέλη της Κολύμβησης στην Υγεία

a.alefragkis

Δίαιτα ή Άσκηση για την Απώλεια Βάρους;

Γυμναστική με Σχοινάκι – Μία Αερόβια Άσκηση που Αξίζει να Εντάξετε στο Πρόγραμμά σας

3 Ασκήσεις για Ονειρεμένους Γοφούς

Τα Σημάδια που Υποδηλώνουν ότι Χρειάζεστε Περισσότερη Γυμναστική

Επιτυχημένη Μυϊκή Αποκατάσταση μετά την Άσκηση

Evi Makavelou

Τα Είδη Γυμναστικής που Εξασφαλίζουν Ουσιαστική Απώλεια Κιλών

a.alefragkis

Τα Οφέλη του Περπατήματος

Τρέξιμο – Πώς θα το Κάνετε πιο Ευχάριστο;

Evi Makavelou

Ασκήσεις με Βάρη – Γιατί Αξίζει να τις Εντάξετε στην Προπόνησή σας

Τα Οφέλη της Πεζοπορίας για την Υγεία μας

a.alefragkis