Υγεία & Ομορφιά
Image default
Επικαιρότητα

6 Επικίνδυνοι Συνδυασμοί Αλκοόλ και Φαρμάκων

Ένας πολύ κακός συνδυασμός ο οποίος θα πρέπει να αποφεύγεται, είναι αυτός του αλκοόλ και των φαρμάκων.

Πιο συγκεκριμένα, οι πιο επικίνδυνοι για την υγεία μας συνδυασμοί, είναι οι εξής:

1 – Αντικαταθλιπτικά και αλκοόλ

Μόλις το φάρμακο αναμιχθεί με το αλκοόλ, η επίδραση του αλκοόλ αυξάνεται και μπορεί κάποιος να ζαλιστεί ή να παρουσιάσει επιληπτική κρίση, ή ακόμη και να πέσει σε κώμα.

Ορισμένα μάλιστα αντικαταθλιπτικά, προκαλούν διαταραχή της λήψης αποφάσεων, αυξάνουν την πίεση και επιδεινώνουν την κατάθλιψη.

Αλκοόλ και Φάρμακα

2 – Διεγερτικά και αλκοόλ

Όταν τα διεγερτικά συνδυαστούν με αλκοόλ, παράγεται υψηλή ποσότητα κοκααιθυλενίου, ουσία η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής τοξικότητας και προκαλεί υπερβολική πίεση στην καρδιά, σε βαθμό πολύ υψηλότερο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.

3 – Αντισυλληπτικά χάπια και αλκοόλ

Απαιτούνται περίπου 3 ώρες, μετά τη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού, για να φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να γίνει αποτελεσματικό.

Οι γυναίκες, όταν έχουν πάρει το χάπι, αισθάνονται πιο γρήγορα τα συμπτώματα της μέθης, επειδή το σώμα τους είναι «απασχολημένο» με το να μεταβολίζει τις ορμόνες αντισύλληψης και συνεπώς αυτό επιβραδύνει τον μεταβολισμό της αιθανόλης στο ποτό.

Επίσης, το αλκοόλ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποβληθεί από το σώμα, επηρεάζοντας αρνητικά την ικανότητα λήψης αποφάσεων.

4 – Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και αλκοόλ

Κάποια φάρμακα, μπορεί να μη χρειάζονται συνταγή γιατρού, ωστόσο όμως, αυτό δεν τα καθιστά αθώα, όταν συνδυαστούν με αλκοόλ.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Clinics of North America, 38% των ατόμων που ανέπτυξαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια, είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αναλγητικών και αντιπυρετικών φαρμάκων μαζί με αλκοόλ.

Επικίνδυνοι συνδυασμοί αλκοόλ και φαρμάκων

5 – Βενζοδιαζεπίνες και αλκοόλ

Αυτός ο θανάσιμος συνδυασμός, ευθύνεται για περισσότερο από το ένα πέμπτο των εισαγωγών στα Επείγοντα στις ΗΠΑ, με τα περισσότερα περιστατικά να έχουν να κάνουν με αναπνευστική ανεπάρκεια.

Οι 2 αυτές ουσίες είναι αντικαταθλιπτικές και μπορούν να χαλαρώσουν σημαντικά τους μυς και να επιβραδύνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, θέτοντας το χρήστη σε κίνδυνο για κώμα ή ακόμα και θάνατο.

6 – Οπιούχα και αλκοόλ

Ακόμη και τα νομίμως συνταγογραφούμενα οπιούχα, δύναται να αποδειχθούν θανατηφόρα σε συνδυασμό με αλκοόλ.

Τα οπιούχα καταστέλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που με τη σειρά του επιβραδύνει την αναπνοή.

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι καταπραϋντικό και σε κάποιες περιπτώσεις να προσφέρει αίσθηση ευφορίας, ο κίνδυνος υπερδοσολογίας είναι υπερβολικά υψηλός.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η πρόσμιξη οπιούχων και αλκοόλ ευθύνεται για το 22% των θανάτων από παυσίπονα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Συστάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τα Κέντρα Ψυχαγωγίας και τους Χώρους Άθλησης Λόγω του Κορωνοϊού

yoadmin

Σε Μερικούς Ασθενείς με Κορωνοϊό τα Συμπτώματα Διαρκούν επί Μήνες

yoadmin

Επτά τα Κρούσματα του Κορωναϊού στην Ελλάδα

yoadmin

Κορωνοϊός – Υποψήφιο Εμβόλιο Δημιούργησε Επαρκή Αντισώματα

yoadmin

Η Γονιδιωματική Ιχνηλάτηση του Ιού SARS-CoV-2

yoadmin

Δωρεάν Εφαρμογή για Ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια από την Γ’ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ