Υγεία & Ομορφιά
Αλκοόλ και Φάρμακα
Επικαιρότητα

6 Επικίνδυνοι Συνδυασμοί Αλκοόλ και Φαρμάκων

Ένας πολύ κακός συνδυασμός ο οποίος θα πρέπει να αποφεύγεται, είναι αυτός του αλκοόλ και των φαρμάκων.

Πιο συγκεκριμένα, οι πιο επικίνδυνοι για την υγεία μας συνδυασμοί, είναι οι εξής:

1 – Αντικαταθλιπτικά και αλκοόλ

Μόλις το φάρμακο αναμιχθεί με το αλκοόλ, η επίδραση του αλκοόλ αυξάνεται και μπορεί κάποιος να ζαλιστεί ή να παρουσιάσει επιληπτική κρίση, ή ακόμη και να πέσει σε κώμα.

Ορισμένα μάλιστα αντικαταθλιπτικά, προκαλούν διαταραχή της λήψης αποφάσεων, αυξάνουν την πίεση και επιδεινώνουν την κατάθλιψη.

Αλκοόλ και Φάρμακα

2 – Διεγερτικά και αλκοόλ

Όταν τα διεγερτικά συνδυαστούν με αλκοόλ, παράγεται υψηλή ποσότητα κοκααιθυλενίου, ουσία η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής τοξικότητας και προκαλεί υπερβολική πίεση στην καρδιά, σε βαθμό πολύ υψηλότερο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.

3 – Αντισυλληπτικά χάπια και αλκοόλ

Απαιτούνται περίπου 3 ώρες, μετά τη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού, για να φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να γίνει αποτελεσματικό.

Οι γυναίκες, όταν έχουν πάρει το χάπι, αισθάνονται πιο γρήγορα τα συμπτώματα της μέθης, επειδή το σώμα τους είναι «απασχολημένο» με το να μεταβολίζει τις ορμόνες αντισύλληψης και συνεπώς αυτό επιβραδύνει τον μεταβολισμό της αιθανόλης στο ποτό.

Επίσης, το αλκοόλ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποβληθεί από το σώμα, επηρεάζοντας αρνητικά την ικανότητα λήψης αποφάσεων.

4 – Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και αλκοόλ

Κάποια φάρμακα, μπορεί να μη χρειάζονται συνταγή γιατρού, ωστόσο όμως, αυτό δεν τα καθιστά αθώα, όταν συνδυαστούν με αλκοόλ.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Clinics of North America, 38% των ατόμων που ανέπτυξαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια, είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αναλγητικών και αντιπυρετικών φαρμάκων μαζί με αλκοόλ.

Επικίνδυνοι συνδυασμοί αλκοόλ και φαρμάκων

5 – Βενζοδιαζεπίνες και αλκοόλ

Αυτός ο θανάσιμος συνδυασμός, ευθύνεται για περισσότερο από το ένα πέμπτο των εισαγωγών στα Επείγοντα στις ΗΠΑ, με τα περισσότερα περιστατικά να έχουν να κάνουν με αναπνευστική ανεπάρκεια.

Οι 2 αυτές ουσίες είναι αντικαταθλιπτικές και μπορούν να χαλαρώσουν σημαντικά τους μυς και να επιβραδύνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, θέτοντας το χρήστη σε κίνδυνο για κώμα ή ακόμα και θάνατο.

6 – Οπιούχα και αλκοόλ

Ακόμη και τα νομίμως συνταγογραφούμενα οπιούχα, δύναται να αποδειχθούν θανατηφόρα σε συνδυασμό με αλκοόλ.

Τα οπιούχα καταστέλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που με τη σειρά του επιβραδύνει την αναπνοή.

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι καταπραϋντικό και σε κάποιες περιπτώσεις να προσφέρει αίσθηση ευφορίας, ο κίνδυνος υπερδοσολογίας είναι υπερβολικά υψηλός.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η πρόσμιξη οπιούχων και αλκοόλ ευθύνεται για το 22% των θανάτων από παυσίπονα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Κορονοϊός και οι Παραπλανητικές Αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

yoadmin

Σε Εγρήγορση οι Αρμόδιες Υπηρεσίες για τη Γρίπη των Πτηνών

Η Πανδημία του Κορωνοϊού Ενίσχυσε τον Εθνικισμό και το Κοινοτικό Πνεύμα

yoadmin

Το Παλαιότερο Κρυολόγημα Λόγω Άλλων Κορωνοϊών Βοηθά στην Προστασία Έναντι της COVID-19

yoadmin

Το Τεστ Κορωνοϊού στον Ευρύ Πληθυσμό δεν Είναι Πάντα Χρήσιμο

Τα Ηλεκτρονικά Τσιγάρα Κάνουν Παρόμοια Ζημιά στα Αγγεία όσο και τα Παραδοσιακά Τσιγάρα

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ