Υγεία & Ομορφιά
Βρεφική Διατροφή
3 Συχνές Απορίες για τη Βρεφική Διατροφή
Παιδική Διατροφή

3 Συχνές Απορίες για τη Βρεφική Διατροφή

Οι αγχωμένες μαμάδες συχνά καταφεύγουν στον φαρμακοποιό για να λύσει κάποιες συχνές απορίες τους, πριν καταφύγουν στον παιδίατρο.

1. «Ενώ θήλασα πολύ καλά το μωρό μου στο μαιευτήριο, τώρα που γυρίσαμε σπίτι, του δίνω και συμπλήρωμα, μήπως δε χορταίνει, αλλά κάνει διάρροιες με αίμα στα κακά και εμετούς με το ξένο γάλα.

Τι να κάνω»;

Η συμβουλή του φαρμακοποιού: «Το μωράκι σας πιθανόν παρουσιάζει αλλεργία στο επεξεργασμένο αγελαδινό γάλα.

Για ένα υγιές τελειόμηνο μωρό, η ιδανική τροφή για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του είναι ο μητρικός θηλασμός.

Έστω και αν δεν είχατε μια καλή αρχή, δεν είναι ακόμα αργά να προσπαθήσετε τον αποκλειστικό θηλασμό, είτε κατευθείαν από το στήθος ή μετά από άντληση με ένα ειδικό θήλαστρο με το μπιμπερό.

Βρεφική Διατροφή

Για να είστε σίγουρη ότι το μωρό σας τρέφετε σωστά, αρκεί να έχει 6-7 βρεγμένες πάνες ανά ημέρα και σε 3 από αυτές να έχει και «κακά».

Μπορείτε να πάρετε βοήθεια από μια σύμβουλο θηλασμού ή το Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος, σχετικά με την αύξηση της ποσότητας του γάλακτός σας και τις επιλογές σας.

Αν πρέπει να συνεχίσετε για ιατρικούς ή προσωπικούς λόγους να δίνετε γάλα φόρμουλας, θα πρέπει να το αντικαταστήσετε με κάποιο υποαλλεργικό γάλα ή χωρίς λακτόζη και να παρακολουθείτε την προσαρμογή του μωρού σας».

2. «Το 5 μηνών αγοράκι μας κάνει εμετό αμέσως μόλις πιει ή φάει κάτι και κλαίει σαν κάτι να το ενοχλεί, τι φταίει»;

Η συμβουλή του φαρμακοποιού: «Το μωράκι σας πιθανότατα πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), το οποίο σημαίνει ότι το οξύ του στομάχου ή το φαγητό από το στομάχι ανεβαίνει πίσω στον οισοφάγο (αναγωγή).

Αυτό είναι πολύ συχνό στα βρέφη, γιατί ο μυς πάνω από το στομάχι δεν είναι ακόμα καλά αναπτυγμένος. Η ΓΟΠ είναι το συχνότερο αίτιο εμετών στη βρεφική ηλικία, ενώ προκαλεί και πόνο από τον ερεθισμό του οισοφάγου.

Τα περισσότερα μωρά σταδιακά και με την εισαγωγή των στερεών τροφών ξεπερνούν το πρόβλημα τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, με την ωρίμανση του σφιγκτήρα.

Σε επίμονες περιπτώσεις, ο παιδίατρός σας θα σας παραπέμψει στο νοσοκομείο για να γίνουν συμπληρωματικές εξετάσεις.

Μπορείτε να ανακουφίσετε το μωρό σας με φαρμακευτικά σκευάσματα που μειώνουν το οξύ του στομάχου και καλυτερεύουν την προώθηση του φαγητού από το στομάχι προς τα κάτω στο έντερο.

Υπάρχουν και ειδικά γάλατα για τέτοιες περιπτώσεις, για να μένουν στο στομάχι, αν το μωρό δε θηλάζει, καθώς και γάλατα με περισσότερες θερμίδες για μωρά που δεν παίρνουν βάρος.

3 Συχνές Απορίες για τη Βρεφική Διατροφή

Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας πρακτικά, με μικρά και συχνά γεύματα, ταΐζοντάς το σε πιο όρθια θέση και κάνοντας αρκετά διαλείμματα για να ρευτεί».

3. «Έχουμε ένα μωράκι 40 ημερών και κάθε απόγευμα κλαίει πολύ, τινάζει τα πόδια του και τίποτα δεν το ανακουφίζει.

Μας είπαν ότι ίσως είναι κολικός.

Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε»;

Η συμβουλή του φαρμακοποιού: «Οι κολικοί βρεφών είναι μια δύσκολη και αρκετά αγχωτική κατάσταση για τους γονείς, εμφανίζονται σε ένα μεγάλο ποσοστό μωρών, συνήθως μετά την 2η εβδομάδα ζωής, αλλά σχεδόν πάντα υποχωρούν ως το τέλος του τρίτου μήνα.

Το έντονο κλάμα του μωρού σας, αφού πρώτα έχετε αποκλείσει κάποιο άλλο πρόβλημα του, όπως πείνα, αλλαγή πάνας, κρύο, ζέστη, μπορεί να οφείλεται σε κολικό.

Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας, κρατώντας το όρθιο στην αγκαλιά σας, με τα πόδια του μαζεμένα στην κοιλιά του.

Βάλτε απαλή μουσική την ώρα που το κρατάτε αγκαλιά ή όταν το αφήνετε στο δωμάτιό του.

Ξαπλώστε το μωρό μπρούμυτα στα πόδια σας και τρίβετε την πλάτη του.

Επίσης ένα χλιαρό μπάνιο, η τοποθέτηση ζεστών επιθεμάτων στην κοιλιά του για μερικά λεπτά, σχεδόν πάντα ανακουφίζουν ένα μωρό που κλαίει και πονάει.

Επίσης, μετά το μπάνιο μπορείτε να του κάνετε μασάζ με κυκλικές κινήσεις στην κοιλιά του με ένα ειδικό λαδάκι.

Αν υπάρχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας και το νεογνό έχει να κάνει «κακά» για 3 ημέρες ή περισσότερο, μπορούμε να προτείνουμε υπόθετα γλυκερίνης ή κλυσματάκια για νεογνά.

Τέλος, αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο και δεν υποχωρεί με τους παραπάνω τρόπους, προτείνουμε κάποιο σκεύασμα ειδικό για κολικούς».

Ασπασία Σκουφίδη, Βοηθός Φαρμακείου, Σύμβουλος Ανάπτυξης και Προώθησης Πωλήσεων

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παιδική Διατροφή

Αλήθειες και Ψέματα για τον Μητρικό Θηλασμό

yoadmin

Προβλήματα και Αλλεργίες στη Βρεφική Διατροφή

yoadmin

Χρειάζεται το Παιδί σας Πολυβιταμινούχα Συμπληρώματα;

yoadmin

Παιδιά Xωρίς Πρωινό Έχουν Έλλειψη Βιταμινών

yoadmin

Συμβουλές για να Βελτιώσετε τη Διατροφή του Παιδιού σας

Έξυπνοι Τρόποι για να Βελτιώσετε τη Διατροφή των Παιδιών σας

Τα Πάντα για το Βρεφικό Γάλα

Evi Makavelou

Παιδική Διατροφή και Καθημερινότητα

Evi Makavelou

Προσοχή στη Διατροφή των Παιδιών στις Διακοπές

yoadmin

Παιδιά, Βιταμίνες, Διατροφή και Αρρώστιες

yoadmin

Τι να Κάνετε αν το Παιδί σας Αρνείται να Φάει λόγω Καύσωνα

Evi Makavelou