Υγεία & Ομορφιά
3 Φυτά Σύμμαχοι της Σύγχρονης Γυναίκας
Πρόληψη

3 Φυτά Σύμμαχοι της Σύγχρονης Γυναίκας

Αν λαμβάνονται τέτοια φάρμακα, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του γιατρού που τα έχει χορηγήσει.

Σπάνια μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι, αυξημένη ροή περιόδου ή αλλεργικές αντιδράσεις.

• Το Νυχτολούλουδο

Το Νυχτολούλουδο (Evening Primrose, Oenothera) έχει επίσης μελετηθεί για τη δράση του στη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) και ιδιαίτερα το έλαιο από τους σπόρους και τα άνθη του.

Το έλαιο νυχτολούλουδου είναι πλούσιο σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως το GLA (γάμμα λινολενικό οξύ).

Το GLA μετατρέπεται στο σώμα σε προσταγλανδίνη Ε1, η οποία μπορεί να μειώσει τη δράση της προλακτίνης που είναι υπεύθυνη για μερικά συμπτώματα του PMS.

Μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο νυχτολούλουδου συμβάλλει στη μείωση του πόνου και της ευαισθησίας στο στήθος, του κοιλιακού πόνου, της κατάθλιψης, της ευερεθιστικότητας και της κατακράτησης υγρών που σχετίζονται με το PMS.

Τα ωμέγα-6 μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη γενική υγεία κατά την κλιμακτήριο, στην υγεία του δέρματος και της καρδιάς και στη μείωση του πόνου στο στήθος στις γυναίκες που θηλάζουν.

Συμβουλή:

Επιλέγουμε τυποποιημένο εκχύλισμα νυχτολούλουδου για να εξασφαλίσουμε σταθερή περιεκτικότητα και αποτελεσματικότητα.

Τι Πρέπει να Προσέξουμε:

Η χρήση του Νυχτολούλουδου θεωρείται γενικά ασφαλής, αλλά πρέπει να λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη το Ιατρού πριν τη χρήση του αν λαμβάνονται ισχυρά αντιπηκτικά φάρμακα.

Το Κόκκινο Τριφύλλι

Το Κόκκινο Τριφύλλι (Red Clover, Trifolium pratense) χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων για τις ευεργετικές του δράσεις σε διαφόρους τομείς της υγείας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δράση του κατά την εμμηνόπαυση, η οποία αποδίδεται στις περιεχόμενες σε αυτό ισοφλαβόνες, που είναι φυτοοιστρογόνα.

Τα φυτοοιστρογόνα μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων στο γυναικείο σώμα μέσω της πρόσδεσής τους σε υποδοχείς των οιστρογόνων.

Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουν στη ρύθμιση των ορμονών και τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως των εξάψεων, των εφιδρώσεων, της νευρικότητας κ.α.

Μια μετα-ανάλυση κατά την οποία εξετάστηκαν 174 τυχαιοποιημένες μελέτες ελέγχου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, τα συμπληρώματα με φυτοοιστρογόνα είναι ασφαλή και δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική αύξηση στο ποσοστό κολπικής αιμορραγίας, υπερπλασίας του ενδομητρίου, καρκίνου του ενδομητρίου και καρκίνου του στήθους στις γυναίκες που τα χρησιμοποίησαν.

Συμβουλή:

Επιλέγουμε τυποποιημένο εκχύλισμα από τα άνθη του Κόκκινου Τριφυλλιού που να αναφέρει την ποσότητα των ισοφλαβονών.

Τι Πρέπει να Προσέξουμε:

Η χρήση του δεν προτείνεται σε γυναίκες που ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή παίρνουν ισχυρά αντιπηκτικά φάρμακα, εκτός αν αυτό προταθεί από Ιατρό.

Σε αντίθεση με τις ισοφλαβόνες από σόγια, οι ισοφλαβόνες από Κόκκινο Τριφύλλι μπορούν να ληφθούν από άτομα με ιστορικό τροφικών αλλεργιών (στη σόγια ή αλλού) καθώς το κόκκινο τριφύλλι δεν προκαλεί αλλεργίες.

• Cranberry

Το Cranberry (Κράνμπερι, Vaccinium macrocarpon) είναι ένα φυτό που έχει συνδεθεί με την υγεία του ουροποιητικού συστήματος και την προστασία από ουρολοιμώξεις.

Το Cranberry (Κράνμπερι, Vaccinium macrocarpon) είναι ένα φυτό που έχει συνδεθεί με την υγεία του ουροποιητικού συστήματος και την προστασία από ουρολοιμώξεις.

Τα φρούτα του είναι πλούσια σε προανθοκυανιδίνες, οι οποίες αποτρέπουν την προσκόλληση και τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών στο ουροποιητικό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι οι προανθοκυανιδίνες μπορούν να δράσουν και ενάντια στην E.coli, βακτήριο που ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό των ουρολοιμώξεων.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι το Cranberry εμποδίζει την προσκόλληση της E.coli και στα επιθηλιακά κύτταρα του κόλπου.

Φαίνεται λοιπόν ότι μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων, ο οποίος μάλιστα είναι αυξημένος στις γυναίκες που υποφέρουν από επανεμφανιζόμενες ουρολοιμώξεις.

Η αποτελεσματικότητα του Cranberry έχει αποδειχθεί τόσο σε νεαρές γυναίκες, όσο και σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας, με ή χωρίς ιστορικό ουρολοιμώξεων.

Συμβουλή:

Επιλέγουμε τυποποιημένο εκχύλισμα καρπών Cranberry, πλούσιο σε προανθοκυανιδίνες.

Τι Πρέπει να Προσέξουμε:

Το Cranberry δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο της αντιβίωσης.

Μπορεί να λαμβάνεται παράλληλα με αυτή και σύμφωνα με τις οδηγίες του Ιατρού, ενώ προτείνεται να χρησιμοποιείται και αφού ολοκληρωθεί η λήψη της αντιβίωσης προκειμένου να αποφευχθεί η υποτροπή της λοίμωξης.

Ιωάννα Αντωνιάδου, Βιολόγος, MSc, Επιστημονική Σύμβουλος της Douni Health Products AE
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα Σταματήσετε τη Μετάδοση Μικροβιών στον Χώρο Εργασίας σας

Bάνα Νικολαίδου

Εμβόλια – Συχνοί Μύθοι και Αλήθειες Γύρω από Αυτά

Οι Κυτταρολογικές Εξετάσεις

yoadmin

Το Ανοσοποιητικό Σύστημα και η Υγεία μας

yoadmin

Το Φαρμακείο των Διακοπών σας

yoadmin

Τσιμπήματα από Έντομα και πώς να τα Αντιμετωπίσετε

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ