Υγεία & Ομορφιά
3 Ερωτήσεις για τη Στοματική Υγεία των Παιδιών
Δόντια

3 Ερωτήσεις για τη Στοματική Υγεία των Παιδιών

Ποιά Είναι η Πιο Κοινή Νόσος του Στόματος στα Παιδιά;

Η τερηδόνα είναι η πιο συχνή νόσος των δοντιών στα παιδιά και προκαλείται από τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, η οποία σχηματίζεται πάνω στα δόντια όταν δεν καθαρίζονται σωστά.

3 Ερωτήσεις για τη Στοματική Υγεία των Παιδιών

Τα παιδιά κινδυνεύουν από τα μικρόβια της πλάκας, γιατί ούτε τα ίδια, αλλά συχνά ούτε και οι γονείς μπορούν να βουρτσίσουν πολύ καλά τα δόντια τους ώστε να απομακρύνουν την πλάκα.

Επίσης, η διατροφή των παιδιών σήμερα περιλαμβάνει τροφές και ροφήματα με ζάχαρη και πολλούς υδατάνθρακες (μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά κ.α.).

Κινδυνεύουν και τα Νεογιλά (πρώτα) Δόντια των Παιδιών;

Ναι, η τερηδόνα επηρεάζει και τα νεογιλά (πρώτα) δόντια και μπορεί να εμφανιστεί σύντομα μετά την εμφάνιση τους στο στόμα του παιδιού.

Μάλιστα, τα παιδιά που έχουν τερηδόνα από πολύ μικρή ηλικία, είναι πιο ευπαθή στην εμφάνιση τερηδόνας και αργότερα.

Ιδιαίτερα σε παιδιά που χρησιμοποιούν παρατεταμένα μπιμπερό με γάλα ή άλλα γλυκά ροφήματα κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου, η τερηδόνα εξελίσσεται πολύ γρήγορα.

Επομένως, οι επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο πρέπει να ξεκινούν από τη στιγμή που θα βγάλει τα πρώτα του δόντια και όχι αργότερα από τον 1ο χρόνο της ζωής του παιδιού.

3 Ερωτήσεις για τη Στοματική Υγεία των Παιδιών

Μπορούμε να Αποφύγουμε τα Σφραγίσματα στα Δόντια των Παιδιών;

Ναι, για την αποφυγή των σφραγισμάτων είναι σημαντικό να επισκέπτεται το παιδί τακτικά τον οδοντίατρο για προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο και τοπική εφαρμογή φθορίου.

Ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει τερηδονικές βλάβες σε αρχικό στάδιο και με εφαρμογή φθοριούχου βερνικιού – σε συνδυασμό με καλή στοματική υγιεινή και περιορισμό της ζάχαρης στην διατροφή – να τις εμποδίσει να εξελιχθούν σε κοιλότητες.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβουλές για Καλή Στοματική Υγεία στα Παιδιά

Δόντια

Πώς θα Προστατέψετε τα Πρώτα Δοντάκια του Παιδιού σας

Απόστημα Δοντιών: Πώς να Χρησιμοποιείτε το Στοματικό Διάλυμα

Παιδιά και Στοματική Φροντίδα

yoadmin

Μύθοι και Αλήθειες για την Ορθοδοντική

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ