Υγεία & Ομορφιά
Image default
Ψυχολογία

10 Συμβουλές για Εργασία από το Σπίτι

Η αποτελεσματική εργασία από το σπίτι χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας είναι κάτι που συμβαίνει όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό!

Ωστόσο, όλο και περισσότεροι υπάλληλοι εταιρειών, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, καλλιτέχνες κ.λπ. εργάζονται από το σπίτι.

Εάν δουλεύετε κι εσείς από το σπίτι, δείτε ποια είναι τα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε, πώς να οργανώσετε το χρόνο και το χώρο σας, πώς να παραμείνετε κοινωνικοί, πώς να τρώτε σωστά και πώς να αποφύγετε τον καθιστικό τρόπο ζωής.

10 συμβουλές για την εργασία από το σπίτι

10 Συμβουλές για Εργασία από το Σπίτι

1. Είστε έτοιμοι να εργαστείτε από το σπίτι;

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να θέσετε αυτήν την ερώτηση με ειλικρίνεια στον εαυτό σας.

Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, είστε εθισμένοι σε βιντεοπαιχνίδια, είστε τεμπέληδες, εξαιρετικά ομιλητικοί ή δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα, τότε ίσως η εργασία από το σπίτι δεν είναι πραγματικά για εσάς.

Αντίθετα, εάν είστε σκληρά εργαζόμενος, παθιασμένος με τη δουλειά σας, σας αρέσει να σχεδιάζετε και να αντιμετωπίζετε προκλήσεις, να εργάζεστε με ηρεμία και χωρίς περισπασμούς, τότε αξίζει να το δοκιμάσετε!

Εάν βρίσκεστε κάπου ανάμεσα, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε δύο εξατομικευμένες λίστες, μία για τις πτυχές του χαρακτήρα σας που είναι συμβατές με την εργασία στο σπίτι, και μία για τις ασυμβίβαστες πτυχές σας.

Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε τι σας ταιριάζει καλύτερα.

2. Οριοθετήστε την περιοχή σας

Το να δουλεύετε στη μέση του καθιστικού, στο τραπεζάκι του καφέ, μπροστά από την τηλεόραση, είναι καθαρή μυθοπλασία.

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα μέρος για τον εαυτό σας, αφιερωμένο στην εργασία, μακριά από άλλους συγκατοίκους (σύζυγο, παιδιά, γονείς κ.λπ.), όπου μπορείτε να απομονωθείτε και να συγκεντρωθείτε.

Το μέγεθος του δωματίου ή του διαμερίσματος δεν είναι το παν: αρκεί να καθορίσετε μια σειρά οδηγιών, όπως να μην σας ενοχλούν τις ώρες που εργάζεστε, να μην μπαίνουν στο χώρο σας χωρίς να χτυπούν την πόρτα ή αν δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος.

3. Επιλέξτε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Ανάλογα με τον αριθμό των ωρών που ξοδεύονται εκεί και τον τύπο δραστηριότητας, ο εξοπλισμός είναι συχνά απαραίτητος.

Εάν πρέπει να εργάζεστε όλη την ημέρα σε έναν υπολογιστή, είναι απαραίτητο να έχετε έναν εργονομικό σταθμό εργασίας: γραφείο, βάση υπολογιστή, ρυθμιζόμενη καρέκλα με μπράτσα, επαρκή φωτεινότητα κ.λπ.

Αυτές αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την πρόληψη των μυοσκελετικών διαταραχών, που μεταφράζονται με πόνο στην πλάτη, πόνο στον αυχένα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, κόπωση των ματιών κ.λπ..

4. Μείνετε κοινωνικοί και διατηρήστε επαφή

Προγραμματίστε έναν τόπο συνάντησης (καφετέρια, εστιατόριο, κοινόχρηστη αίθουσα κ.λπ.) ή δημιουργήστε ένα μέρος για να πραγματοποιήσετε τυχόν διαδικτυακές συσκέψεις, διατηρώντας έτσι την επαφή με πελάτες ή / και συναδέλφους.

5. Θέστε στόχους

Όποιο και αν είναι το πεδίο εφαρμογής, ο καθορισμός καθημερινών στόχων είναι σημαντικός για να παραμείνετε στην πορεία, να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας και να δείτε την πρόοδο που θέλετε.

Φυσικά, πρέπει να προσπαθήσετε να τους διατηρήσετε για να εξελιχθείτε.

Οι στόχοι μπορούν να σχετίζονται άμεσα με τα επαγγελματικά καθήκοντα που πρέπει να εκτελεστούν, αλλά μπορεί να έχουν να κάνουν και με εκπαιδευτικά μαθήματα και σεμινάρια που θα σας βοηθήσουν στη δουλειά σας.

10 Συμβουλές για Εργασία από το Σπίτι

6. Οργανώστε τον χρόνο εργασίας σας

Η εργασία στο σπίτι δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυστηρή οργάνωση: είναι σημαντικό να καθορίσετε τις ώρες εργασίας, αλλά και τα διαλείμματα που θα κάνετε κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.

Παρόλο που η τηλεργασία μπορεί να φαντάζει ουτοπική σε κάποιους, στην πραγματικότητα, καθώς ο εργαζόμενος βρίσκεται στον χώρο του, είναι σαν να έχει παγιδευτεί στην εργασία και να πολλαπλασιάζει τις ώρες, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις τυπικές ώρες γραφείου.

7. Συμφιλίωση επαγγελματικής, κοινωνικής και οικογενειακής ζωής

Καθώς είστε απαλλαγμένοι από πολλές μετακινήσεις, συναντήσεις, συζητήσεις, ραντεβού σε καφετέριες και εστιατόρια με συναδέλφους και πελάτες, αυτή η εξοικονόμηση χρόνου θα πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά στην κοινωνική και στην οικογενειακή ζωή.

Έτσι, προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας, να πηγαίνετε για τζόκινγκ, να συναντάτε φίλους κ.λπ.

Το κόλπο είναι να καταγράφετε τις πραγματικές ώρες εργασίας σας (θα εκπλαγείτε να δείτε ότι παρά την οργάνωση που μπορεί να έχετε, εξακολουθείτε να υπερβαίνετε τις κανονικές ώρες εργασίας).

8. Διατηρήστε τον βιορυθμό σας… και την υγεία σας

Το να ρυθμίζετε την ημέρα σας συμπεριλαμβάνοντας ένα γεύμα που λαμβάνεται στο τραπέζι, ιδανικά με την οικογένεια, είναι ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα για την υγεία σας.

Δεν πρέπει να τρώτε εν κινήσει μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σας ή να καταναλώνετε σνακ όλη την ημέρα.

Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουν απώλεια συγκέντρωσης νωρίς το απόγευμα.

Γιατί λοιπόν να μην κοιμηθείτε, ειδικά αν δεν κοιμάστε αρκετά το βράδυ.

Είναι καλύτερα να δουλέψετε λίγο αργότερα (π.χ. έως τις 6.30 μ.μ. αντί για 5.30 μ.μ.) από το να χάσετε αποδοτικότητα.

Το γεγονός ότι οργανώνετε το χρόνο σας διαφορετικά, δεν σημαίνει ότι δεν εργάζεστε!

9. Καταπολέμηση της καθιστικής ζωής

Όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι επηρεάζονται από τον αυξημένο καθιστικό τρόπο ζωής, αλλά αυτό δεν είναι αναπόφευκτο.

Πρέπει απλά να εξασκείστε πιο συχνά σε κάποιο άθλημα και να αυξάνετε τις ευκαιρίες για κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Να πηγαίνετε στην κουζίνα για ένα ποτήρι νερό, να φτιάχνετε καφέ, να πηγαίνετε στο γραμματοκιβώτιο, να πηγαίνετε για ψωμί με τα πόδια, να περπατάτε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο κ.λπ.

10. Κάντε πραγματικές διακοπές

Η εργασία από το σπίτι δεν σημαίνει ότι θα χάσετε τις «πραγματικές» διακοπές, δηλαδή μερικές μέρες συνεχόμενες χωρίς να εργάζεστε καθόλου, ιδανικά μακριά από το σπίτι!

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 Τρόποι να Ενισχύσετε την Αυτοπεποίθησή σας και να Έχετε μια πιο Ευτυχισμένη Ζωή

d.tsagkrinos

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Δημιουργικότητα

Αυτές Είναι οι Τροφές που Μειώνουν το Άγχος

Editor7 pharma

Κρίση: Κίνδυνος ή Ευκαιρία για Αλλαγή

yoadmin

Τι Ακριβώς Είναι η Κατάθλιψη και Ποια Είναι τα Χαρακτηριστικά της;

Τρόποι για να Προστατεύσετε την Ψυχική σας Υγεία

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ