Υγεία & Ομορφιά
Το χαμόγελό μας είναι το πιο εκφραστικό μέσο για να δείξουμε θετικά συναισθήματα.
Το χαμόγελό μας είναι το πιο εκφραστικό μέσο για να δείξουμε θετικά συναισθήματα.
Στοματική Υγιεινή

Πώς να Φροντίσετε με τον Ιδανικότερο Τρόπο τα Δόντια σας

Το χαμόγελό μας είναι το πιο εκφραστικό μέσο για να δείξουμε θετικά συναισθήματα, γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε την υγιεινή του στόματος για ένα λαμπερό και φωτεινό χαμόγελο αλλά και για δροσερή αναπνοή.

Τι εννοούμε με τον όρο στοματική υγιεινή;

Η στοματική υγιεινή περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών για τη φροντίδα των δοντιών όπως η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και η διατήρηση ενός περιβάλλοντος που αποτρέπει την εκδήλωση παθήσεων των δοντιών, των ούλων και γενικά της στοματικής κοιλότητας.

Το χαμόγελό μας είναι το πιο εκφραστικό μέσο για να δείξουμε θετικά συναισθήματα.

Η ελλιπής στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με το κάπνισμα, την κακή διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και χρωστικές, ο καφές και το τσάι σε μεγάλη ποσότητα, είναι μερικοί από τους κύριους λόγους που συμβάλλουν στην καταστροφή του σμάλτου και τη δημιουργία οδοντικής πλάκας και τερηδόνας.

Η καθημερινή κατάλληλη φροντίδα των δοντιών, σε συνδυασμό με την αποφυγή των παραπάνω συνηθειών και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, αποτελούν τους τρείς σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Βασική φροντίδα δοντιών

Για να προλάβουμε τις οδοντικές νόσους, είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε μία σωστή καθημερινή υγιεινή έτσι ώστε να αποτρέψουμε τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας και την εμφάνιση ουλίτιδας ή τερηδόνας.

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι το πιο σημαντικό μέτρο για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής.

Ο σωστός καθαρισμός προϋποθέτει τη χρήση κατάλληλης οδοντόβουρτσας και οδοντόκρεμας, ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία του κάθε ατόμου.

Ο φαρμακοποιός μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τις ανάγκες μας και να μας καθοδηγήσει να επιλέξουμε τα κατάλληλα προϊόντα, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες για την ορθή χρήση τους.

Ας τα δούμε παρακάτω…

Οδοντόβουρτσα

Μία απλή οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή και συνθετικές ίνες μαλακής (σε περιπτώσεις ευαισθησίας δοντιών ή ουλίτιδας) ή μέτριας σκληρότητας.

Για τα παιδιά είναι εξίσου σημαντικό από την ηλικία των 2 να έχουν την προσωπική τους οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή και μαλακά τριχίδια, για να μην τραυματίσουν τα ούλα τους.

Το βούρτσισμα, θα πρέπει να γίνεται 2 με 3 φορές την ημέρα, 30 λεπτά μετά από κάθε γεύμα με διάρκεια 2 λεπτών και με απαλές κυκλικές κινήσεις από τα ούλα προς τα δόντια.

Το βούρτσισμα, θα πρέπει να γίνεται 2 με 3 φορές την ημέρα, 30 λεπτά μετά από κάθε γεύμα με διάρκεια 2 λεπτών και με απαλές κυκλικές κινήσεις από τα ούλα προς τα δόντια.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το βούρτσισμα των δοντιών πριν τον ύπνο, καθώς είναι και το πιο σημαντικό, καθώς η παραγωγή σάλιου κατά τη διάρκεια του ύπνου, ευνοεί την καταστροφή του σμάλτου.

Τα “υπέρ”… της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, προτείνεται η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, καθώς καταφέρνει να αφαιρέσει αποτελεσματικά την πλάκα, προσφέροντας εξαιρετικό μεσοδόντιο καθαρισμό και διεισδύοντας σε δύσκολες περιοχές.

Αυτό συμβαίνει λόγω:

– της ταχύτητας με την οποία κινείται η κεφαλή της,

– της ταλάντωσής της,

– της περιστροφικής της κίνησης, η οποία περιβάλλει το δόντι και το καθαρίζει σωστά.

Οδοντόκρεμα

Επιλέξτε μια οδοντόκρεμα η οποία καλύπτει τις ανάγκες των δοντιών σας.

Αν επιθυμείτε ένα πιο λαμπερό χαμόγελο, επιλέξτε οδοντόκρεμα με λευκαντικούς παράγοντες όπως είναι το διττανθρακικό νάτριο.

Για πρόληψη της τερηδόνας, επιλέξτε οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο (έως 1500ppm), το οποίο κάνει πιο ανθεκτική την αδαμαντίνη των δοντιών και πιο δύσκολη τη δράση των βακτηρίων.

Οδοντόκρεμες με περιεκτικότητα φθορίου μεγαλύτερη των 1500ppm ενδείκνυνται σε περιπτώσεις κινδύνου σοβαρής τερηδόνας.

Σε περιπτώσεις ουλίτιδας, η οδοντόκρεμα πρέπει να περιέχει αντιμικροβιακούς παράγοντες όπως η χλωρεξιδίνη ή τα άλατα ψευδαργύρου για να σκοτώνουν και να αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

Για ευαίσθητα δόντια, η οδοντόκρεμα πρέπει να έχει ως βάση την αργινίνη, το ανθρακικό ασβέστιο και το φθόριο.

Το αίσθημα δυσφορίας και πόνου σε κάθε επαφή με ζεστό ή κρύο, ξινό ή πικρό, σίγουρα δεν είναι και πολύ ευχάριστο, γι’ αυτό τέτοιου είδους οδοντόκρεμες προσφέρουν ανακούφιση και προστασία στα ευαίσθητα δόντια.

Για παιδιά, η οδοντόκρεμα πρέπει να έχει ήπια συστατικά, εξειδικευμένη σύνθεση, κατάλληλη δοσολογία φθορίου που να ταιριάζει στην ηλικία του παιδιού.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχει ευχάριστη γεύση, προκειμένου να κάνει το βούρτσισμα των δοντιών απόλαυση!

Για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής εξειδικευμένης οδοντόκρεμας που περιέχει υαλουρονικό και μικροπεπτίδια, αποτρέποντας τις συνέπειες της αύξησης της γλυκόζης στη στοματική κοιλότητα.

Πιο συγκεκριμένα, βοηθάει στην ενυδάτωση των ούλων, μειώνει την οστική απώλεια, καταπολεμά τη μικροβιακή πλάκα και αντιμετωπίζει την ξηροστομία.

Οδοντικό νήμα/μεσοδόντια βουρτσάκια

Το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι εξίσου σημαντικά για τον καθαρισμό στα σημεία ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων, στα σημεία δηλαδή που δεν μπορούν να εισχωρήσουν οι ίνες της οδοντόβουρτσας.

Φθοριούχο στοματικό διάλυμα

Τέλος, για να ολοκληρώσουμε τη βασική καθημερινή φροντίδα, πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα, το οποίο θα περιέχει και αντιμικροβιακούς παράγοντες.

Το φθοριούχο στοματικό διάλυμα, ενισχύει την προστασία των δοντιών και βοηθάει στη διατήρηση της φρεσκάδας της αναπνοής.

Τα στοματικά διαλύματα λειτουργούν μόνο επιβοηθητικά και η χρήση τους δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος.

Συμβουλή

Εκτός από τα παραπάνω, τα άτομα με ευαίσθητα δόντια στο ζεστό και κρύο μπορούν, μετά τη χρήση του στοματικού διαλύματος, να χρησιμοποιούν επιπλέον μια προστατευτική γέλη για άμεση ανακούφιση από τον πόνο.

Επιπλέον, η δράση της ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας έναν προστατευτικό φραγμό για το σμάλτο.

Ειρήνη Πατεμτζή, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άσχημη Γεύση στο Στόμα – Τι Μπορεί να Κρύβει

Editor6 pharma

Συχνά Λάθη που Κάνουμε στην Φροντίδα των Δοντιών μας

a.alefragkis

Τροφές και Άλλοι Παράγοντες που Προκαλούν Κακοσμία του Στόματος

Editor6 pharma

Οδοντινική Υπερευαισθησία

yoadmin

Τα Σημαντικότερα για τη Στοματική Υγιεινή: Παθήσεις και Φροντίδα

Γλωσσίτιδα – Συμπτώματα και Θεραπεία

Evi Makavelou

Οι Κακές Συνήθειες που Χαλάνε τα Δόντια σας

Δυσάρεστη Αναπνοή; Επιτέλους Αποτελεσματικές Λύσεις

Δόντια

Πότε να Επισκεφθείτε τον Οδοντίατρο για τα Πρώτα Δοντάκια του Μωρού σας;

Συμβουλές για Λαμπερό Χαμόγελο

Evi Makavelou

Τερηδόνα – Οι Τροφές που Προστατεύουν τα Δόντια

Evi Makavelou