Υγεία & Ομορφιά
Περιγραφή των Πιθανών Στόχων και Μηχανισμών Προσβολής του Νευρικού Συστήματος από τον Κορωνοϊό.
Περιγραφή των Πιθανών Στόχων και Μηχανισμών Προσβολής του Νευρικού Συστήματος από τον Κορωνοϊό.
Επικαιρότητα

Περιγραφή των Πιθανών Στόχων και Μηχανισμών Προσβολής του Νευρικού Συστήματος από τον Κορωνοϊό

Δύο σημαντικά άρθρα ανασκόπησης με θέμα την προσβολή του νευρικού συστήματος από τον ιό SARS-CoV-2 και τις νευρολογικές εκδηλώσεις της νόσου COVID-19 δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στη διεθνή βιβλιογραφία (Zubair και συν., Needham και συν.).

Περιγραφή των Πιθανών Στόχων και Μηχανισμών Προσβολής του Νευρικού Συστήματος από τον Κορωνοϊό.

Τα άρθρα αυτά σχολιάζουν οι Ιατροί της Β’ Νευρολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

Λίνα Παλαιοδήμου (Νευρολόγος), Γεώργιος Τσιβγούλης (Καθηγητής Νευρολογίας), Κωνσταντίνος Βουμβουράκης (Καθηγητής Νευρολογίας).

Οι Zubair και συν. παρουσιάζουν στο περιοδικό JAMA Neurology σχετική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, με σκοπό την περιγραφή των πιθανών στόχων και μηχανισμών προσβολής του νευρικού συστήματος από τον ιό SARS-CoV-2.

Συνοπτικά, προσδιορίζονται 4 πιθανές οδοί προσβολής του νευρικού συστήματος:

Διασπορά του ιού μέσω των νευρικών συνάψεων με ανάδρομη πορεία από τα περιφερικά νεύρα έως τους κεντρικότερους σχηματισμούς, διασπορά μέσω του ηθμοειδούς πετάλου και της οσφρητικής οδού, προσβολή του ενδοθηλίου των εγκεφαλικών αγγείων και αύξηση της διαπερατότητας του αιματο-εγκεφαλικού φραγμού και τέλος μετανάστευση προσβεβλημένων λευκοκυττάρων από τον ιό SARS-CoV-2 εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος μέσω του αιματο-εγκεφαλικού φραγμού.

Κοινός στόχος στις παραπάνω οδούς προσβολής αποτελεί ο υποδοχέας της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), o οποίος εκφράζεται και σε δομές του νευρικού συστήματος, όπως στους νευρώνες, τη μικρογλοία, τα αστροκύτταρα και τα ολιγοδενδροκύτταρα.

Οι Needham και συν. παρουσιάζουν στο περιοδικό Neurocritical Care σχετική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας η οποία τονίζει ότι η προσβολή του νευρικού συστήματος από τη νόσο COVID-19 αναγνωρίζεται σε πολλές πρόσφατες πρωτότυπες δημοσιεύσεις.

Μεταξύ των νευρολογικών εκδηλώσεων συγκαταλέγονται ως πιο συχνές η κεφαλαλγία, η ζάλη, η ανοσμία και η αγευσία.

Περισσότερο σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές από τη νόσο COVID-19 αποτελούν η διαταραχή του επιπέδου συνείδησης, η οξεία νεκρωτική αιμορραγική εγκεφαλίτιδα, οι επιληπτικές κρίσεις και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ασθενείς με COVID-19 που αποσωληνώνονται μετά από κώμα και μηχανική αναπνευστική υποστήριξη παρουσιάζουν δυσχέρεια στην επάνοδο του επιπέδου συνείδησης, η οποία δύναται να διαρκέσει λίγες ημέρες έως και μερικές εβδομάδες.

Επιπλέον, δύναται να προσβληθεί και το περιφερικό νευρικό σύστημα με εμφάνισης οξείας φλεγμονώδους απομυελινωτικής πολυριζονευροπάθειας (σύνδρομο Guillain-Barre) με αποτέλεσμα σημαντικές κινητικές και αισθητικές διαταραχές, σε έδαφος παρά-λοιμώδους προσβολής από τον ιό SARS-CoV-2.

Σε κάθε περίπτωση, οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την εμφάνιση νευρολογικών επιπλοκών σε ασθενείς με νόσο COVID-19 τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και αργότερα, με σκοπό την κατανόηση της φυσικής ιστορίας της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 και της επίδρασής της στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός – Ενθαρρυντικά τα Πρώτα Αποτελέσματα Δοκιμής Πειραματικού Εμβολίου

yoadmin

Κορωνοϊός – Δεν Συστήνεται η Γενικευμένη Χρήση Μάσκας και Γαντιών Μίας Χρήσης Εκτός Σπιτιού

yoadmin

Νομοσχέδιο για τη Φαρμακευτική Κάνναβη

yoadmin

Η Λεμφοπενία και ο Κίνδυνος Εμφάνισης Σοβαρών Παθήσεων

yoadmin

Τεστ για την Κλίμακα Εξάπλωσης του Κορωνοϊού

yoadmin

Δεν Βρέθηκε Σχέση Ανάμεσα στο Αντιγριπικό Εμβόλιο Κατά την Εγκυμοσύνη και στον Αυτισμό του Μωρού

H Υπαίθρια Δραστηριότητα Μειώνει την Ανάπτυξη Μυωπίας στη Σχολική Ηλικία

Evi Makavelou

Τα Χαρτονομίσματα Μολύνονται πιο Εύκολα σε Σχέση με τα Κέρματα

yoadmin

Καρκίνος του Ενδομητρίου – Ποιες Γυναίκες Αντιμετωπίζουν Αυξημένο Κίνδυνο;

a.alefragkis

Συνάντηση του CEO της Pfizer Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα Συνδέονται με τον Ανθυγιεινό Τρόπο Ζωής

a.alefragkis

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης – 13ο Ετήσιο Ενημερωτικό Συνέδριο Σκελετικής Υγείας

yoadmin