Υγεία & Ομορφιά
Ο Μύθος της Ευεργετικής Κατανάλωσης Αλκοόλ
Διατροφή

Ο Μύθος της Ευεργετικής Κατανάλωσης Αλκοόλ

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές μελέτες που αφορούν την καρδιαγγειακή προστασία σε συνδυασμό με τη μέτρια κατανάλωση κρασιού, κυρίως κόκκινου.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα μετριάζει τον ενθουσιασμό που υπάρχει για τις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ στην υγεία.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή περίπου δύο ποτήρια κρασιού την ημέρα, έως τώρα θεωρούνταν ότι μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη από ερευνητές της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας, ο μύθος αυτός αρχίζει να αμφισβητείται.

Ο Μύθος της Ευεργετικής Κατανάλωσης Αλκοόλ

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι όσοι δεν πίνουν κρασί είναι στην πραγματικότητα άτομα που έχουν κόψει το αλκοόλ για λόγους υγείας.

Αντιστρόφως, τα υγιή ηλικιωμένα άτομα έχουν διατηρήσει μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σε αντίθεση με τα άτομα της ίδιας ηλικίας με προβλήματα υγείας.

Δύο στοιχεία που επηρεάζουν σημαντικά τη διαφορά των αποτελεσμάτων μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ και βρίσκονται σε υγιή κατάσταση, και των ατόμων που δεν καταναλώνουν αλλά η υγεία τους δεν είναι σε καλή κατάσταση είναι: η σύνδεση της καλής υγείας με την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές λοιπόν παρατήρησαν ότι άτομα που καταναλώνουν μέτρια ποσότητα αλκοόλ παρουσιάσανε μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές αιτίες.

Αυτό όμως δεν ίσχυε όταν η μελέτη αφορούσε άτομα κάτω των 55 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν πίνουν αλκοόλ δεν έχουν καλύτερη κατάσταση υγείας επειδή δεν έχουν καταναλώσει ποτέ αλκοόλ αλλά επειδή η υγεία τους θα επηρεαστεί από τις επιλογές τους στην κατανάλωση του αλκοόλ.

Μια ακόμη μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό αυτό.

Ένας αριθμός 9.137 Βρετανών που γεννήθηκαν το 1958 συμμετείχε στην έρευνα και διαπιστώθηκε ότι τα πρότυπα κατανάλωσης αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου:

Όσοι έχουν σταματήσει την κατανάλωση του αλκοόλ σε νεαρή ηλικία είχαν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία σε σύγκριση με όσους τη σταματήσανε αργότερα.

Συμπερασματικά, οι κίνδυνοι από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι περιορισμένοι, αλλά το να πίνουμε κρασί νομίζοντας ότι αυτό κάνει καλό στην υγεία αυτό είναι ένας ευσεβής πόθος!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτές Είναι οι Χειρότερες Τροφές για το Στομάχι

a.alefragkis

Διατροφικός Αγώνας κατά της Γήρανσης

yoadmin

Τροφές με Υψηλή Περιεκτικότητα σε Λιπαρά

a.alefragkis

Κάστανο – Η Ελληνική Υπερτροφή

a.alefragkis

Τα Λάθη στην Κατανάλωση Βρώμης

Evi Makavelou

Διαλειμματική Νηστεία: Οι 3 Δημοφιλέστεροι Τύποι

Vasiliki Tsantila

Διατροφικές Αλλαγές για τη Μείωση του Σακχάρου στο Αίμα

a.alefragkis

5 Λόγοι για να Τρώτε πιο Αργά

yoadmin

Φώσφορος – Ένα Πολύτιμο Μέταλλο

Evi Makavelou

Το Σκόρδο και οι Μοναδικές του Ιδιότητες για την Υγεία

a.alefragkis

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τις Διατροφικές Διαταραχές

yoadmin

Τα Υπέρ και τα Κατά της Ωμοφαγίας

Evi Makavelou