Υγεία & Ομορφιά
Ολοκληρωμένη Προστασία από τον Ήλιο και Φροντίδα του Δέρματος.
Ολοκληρωμένη Προστασία από τον Ήλιο και Φροντίδα του Δέρματος.
Προστασία στον Ήλιο

Ολοκληρωμένη Προστασία από τον Ήλιο και Φροντίδα του Δέρματος

Η χώρα μας είναι ένας από τους αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς.

Όλοι μας λατρεύουμε τις διακοπές στην ηλιόλουστη πατρίδα μας, κυρίως για την ευεξία που προκαλεί ο ήλιος.

Ολοκληρωμένη Προστασία από τον Ήλιο και Φροντίδα του Δέρματος.

Πολλοί όμως φτάνουν σε ακρότητες και τελικά καταλήγουν με εγκαύματα από τον ήλιο.

Το καλοκαίρι, μπορεί να είμαστε πιο χαλαροί και πιο ανέμελοι, αλλά απαιτείται προσοχή, καθώς η έκθεση στον ήλιο έχει και τις παγίδες της.

Ο ήλιος είναι ο κύριος εξωγενής παράγοντας γήρανσης τους δέρματος και η σημαντικότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Η UVB ακτινοβολία ευθύνεται για το ηλιακό έγκαυμα, ενώ η UVA προκαλεί το οξειδωτικό stress που οδηγεί στη γήρανση του δέρματος.

Συνδυαστικά, οι UVA και UVB ακτινοβολίες καταστρέφουν το DNA των κυττάρων και οδηγούν σε ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Ειδικά σε σκούρους φωτότυπους, εκτός από την UV ακτινοβολία, το δέρμα επηρεάζεται και από την υπέρυθρη ακτινοβολία αλλά και από το ορατό φως.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τους κινδύνους της έκθεσης στον ήλιο, μόνο το 50% εφαρμόζει αντηλιακή προστασία… και πολλοί από αυτούς δεν την εφαρμόζουν σωστά.

Γιατί υπάρχει αυτή ή απροθυμία στη χρήση αντηλιακού;

Ορισμένοι το αποφεύγουν γιατί πολύ απλά θέλουν να μαυρίσουν, με βάση κάποια τηλεοπτικά πρότυπα που θέλουν τους “star” με ηλιοκαμένα κορμιά.

Η εποχή μας απαιτεί νεανική εμφάνιση, ανεξάρτητα από την ηλικία, οπότε θα πρέπει, ειδικά οι γυναίκες, να προστατεύονται από τον ήλιο.

Άλλωστε είναι γνωστό το οξειδωτικό stress που προκαλεί ο ήλιος, με τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου να είναι τοξικές για το δέρμα και να οδηγούν σε πρόωρη γήρανση (γνωστή ως φωτογήρανση).

Αυτή εκδηλώνεται με την εμφάνιση πανάδων, καφέ κηλίδων(χλόασμα) και υπερκερατώσεων, ενώ το δέρμα εμφανίζει γρηγορότερα ρυτίδες.

Μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε ηλιακή ελάστωση, (χαλάρωση και βαθιά ρυτίδωση), κατάσταση που παλιά βλέπαμε μόνο σε άτομα σε αγροτικές περιοχές όπου η εργασία τους ήταν συνεχώς κάτω από τον ήλιο.

Μερικοί θεωρούν την εφαρμογή του αντηλιακού μη ευχάριστη και κυρίως λιπαρή.

Παρ’ όλα αυτά όμως, οι λάτρεις του μαυρίσματος χρησιμοποιούν κάποιο λάδι για να μαυρίσουν.

Σήμερα πάντως, υπάρχει μεγάλη ποικιλία μορφών και υφών στα αντηλιακά ώστε ο καθένας να βρίσκει αυτό που του ταιριάζει.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν make up αποφεύγουν τη χρήση του αντηλιακού, καθώς πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή αντηλιακού πάνω από τα προϊόντα μακιγιάζ.

Σήμερα υπάρχουν αντηλιακά σπρέι που δεν χρειάζονται επάλειψη και που κάνουν εφικτή την ανανέωση του αντηλιακού, ακόμα και πάνω από το make up.

Επίσης, υπάρχει μεγάλη γκάμα αντηλιακών με χρώμα που μπορούν να αντικαταστήσουν το makeup ή την πούδρα.

Τα άτομα που ασχολούνται με sport στον ήλιο αντιδρούν στη χρήση αντηλιακού, επειδή ιδρώνουν. Προτείνεται λοιπόν να χρησιμοποιούν τα αδιάβροχα αντηλιακά.

Κάποιοι έχουν ως δικαιολογία ότι το αντηλιακό εμποδίζει τη σύνθεση βιταμίνης D.

Η χρήση αντηλιακού δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της βιταμίνης, διότι ανεξάρτητα από τη μείωση του χρόνου έκθεσης στον ήλιο, το σώμα μας συνθέτει βιταμίνη D.

Η χρήση αντηλιακού δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της βιταμίνης, διότι ανεξάρτητα από τη μείωση του χρόνου έκθεσης στον ήλιο, το σώμα μας συνθέτει βιταμίνη D.

Η έκθεση στον ήλιο (5 έως 30 λεπτά), 2 με 3 φορές την εβδομάδα, είναι αρκετή για τη σύνθεση επαρκούς βιταμίνης D.

Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο αφορούν, όχι μόνο τους διπλανούς, αλλά όλους μας!

Επομένως, η αντηλιακή προστασία θα πρέπει να είναι στην καθημερινότητά μας και να προστατεύουμε το δέρμα μας, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για λόγους πρόληψης από τον καρκίνο του δέρματος.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τον ήλιο;

Το καλοκαίρι, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο (από τις 12:00 έως 16:00), καθώς εκείνες τις ώρες οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στο δέρμα σας και η υπεριώδης ακτινοβολία φτάνει στο μέγιστο επίπεδό της.

Έτσι δημιουργείται πολύ πιο εύκολα ένα ηλιακό έγκαυμα, μέσα σε λίγα λεπτά έκθεσης, ειδικά αν δεν χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία.

Ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά γενικότερα, αλλά κυρίως στα παιδιά κάτω των 3 ετών.

Τα βρέφη κάτω των έξι μηνών, δεν μπορούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σταθερή και οι έντονες αλλαγές θερμοκρασίας στο περιβάλλον, τα επηρεάζουν πολύ.

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος από ότι μάζα σώματος, οπότε νιώθουν τη ζέστη πιο γρήγορα από τους ενήλικες και είναι ευάλωτα στην εμφάνιση αφυδάτωσης ή θερμοπληξίας.

Επίσης, δεν έχουν σε πλήρη λειτουργία τους ιδρωτοποιούς αδένες, με αποτέλεσμα να μην προστατεύονται από τον βασικό μηχανισμό διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος, δηλαδή την εφίδρωση.

Να φοράτε την κατάλληλη ένδυση και τα κατάλληλα αξεσουάρ για να προστατεύεστε. Μακριά μανίκια, λινά μακριά παντελόνια, γυαλιά ηλίου, πλατύγυρο καπέλο, ώστε να προστατεύετε τον αυχένα, τα αυτιά, κ.λπ.

Για να αποφύγετε την καλοκαιρινή αφυδάτωση, χρησιμοποιήστε κάποιο από τα after sun, που θα βρείτε στο φαρμακείο, ώστε να ενυδατώνετε επαρκώς το δέρμα σας.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο, είναι ιδιαίτερα τοξικές για το δέρμα και οδηγούν σε ξηροδερμία και σε πρόωρη γήρανση.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι και τα μαλλιά ταλαιπωρούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συμβουλευτείτε τον Φαρμακοποιό σας για τα ειδικά προϊόντα περιποίησης των μαλλιών, ώστε να διατηρούνται υγιή.

Η σωστή επιλογή και χρήση του αντηλιακού

– Επιλέξτε αντηλιακό που να προστατεύει και από UVB και από UVA, με όποια υφή ταιριάζει περισσότερο στον τύπο του δέρματός σας.

– Εφαρμόστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας από 30 και πάνω, 15 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.

– Απλώστε το αντηλιακό ομοιόμορφα σε κάθε εκτεθειμένη περιοχή του σώματος.

– Ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε 2-3 ώρες, αλλά και αφού ιδρώσετε ή μόλις βγείτε από τη θάλασσα.

– Χρησιμοποιείτε αντηλιακό , ακόμη και όταν κάθεστε στη σκιά.

– Χρησιμοποιείτε αντηλιακό, όχι μόνο στην παραλία, αλλά και στην πόλη.

Ειδικά στην ηλιόλουστη χώρα μας, είναι αναγκαίο να αποκτήσετε τη συνήθεια της καθημερινής χρήσης αντηλιακού, ακόμη και τον χειμώνα.

– Ιδιαίτερη φροντίδα στην αντηλιακή σας προστασία όταν είστε μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς οι UVA διαπερνούν τα τζάμια του αυτοκινήτου.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές μπορείτε να κάνετε τον ήλιο φίλο σας!

Δέσποινα Αρναούτογλου, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ιδανικό Αντηλιακό για Εσάς

yoadmin

Κάντε τον Ήλιο Σύμμαχο στην Υγεία και στην Ομορφιά σας

Ηλιακό Έγκαυμα στα Χείλη – Πώς Προκαλείται και Τρόποι Αντιμετώπισής του

a.alefragkis

Συνηθισμένα Λάθη που Κάνουμε με την Αντηλιακή μας Προστασία

a.alefragkis

Βρείτε το Κατάλληλο Αντηλιακό για το Ευαίσθητο Δέρμα σας

yoadmin

Αιτίες και Συμπτώματα Ηλίασης

yoadmin

Αντηλιακό – Ποιο να Επιλέξετε Ανάλογα με τον Τύπο της Επιδερμίδας σας

a.alefragkis

Ηλιακά Εγκαύματα – Οι Πρώτες Βοήθειες

yoadmin

Καλοκαιρινή Φαρμακευτική Αγωγή: Προφυλάξεις πριν την Έκθεση στον Ήλιο

Eleni Giannopoulou

Πώς θα Επιλέξω Ένα Απόλυτα Φυσικό και Καθαρό Αντηλιακό Προϊόν;

Γιατί οι Άντρες δεν Φοράνε Αντηλιακό;

yoadmin

Οι Βλάβες που Προκαλούνται από τον Ήλιο

yoadmin