Υγεία & Ομορφιά
Μύθοι και αλήθειες για τη σόγια
Διατροφή

Σόγια – Μύθοι και Αλήθειες

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα της σύγχρονης διατροφής είναι η σόγια.

Η σόγια ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών φυτών και χρησιμοποιείται ως βασικό διατροφικό στοιχείο στην Κίνα εδώ και 5.000 χρόνια.

Η σόγια ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών φυτών και χρησιμοποιείται ως βασικό διατροφικό στοιχείο στην Κίνα εδώ και 5.000 χρόνια.

Με τη στροφή πολλών ανθρώπων στην υγιεινή και χορτοφαγική διατροφή, η σόγια άρχισε να κερδίζει έδαφος και στον δυτικό πολιτισμό.

Φημίζεται για την υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη.

Επίσης, είναι μία άκρως θρεπτική τροφή που δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας στην αποβολή των περιττών κιλών.

Παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει με κάθε τι νέο, η σόγια έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο, καθώς έχουν δημιουργηθεί πολλοί μύθοι γύρω από αυτήν.

Μύθος 1: Η σόγια προκαλεί καρκίνο του μαστού

Αλήθεια: Ίσως έχετε ακούσει ότι η σόγια μπορεί να προκαλέσει αύξηση των οιστρογόνων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα οιστρογόνα σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Ο συγκεκριμένος πανικός προκλήθηκε από μελέτη που έγινε πάνω σε ποντίκια.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας, οι οποίες έχουν δράση ανάλογη με αυτή των οιστρογόνων, προκάλεσαν την ανάπτυξη όγκων στον μαστό των ζώων.

Αρκετές μελέτες ωστόσο για την επίδραση της κατανάλωσης σόγιας στον καρκίνο του μαστού διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σόγιας μετά τη διάγνωση καρκίνου έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, μείωσε την υποτροπή και αύξησε το προσδόκιμο επιβίωσης.

Αυτό σημαίνει ότι όσες έπασχαν από τον εν λόγω καρκίνο που έτρωγαν σόγια είχαν λιγότερες πιθανότητες να επανεμφανίσουν καρκίνο.

Ταυτόχρονα μειώνονταν και οι πιθανότητες θνησιμότητας από τη νόσο.

Μύθος 2: Η σόγια δεν είναι καλή πηγή πρωτεΐνης

Αλήθεια: Οι καρποί σόγιας ανήκουν στην κατηγορία των τροφών που ονομάζονται «πλήρους βιταμίνης».

Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα που πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός μας από τη διατροφή, αφού δεν μπορεί να τα παράξει ο ίδιος.

Μία κούπα καρπών σόγιας περιέχει περίπου 22 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μπριζόλα.

Μύθος 3: Η σόγια εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου

Αλήθεια: Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σόγια έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα ασβεστίου που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.

Μύθος 4: Τα προϊόντα με βάση τη σόγια είναι θρεπτικά επειδή έχουν φυτική προέλευση

Με την στροφή πολλών ανθρώπων στην υγιεινή και χορτοφαγική διατροφή, η σόγια άρχισε να κερδίζει έδαφος και στον δυτικό πολιτισμό.

Αλήθεια: Η επεξεργασία στην οποία υπόκεινται οι τροφές με βάση τη σόγια που «μιμούνται» το κρέας και τα ζωικά παράγωγα υφίστανται μεγάλη επεξεργασία.

Έτσι αλλάζει σχεδόν ολικά η σύσταση του τελικού προϊόντος.

Συνήθως αυτές οι τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λιπαρές ουσίες.

Αυτό γίνεται για να δώσουν τη γεύση που περιμένει ο καταναλωτής από ένα προϊόν κρέατος.

Μύθος 5: Η σόγια μειώνει τη γονιμότητα

Αλήθεια: Οι ισοφλαβόνες που περιέχει η σόγια και οι οποίες δρουν όπως τα γυναικεία οιστρογόνα, συνέβαλαν στην πεποίθηση ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σόγιας επηρεάζει τη γονιμότητα.

Μάλιστα σχετική μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα θηλυκών ποντικιών.

Αυτή η σύνδεση ωστόσο, είναι πολύ αδύναμη.

Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων σόγιας μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη αν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Συγκεκριμένα, μία από τις σημαντικότερες μακροπρόθεσμες μελέτες, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα γονιμότητας.

Μύθος 6: Οι άντρες δεν πρέπει να τρώνε σόγια

Αλήθεια: Υπάρχει η αίσθηση ότι η κατανάλωση σόγιας προκαλεί πτώση της τεστοστερόνης στους άντρες.

Αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς οι ισοφλαβόνες έχουν ιδιότητες που μοιάζουν με εκείνες των οιστρογόνων.

Επιπλέον, έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά όπου άντρες που κατανάλωναν πολύ μεγάλες ποσότητες σόγιας σε ημερήσια βάση εμφάνισαν αύξηση στο στήθος τους.

Ωστόσο τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, οπότε δε συντρέχει σοβαρός λόγος να αφαιρέσετε τη σόγια από τη διατροφή σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Υπέρ και τα Κατά της Ωμοφαγίας

Evi Makavelou

Αυτές Είναι οι Χειρότερες Τροφές για το Στομάχι

a.alefragkis

Σε Ποιες Τροφές θα Βρείτε Ω3 Λιπαρά Οξέα και Ποια τα Οφέλη τους για την Υγεία;

a.alefragkis

Διατροφικές Συνήθειες τον Χειμώνα

yoadmin

Τροφές για Σωστή Αποθεραπεία Μετά την Άσκηση

Evi Makavelou

Καλοκαίρι – Τρόποι να Είστε Ενυδατωμένοι

Evi Makavelou

Φρούτα και Λαχανικά που Ωφελούν την Καρδιά

Evi Makavelou

Τα Τρόφιμα που Αποδυναμώνουν τα Οστά

a.alefragkis

Τροφές που Μπορούν να Γίνουν Τοξικές

Evi Makavelou

Το Κεφίρ και τα Οφέλη στον Οργανισμό

Evi Makavelou

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση και Ενδεδειγμένη Διατροφή

a.alefragkis

Ποιες Τροφές Πρέπει να Αποφεύγετε αν Είστε Πάνω από 40;

a.alefragkis