Υγεία & Ομορφιά
Όσο λιγότερο ανεκτικοί είμαστε στη λακτόζη, τόσες περισσότερες ζυμώσεις πραγματοποιούνται μέσα στο παχύ έντερο προκαλώντας μας αέρια.
Όσο λιγότερο ανεκτικοί είμαστε στη λακτόζη, τόσες περισσότερες ζυμώσεις πραγματοποιούνται μέσα στο παχύ έντερο προκαλώντας μας αέρια.
Πεπτικό ΣύστημαΥγεία

Ενδείξεις ότι Έχετε Δυσανεξία στη Λακτόζη

Πρόκειται για ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και διασπάται στο ένζυμο λακτάση που παράγει ο οργανισμός μας.

Όσο μεγαλώνουμε, η ανοχή μας σε αυτήν μειώνεται με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να χωνέψουμε εύκολα το γάλα, τα παράγωγά του και ό,τι άλλο περιέχει λακτόζη.

Δεν έχουμε όμως όλοι την ίδια ευαισθησία και κάποια συμπτώματα υποδηλώνουν τον μικρό βαθμό ανοχής μας στη λακτόζη.

Φούσκωμα

Προκαλείται όταν εισέρχονται αέρια στο παχύ έντερο με αποτέλεσμα να νιώθουμε διάταση στην κοιλιά και το στομάχι.

Αν θα φουσκώσουμε πολύ ή λίγο δεν εξαρτάται από την ποσότητα της λακτόζης που θα λάβουμε, αλλά από το βαθμό ευαισθησίας του οργανισμού μας σε αυτήν που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και εμετό.

Έντονος στομαχικός πόνος

Αν το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη, αυτή περνάει αδιάλυτη στο παχύ έντερο.

Μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης στην οποία συμμετέχουν τα φυσιολογικά βακτήρια που βρίσκονται εκεί απελευθερώνονται διάφορα αέρια.

Όλο αυτό μεταφράζεται για μας σε πόνο και κράμπες στην κοιλιά.

Αέρια

Όσο λιγότερο ανεκτικοί είμαστε στη λακτόζη, τόσες περισσότερες ζυμώσεις πραγματοποιούνται μέσα στο παχύ έντερο προκαλώντας μας αέρια.

Διάρροια

Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν προκαλεί διάρροια συνήθως στους ενήλικες.

Συναντάται συχνότερα στα παιδιά που κατά βάση όμως έχουν ανοχή στη λακτόζη.

Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα.

Για να πάθετε διάρροια από την κατανάλωση γάλακτος θα πρέπει να πιείτε ένα λίτρο μεμιάς, ενώ παράλληλα ο οργανισμός σας δε θα έχει καμία δυνατότητα να τη διασπάσει.

Δυσκοιλιότητα

Αν παρατηρείτε ότι η κατανάλωση γάλακτος σας προκαλεί δυσκοιλιότητα, είναι πιθανό να πάσχετε από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) που χειροτερεύει όταν καταναλώνετε γαλακτοκομικά.

Για να ανακαλύψετε αν πράγματι είστε δυσανεκτικοί στη λακτόζη θα πρέπει να κάνετε κάποιες ειδικές εξετάσεις, όπως το τεστ δυσαπορρόφησης λακτόζης, το τεστ αναπνοής και ένας γενετικός έλεγχος που μπορεί να διαγνώσει αν πάσχετε από δυσανεξία εκ γενετής.

Όπως και να έχει, αν παρατηρείτε τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά δε θέλετε να βγάλετε από τη διατροφή σας τα γαλακτοκομικά, αποφύγετε τουλάχιστον το γάλα, τα παγωτά και τα τυρία σε μορφή κρέμας.

Προτιμήστε τα κανονικά τυριά και το γιαούρτι που περιέχουν λιγότερη λακτόζη ή τα προϊόντα χωρίς λακτόζη που θα βρείτε στο εμπόριο.

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιο εύπεπτα από τα αγελαδινά.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νόσος του Graves – Η πιο Συνηθισμένη Αιτία του Υπερθυρεοειδισμού και τα Συμπτώματά της

Editor6 pharma

Πώς θα Επιλέξω Ένα Απόλυτα Φυσικό και Καθαρό Αντηλιακό Προϊόν;

Το Πρωινό Σεξ και τα Οφέλη του

Evi Makavelou

Δερματικές Αλλεργίες – Οι Κύριες Αιτίες

Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα: Ποιοι Είναι οι Κίνδυνοι για την Υγεία;

Τα πιο Κοινά Συμπτώματα της Λευχαιμίας

Editor6 pharma

Τριχόπτωση – Ποια Είναι τα Κατάλληλα Αιθέρια Έλαια

Η Πελματιαία Ρεφλεξολογία και τα Οφέλη της

Απαλλαγείτε από το Φούσκωμα και Επανέλθετε στο Βάρος σας

Evi Makavelou

Ροφήματα για Καλύτερη Χώνεψη

a.alefragkis

Καυτερά Φαγητά – Γιατί να τα Εντάξετε στη Διατροφή σας;

Πρωινές Συνήθειες που Κάνουν Καλό στον Εγκέφαλο

Evi Makavelou