Λεμφαδένες έχουμε σε όλο μας το σώμα και η δουλειά τους είναι να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν τα μικρόβια, τα βακτήρια, τους ιούς, τις λοιμώξεις και όλους τους εισβολείς που εισέρχονται στον οργανισμό.
Η διόγκωσή τους φανερώνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μία λοίμωξη, μία φλεγμονή, ακόμα και καρκίνος.
Ο καρκίνος των λεμφαδένων ακούγεται πολύ τελευταία και επόμενο είναι όταν παρατηρήσει κανείς ότι οι λεμφαδένες του έχουν διογκωθεί να σκεφτεί αμέσως αυτή την εκδοχή.
Η πιο συχνή αιτία όμως που διογκώνονται οι λεμφαδένες είναι η παρουσία κάποιας λοίμωξης.
Όταν η διόγκωση εμφανίζεται ξαφνικά και προκαλεί πόνο συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη ή τραυματισμό.
Όταν η διόγκωση γίνεται σταδιακά και δεν προκαλεί πόνο, τότε μπορεί να οφείλεται σε όγκο ή καρκίνο και πάλι όχι πάντα.
Οι λοιμώξεις που έχουν ως σύμπτωμά τους τη μεγέθυνση των λεμφαδένων είναι οι λοιμώξεις των αυτιών, η αμυγδαλίτιδα, η λοιμώδης μονοπυρήνωση, η γρίπη, το κρυολόγημα και σπανιότερα η φυματίωση και η σύφιλη.
Επίσης, ο ιός της ιλαράς, ο στρεπτόκοκκος, οι πληγές στο στόμα, ένα δόντι που βρίσκεται μέσα στα ούλα ή έχει εμφανίσει απόστημα, η ουλίτιδα, κάποιες λοιμώξεις του δέρματος και κάποιες ασθένειες που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.
Υπάρχουν όμως και οι αυτοάνοσες παθήσεις, αλλά και οι ανοσολογικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση των λεμφαδένων (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ιός HIV).
Επίσης, κάποια φάρμακα για την επιληψία μπορεί να έχουν ως παρενέργειά τους τη διόγκωση των λεφαδένων.
Οι μορφές καρκίνου που διογκώνουν τους λεμφαδένες περιλαμβάνουν τη λευχαιμία, το λέμφωμα Hodgkin και το λέμφωμα μη-Hodgkin.
Δεν είναι όμως μόνο αυτοί.
Διαφορετικοί λεμφαδένες διογκώνονται ανάλογα την αιτία.
Συνήθως αφορούν το σημείο του σώματος όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα.
Έτσι, ο εντοπισμός του σημείου είναι ένας πολύ καλός οδηγός, ώστε να αποκλειστούν κάποια αίτια και να θεωρηθούν ύποπτα κάποια άλλα.
Αντιμετώπιση
Αρχικά, δεν πρέπει να πανικοβληθούμε.
Σε πρώτη φάση, παρακολουθούμε το πρόβλημα για λίγες μέρες.
Συνήθως ο πόνος εξαφανίζεται ύστερα από λίγες μέρες, αλλά οι αδένες μπορεί να χρειαστούν ακόμα και εβδομάδες για να ξεπρηστούν εντελώς, ακόμα κι αν η λοίμωξη έχει υποχωρήσει.
Ο οξύς πόνος οφείλεται στο γεγονός ότι μεγαλώνουν πάρα πολύ γρήγορα στα πρώτα στάδια καταπολέμησης της φλεγμονής ή της λοίμωξης.
Αν παρόλα αυτά οι εβδομάδες περνούν και το μέγεθός τους δεν παρουσιάζει μείωση ή διογκώνονται περισσότερο χρειάζεται οπωσδήποτε εξέταση από γιατρό.
Εξέταση χρειάζεται κι αν παρουσιάζουν ευαισθησία, ερυθρότητα, είναι σκληροί στην αφή και έχουν ακανόνιστη ή σταθερή θέση.
Επίσης, αν η διόγκωση συνοδεύεται από πυρετό, νυχτερινή εφίδρωση και ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Όσον αφορά τα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα, η διόγκωση των λεμφαδένων χρειάζεται διερεύνηση, αν η διάμετρός τους ξεπερνά το ένα εκατοστό.