Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διατροφικές Συμβουλές

Μανιτάρια – Τα Ευεργετικά Οφέλη τους για την Υγεία

Τα μανιτάρια αποτελούν μια αγαπημένη και ιδιαίτερα νόστιμη τροφή, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.

Πέρα από την ευχάριστη γεύση, τα μανιτάρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία καθώς συγκεντρώνουν πολλά αντιοξειδωτικά κυρίως, συστατικά.

Περισσότερο από το 95% του βάρους τους είναι νερό και έτσι εξηγείται κυρίως η χαμηλή ενεργειακή τους αξία.

Όσον αφορά την πρωτεϊνική τους αξία τα μανιτάρια παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα: είναι πλούσια σε αμινοξέα όπως η λυσίνη και η τρυπτοφάνη .

Η παρουσία τους συμβάλλει στο σχηματισμό των ενζύμων, των ορμονών, των αντισωμάτων, των νουκλεϊκών οξέων και την πραγματοποίηση μιας σειράς λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος.

Τα μανιτάρια αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, με μεγαλύτερη συγκέντρωση στις Β1 , Β2 , Β12, φολικό οξύ και νιασίνη (εξαιτίας αυτού, αποτελούν ιδανική επιλογή για τους χορτοφάγους).

Τα μανιτάρια αποτελούν μια αγαπημένη και ιδιαίτερα νόστιμη τροφή, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.

Αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς συμμετέχουν σε ενζυμικά συστήματα, απαραίτητα για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.

Προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, η έλλειψη τους έχει σχετιστεί με ατονία, κόπωση, νευρικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης.

Επιπλέον, τα μανιτάρια είναι εξαιρετική πηγή των ακόλουθων -απαραίτητων για τον οργανισμό- συστατικών:

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στη μείωση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.

Οι χορτοφάγοι και οι άνθρωποι που νηστεύουν εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο χαμηλής πρόσληψης σεληνίου εξαιτίας της χαμηλής συγκέντρωσης του στις τροφές που καταναλώνονται π.χ. στα δημητριακά (οι παμφάγοι έχουν πλέον ως βασική πηγή σεληνίου το κρέας).

Βραζιλιάνικοι ξηροί καρποί, σπόροι, μανιτάρια, σόγια, σουσάμι, ταχίνι και μπανάνες είναι οι κύριες πηγές σεληνίου.

Πέρα από την ευχάριστη γεύση, τα μανιτάρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία καθώς συγκεντρώνουν πολλά αντιοξειδωτικά κυρίως, συστατικά.

Κάλιο

Τα μανιτάρια περιέχουν ένα από τα σημαντικότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, το κάλιο, που είναι απαραίτητος ηλεκτρολύτης για τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά για την καλή λειτουργία των μυών του σώματός, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς, ενώ παίζει κρίσιμο ρόλο και στην ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ανεπαρκή αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία και άλλες ασθένειες. 

Ασβέστιο

Μελέτες έχουν βρει ίση ή μεγαλύτερη οστική πυκνότητα ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας σε σύγκριση με τους παμφάγους.

Ο οργανισμός αντιδρά στην χαμηλή εισαγωγή ασβεστίου με το να αυξάνει τον ρυθμό της εντερικής απορρόφησης, όταν τα παρεχόμενα επίπεδα βιταμίνης D είναι επαρκή.

Τα μανιτάρια είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε ασβέστιο που συνίσταται τόσο σε χορτοφάγους όσο και σε μη χορτοφάγους προκειμένου να προσλαμβάνουν την ποσότητα που χρειάζονται.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπέρ-τροφές: Μύθος ή Αλήθεια;

yoadmin

Τροφές με Καθαρτική Δράση που Βοηθούν στην Καλύτερη Λειτουργία του Εντέρου

a.alefragkis

Οι 5 Τροφές – Εχθροί για την Καρδιά σας

yoadmin

4 Μύθοι που Πρέπει να Γνωρίζετε για το Νερό με Λεμόνι

a.alefragkis

Μαύρο Σκόρδο – Η Απόλυτη Σύγχρονη Υπερτροφή

a.alefragkis

Τροφές με «Κρυμμένο» Αλάτι που Καλό Είναι να Αποφεύγετε

a.alefragkis

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ