Υγεία & Ομορφιά
Image default
Επικαιρότητα

Ενημέρωση για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Χωρίς το κάπνισμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δεν θα υπήρχε ή θα ήταν μία σπάνια νόσος.

Το κάπνισμα αποτελεί τη σπουδαιότερη αιτία εμφάνισης της ΧΑΠ (85-90%), ενώ άλλα αίτια, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ευθύνονται σε μικρότερο ποσοστό.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 500 με 700 χιλιάδες άτομα πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ οι μισοί περίπου από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Το 25-30% όλων των εισαγωγών σε νοσοκομεία οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα και το 50% αυτών αφορά τη ΧΑΠ.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 500 με 700 χιλιάδες άτομα πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ οι μισοί περίπου από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Τα παραπάνω ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ, που για το 2019 έχει οριστεί η 20η Νοεμβρίου.

Παράλληλα, παρουσίασαν μια νέα διαδικτυακή καμπάνια με τον τίτλο #happyBREATHday, που έχει σαν στόχο της την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ βασίζονται κυρίως στην τριάδα βήχας, απόχρεμψη και δύσπνοια και ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και τον χρόνο της εμφάνισης, έχουν ποικιλία βαθμονόμησης.

Η παρουσία συμπτωμάτων της ΧΑΠ είναι σημαντικό στοιχείο για τη διάγνωση, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται διενέργεια σπιρομέτρησης και αναγνώριση του συγκεκριμένου αποφρακτικού προτύπου για την τεκμηρίωση της νόσου.

Ο ασθενής ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα της νόσου, τα οποία συν τω χρόνω επιδεινώνονται.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η σωστή ενημέρωση, η ορθή και έγκαιρη, όσο το δυνατόν σε πιο αρχικά στάδια της νόσου διάγνωση, η διακοπή του καπνίσματος και η σωστή θεραπεία και παρακολούθηση από πνευμονολόγο, βοηθούν τους ασθενείς να έχουν λιγότερα συμπτώματα και να ζουν σχεδόν φυσιολογικά.

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέχρι Ένα Μέτρο Μπορεί να Φθάσουν τα Σταγονίδια Ανθρώπου με Μάσκα που Βήχει

a.alefragkis

Η Επίπτωση των Ισχαιμικών Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων κατά τη Διάρκεια του Κορωνοϊού

yoadmin

Κορωνοϊός – Τι Εξασθενεί την Άμυνα του Ανοσοποιητικού

yoadmin

Τα Αναπάντητα Ερωτήματα για την Ανοσία Μετά τη Λοίμωξη από Κορωνοϊό

yoadmin

ΕΟΠΥΥ και Νέοι Δίαυλοι Επικοινωνίας με τους Πολίτες

yoadmin

Κορωνοϊός – Έρευνα για τη Χρήση της Υδροξυχλωροκίνης ως Προληπτικό Φάρμακο κατά της COVID-19

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ