Υγεία & Ομορφιά
Image default
Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και Διατροφή – Ποια Τρόφιμα Είναι Βλαβερά και Πρέπει να Αποφεύγονται

Μία εγκυμοσύνη μπορεί να είναι απαιτητική και να σας «ζητάει» να προβείτε σε κάθε είδους γαστρονομικές απολαύσεις.

Ταυτόχρονα είναι και άξια προσοχής διότι χρειάζεται, πριν καταναλώσετε κάποιο τρόφιμο να γνωρίζετε και τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στην υγεία του εμβρύου.

Σημαντικό είναι να μην ξεχνάτε ότι πλέον πρέπει να τρώτε έξυπνα.

Χρειάζεται να έχετε στο νου σας πως υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι απαγορευτικές και άλλες που απλά χρειάζεται να αποφεύγετε.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας, προκειμένου να γνωρίζετε ποιες ακριβώς τροφές μπορείτε να καταναλώσετε αλλά και σε ποιες ποσότητες, ανάλογα πάντα με την κατάσταση της εγκυμοσύνης σας.

Μία εγκυμοσύνη μπορεί να είναι απαιτητική και να σας «ζητάει» να προβείτε σε κάθε είδους γαστρονομικές απολαύσεις.

Ρίξτε, λοιπόν, μια ματιά στην παρακάτω λίστα με τις τροφές που απειλούν την καλή σας εγκυμοσύνη:

Ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα ή ψημένα κρέατα και πουλερικά

Πρέπει σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο της ζωής σας να καταναλώνετε πουλερικά ή κρέας βραστά ή καλά ψημένα.

Το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για να πάθετε μολύνσεις από μικρόβια, όπως το κολοβακτηρίδιο, τη σαλμονέλα αλλά και το τοξόπλασμα.

Ωμά ψάρια, σούσι αλλά και ωμά αβγά

Είναι σημαντικό ακόμα και όταν τρώτε εκτός σπιτιού να ρωτάτε εάν το χρησιμοποιήθηκε ωμό αβγό για την παρασκευή του.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εάν καταναλώσετε ωμό αβγό είναι να κολλήσετε το μικρόβιο της σαλμονέλας.

Χρειάζεται να έχετε στο νου σας πως υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι απαγορευτικές

Γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι παστεριωμένα

Το παστεριωμένο γάλα είναι καθαρό από μικρόβια και έτσι η έγκυος δεν κινδυνεύει να έχει επιπλοκές στην υγεία της αλλά και στην εγκυμοσύνη της.

Στη λίστα των μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι φυσικά το ροκφόρ, αλλά και τα γαλλικά καμαμπέρ και μπρι.

Μαλακά τυριά και αλλαντικά αγνώστου προελεύσεως

Μπορεί να περιέχουν βακτήρια (λιστέρια) που μπορεί να βλάψουν το μωρό σας.

Να αποφεύγεται η κατανάλωση οτιδήποτε μη φαγώσιμου.

Μερικές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαχταρούν να καταναλώνουν μη φαγώσιμα αντικείμενα π.χ. πάγο, σκόνη πλυντηρίου, σοβά κτλ.

Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης κάποιων διατροφικών στοιχείων και πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας.

Ξιφίας, καρχαρίας και σκουμπρί

Τα ψάρια αυτά έχουν ενοχοποιηθεί ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου αλλά και του παιδικού εγκεφάλου στη συνέχεια.

Αλκοόλ

Η μπύρα, το κρασί και γενικότερα τα οινοπνευματώδη ποτά εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Οι περισσότεροι ειδικοί βέβαια υποστηρίζουν πως εάν η κατανάλωσή τους γίνεται με μέτρο, τότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Πρώτα Απαραίτητα για το Μωρό – Τι να Προμηθευτείτε πριν τον Τοκετό

yoadmin

Νέες Μητέρες – Φροντίστε τον Εαυτό σας και Ενημερωθείτε

yoadmin

9 Χρήσιμες Συμβουλές για να Είναι Ήρεμο το Μωρό σας

yoadmin

Τι Πρέπει να Ξέρετε για τα Τεστ Εγκυμοσύνης

yoadmin

Οι Σωματικές Αλλαγές και οι Ψυχικές Διαταραχές κατά τη Διάρκεια της ψς

yoadmin

Επιτρέπονται τα Παυσίπονα στην Εγκυμοσύνη;

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ