Υγεία & Ομορφιά
Εγκυμοσύνη και Τοξικό Περιβάλλον
Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και Τοξικό Περιβάλλον

Οι ενδοκρινείς διαταράκτες προκαλούν επιδράσεις ακόμα και όταν βρίσκονται σε απειροελάχιστες ποσότητες και ιδίως όταν κάποιος εκτίθεται σε πολλούς ταυτόχρονα, όπως μπορεί να συμβεί στο περιβάλλον του σπιτιού μας όταν χρησιμοποιούμε πολλά χημικά.

Οι επιδράσεις αυξάνονται αν η έκθεση είναι συνεχής ή επαναλαμβανόμενη.

Παρακάτω θα δούμε 10 πράγματα που πρέπει να προσέξετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να είναι το περιβάλλον του μωρού σας όσο πιο ασφαλές γίνεται:

Εγκυμοσύνη και Τοξικό Περιβάλλον.1. Όχι Καπνός, Όχι Αλκοόλ

Αν είστε έγκυος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Ο καπνός περιέχει ένα δυνατό κοκτέιλ τοξικών ουσιών που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και να προκαλέσει επιπλοκές στη διάρκεια του τοκετού (αιμορραγία κλπ).

Ο καπνός θεωρείται επίσης η κύρια αιτία της ενδομήτριας καθυστέρησης ανάπτυξης του εμβρύου και του πρόωρου τοκετού, όπως και παράγοντας κινδύνου για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι επίσης πολύ επικίνδυνη για το μωρό σας.

Το αλκοόλ που καταναλώνετε εσείς περνάει μέσα από τον πλακούντα στο έμβρυο με κίνδυνο να εμφανίσει εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, το οποίο συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες (μικροκεφαλία, παραμόρφωση προσώπου, μικρογναθισμό).

Τα προσβεβλημένα μωρά συχνά εμφανίζουν επίμονη καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους, διαταραχές, υπερδραστηριότητα και μαθησιακές δυσκολίες. Μπορεί ακόμη να παρουσιάσουν μέχρι και συμπτώματα στέρησης αλκοόλ μερικές μέρες μετά τη γέννησή τους.

Θυμηθείτε:
Ακόμη κι ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα είναι αρκετό για να κάνει ζημιά! Προτιμήστε τα ποτά χωρίς αλκοόλ, τα αναψυκτικά και τους χυμούς.

2. Προσοχή στη Διατροφή

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να παίρνουν αρκετό φυλλικό οξύ ή αλλιώς φολικό οξύ, μια βιταμίνη (Β9) που είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου και για την πρόληψη εκ γενετής ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η δισχιδής ράχη (η σπονδυλική στήλη του μωρού δεν αναπτύσσεται σωστά) και άλλες ανωμαλίες του νωτιαίου μυελού ή του εγκεφάλου (ανεγκεφαλία).

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζεται να λαμβάνουν φολικό οξύ σε καθημερινή βάση, επειδή η βιταμίνη αυτή διαλύεται στο νερό και δεν αποθηκεύεται από τον οργανισμό αλλά αποβάλλεται καθημερινά μέσω των ούρων.

Φολικό οξύ μπορείτε να βρείτε σε τροφές όπως το συκώτι, τα όσπρια, το σπανάκι.

Πολλά είναι και τα συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε φολικό οξύ, κατάλληλα για την απαιτητική περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ο Φαρμακοποιός σας μπορεί να σας προτείνει το κατάλληλο για τη δική σας περίπτωση.

Επίσης σημαντικό είναι να αποφεύγετε τα πατατάκια και τις προτηγανισμένες πατάτες, αλλά και τα δημητριακά του πρωινού που είναι επεξεργασμένα και γεμάτα ζάχαρη.

Η κατανάλωση υπερτηγανισμένων τροφών που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες έχει συνδεθεί με την εμφάνιση του διαβήτη κύησης, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ανάπτυξη του μωρού σας, αλλά και την υγεία σας.

Η εμφάνιση του διαβήτη κύησης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός από την αυστηρή δίαιτα στην οποία θα σας υποβάλλει, θα σας τοποθετήσει στην «ομάδα υψηλού κινδύνου» για την εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ για την υπόλοιπη ζωή σας.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να προτιμάτε τα αγνά βιολογικά προϊόντα που καλλιεργούνται δίχως τα βλαβερά φυτοφάρμακα.

Φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε βιταμίνες.

Να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγετε, όσο μπορείτε, τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Να θυμάστε όσο πιο αγνή είναι η τροφή, τόσο περισσότερα είναι τα θρεπτικά συστατικά της.

3. Προσοχή στα Μαγειρικά Σκεύη

Επιλέξτε κατσαρόλες και τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα και πείτε όχι στα πρακτικά αντικολλητικά σκεύη που γρήγορα θα γίνουν τοξικά και επικίνδυνα για την υγεία σας, αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Το PFOA που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της χημικής ουσίας Teflon (που είναι πολύ γλιστερή και επιτρέπει το ψήσιμο χωρίς πρόσθετες λιπαρές ουσίες), μπορεί να γίνει ιδιαίτερα τοξική σε περίπτωση που το σκεύος υπερθερμανθεί (230° C).

Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να θερμαίνετε το αντικολλητικό σκεύος όταν είναι άδειο ή με λάδι σε υψηλή θερμοκρασία για πάνω από 2 λεπτά.

Σημαντικό επίσης είναι να μην γδάρετε την αντικολλητική επιφάνεια, να μην κόβετε με μαχαίρι το φαγητό μέσα στο σκεύος, να μην χρησιμοποιείτε μεταλλικά ή αιχμηρά αντικείμενα για το ανακάτεμα του φαγητού και μην χρησιμοποιείτε το σκεύος ως αποθηκευτικό χώρο για άλλα αντικείμενα.

Προσοχή χρειάζεται επίσης στη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων και να αποφεύγετε τα πλαστικά τάπερ, τα οποία περιέχουν φθαλικές ενώσεις που μεταφέρονται στα τρόφιμα όταν το δοχείο θερμαίνεται.

Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε ανθεκτικά γυάλινα σκεύη στον φούρνο ή ακόμη και τα καθημερινά σας πιάτα, αν αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

4. Προσοχή στα Καλλυντικά

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και στα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιείτε, όπως και στο μακιγιάζ.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το έμβρυο αν σας αρέσει να μακιγιάρεστε.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάτε προσεκτικά τις ετικέτες.

Το 74% των βερνικιών για τα νύχια, το 74% των υγρών μεικαπ και των κρεμών προσώπου, το 50% των κραγιόν για τα χείλη, περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες (parabens κλπ) ικανές να προκαλέσουν ενδοκρινικές διαταραχές.

Ακόμη κι αν οι δόσεις είναι πολύ μικρές, η επανειλημμένη έκθεση μπορεί να είναι επιβλαβής για το έμβρυο το οποίο έχει ήδη εκτεθεί σε πολλούς άλλους ρύπους.

Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε βιολογικά καλλυντικά, πιστοποιημένα.

Στο Φαρμακείο μπορείτε να βρείτε εξαιρετικά καλλυντικά πολύ καλής ποιότητας που δεν κρύβουν κινδύνους για εσάς και το μωρό σας.

Κι όταν με το καλό έρθει το μωράκι σας, προσέξτε τα αρωματικά μαντηλάκια, τα αρώματα, τις παιδικές λοσιόν και τις πούδρες, τα οποία συχνά είναι γεμάτα από παρόμοιες ανεπιθύμητες ουσίες.

Προτιμήστε τα αγνά καλλυντικά χωρίς πρόσθετα.

5. Προσοχή στο Στρώμα

Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, το στρώμα που κοιμάστε καθημερινά είναι γεμάτο τοξικές χημικές ουσίες που εισπνέετε εν αγνοία σας.

Σίγουρα όχι ό,τι καλύτερο για ένα νεογέννητο.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια πολύ καλή αφορμή για να αλλάξετε στρώμα.

Προτιμήστε τα στρώματα που είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά όπως το λάτεξ βιολογικής γεωργίας.

Τα υπόλοιπα λάτεξ που κυκλοφορούν στην αγορά μπορεί να είναι εν μέρει συνθετικά. Καλό θα είναι επίσης να αποφύγετε οτιδήποτε με αφρό πολυουρεθάνης.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για το στρώμα του μωρού, καθώς και για τα μαξιλάρια.

Προτιμήστε τα φυσικά υλικά σε στρώματα, μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα.

6. Ετοιμάστε Νωρίς το Δωμάτιο του Μωρού

Θέλετε να ετοιμάσετε το δωμάτιο του μωρού λίγο καιρό πριν την γέννηση του;

Λάθος, γιατί θα εισπνεύσετε όλα τα χημικά και όλους τους διαλύτες.

Ξεκινήστε από αρκετούς μήνες νωρίτερα. Θα πρέπει να αερίζετε το φρεσκοβαμμένο δωμάτιο πολύ καιρό πριν την άφιξη του μωρού για να εξατμιστούν οι οσμές και τα μικροσωματίδια από τα καινούργια έπιπλα, τα χρώματα, τις κόλλες, τις ταπετσαρίες.

Στα έπιπλα πείτε όχι στα υποπροϊόντα του ξύλου, όπως μοριοσανίδες, μελαμίνες, MDF που περιέχουν διάφορες τοξικές και αλλεργιογόνες ουσίες.

Προτιμήστε το καθαρό ξύλο.

Στα χρώματα αναζητήστε το λογότυπο A+ που φανερώνει λιγότερες οργανικές ενώσεις.

Σκεφτείτε, επίσης, να αφήσετε αυτές τις εργασίες και τα μαστορέματα στον πατέρα του μωρού για να μην έχετε το ρίσκο ενός ατυχήματος στο σπίτι.

Όντας έγκυος είναι πολύ εύκολο να πέσετε από μια καρέκλα ή ένα σκαμπό.

Μην διακινδυνεύετε.

7. Προσοχή στα Παιδικά Παιχνίδια

Να είστε προσεκτικές με τα παιχνίδια που θα αγοράσετε για τον “θησαυρό” της ζωής σας.

Όλα τα μωρά βάζουν στο στόμα τα παιχνίδια τους και αυτό είναι κάτι που δεν θα μπορείτε να ελέγξετε διότι είναι απολύτως φυσιολογικό.

Φροντίστε λοιπόν τα παιχνίδια του μωρού να είναι ασφαλή για την υγεία του.

Αναζητήστε παιχνίδια από φυσικό ξύλο (ναι, υπάρχουν ακόμη!).

Τα πλαστικά παιχνίδια απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή.

Προτιμείστε όσα έχουν τη σημείωση « χωρίς PVC» και «χωρίς φθαλικές ενώσεις».

Προτιμήστε τα κουκλάκια από φυσικό βαμβάκι, χωρίς άρωμα και φροντίστε να τα πλύνετε δύο φορές πριν τα δώσετε στο μωρό σας.

8. Προσοχή στα Βρεφικά Ρούχα

Το δέρμα του μωρού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί και να το διαπεράσουν.

Αγοράστε μόνο βαμβακερά ρούχα, αν είναι από βιολογικό βαμβάκι ακόμη καλύτερα.

Αποφύγετε τις διάφορες εκτυπώσεις και τα πλαστικοποιημένα μοτίβα που μπορεί να περιέχουν διάφορες βλαβερές χρωστικές ουσίες και φθαλικές ενώσεις.

Προσοχή: Να πλένετε καλά τα ρούχα πριν τα φορέσετε στο μωρό σας.

Θυμηθείτε ότι τα σκούρα χρώματα περιέχουν περισσότερες χημικές ουσίες, για τον λόγο αυτό τα περισσότερα βρεφικά ρούχα που θα βρείτε στα καταστήματα είναι ανοιχτόχρωμα.

9. Αερίστε Καλά το Σπίτι Σας

Ο αέρας του σπιτιού μας μπορεί αν είναι περισσότερο βλαβερός από τον εξωτερικό αέρα.

Για τον λόγο αυτό αφήστε ορθάνοιχτα τα παράθυρα 2-3 φορές μέσα στην ημέρα για να αερίσετε καλά το σπίτι.

Ακόμη και τον χειμώνα!

Το σπίτι πρέπει να αερίζεται καθημερινά.

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα τοξικά σωματίδια όλων των ειδών και να μειωθεί το επίπεδο των πτητικών οργανικών ενώσεων που απελευθερώνονται από έπιπλα, χρώματα, κόλλες, σπρέι που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά, αλλεργικά ή άλλα προβλήματα (πχ στο ανοσοποιητικό σύστημα) σε νεογνά και παιδιά.

Καθαρίστε το δωμάτιο του μωρού με φυσικά καθαριστικά, χωρίς χημικές ουσίες.

Το ξύδι, η σόδα, το λεμόνι και το αλάτι μπορούν να κάνουν το σπίτι σας να αστράφτει από καθαριότητα.

Καλό θα είναι επίσης να αποφεύγετε τα διάφορα αρωματικά χώρου, τα αποσμητικά, τα αρωματικά κεριά που περιέχουν πολλές τοξικές ουσίες.

Αν θέλετε να είναι ο χώρος σας αρωματισμένος προτιμήστε τα αιθέρια έλαια.

10. Κρατήστε Μακριά το Κινητό Τηλέφωνο

Οι επιπτώσεις στην υγεία μας από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και των ασύρματων δικτύων είναι ένα θέμα που συζητιέται ακόμη από τους ειδικούς, οπότε δεν έχουμε σαφή απάντηση.

Δεν ξέρουμε πόσο βλαβερές τελικά είναι όλες αυτές οι συσκευές που έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας.

Προληπτικά, πάντως, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα κινητά τηλέφωνα και να χρησιμοποιείτε το ανάλογο hands free για τις κλήσεις σας.

Προσοχή:
Μην ακουμπάτε το κινητό στο σώμα σας, μην το κρεμάτε στο λαιμό σας και ακουμπάει την κοιλιά σας, μην το βάζετε δίπλα στο κρεβάτι σας τη νύχτα και γενικότερα κρατήστε τη συσκευή του κινητού ή το τάμπλετ μακριά σας.

Σκεφτείτε επίσης , αν αγοράσετε κάποια συσκευή παρακολούθησης του μωρού, προτιμήστε μια αναλογική που δεν εκπέμπει παλμικά κύματα και ενεργοποιείται με τον ήχο.

Τοποθετείστε τη συσκευή μακριά από το κεφάλι του μωρού, τουλάχιστον 1,50 μέτρο μακριά από την κούνια του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι Πρέπει να Κάνετε πριν να Μείνετε Έγκυος

yoadmin

Εγκυμοσύνη και Επτά Μύθοι

Evi Makavelou

Εγκυμοσύνη Μετά τα 35 – Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Τοξοπλάσμωση – Ποιοι Είναι οι Κίνδυνοι για το Βρέφος;

Μύθοι και Αλήθειες για την Εγκυμοσύνη

a.alefragkis

Σεξ Μετά από Εγκυμοσύνη – Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Πρήξιμο Εγκύου – Πότε να Ανησυχήσετε

Evi Makavelou

Ναυτία στην Εγκυμοσύνη και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou

Επικίνδυνη Εγκυμοσύνη – Τα Σημάδια που θα Παρατηρήσετε

Ηπατίτιδα κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Evi Makavelou

Αμνιοπαρακέντηση – Πότε Είναι Απαραίτητο να Γίνεται

Evi Makavelou

Συμβουλές για την Εγκυμοσύνη το Καλοκαίρι

Evi Makavelou