Υγεία & Ομορφιά
Προσοχή στην Υπέρταση κατά την Εγκυμοσύνη
Προσοχή στην Υπέρταση κατά την Εγκυμοσύνη
Εγκυμοσύνη

Προσοχή στην Υπέρταση κατά την Εγκυμοσύνη

Στην εγκυμοσύνη, οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που παρουσιάζει η έγκυος, μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο και να αποβεί μοιραίο για την κατάσταση της υγείας του.

Το ίδιο συμβαίνει και με την υπέρταση.

Οι έγκυες με υπέρταση πρέπει να παρακολουθούνται στενά λόγω του κινδύνου εμφάνισης προεκλαμψίας ή εκλαμψίας, συνδρόμου που χαρακτηρίζεται από επιδεινωμένη υπέρταση, πρωτεϊνουρία, υπερουριχαιμία, διαταραχές της πηκτικότητας, καθώς και αυξημένα ποσοστά μητρικής και εμβρυικής νοσηρότητας ή και θνησιμότητας.

Προσοχή στην Υπέρταση κατά την Εγκυμοσύνη

Η προεκλαμψία εμφανίζεται με ζάλη, κεφαλαλγία και οπτικές διαταραχές, καθώς και κοιλιακούς πόνους, οίδημα στο πρόσωπο, ανορεξία, ναυτία και εμέτους.

Η εκλαμψία είναι προεκλαμψία προχωρημένης μορφής λίγο πριν τον τοκετό και είναι πολύ επικίνδυνη για τη μητέρα και το έμβρυο.

Πού Μπορεί να Οφείλεται;

Άγνωστη παραμένει ακόμη η αιτιολογία του συνδρόμου της υπέρτασης κυήσεως, αλλά η εμφάνισή του είναι συνδεδεμένη με το κοινωνικο – οικονομικό επίπεδο της εγκύου, την έλλειψη προγεννητικής φροντίδας και την ανεπαρκή διατροφή, όπως η πρωτεϊνική ανεπάρκεια που αποτελεί πιθανή αιτία για την υπέρταση κύησης, αν και αμφισβητείται η βελτίωση της πίεσης με αύξηση των πρωτεϊνών στην δίαιτα.

Σε μια μελέτη παρατηρήθηκε ότι έγκυες που παρουσιάζουν έλλειψη ασβεστίου είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου υπέρτασης (Cochrane Review).

Υπάρχει Θεραπεία;

Η χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου είναι πιθανόν να ελαττώσει την αρτηριακή υπέρταση, αν και ακόμα ερευνάται η ιδανική δόση της ποσότητας ασβεστίου.

Η χρήση διουρητικών και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού, αποτέλεσαν τις πιο σημαντικές προσπάθειες για τη θεραπεία του συνδρόμου της υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προσοχή στην Υπέρταση κατά την Εγκυμοσύνη

Παρατηρήθηκε όμως, ότι η χρήση διουρητικών, όχι μόνο δε βοηθά στην εξάλειψη ή τη βελτίωση του προβλήματος, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη λόγω της ικανότητας τους να περιορίζουν τον ενδοαγγειακό όγκο.

Επίσης σε άλλη μελέτη ανακαλύφθηκε ότι γυναίκες που ανέπτυξαν προεκλαμψία είχαν χαμηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης D στο αίμα από τις γυναίκες που δεν ανέπτυξαν.

Άλλες αλλαγές στη διατροφή της εγκύου, εκτός από τον περιορισμό της κατανάλωσης νατρίου, μπορεί να είναι η κατανάλωση βιταμίνης C και E, τα συμπληρώματα μαγνησίου, ψευδαργύρου και η κατανάλωση λιπαρών ψαριών που όμως δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως αποτελεσματικές.

Πέννυ Λαζογεωργού, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Αλήθεια για την Εγκυμοσύνη Μετά τα 35

Evi Makavelou

Πότε Απαγορεύεται η Άσκηση στην Εγκυμοσύνη

Πώς να Διαχειριστείτε τις Αλλαγές της Διάθεσης στην Εγκυμοσύνη

Θυρεοειδίτιδα κατά τη Λοχεία

yoadmin

Εγκυμοσύνη Μετά από Αποβολή – Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Μυστικά Ομορφιάς για Εγκύους

Εγκυμοσύνη – Χρήσιμες Συμβουλές για Εύκολο και Ανώδυνο Τοκετό

Εγκυμοσύνη και Διατροφή – Ποια Τρόφιμα Είναι Βλαβερά και Πρέπει να Αποφεύγονται

a.alefragkis

Διατροφή για μια Υγιή Μέλλουσα Μαμά

Evi Makavelou

Πότε θα Αρχίσετε να Νιώθετε το Μωρό σας;

Evi Makavelou

Εγκυμοσύνη – Ο Κατάλληλος Χρόνος Μεταξύ Δύο Κυήσεων

Πότε το Πρήξιμο στη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Είναι Ανησυχητικό

a.alefragkis