Υγεία & Ομορφιά
Mobile Health
Mobile Health
Διαβήτης

Τα Social Media για τους Διαβητικούς Ασθενείς

Ο διαβήτης πλέον «χτυπά» όλο και περισσότερους ασθενείς νεαρής ηλικίας.

Οι νεότερες ηλικίες είναι πολύ εξοικειωμένες με τις νέες τεχνολογίες και για οποιαδήποτε πάθηση καταφεύγουν στο διαδίκτυο.

Το ίδιο λοιπόν γίνεται και με τον διαβήτη.

Αν λοιπόν πάσχετε εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο από αυτή τη πάθηση που πραγματικά έχει γίνει η μάστιγα της εποχής μας, η τεχνολογία είναι με το μέρος σας, αφού μπορείτε να διευκολύνετε τη ζωή σας χρησιμοποιώντας ενδιαφέρουσες εφαρμογές (applications – apps) υγείας, για να παρακολουθείτε την κατάστασή σας, να γυμνάζεστε ή να ενημερώνεστε και να ζείτε καλύτερα με τον διαβήτη.

Ο όρος mHealth (mobile health) περιγράφεται ως η χρήση πληροφοριών και επικοινωνιών μέσω των smart phones για τη βελτίωση της υγείας.

Σκοπός αυτών των εφαρμογών της «ψηφιακής υγείας», είναι να προωθήσει τον υγιεινό τρόπο ζωής και τη πρόληψη, να υποστηρίξει τις υπηρεσίες περίθαλψης, αλλά και να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για την υγεία στα πλαίσια της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης.

Mobile Health

Βέβαια όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ωραία, ωστόσο το mHealth είναι ένας πολύ νέος τομέας, με την επιστημονική κοινότητα να βρίσκεται ακόμη στο σημείο της μελέτης, σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την οικονομική αποδοτικότητα της.

Συνεπώς, πολλές εφαρμογές μπορεί να είναι ανακριβείς και εν τέλει επικίνδυνες, είτε σε επίπεδο έγκυρης πληροφόρησης, είτε σε τεχνικά θέματα.

Στην περίπτωση του διαβήτη πάντως, η τεχνολογία μέσω των εφαρμογών επιχειρεί να διευκολύνει τη ζωή σας.

Όπως ήδη γνωρίζεται πολύ καλά πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας αρκετές φορές την ημέρα αν πάσχετε από διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος), ενώ πρέπει να προσέχετε και τη διατροφή σας και να γυμνάζεστε.

Ορισμένες εφαρμογές προσφέρουν στους χρήστες μια συσκευή μέτρησης της γλυκόζης στο αίμα που μπορεί να συνδεθεί στο κινητό τηλέφωνό τους, και η οποία μπορεί να στέλνει τα αποτελέσματα των συνεχών μετρήσεων στον γιατρό.

Μεσω αυτών των έξυπνων συσκευών μπορείτε επιπλέον να παρατηρήσετε το ιστορικό των μετρήσεών σας ή και να ενημερωθείτε για τις θερμίδες που περιέχουν ορισμένα τρόφιμα.

Όσον αφορά τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πιθανότατα σας αρέσει πολύ το «chating» περισσότερο από κάθε άλλο χρόνιο ασθενή, διότι θέλετε να μοιράζεστε με άλλους ομοιοπαθείς τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζετε στον έλεγχο αυτής της πάθησης.

Ο διαβήτης πλέον «χτυπά» όλο και περισσότερους ασθενείς νεαρής ηλικίας.

Αλλά τελικά όλη αυτή η πληροφόρηση μεταξύ σας έχει όφελος ή επιφυλάσσει κινδύνους;

Αναμφισβήτητα το να μοιράζεσαι εμπειρίες έχει όφελος αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και κάτι που κάνει καλό σε κάποιον δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καλό για όλους!

Με μέτρο λοιπόν η ανταλλαγή απόψεων και πληροφόρησης και φυσικά διασταυρώνοντας πάντα τα νέα στοιχεία με τον θεράποντα ιατρό σας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπογλυκαιμία

yoadmin

Διαβητική Νευροπάθεια

yoadmin

Ο Διαβητικός Ασθενής

yoadmin

Διαβήτης Τύπου 1 και Τύπου 2: Έχουν τα Ίδια Συμπτώματα;

Διαβητική Νευροπάθεια: Συμπτώματα και Διάγνωση

yoadmin

Σακχαρώδης Διαβήτης και Καρδιακή Λειτουργία

Διατροφή και Διαβήτης

yoadmin

Στατίνες και Διαβήτης

yoadmin

Συχνοί Μύθοι για την Υπογλυκαιμία που δεν Πρέπει να Πιστεύετε

a.alefragkis

Η Σωστή Μέτρηση του Σακχάρου

yoadmin

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης: Η Μάστιγα της Σύγχρονης Εποχής

yoadmin

3 Βασικές Πληροφορίες για τη Στοματική Υγιεινή

yoadmin