Υγεία & Ομορφιά
Τι Είναι η Τερηδόνα;
Τι Είναι η Τερηδόνα;
Στοματική Υγιεινή

Ας Προστατέψουμε τα Δόντια μας από την Τερηδόνα

Πόνος στα δόντια, επίσκεψη στον οδοντίατρο, τερηδόνα, τροχός, σφράγισμα.

Ποιος δεν θέλει να αποφύγει αυτή τη διαδρομή και να χαρεί λευκά και γερά δόντια;

Αντίθετα με όσα πιστεύουν περισσότεροι, η τερηδόνα δεν αφορά μόνο τα παιδιά, ταλαιπωρεί εξίσου και τους ενήλικους.

Τι Είναι η Τερηδόνα;

Η τερηδόνα είναι η καταστροφή των δοντιών που προκαλείται από τα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας και σχηματίζεται πάνω στα δόντια όταν δεν τα πλένουμε ή ακόμη κι όταν δεν τα καθαρίζουμε σωστά.

Τα οξέα αυτά προκαλούν απώλεια αλάτων από την αδαμαντίνη (σμάλτο) και την οδοντίνη των δοντιών.

Στα αρχικά στάδια, οι βλάβες είναι υποεπιφανειακές χωρίς κοιλότητες (μπορεί να έχουν όψη λευκών κηλίδων), αλλά αν συνεχιστεί η απώλεια αλάτων μπορεί τελικά να σχηματιστούν κοιλότητες.

Τι Είναι η Τερηδόνα;

Αν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, η βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί, αλλά αν προχωρήσει τότε θα χρειαστεί σφράγισμα.

Η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί παντού στο δόντι: στις μασητικές επιφάνειες, στις περιοχές ανάμεσα στα δόντια, γύρω από σφραγίσματα, καθώς και στις επιφάνειες της ρίζας των δοντιών, ιδιαίτερα αν τα ούλα έχουν υποχωρήσει.

Πώς Προστατεύει το Φθόριο από την Τερηδόνα;

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το φθόριο είναι το πιο αποτελεσματικό και ασφαλές μέσο που διαθέτουμε για την πρόληψη της τερηδόνας των παιδιών και των ενήλικων.

Η χρήση του φθορίου ενάντια στην τερηδόνα έχει αποτελέσει πεδίο εκτεταμένης έρευνας, για περισσότερα από 60 χρόνια και έχουν δημοσιευθεί πάνω από 45.000 επιστημονικά άρθρα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «η πρόσβαση στο φθόριο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα παιδιών και ενηλίκων για την εξασφάλιση της στοματικής τους υγείας».

Το φθόριο βοηθάει στην μείωση της απώλειας αλάτων από τα δόντια όταν αυτά δέχονται τις επιθέσεις των οξέων, και προάγει την επαναλάτωση τους μετά από την επίθεση των οξέων.

Το φθόριο δρα τοπικά στην αδαμαντίνη, δηλαδή στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού, κάνοντάς την πιο σκληρή και ανθεκτική στα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια της πλάκας.

Επιπλέον, έχει και ήπια αντιμικροβιακή δράση στα μικρόβια αυτά.

Το φθόριο συμβάλει τόσο στην πρόληψη της εμφάνισης τερηδόνας, όσο και στην αναστροφή της αρχόμενης τερηδόνας, αφού επουλώνει την βλάβη του δοντιού πριν εξελιχθεί σε κοιλότητα που χρειάζεται σφράγισμα.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι τοπικής εφαρμογής του φθορίου είναι:

• Η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας.

• Η τοπική εφαρμογή φθοριούχων σκευασμάτων στο οδοντιατρείο.

• Η χρήση φθοριούχων διαλυμάτων/δισκίων στο σπίτι.

Το βούρτσισμα των δοντιών με μια καλή φθοριούχο οδοντόκρεμα, που θα βρείτε στο Φαρμακείο, είναι η πιο απλή και αποτελεσματική μέθοδος χρήσης φθορίου από παιδιά και ενήλικες και αποτελεί τον βασικό λόγο μείωσης της τερηδόνας τα τελευταία 30 χρόνια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική δράση της φθοριούχου οδοντόκρεμας είναι το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (η μία οπωσδήποτε το βράδυ) για 2 λεπτά.

Η τοπική εφαρμογή φθορίου στο οδοντιατρείο με σκευάσματα υψηλής συγκέντρωσης φθορίου (βερνίκι, ζελέ, αφρός), είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης τερηδόνας, πάντοτε βέβαια σε συνδυασμό με το καθημερινό βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα.

Η εφαρμογή του γίνεται προληπτικά 2 φορές ετησίως, και ανάλογα με τη κρίση του οδοντιάτρου, μέχρι και 4 φορές σε ομάδες ατόμων με αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας.

Μερικές Συμβουλές για Καθαρά και Γερά Δόντια:

• Βούρτσισμα των δοντιών για 2 λεπτά, δύο φορές την ημέρα.

• Καθαρισμός των μεσοδόντιων περιοχών (περιοχές ανάμεσα στα δόντια όπου η οδοντόβουρτσα δεν έχει καλή πρόσβαση) με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια, για αποτελεσματική απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας από τα δόντια.

• Χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας δύο φορές την ημέρα.

• Χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος καθημερινά.

• Για άτομα με αυξημένο κίνδυνο για τερηδόνα, φθορίωση στο οδοντιατρείο με ειδικό προϊόν υψηλής συγκέντρωσης φθορίου (π.χ. βερνίκι με 22.600 ppm φθορίου) ή/και χρήση ειδικής οδοντόκρεμας υψηλής συγκέντρωσης φθορίου (5000 ppm φθορίου) στο σπίτι.

Κι ένα Tip για την Φροντίδα των Δοντιών: Χρησιμοποιείτε πάντα φθοριούχο οδοντόκρεμα, και μην ξεχνάτε το φθοριούχο στοματικό διάλυμα!

Κατερίνα Σολωμού, Βιολόγος, PhD
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φροντίδα και Υγιεινή των Δοντιών σε Κάθε Ηλικία

Πώς να Αντιμετωπίσουμε Αποτελεσματικά τις Άφθες

Editor6 pharma

Τροφές που Χαρίζουν Λευκό και Αστραφτερό Χαμόγελο

Λεύκανση Δοντιών στο Σπίτι

Evi Makavelou

Πώς θα Προστατέψετε τα Πρώτα Δοντάκια του Παιδιού σας

Evi Makavelou

Τροφές και Ροφήματα που Λεκιάζουν τα Δόντια

Evi Makavelou

Όλα Όσα Αποκαλύπτει η Γλώσσα για την Υγεία μας

a.alefragkis

Πέτρα στα Δόντια – Οι Αιτίες που την Προκαλούν και πώς Αφαιρείται

Editor6 pharma

Δυσάρεστη Αναπνοή; Επιτέλους Αποτελεσματικές Λύσεις

3 Ερωτήσεις για τη Στοματική Υγεία των Παιδιών

yoadmin

Μύθοι και Αλήθειες για την Ορθοδοντική

Evi Makavelou

Απονεύρωση – Μια Επίπονη αλλά Συχνά Αναγκαία Διαδικασία

Editor6 pharma