Υγεία & Ομορφιά
Αλλοιώσεις στα καλλυντικά
Ομορφιά

Καλλυντικά και Ενδείξεις Αλλοίωσης

Σχεδόν όλοι, χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας καλλυντικά με σκοπό τον καλλωπισμό και τη βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον μία στις δύο γυναίκες χρησιμοποιούν τα καλλυντικά τους πέρα από το προσδόκιμο όριο ζωής τους.

Συχνά όμως παρόλο που η ημερομηνία λήξης των καλλυντικών δεν έχει περάσει συμβαίνουν και αλλοιώσεις από εξωγενείς παράγοντες.

Ως αλλοίωση ενός προϊόντος χαρακτηρίζεται η οξείδωση των ελαίων και των λιπών από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Παράγοντες που επιδρούν στην αλλοίωση είναι το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να κλείνουμε πολύ καλά τις συσκευασίες των καλλυντικών μας ώστε να περιορίζεται η ύπαρξη αέρα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας επιταχύνει τη διαδικασία αλλοίωσης κάτι που οφείλεται στην αύξηση της ταχύτητας σχηματισμού των ελευθέρων ριζών.

Το φως και οι ακτινοβολίες γενικότερα βοηθούν στη δημιουργία ελευθέρων ριζών.

Η υγρασία, όπως και τα βακτήρια προκαλούν υδρόλυση των λιπών και των ελαίων σε λιπαρά οξέα.

Για την καλύτερη δυνατή συντήρηση των καλλυντικών μας, καλό θα ήταν να τα αποθηκεύουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος μακριά από τον ήλιο.

Πώς όμως θα καταλάβουμε ότι το καλλυντικό μας έχει αλλοιωθεί;

Κάποιες από τις βασικές μεταβολές που υφίσταται ένα καλλυντικό αναφέρονται παρακάτω.

Αλλαγή της ρευστότητάς του, δηλαδή αλλάζει ο τρόπος που ρέει το προϊόν.

Μία κρέμα μπορεί να γίνει πιο αραιή ή παχύρευστη σε σχέση με την αρχική της μορφή.

Διαχωρισμός φάσεων, όπου με αυτόν τον όρο εννοούμε ότι το προϊόν «κόβει».

Για παράδειγμα, σε μία κρέμα θα παρατηρηθούν σταγόνες υδαρούς, αλλά και ελαιώδους ουσίας παράλληλα.

Η κρέμα δηλαδή χάνει τη συνοχή της.

Καλλυντικά και αλλοιώσεις

Δυσοσμία είναι η  αλλαγή προς το χειρότερο στην οσμή του καλλυντικού προϊόντος και είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό αλλοίωσής του.

Αλλαγή στο χρώμα, μπορεί να γίνει συνολικά ή να εμφανιστούν διάσπαρτες σκούρες κηλίδες στην επιφάνεια του προϊόντος κι αυτό είναι ένα σημάδι μόλυνσης από μύκητες.

Τάγγιση, που προκαλείται από τον αέρα, το φως, τη θερμοκρασία και παρουσιάζεται με ελαιώδη κίτρινη όψη στην επιφάνεια του προϊόντος αλλά και στον περιέκτη.

Θόλωση, είναι το φαινόμενο που παρατηρείται σε υγρό καλλυντικό προϊόν το οποίο χάνει τη διαύγειά του.

Εμφανίζεται ερυθρότητα ή αλλεργία στο δέρμα.

Πρέπει να ξεπλένουμε πολύ καλά την πάσχουσα περιοχή σε περίπτωση που αισθανθούμε τσούξιμο, κνησμό η άλλη ανεπιθύμητη ενόχληση.

Νατάσα Παπαγεωργάκη, Αισθητικός – Κοσμητολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όμπρε Ρουζ – Η Νέα Τάση στο Μακιγιάζ

Evi Makavelou

Αιθέρια Έλαια για το Πρόσωπο

yoadmin

Πώς θα Διαλέξετε τη Σωστή Κρέμα Ματιών;

Evi Makavelou

Κρέμα BB και Κρέμα CC – Όλες οι Διαφορές

yoadmin

Καστορέλαιο – «Μαγικό» Έλαιο Ομορφιάς

a.alefragkis

Υπέροχα Δώρα για την Ημέρα της Γυναίκας

Evi Makavelou

Αλλεργία στο Μακιγιάζ και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou

Διατροφή για Μαλλιά, Δέρμα και Νύχια

a.alefragkis

Ρυτίδες- Τροφές που θα Βοηθήσουν

Evi Makavelou

Μάθε για το Σαπούνι Κατσικίσιου Γάλακτος

Evi Makavelou

Οι 5 Βιταμίνες που «Αγαπά» η Επιδερμίδα

a.alefragkis

Τσάι – Το μυστικό της Αντιγήρανσης

Evi Makavelou