Υγεία & Ομορφιά
Παθήσεις στο Φαρμακείο
Χρόνιες Παθήσεις στο Φαρμακείο
Επικαιρότητα

Αντιμετωπίζοντας τις Χρόνιες Παθήσεις στο Φαρμακείο

Ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου επιλέγει πρώτα τον φαρμακοποιό του για την ενημέρωση και τη συμβουλή του σε θέματα υγείας.

Είναι θέμα οικειότητας;

Είναι θέμα εύκολης προσβασιμότητας;

Ή είναι η βαθιά πεποίθηση ότι ο άνθρωπος αυτός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση όλων των παραμέτρων που καθορίζουν τη βελτίωση της υγείας;

Αν θα έπρεπε να δώσουμε έναν ορισμό για την υγεία, οι περισσότεροι από εμάς θα επικεντρώναμε την απάντησή μας στην έλλειψη ασθένειας.

Όμως υγεία σημαίνει μία πλήρης σωματική, πνευματική και ψυχική ευεξία του ατόμου, στοιχεία που αποκαθηλώνονται και καταρρέουν κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας πάθησης, η οποία επηρεάζει ολοκληρωτικά τη ζωή ενός ανθρώπου.

Οι χρόνιες παθήσεις χαρακτηρίζονται από προοδευτική επιδείνωση πολλών λειτουργιών του οργανισμού.

Ο διαβήτης, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η υπέρταση, το άσθμα, η ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), η ΧΝΑ (Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια), οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, τα καρδιολογικά νοσήματα, τα ψυχικά νοσήματα και οι ρευματικές παθήσεις είναι μια μικρή αναφορά σε σύγκριση με το μεγάλο αριθμό χρόνιων παθήσεων που αλλάζουν την ποιότητα της ζωής του ατόμου, στερούν τη συμμετοχή του σε απλές καθημερινές απολαύσεις και επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις με το οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον.

Αν προσθέσουμε σε αυτά και την οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η διαχείριση μιας χρόνιας ασθένειας, αντιλαμβανόμαστε το ψυχολογικό αδιέξοδο των πασχόντων.

Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ο χρόνιος ασθενής, καθώς δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασής του, να μην συμμορφώνεται στην θεραπεία και να μην τηρεί ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και διατροφής.

Η στάση του αυτή, σε συνδυασμό με την έλλειψη φροντίδας και ενσυναίσθησης από το οικείο περιβάλλον, αλλά και την έλλειψη ευαισθητοποίησης από την πλευρά της κοινωνίας, συχνά οδηγούν τον ασθενή σε παραίτηση από την προσπάθεια διαχείρισης της ασθένειας του.

Επακόλουθα αυτού είναι η επιδείνωση των συμπτωμάτων της πάθησης, η δυσμενής πρόγνωση για τη ζωή του αλλά και το τεράστιο οικονομικό κόστος για το εθνικό σύστημα υγείας.

Παθήσεις στο Φαρμακείο

Εστιάζοντας στον Ασθενή-Άνθρωπο

Η ιατρική και τα συστήματα υγείας είναι προσανατολισμένα στην άμεση αντιμετώπιση της οξείας φάσης μιας νόσου, προσφέροντας κυρίως τις λύσεις για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και για την προαγωγή της υγείας του ασθενή, ενώ αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο στο να τοποθετήσουν τον χρόνιο ασθενή στο κέντρο της προσοχής, ως άνθρωπο.

Το φαρμακείο, αντιθέτως, καθ’ όλη την διάρκεια της εξέλιξης της πάθησης, διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στον τομέα των υπηρεσιών που επικεντρώνονται στη φροντίδα του ασθενούς και στις κατάλληλες συμβουλές πάνω στη φαρμακοθεραπεία, στον τρόπο ζωής και διατροφής και συμβάλλει καθοριστικά στον έλεγχο και την παρακολούθηση των θεραπειών.

Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των φαρμακοποιών, αλλά και η ικανότητα της φαρμακευτικής επιστήμης και πρακτικής να αντιλαμβάνεται τις νέες ανάγκες και να σπεύδει να τις υπηρετήσει, οδήγησε τον φαρμακοποιό να εστιάζει περισσότερο στον άνθρωπο και στην προάσπιση της υγείας του.

Ο ρόλος του αυτός έχει καταστήσει τον φαρμακοποιό συνοδοιπόρο του χρόνιου ασθενούς.

Ο Φαρμακοποιός Προσφέρει Πολύτιμες Υπηρεσίες στον Χρόνιο Ασθενή

• Είναι ο επαγγελματίας υγείας που με την άμεση καθημερινή επαφή, επικοινωνεί μαζί του για τη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά συγχρόνως αφουγκράζεται τις ανησυχίες, τις αγωνίες, και τον φόβο που απορρέει από την πρόγνωση της ασθένειας του.

• Έχει γνώση του οικογενειακού του περιβάλλοντος, των συνηθειών του και του χαρακτήρα του που καθορίζουν τη συμμόρφωση στην αγωγή και τα νέα δεδομένα της ζωής του.

Ακόμα, γνωρίζει το συνολικό ιστορικό υγείας του ασθενή.

Γι’ αυτό τον λόγο, προλαμβάνει την ασυμβατότητα και τη συνέργεια φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής για άλλες του παθήσεις και μπορεί να ενημερώσει τον γιατρό του.

Αντιμετωπίζοντας τις Χρόνιες Παθήσεις στο Φαρμακείο

Παράλληλα, τον συμβουλεύει να μην ξεχνά να αναφέρει στον γιατρό του τις φαρμακευτικές του αλλεργίες (αλλεργία σε αντιβιοτικά, αλλεργία στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) ή γενετικές καταστάσεις όπως η ανεπάρκεια ενζύμου G6ΡD.

• Κατέχει τη θεραπευτική αξία των φαρμάκων, αλλά και τη συχνότητα εμφάνισης των πραγματικών παρενεργειών τους.

Με τις συμβουλές του μπορεί να ηρεμήσει και να κατευθύνει τον ασθενή στο καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

• Ενθαρρύνει τον ασθενή και τον οδηγεί στην ενδυνάμωσή του και στην κατάκτηση δεξιοτήτων που θα τον καταστήσουν ικανό να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις για την υγεία του.

• Γνωρίζει την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής, της φυτοθεραπείας, των συμπληρωμάτων διατροφής, των εναλλακτικών προσεγγίσεων και τη σημασία της διατροφής σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή. Προλαμβάνει συνδυασμούς και ενέργειες που θα επηρεάσουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

• Καθοδηγεί και υποστηρίζει τον ασθενή να ελέγχει τις καταστάσεις που επηρεάζουν την πάθησή του.

Είναι γεγονός ότι ο φαρμακοποιός στην καθημερινότητά του έρχεται αντιμέτωπος με την απερίσκεπτη απόφαση του χρόνιου ασθενή να διακόψει από μόνος του τη φαρμακευτική του αγωγή λόγω των πιθανών παρενεργειών, που αναφέρονται στο φυλλάδιο οδηγιών, καθώς και με την έμμονη επιλογή εναλλακτικών τρόπων θεραπείας που αποφάσισε να ακολουθήσει, μέσα από την προσωπική του έρευνα στο αμφίβολο επιστημονικού κύρους διαδίκτυο.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα, που απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς, με σεβασμό στις πεποιθήσεις και τις επιθυμίες του ασθενούς, αλλά με απώτερο σκοπό να διακριθούν και να ακολουθηθούν οι ασφαλέστεροι για την υγεία του οδοί.

Σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και συμπιέζει διαρκώς τους πόρους για την υγεία, το ελληνικό φαρμακείο στρέφεται με έμφαση στην παροχή φροντίδας του ασθενή.

Επικεντρώνει τον ρόλο του στην προάσπιση της υγείας του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα στην υποστήριξη των χρόνια πασχόντων.

Οι ασθενείς βρίσκουν στο ελληνικό φαρμακείο τη φροντίδα και τη θαλπωρή, που θα τους οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβλημάτων υγείας τους!

Χριστίνα Γκιούρδα, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άτομα που Έχουν Μολυνθεί με τη Μετάλλαξη Δέλτα Καθυστερούν να Εμφανίσουν Συμπτώματα

Πότε το Κινητό Γίνεται Εξάρτηση Οδηγώντας μας ακόμη και σε Κατάθλιψη;

a.alefragkis

Την Τεχνητή Νοημοσύνη Βάζει στη Μάχη κατά του Καρκίνου το Έργο INCISIVE με τη Συμμετοχή Επιστημόνων του ΑΠΘ

Evi Makavelou

Οι Ψευδείς Ειδήσεις και η Αντιμετώπισή τους εν Μέσω Πανδημίας

Η Χρησιμότητα του Οξύμετρου στο Σπίτι

yoadmin

Ο Κίνδυνος Θανάτου από Covid-19 Είναι Τουλάχιστον Τριπλάσιος σε Σχέση με τη Γρίπη

Evi Makavelou

Αντισώματα από τα Αντι-Covid-19 Εμβόλια Περνάνε από την Εμβολιασμένη Μητέρα στο Μητρικό Γάλα

Evi Makavelou

Η Υγεία και τα Οικονομικά Οφέλη της Αυτοθεραπείας στην Ευρώπη

Οι Χώροι με τον Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μετάδοσης του Κορωνοϊού

Το Μήνυμα του Υπουργού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου και η Υπόσχεσή του

a.alefragkis

Ανοίγει η Πλατφόρμα των Ραντεβού για τον Εμβολιασμό στις Ηλικίες 75 έως 79

Οδηγίες Σχετικά με τα Μέτρα Προστασίας κατά της Διασποράς της Γρίπης στα Σχολεία

a.alefragkis