Υγεία & Ομορφιά
Ο ιός του απλού κρυολογήματος αποτελεί την πιο συχνή αιτία ασθένειας και παραμονής στο σπίτι και μεταδίδεται με τα σταγονίδια αναπνοής.
Ο ιός του απλού κρυολογήματος αποτελεί την πιο συχνή αιτία ασθένειας και παραμονής στο σπίτι και μεταδίδεται με τα σταγονίδια αναπνοής.
Κρυολόγημα

Συνάχι, Το πιο Συχνό Σύμπτωμα του Κρυολογήματος

Το συνάχι είναι μια φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου στις κοιλότητες της μύτης, που συνδυάζει καταρροή και μπούκωμα και οφείλεται σε ιό.

Αρχίζει με τσιμπήματα στο εσωτερικό της μύτης, με φταρνίσματα και δακρυσμένα μάτια και στη συνέχεια έχουμε μπούκωμα από το ένα ή τα δύο ρουθούνια.

Το έκκριμα στην αρχή, τις 2-3 πρώτες μέρες, είναι διαυγές και σαν νερό, ενώ στη συνέχεια λόγω παρουσίας πολυμορφοπύρηνων, γίνεται κιτρινοπράσινο και πιο παχύρρευστο.

Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν και τα ακόλουθα συμπτώματα: πονοκέφαλος, πόνος στο λαιμό, βήχας, αίσθημα κούρασης και αδιαθεσίας ακόμη και πυρετός.

Ο ιός του απλού κρυολογήματος αποτελεί την πιο συχνή αιτία ασθένειας και παραμονής στο σπίτι και μεταδίδεται με τα σταγονίδια αναπνοής.

Ο ιός του απλού κρυολογήματος αποτελεί την πιο συχνή αιτία ασθένειας και παραμονής στο σπίτι και μεταδίδεται με τα σταγονίδια αναπνοής.

Δεν είναι δυνατό να διακριθεί από τη γρίπη ελαφριάς μορφής.

Εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές όλα αυτά κάνουν ένα κύκλο 7- 10 μέρες για να περάσουν.

Το κοινό συνάχι μεταδίδεται με τα σωματίδια του σάλιου από τα φτερνίσματα, από τις εκκρίσεις της μύτης και από τα χέρια, γιατί ο ιός μπορεί να ζήσει στον αέρα πολλές ώρες.

Εκτός όμως από το κοινό συνάχι υπάρχει και η περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας.

Εδώ το αίτιο δεν είναι ιός αλλά ένα αλλεργιογόνο από τη σκόνη, τον αέρα , τις τρίχες κατοικίδιων ζώων, ή από ορισμένες τροφές.

Στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας τα συμπτώματα είναι τρία: φταρνίσματα με σάλια, ρινόρροια πολύ υδαρής, δακρύρροια και μπούκωμα στη μύτη.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι οι διακυμάνσεις των συμπτωμάτων, εκτός αν το αλλεργιογόνο επιμένει να υπάρχει.

Πότε χρειάζεται να επισκεφτείτε τον γιατρό

Όταν ο πυρετός είναι πάνω από 38,5°C για πάνω από 48 ώρες, με μία γενική κατάπτωση καθώς και όταν υπάρχει μια ασθματική ή χρόνια βρογχίτιδα.

Επίσης, όταν υπάρχει μια ωτίτιδα με πόνο ή ακόμη και έκκριμα από το αυτί, ή μία σοβαρή βρογχίτιδα ή φαρυγγίτιδα ή ιγμορίτιδα με έκκριμα σαν πύον .

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι συμπτωματική και αποσκοπεί στην ανακούφιση της έντασης και της διάρκειας των συμπτωμάτων της ρινίτιδας.

Η χρήση ενός τοπικού αποσυμφορητικού φαρμάκου σε spray αυξάνει τη διαπερατότητα της μύτης, βελτιώνει την αναπνοή και μειώνει το μπούκωμα.

Αυτά τα φάρμακα όμως δεν θα πρέπει να λαμβάνονται πάνω από 5-6 μέρες.

Επίσης, υπάρχουν και αποσυμφορυτικά φάρμακα από του στόματος.

Στη περίπτωση δε της αλλεργικής ρινίτιδας ένα αντιισταμινικό φάρμακο είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι πολύ έντονα και διαρκούν για πολλές μέρες.

Τα αντϊσταμινικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση απο την καταρροή, τη δακρύρροια, αλλά δεν έχουν συνήθως σημαντικό αποτέλεσμα στη ρινική συμφόρηση.

Τοπική φροντίδα Καθαρισμού

Ο καθαρισμός της ρινικής κοιλότητας είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα για ταχεία ανακούφιση από το συνάχι και αποφυγή επιπλοκών και συνοδών συμπτωμάτων.

Αφού λοιπόν προηγηθεί φύσημα των βλεννών σε καθαρό μαντήλι, ακολουθεί καθαρισμός της μύτης πολλές φορές τη μέρα με φυσιολογικό ορό σε αμπούλες ή spray ή με ισότονο και αποστειρωμένο θαλασσινό νερό σε αμπούλες ή spray.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις ρινικής συμφόρησης, η χρήση υπέρτονου και αποστειρωμένου θαλασσινού νερού που έχει παράλληλα και αποσυμφορητική δράση είναι πιο κατάλληλη.

Οι πλύσεις αυτές βοηθούν στην αποτελεσματική απόφραξη της μύτης και στη ρευστοποίηση της βλέννας.

Σε περίπτωση σοβαρής ρινικής συμφόρησης (μπούκωμα) μπορούμε να προτείνουμε εισπνοές 1-3 φορές τη μέρα πάνω από βραστό νερό όπου έχουν προστεθεί αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και μέντας.

Σε περίπτωση σοβαρής ρινικής συμφόρησης (μπούκωμα) μπορούμε να προτείνουμε εισπνοές 1-3 φορές τη μέρα.

Συμπληρωματική Αγωγή

Στο συνάχι αλλά και στο απλό κρυολόγημα η λήψη Βιταμίνης C σε δόσεις 1gr/ημέρα, έχει τονωτικό αποτέλεσμα λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης.

Παράλληλα η βιταμίνη C ενισχύει τον σχηματισμό αντισωμάτων για την άμυνα του οργανισμού.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι μειώνει τη διάρκεια του συναχιού και του κοινού κρυολογήματος.

Επίσης, ο συνδυασμός της Βιταμίνης C με ψευδάργυρο έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

Τέλος η πρόπολις, φυσικό υλικό που συλλέγουν οι μέλισσες από τα κωνοφόρα δένδρα, με κύριο δραστικό τα φλαβονοειδή, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού έναντι των φλεγμονών και μικροβιακών προσβολών.

Συμβουλές

• Να αποφεύγετε να υπερθερμαίνετε τους χώρους διαμονής σας πάνω από 18°C, για να μην ξηραίνεται ο βλεννογόνος της μύτης.

• Να φροντίζετε να υγραίνετε την ατμόσφαιρα μέσα στους χώρους αυτούς με ένα υγραντήρα ή ένα υγρό πανί πάνω στο καλοριφέρ.

• Να μην καπνίζετε σε κλειστούς χώρους και κυρίως παρουσία παιδιών.

• Να καθαρίζετε συχνά τη μύτη σας με ειδικές πλύσεις με θαλασσινό νερό ή φυσιολογικό ορό, ιδιαίτερα εάν παθαίνετε συχνά συνάχι.

• Να χρησιμοποιείτε πάντα καθαρό χαρτομάντιλο κάθε φορά που θέλετε να φυσήξετε τη μύτη σας.

• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας κυρίως μετά τον καθαρισμό της μύτης.

• Το χειμώνα να καθαρίζετε συχνά την ατμόσφαιρα στους χώρους σας και να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια χώρου που έχουν αντισηπτικές ιδιότητες.

• Να τρώτε πολλά φρούτα με Βιταμίνη C και τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με 6 Κινήσεις… Λέμε Αντίο στο Κρυολόγημα

yoadmin

Επιλέξτε τη φυσική αντιμετώπιση στο κρυολόγημα

a.alefragkis

Γιατί Αρρωσταίνουμε Όταν Κάνει Κρύο;

yoadmin

Ιγμορίτιδα – Ποια τα Αίτια που την Προκαλούν και πώς να την Αντιμετωπίσετε

a.alefragkis

Ρινορραγία Κατά τη Διάρκεια Ενός Κρυολογήματος

Εποχική Γρίπη: Συμπτώματα και Πρόληψη

Eleni Giannopoulou

Κρυολόγημα – Πώς να το Προλάβετε Πριν σας Ρίξει στο Κρεβάτι

Αισθάνομαι μια Ενόχληση στον Λαιμό…

Κρυολόγημα και Εποχιακές Ιώσεις

yoadmin

Οι Τροφές που Πρέπει να Καταναλώνετε Όταν Έχετε Γρίπη

a.alefragkis

Γρίπη – Η Διάρκεια της Μετάδοσής της

yoadmin

Γιατί ο Βήχας Χειροτερεύει το Βράδυ

yoadmin