A+ A A-

Γενικά

Η Ακράτεια Ούρων στους Ηλικιωμένους

Η ακράτεια των ούρων δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Η ηλικία δεν ευθύνεται για την ακράτεια.

Ωστόσο, οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα με την αύξηση της ηλικίας μπορούν να συνεισφέρουν στην εμφάνισή της.

Μερικοί άνθρωποι με ακράτεια ούρων, νομίζουν ότι εάν μειώσουν την ποσότητα υγρών που πίνουν, θα ελαττώσουν το πρόβλημα ακράτειας που παρουσιάζουν.

Αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη, διότι η στέρηση υγρών που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, αυξάνει τη συγκέντρωση των ούρων.

Η Ακράτεια Ούρων στους Ηλικιωμένους

Το αποτέλεσμα της αύξησης συγκέντρωσης ούρων είναι ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για επείγουσα ούρηση, άσχημη μυρωδιά των ούρων ή ακόμη και μόλυνση της ουροδόχου κύστης.

Τύποι Ακράτειας

Η ακράτεια των ούρων έχει πολλές και διάφορες αιτίες.

• Οργανικές, όταν οι σφιγκτήρες του ουρικού συστήματος δε λειτουργούν σωστά.

• Λειτουργικές, οι οποίες έχουν σχέση με τις δυσκολίες του ατόμου και του περιβάλλοντός του: σωματική ανικανότητα, απομακρυσμένες τουαλέτες στο σπίτι, δυσκολία στην επικοινωνία κ.α.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ παροδικής ακράτειας και χρόνιας ακράτειας.

Η παροδική ακράτεια είναι πιο συχνά μια αναστρέψιμη κατάσταση, η οποία όμως δεν πρέπει να αγνοηθεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη αυτοσυγκράτησης, στην αλλαγή του περιβάλλοντός όπου οι τουαλέτες δεν εντοπίστηκαν έγκαιρα, αλλά και σε ασθένειες όπως λοίμωξη του ουροποιητικού, οξεία κατακράτηση ούρων, διανοητική σύγχυση κτλ.

Η χρήση πάνας ακράτειας θα ήταν λάθος σε τέτοιες περιπτώσεις και θα μείωνε αισθητά την αυτονομία του ασθενούς.

Τέτοιες κινήσεις επιδεινώνουν την ακράτεια των ούρων.

Ο ηλικιωμένος δε θα πρέπει να εφησυχάζει με την ακράτεια, πόσο μάλλον όταν αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Συμβουλέψτε τον να σημειώνει σε ένα χαρτί πόσες φορές ούρησε κάθε 24ωρο, αλλά και την ποσότητα των ούρων και να το χρησιμοποιήσει στην επίσκεψή του στο γιατρό.

Η Ακράτεια Ούρων στους Ηλικιωμένους 2

Βοηθήματα για την Ακράτεια

Τα βοηθήματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ και σε περιπτώσεις αποτυχίας της θεραπείας ή όταν υπάρχει συγκεκριμένο οργανικό πρόβλημα.

Διακρίνονται σε προϊόντα απορρόφησης (πάνες) ή μη απορροφητικά (καθετήρες).

Ελέγξτε την απορροφητικότητα τους και εάν χρειάζονται περισσότερες από 4 αλλαγές πάνας την ημέρα σημαίνει πως πρέπει να επιλεγεί πάνα μεγαλύτερης απορροφητικότητας.

Φροντίστε να αλλάζετε τακτικά τα προστατευτικά του στρώματος για την αποφυγή διαβροχής του.

Διατροφή και Τρόπος Ζωής

Παρά την ακράτεια, ο καθημερινός όγκος των υγρών που καταναλώνονται δε θα πρέπει να μειωθεί.

Σε περίπτωση που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο νυχτερινή ενούρηση, συμβουλέψτε τους να καταναλώνουν υγρά μόνο κατά τις ώρες της ημέρας.

Φροντίστε ώστε τα φάρμακα που θα χορηγηθούν στον ηλικιωμένο να μην του προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πχ, η θεραπεία με οξυβουτυνίνη, η τολτεροδίνη και τρόσπιο, εκτός από την ξηροστομία, τη δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα, μπορεί να προκαλέσει και υπνηλία, θολή όραση ή σύγχυση, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Με την παραμικρή ένδειξη κατακράτησης ούρων, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό.

www.y-o.gr 

Η Αφυδάτωση στους Ηλικιωμένους

Οι ανάγκες των ηλικιωμένων σε νερό είναι υψηλότερες από εκείνες ενός ενήλικα καθώς οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί με την αύξηση της ηλικίας.

Εκτιμώνται περίπου σε 35 έως 45 ml/kg/ημέρα ή 1ml πρόσληψης υγρών ανά kcal της ενέργειας που καταναλώνεται.

Συγκεκριμένα, ο ηλικιωμένος χρειάζεται πρόσληψη περίπου 2,5 λίτρων νερού την ημέρα, και αν εξαιρεθεί η ποσότητα που προσλαμβάνεται μέσω των τροφών, τουλάχιστον 1,25 λίτρα πρέπει να είναι πόσιμα.

Αφυδάτωση

Παράγοντες Κινδύνου

• Μείωση της Απορρόφησης των Υγρών

- Μείωση του αισθήματος της δίψας.

- Προβλήματα στην κατάποση.

- Προσπάθεια για τον περιορισμό της ακράτειας ή της πολύ συχνής ούρησης.

- Λειτουργικά και ψυχολογικά εμπόδια: κινητικά προβλήματα (οστεοαρθρίτιδα, νόσος Πάρκινσον), συναισθηματικά προβλήματα (γνωστικές διαταραχές, κατάθλιψη, θλίψη/δυσθυμία), δυσφαγία, ανορεξία.

- Ιστορικό αφυδάτωσης.

• Αύξηση Απώλειας Υγρών

- Μπορεί να συμβεί μετά από λοίμωξη, πυρετό, εμετό ή διάρροια.

- Η συχνή χρήση των καθαρτικών και κλυσμάτων.

- Υπερβολική διούρηση (συχνουρία) μπορεί να οφείλεται σε λήψη φαρμάκων (διουρητικά, λίθιο, φαινυτοΐνη), στην κατάχρηση αλκοόλ, σε διάφορες παθήσεις (διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός).

Αφυδάτωση

Η αίσθηση της δίψας είναι συνώνυμη με την αφυδάτωση.

Η διάγνωση συχνά καθυστερεί, επειδή τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά και εμφανίζονται μόνο σε προχωρημένη αφυδάτωση, ενώ η νόσηση από καρδιακή ανεπάρκεια ή νευρολογική ασθένεια κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διάγνωση.

Μόλις εμφανιστούν τα ανάλογα σημάδια, η αφυδάτωση είναι ήδη προχωρημένη.

Συμπτώματα

Ενδοκυττάρια Αφυδάτωση: Υπάρχει όταν εμφανίζεται ξηρό στόμα και γλώσσα, πυρετός, ολιγουρία, δυσκοιλιότητα, αιφνίδια έναρξη υπνηλίας, σύγχυση, ευερεθιστότητα, διέγερση, ύπαρξη ξηρών βλεννογόνων, ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, μειωμένος όγκος ούρων και διαταραχή του επιπέδου συνείδησης.

Εξωκυττάρια Αφυδάτωση: Υπάρχει όταν εμφανίζεται απότομη απώλεια βάρους (2-3 κιλά σε 2 ημέρες), ατονία, βύθισμα των ματιών, εμφάνιση έντονων μαύρων κύκλων, επίμονα σκληρό δέρμα.

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται, επειδή η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

Η θεραπεία θα πρέπει να είναι γρήγορη και αποτελεσματική -αλλά όχι υπερβολική-, και να διαρκέσει 48 έως 72 ώρες με χορήγηση μεγάλης ποσότητας υγρών, φτάνοντας έναν μέγιστο όγκο 2,5 έως 3 λίτρα την πρώτη ημέρα.

Αφυδάτωση 2

Συμβουλές

• Φροντίστε για μια ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης και της απώλειας νερού.

• Η πιο σημαντική κίνηση είναι το τακτικό ζύγισμα.

• Αναγνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια της μειωμένης πρόσληψης υγρών (δυσκολία στην κατάποση, ανορεξία, φόβος για ακράτεια, υπερκινητικότητα) ή της αυξημένης απώλειάς τους (διάρροια, έμετος, πυρετός, δύσπνοια, φαρμακευτική αγωγή).

• Να πίνετε μικρές ποσότητες νερού ακόμη και αν δεν διψάτε, πολλές φορές την ημέρα, κατά προτίμηση πριν τις 6 το απόγευμα.

• Να χρησιμοποιείτε προϊόντα για την ξηροστομία, τη στοματική υγεία, αλλά και προϊόντα για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης (ηλεκτρολύτες, κρέμες εντατικής ενυδάτωσης) εάν αυτό είναι απαραίτητο.

• Συνεννοηθείτε με το θεράποντα ιατρό σας για μια πιθανή αλλαγή στη φαρμακευτική θεραπεία (διουρητικά, υπνωτικά), ή τη διακοπή των διουρητικών σε περίπτωση υπερβολικής απώλειας υγρών.

www.y-o.gr 

Η Άθληση στην Τρίτη Ηλικία

Η άθληση είναι το καλύτερο φάρμακο ενάντια σε όλες τις αρνητικές πλευρές της γήρανσης.

Αλλά πόσο εύκολη μπορεί να είναι η άσκηση στην Τρίτη Ηλικία;

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν και πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας;

Τι Πρέπει να Αποφεύγουν οι Ηλικιωμένοι

Όλοι γνωρίζουμε ότι η φυσική άσκηση είναι πολύ ωφέλιμη, αλλά μετά την ηλικία των 60 ή 65 χρόνων μπορεί να παρουσιάσει κινδύνους για την υγεία μας.

H Άθληση στην Τρίτη Ηλικία

Η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σε αυτή την ηλικία δεν αντέχουν την πίεση που ασκείται στο σώμα μας με την άσκηση όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό συμβαίνει κυρίως στα άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και υπέρταση.

Επιπλέον, οι μύες και οι αρθρώσεις είναι πιο ευάλωτοι και πρέπει να προστατεύονται όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο.

Ο αθλητισμός στην τρίτη ηλικία δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικός, αλλά να αποτελεί μια χαλαρωτική δραστηριότητα, που θα διασκεδάζει και δεν θα καταπονεί το σώμα.

Το σώμα μας αλλάζει καθώς περνάνε τα χρόνια, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.

Ένα ηλικιωμένο άτομο δεν πρέπει να υπερβάλει στις αθλητικές δραστηριότητες, ούτε να προσπαθεί να υπερβεί τα όριά του, τα οποία μπορούν εύκολα να υπολογιστούν σύμφωνα με την ηλικία και την κατάσταση υγείας της καρδιάς του.

Το σώμα μας, όσο μεγαλώνουμε, δυσκολεύεται να βρει τη φόρμα και το σωστό ρυθμό κατά την άσκηση.

Οι μυϊκοί πόνοι και τα πιασίματα, πχ, μπορεί να αργήσουν να φανούν αλλά θα αργήσουν να εξαφανιστούν κιόλας.

H Άθληση στην Τρίτη Ηλικία 2

Σύμφωνα με τους κανόνες της άθλησης λοιπόν, όσοι είναι πάνω από 60 χρονών πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ασυνήθιστα σημάδια που εμφανίζονται όταν γυμνάζονται.

Σημάδια όπως, ο πόνος στο στήθος, η έντονη δυσκολία στην αναπνοή, οι ζαλάδες και οι συχνές κράμπες είναι σημάδια ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν γιατρό.

Πώς Πρέπει να Αθλείστε Μετά τα 60 Χρόνια

Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στην κούραση και στον πόνο, καθώς αυτά τα δύο δείχνουν ότι το σώμα μας όντως γυμνάζεται και αποκτά μεγαλύτερα όρια, τα οποία όμως δεν πρέπει να τα υπερβαίνετε.

Για το λόγο αυτό, χρειάζεστε ένα άθλημα που σας ευχαριστεί και σας παρακινεί, έχοντας σταθερό ρυθμό και συχνότητα.

Δεν μπορείτε να κάνετε 5 χιλιόμετρα περπάτημα ή ποδήλατο σήμερα και ξαφνικά την επόμενη ημέρα να περάσετε στα 10 χιλιόμετρα.

Για να βρείτε αυτή την ισορροπία, πέρα από το πρόγραμμα που πρέπει εσείς οι ίδιοι να θέσετε στην καθημερινότητά σας, πρέπει να κάνετε γενικές εξετάσεις και ένα τεστ κοπώσεως.

Ιδανικά, χρήσιμες θα σας ήταν και οι συμβουλές ενός γυμναστή ή επαγγελματία του αθλητικού χώρου.

Όλα τα αθλήματα απαιτούν μέτρα προφύλαξης, απαραίτητα για την υγεία μας, σε οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής κατάστασης και ηλικίας και αν είμαστε.

Ηλικιωμένοι - Συμβουλές Πρόληψης για το Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι για τους περισσότερους από εμάς σημαίνει ήλιος, φως, θάλασσα και ταξίδια.

Για τα άτομα όμως της τρίτης ηλικίας, μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού να μετατρέψουν το καλοκαίρι σε εφιάλτη.

Η υγεία των ηλικιωμένων ατόμων το καλοκαίρι είναι συνυφασμένη με την έντονη ζέστη, την απομόνωση και την εξάρτηση από τους άλλους.

Ηλικιωμένοι Συμβουλές Πρόληψης για το Καλοκαίρι

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα ηλικιωμένα άτομα του περιβάλλοντός μας να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους με ασφάλεια, είτε με εμάς είτε χωρίς εμάς;

Ενυδάτωση

Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να πίνουν ένα ποτήρι νερό κάθε μια ώρα.

Ιδανικά, συνίσταται η κατανάλωση ανθρακούχου νερού, καθώς «κατεβαίνει» πιο εύκολα, να μην είναι κρύο αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.

Επίσης, η ενυδάτωση μπορεί να γίνει με καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά, όπως αγγούρι, κολοκυθάκια, ντομάτες, και το γιαούρτι.

Δροσερή ατμόσφαιρα

Καταρχήν, οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποφεύγουν τις εξόδους τις θερμότερες ώρες της ημέρας, δηλαδή μεταξύ 10πμ και 16.30μμ, και πρέπει να φοράνε ελαφριά ρούχα.

Καθώς μεγαλώνουμε, η θερμοκρασία του σώματος δεν ρυθμίζεται όπως πριν.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο κλιματιστικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα, τοποθετώντας μπροστά του ένα μπουκάλι με παγάκια, για να είναι ο αέρας πιο φρέσκος, να κάνετε ένα ποδόλουτρο και να υγραίνετε τους αστραγάλους, τους καρπούς και το λαιμό σας.

Πολλοί ηλικιωμένοι, το καλοκαίρι, βρίσκονται μόνοι στο σπίτι τους.

Η οικογένεια θα πρέπει να σκεφτεί και να φροντίσει για το πως ο ηλικιωμένος πχ θα κάνει τα ψώνια του, αν υπάρχουν γείτονες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ή αν χρειαστεί να επικοινωνήσει με φορείς κοινωνικής πρόνοιας.

Το σημαντικό πράγμα είναι το άτομο να είναι επαρκώς εξοπλισμένο με όλες τις καθημερινές ανάγκες.

Δραστηριότητες

Τα ηλικιωμένα άτομα δεν πρέπει να αφήσουν τις συνήθειες τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύουν την αυτονομία τους είναι το περπάτημα, η κοινωνικοποίηση, η συνάντηση με άλλα άτομα και η ενασχόληση με δραστηριότητες κατάλληλες για την ηλικία του.

Ηλικιωμένοι Συμβουλές Πρόληψης για το Καλοκαίρι 2

Προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια

Όταν ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας δεν φαίνεται να είναι ως συνήθως, πρέπει να αναρωτηθείτε για ποιό λόγο μπορεί να συμβαίνει αυτό και, ενδεχομένως, να χρειαστεί να καλέσετε έναν γιατρό.

Οι πόνοι σε αυτή την ηλικία μπορεί να προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Μόλις δείτε ότι δεν αισθάνεται καλά, ρωτήστε σε ποιό σημείο πονάει.

Πολλές φορές αποφεύγουν να το πουν.

Η κόπωση, οι κράμπες, η δυσκολία στην κίνηση και ο πυρετός είναι σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.

Θα πρέπει να βοηθήσετε άμεσα τα ηλικιωμένα άτομα του περιβάλλοντός σας.

O Υποσιτισμός στην Τρίτη Ηλικία

Ανορεξία ή Υποσιτισμός;

Η ελλιπής πρόσληψη τροφής επηρεάζει το 5 έως 25% των αυτόνομων ηλικιωμένων.

Όταν η μειωμένη πρόσληψη γίνεται χρόνια, μπορούμε να μιλήσουμε για ανορεξία.

Στη γηριατρική, ένας ηλικιωμένος ασθενής ονομάζεται ανορεκτικός, όταν καταναλώνει λιγότερες από 1200 θερμίδες (kcal) την ημέρα ή λιγότερο από 15kcal/κιλό βάρους/ημέρα.

Το αποτέλεσμα είναι ο υποσιτισμός, ή πιο συγκεκριμένα πρωτεΐνο-ενεργειακός υποσιτισμός.

Ενδείξεις ότι ο ασθενής υποσιτίζεται είναι:

• Εάν έχει χάσει 2 κιλά βάρους σε ένα μήνα ή 4 κιλά σε 6 μήνες

• Η ποσότητα της αλβουμίνης στο πλάσμα είναι μικρότερη από 35g/l

• Το BMI (Body Mass Index), δηλαδή Βάρος σε κιλά / (Ύψος σε μέτρα) είναι μικρότερο του 21 για ηλικίες άνω των 70 ετών.

O Υποσιτισμός στην Τρίτη Ηλικία

Οι Επιπτώσεις της Γήρανσης

Προκύπτουν χωρίς κάποιο παθολογικό αίτιο και είναι πολλαπλές.

Παρατηρείται:

• Αλλαγή στο σώμα: από ένα σταθερό βάρος παλαιότερα, ξεκινάει μια μείωση της μυϊκής μάζας, ιδιαίτερα σε καθιστικά άτομα (οι σκελετικοί μυς φτάνουν στα 80 έτη στη μισή μάζα από αυτή που είχε κάποιος όταν ήταν 20 ετών) και μια ανάλογη αύξηση της λιπώδους μάζας.

• Μειώνεται ο όγκος νερού του σώματος (αφυδάτωση, ρυτιδιασμένο δέρμα).

• Μειώνεται η λειτουργικότητα της ινσουλίνης κατά το μεταβολισμό των υδατανθράκων.

• Απορρύθμιση της λειτουργίας της όρεξης: μειώνεται η αίσθηση πείνας παρόλο που μπορεί ο οργανισμός να έχει ανάγκη από φαγητό.

• Μείωση της αντίληψης της δίψας.

• Αισθητικές αλλαγές: μειωμένη αίσθηση γεύσης, δυσκολότερη διάκριση της αλμυρότητας, κτλ.

• Μειωμένη έκκριση σάλιου και εμφάνιση προβλημάτων στα δόντια και στα ούλα.

• Ατροφία του γαστρικού βλεννογόνου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη έκκριση υδροχλωρικού οξέος και την καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης.

• Επιβράδυνση της εντερικής διέλευσης και μείωση της κινητικότητας του εντέρου με αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα και τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων του εντέρου.

Ποιες είναι οι Διατροφικές Ανάγκες των Ηλικιωμένων;

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, οι διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων είναι σχεδόν ίδιες με εκείνες των νεότερων ενηλίκων, ειδικά εάν η φυσική τους δραστηριότητα διατηρείται.

Με λιγότερο από 1600 kcal / ημέρα είναι αδύνατο να αποφευχθούν διατροφικές ελλείψεις, ιδιαίτερα σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ακόμη και αν η ποικιλία των τροφών είναι μεγάλη.

Οι Συμβουλές «Κλειδιά» για τον Υποσιτισμό

Διατηρήστε την Όρεξη σας

• Αποφεύγετε τα μοναχικά γεύματα. Μελέτες έδειξαν ότι τρώγοντας μαζί με παρέα υπάρχει μια αύξηση 30% στην κατανάλωση τροφής.

• Βελτιώστε τη γεύση προσθέτοντας μπαχαρικά και βότανα.

• Τρώτε σε συγκεκριμένες ώρες, για να συνηθίσει ο οργανισμός σας και το στομάχι σας.

• Μπορείτε να τρώτε περισσότερα γεύματα με μικρότερες ποσότητες φαγητού.

• Σχεδιάστε τέσσερα γεύματα την ημέρα για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου με έμφαση στο πρωινό και το μεσημεριανό. Το δείπνο δε θα πρέπει είναι πολύ νωρίς για να αποφευχθεί το άδειο στομάχι τη νύχτα.

Τρώτε ισορροπημένα, από όλες τις τροφές.

• Τρώτε καλά κατά τη διάρκεια ή μετά από μία λοίμωξη (πχ. γρίπη)

Προσέξτε το Βάρος Σας

Φροντίστε να ζυγίστε τακτικά, μια με δυο φορές τον μήνα είναι αρκετές.

Οποιαδήποτε απώλεια βάρους θα πρέπει να σημάνει ένα μικρό συναγερμό και να γίνει επανεκτίμηση της διατροφικής κατάστασης.

Μερικές Λύσεις

• Σε περιπτώσεις μειωμένης όρεξης, είναι εύκολο να εμπλουτίσετε το γεύμα σας με παρασκευάσματα με σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος, ασπράδι αυγού, τριμμένη γραβιέρα ή μαγειρεμένο κρόκο αυγού, ώστε να πάρετε την απαραίτητη πρωτεΐνη.

• Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας ασβεστίου: μπορείτε να προσθέσετε γάλα ή τριμμένο τυρί σε σούπες, πουρέ, ογκρατέν.

• Για τη βιταμίνη D, είναι καλό να κάνετε μια εξωτερική δραστηριότητα τουλάχιστον για 30 λεπτά την ημέρα (τρέξιμο εάν γίνεται, περπάτημα), ανατάσεις των χεριών κτλ. 30 λεπτά είναι επαρκή ώστε με το φως του ήλιου να συντεθεί όση βιταμίνη D απαιτείται.

• Φροντίστε να τρώτε φρούτα και λαχανικά, ωμά και μαγειρεμένα. Σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στο μάσημα, μπορείτε να φάτε σούπα, πουρέ λαχανικών ή κομπόστα.

• Να έχετε κοντά σας μια κανάτα νερό και να πίνετε συχνά, ακόμη κι αν δεν νιώθετε δίψα. Το τσάι και οι χυμοί μπορούν να αντικαταστήσουν ευχάριστα το νερό.

• Προτιμήστε να παίρνετε τα φάρμακά σας στο τέλος του γεύματος (εκτός εάν πρέπει να τα πάρετε υποχρεωτικά στην αρχή ή με άδειο στομάχι), καθώς υπάρχει η πιθανότητα να σας κοπεί η όρεξη εάν πάρετε φάρμακα πριν το φαγητό.

O Υποσιτισμός στην Τρίτη Ηλικία

Μην Ξεχνάτε: Το Φαγητό είναι Απόλαυση

Το φαγητό, εκτός από αναγκαίο για την επιβίωση, πρέπει να αποτελεί απόλαυση.

Θυμηθείτε τα όμορφα γεύματα που κάνατε παλαιότερα.

Μπορείτε και πρέπει αν απολαύετε και πάλι το φαγητό! Ένα γεύμα μπορεί να είναι μια καλή αφορμή για να ξαναδείτε συγγενείς και φίλους.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.