A+ A A-

Τρίτη Ηλικία

Η Αφυδάτωση στους Ηλικιωμένους

Οι ανάγκες των ηλικιωμένων σε νερό είναι υψηλότερες από εκείνες ενός ενήλικα καθώς οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί με την αύξηση της ηλικίας.

Εκτιμώνται περίπου σε 35 έως 45 ml/kg/ημέρα ή 1ml πρόσληψης υγρών ανά kcal της ενέργειας που καταναλώνεται.

Συγκεκριμένα, ο ηλικιωμένος χρειάζεται πρόσληψη περίπου 2,5 λίτρων νερού την ημέρα, και αν εξαιρεθεί η ποσότητα που προσλαμβάνεται μέσω των τροφών, τουλάχιστον 1,25 λίτρα πρέπει να είναι πόσιμα.

Αφυδάτωση

Παράγοντες Κινδύνου

• Μείωση της Απορρόφησης των Υγρών

- Μείωση του αισθήματος της δίψας.

- Προβλήματα στην κατάποση.

- Προσπάθεια για τον περιορισμό της ακράτειας ή της πολύ συχνής ούρησης.

- Λειτουργικά και ψυχολογικά εμπόδια: κινητικά προβλήματα (οστεοαρθρίτιδα, νόσος Πάρκινσον), συναισθηματικά προβλήματα (γνωστικές διαταραχές, κατάθλιψη, θλίψη/δυσθυμία), δυσφαγία, ανορεξία.

- Ιστορικό αφυδάτωσης.

• Αύξηση Απώλειας Υγρών

- Μπορεί να συμβεί μετά από λοίμωξη, πυρετό, εμετό ή διάρροια.

- Η συχνή χρήση των καθαρτικών και κλυσμάτων.

- Υπερβολική διούρηση (συχνουρία) μπορεί να οφείλεται σε λήψη φαρμάκων (διουρητικά, λίθιο, φαινυτοΐνη), στην κατάχρηση αλκοόλ, σε διάφορες παθήσεις (διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός).

Αφυδάτωση

Η αίσθηση της δίψας είναι συνώνυμη με την αφυδάτωση.

Η διάγνωση συχνά καθυστερεί, επειδή τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά και εμφανίζονται μόνο σε προχωρημένη αφυδάτωση, ενώ η νόσηση από καρδιακή ανεπάρκεια ή νευρολογική ασθένεια κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διάγνωση.

Μόλις εμφανιστούν τα ανάλογα σημάδια, η αφυδάτωση είναι ήδη προχωρημένη.

Συμπτώματα

Ενδοκυττάρια Αφυδάτωση: Υπάρχει όταν εμφανίζεται ξηρό στόμα και γλώσσα, πυρετός, ολιγουρία, δυσκοιλιότητα, αιφνίδια έναρξη υπνηλίας, σύγχυση, ευερεθιστότητα, διέγερση, ύπαρξη ξηρών βλεννογόνων, ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, μειωμένος όγκος ούρων και διαταραχή του επιπέδου συνείδησης.

Εξωκυττάρια Αφυδάτωση: Υπάρχει όταν εμφανίζεται απότομη απώλεια βάρους (2-3 κιλά σε 2 ημέρες), ατονία, βύθισμα των ματιών, εμφάνιση έντονων μαύρων κύκλων, επίμονα σκληρό δέρμα.

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται, επειδή η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

Η θεραπεία θα πρέπει να είναι γρήγορη και αποτελεσματική -αλλά όχι υπερβολική-, και να διαρκέσει 48 έως 72 ώρες με χορήγηση μεγάλης ποσότητας υγρών, φτάνοντας έναν μέγιστο όγκο 2,5 έως 3 λίτρα την πρώτη ημέρα.

Αφυδάτωση 2

Συμβουλές

• Φροντίστε για μια ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης και της απώλειας νερού.

• Η πιο σημαντική κίνηση είναι το τακτικό ζύγισμα.

• Αναγνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια της μειωμένης πρόσληψης υγρών (δυσκολία στην κατάποση, ανορεξία, φόβος για ακράτεια, υπερκινητικότητα) ή της αυξημένης απώλειάς τους (διάρροια, έμετος, πυρετός, δύσπνοια, φαρμακευτική αγωγή).

• Να πίνετε μικρές ποσότητες νερού ακόμη και αν δεν διψάτε, πολλές φορές την ημέρα, κατά προτίμηση πριν τις 6 το απόγευμα.

• Να χρησιμοποιείτε προϊόντα για την ξηροστομία, τη στοματική υγεία, αλλά και προϊόντα για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης (ηλεκτρολύτες, κρέμες εντατικής ενυδάτωσης) εάν αυτό είναι απαραίτητο.

• Συνεννοηθείτε με το θεράποντα ιατρό σας για μια πιθανή αλλαγή στη φαρμακευτική θεραπεία (διουρητικά, υπνωτικά), ή τη διακοπή των διουρητικών σε περίπτωση υπερβολικής απώλειας υγρών.

www.y-o.gr 

Ηλικιωμένοι - Συμβουλές Πρόληψης για το Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι για τους περισσότερους από εμάς σημαίνει ήλιος, φως, θάλασσα και ταξίδια.

Για τα άτομα όμως της τρίτης ηλικίας, μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού να μετατρέψουν το καλοκαίρι σε εφιάλτη.

Η υγεία των ηλικιωμένων ατόμων το καλοκαίρι είναι συνυφασμένη με την έντονη ζέστη, την απομόνωση και την εξάρτηση από τους άλλους.

Ηλικιωμένοι Συμβουλές Πρόληψης για το Καλοκαίρι

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα ηλικιωμένα άτομα του περιβάλλοντός μας να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους με ασφάλεια, είτε με εμάς είτε χωρίς εμάς;

Ενυδάτωση

Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να πίνουν ένα ποτήρι νερό κάθε μια ώρα.

Ιδανικά, συνίσταται η κατανάλωση ανθρακούχου νερού, καθώς «κατεβαίνει» πιο εύκολα, να μην είναι κρύο αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.

Επίσης, η ενυδάτωση μπορεί να γίνει με καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά, όπως αγγούρι, κολοκυθάκια, ντομάτες, και το γιαούρτι.

Δροσερή ατμόσφαιρα

Καταρχήν, οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποφεύγουν τις εξόδους τις θερμότερες ώρες της ημέρας, δηλαδή μεταξύ 10πμ και 16.30μμ, και πρέπει να φοράνε ελαφριά ρούχα.

Καθώς μεγαλώνουμε, η θερμοκρασία του σώματος δεν ρυθμίζεται όπως πριν.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο κλιματιστικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα, τοποθετώντας μπροστά του ένα μπουκάλι με παγάκια, για να είναι ο αέρας πιο φρέσκος, να κάνετε ένα ποδόλουτρο και να υγραίνετε τους αστραγάλους, τους καρπούς και το λαιμό σας.

Πολλοί ηλικιωμένοι, το καλοκαίρι, βρίσκονται μόνοι στο σπίτι τους.

Η οικογένεια θα πρέπει να σκεφτεί και να φροντίσει για το πως ο ηλικιωμένος πχ θα κάνει τα ψώνια του, αν υπάρχουν γείτονες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ή αν χρειαστεί να επικοινωνήσει με φορείς κοινωνικής πρόνοιας.

Το σημαντικό πράγμα είναι το άτομο να είναι επαρκώς εξοπλισμένο με όλες τις καθημερινές ανάγκες.

Δραστηριότητες

Τα ηλικιωμένα άτομα δεν πρέπει να αφήσουν τις συνήθειες τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύουν την αυτονομία τους είναι το περπάτημα, η κοινωνικοποίηση, η συνάντηση με άλλα άτομα και η ενασχόληση με δραστηριότητες κατάλληλες για την ηλικία του.

Ηλικιωμένοι Συμβουλές Πρόληψης για το Καλοκαίρι 2

Προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια

Όταν ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας δεν φαίνεται να είναι ως συνήθως, πρέπει να αναρωτηθείτε για ποιό λόγο μπορεί να συμβαίνει αυτό και, ενδεχομένως, να χρειαστεί να καλέσετε έναν γιατρό.

Οι πόνοι σε αυτή την ηλικία μπορεί να προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Μόλις δείτε ότι δεν αισθάνεται καλά, ρωτήστε σε ποιό σημείο πονάει.

Πολλές φορές αποφεύγουν να το πουν.

Η κόπωση, οι κράμπες, η δυσκολία στην κίνηση και ο πυρετός είναι σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.

Θα πρέπει να βοηθήσετε άμεσα τα ηλικιωμένα άτομα του περιβάλλοντός σας.

O Υποσιτισμός στην Τρίτη Ηλικία

Ανορεξία ή Υποσιτισμός;

Η ελλιπής πρόσληψη τροφής επηρεάζει το 5 έως 25% των αυτόνομων ηλικιωμένων.

Όταν η μειωμένη πρόσληψη γίνεται χρόνια, μπορούμε να μιλήσουμε για ανορεξία.

Στη γηριατρική, ένας ηλικιωμένος ασθενής ονομάζεται ανορεκτικός, όταν καταναλώνει λιγότερες από 1200 θερμίδες (kcal) την ημέρα ή λιγότερο από 15kcal/κιλό βάρους/ημέρα.

Το αποτέλεσμα είναι ο υποσιτισμός, ή πιο συγκεκριμένα πρωτεΐνο-ενεργειακός υποσιτισμός.

Ενδείξεις ότι ο ασθενής υποσιτίζεται είναι:

• Εάν έχει χάσει 2 κιλά βάρους σε ένα μήνα ή 4 κιλά σε 6 μήνες

• Η ποσότητα της αλβουμίνης στο πλάσμα είναι μικρότερη από 35g/l

• Το BMI (Body Mass Index), δηλαδή Βάρος σε κιλά / (Ύψος σε μέτρα) είναι μικρότερο του 21 για ηλικίες άνω των 70 ετών.

O Υποσιτισμός στην Τρίτη Ηλικία

Οι Επιπτώσεις της Γήρανσης

Προκύπτουν χωρίς κάποιο παθολογικό αίτιο και είναι πολλαπλές.

Παρατηρείται:

• Αλλαγή στο σώμα: από ένα σταθερό βάρος παλαιότερα, ξεκινάει μια μείωση της μυϊκής μάζας, ιδιαίτερα σε καθιστικά άτομα (οι σκελετικοί μυς φτάνουν στα 80 έτη στη μισή μάζα από αυτή που είχε κάποιος όταν ήταν 20 ετών) και μια ανάλογη αύξηση της λιπώδους μάζας.

• Μειώνεται ο όγκος νερού του σώματος (αφυδάτωση, ρυτιδιασμένο δέρμα).

• Μειώνεται η λειτουργικότητα της ινσουλίνης κατά το μεταβολισμό των υδατανθράκων.

• Απορρύθμιση της λειτουργίας της όρεξης: μειώνεται η αίσθηση πείνας παρόλο που μπορεί ο οργανισμός να έχει ανάγκη από φαγητό.

• Μείωση της αντίληψης της δίψας.

• Αισθητικές αλλαγές: μειωμένη αίσθηση γεύσης, δυσκολότερη διάκριση της αλμυρότητας, κτλ.

• Μειωμένη έκκριση σάλιου και εμφάνιση προβλημάτων στα δόντια και στα ούλα.

• Ατροφία του γαστρικού βλεννογόνου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη έκκριση υδροχλωρικού οξέος και την καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης.

• Επιβράδυνση της εντερικής διέλευσης και μείωση της κινητικότητας του εντέρου με αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα και τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων του εντέρου.

Ποιες είναι οι Διατροφικές Ανάγκες των Ηλικιωμένων;

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, οι διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων είναι σχεδόν ίδιες με εκείνες των νεότερων ενηλίκων, ειδικά εάν η φυσική τους δραστηριότητα διατηρείται.

Με λιγότερο από 1600 kcal / ημέρα είναι αδύνατο να αποφευχθούν διατροφικές ελλείψεις, ιδιαίτερα σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ακόμη και αν η ποικιλία των τροφών είναι μεγάλη.

Οι Συμβουλές «Κλειδιά» για τον Υποσιτισμό

Διατηρήστε την Όρεξη σας

• Αποφεύγετε τα μοναχικά γεύματα. Μελέτες έδειξαν ότι τρώγοντας μαζί με παρέα υπάρχει μια αύξηση 30% στην κατανάλωση τροφής.

• Βελτιώστε τη γεύση προσθέτοντας μπαχαρικά και βότανα.

• Τρώτε σε συγκεκριμένες ώρες, για να συνηθίσει ο οργανισμός σας και το στομάχι σας.

• Μπορείτε να τρώτε περισσότερα γεύματα με μικρότερες ποσότητες φαγητού.

• Σχεδιάστε τέσσερα γεύματα την ημέρα για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου με έμφαση στο πρωινό και το μεσημεριανό. Το δείπνο δε θα πρέπει είναι πολύ νωρίς για να αποφευχθεί το άδειο στομάχι τη νύχτα.

Τρώτε ισορροπημένα, από όλες τις τροφές.

• Τρώτε καλά κατά τη διάρκεια ή μετά από μία λοίμωξη (πχ. γρίπη)

Προσέξτε το Βάρος Σας

Φροντίστε να ζυγίστε τακτικά, μια με δυο φορές τον μήνα είναι αρκετές.

Οποιαδήποτε απώλεια βάρους θα πρέπει να σημάνει ένα μικρό συναγερμό και να γίνει επανεκτίμηση της διατροφικής κατάστασης.

Μερικές Λύσεις

• Σε περιπτώσεις μειωμένης όρεξης, είναι εύκολο να εμπλουτίσετε το γεύμα σας με παρασκευάσματα με σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος, ασπράδι αυγού, τριμμένη γραβιέρα ή μαγειρεμένο κρόκο αυγού, ώστε να πάρετε την απαραίτητη πρωτεΐνη.

• Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας ασβεστίου: μπορείτε να προσθέσετε γάλα ή τριμμένο τυρί σε σούπες, πουρέ, ογκρατέν.

• Για τη βιταμίνη D, είναι καλό να κάνετε μια εξωτερική δραστηριότητα τουλάχιστον για 30 λεπτά την ημέρα (τρέξιμο εάν γίνεται, περπάτημα), ανατάσεις των χεριών κτλ. 30 λεπτά είναι επαρκή ώστε με το φως του ήλιου να συντεθεί όση βιταμίνη D απαιτείται.

• Φροντίστε να τρώτε φρούτα και λαχανικά, ωμά και μαγειρεμένα. Σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στο μάσημα, μπορείτε να φάτε σούπα, πουρέ λαχανικών ή κομπόστα.

• Να έχετε κοντά σας μια κανάτα νερό και να πίνετε συχνά, ακόμη κι αν δεν νιώθετε δίψα. Το τσάι και οι χυμοί μπορούν να αντικαταστήσουν ευχάριστα το νερό.

• Προτιμήστε να παίρνετε τα φάρμακά σας στο τέλος του γεύματος (εκτός εάν πρέπει να τα πάρετε υποχρεωτικά στην αρχή ή με άδειο στομάχι), καθώς υπάρχει η πιθανότητα να σας κοπεί η όρεξη εάν πάρετε φάρμακα πριν το φαγητό.

O Υποσιτισμός στην Τρίτη Ηλικία

Μην Ξεχνάτε: Το Φαγητό είναι Απόλαυση

Το φαγητό, εκτός από αναγκαίο για την επιβίωση, πρέπει να αποτελεί απόλαυση.

Θυμηθείτε τα όμορφα γεύματα που κάνατε παλαιότερα.

Μπορείτε και πρέπει αν απολαύετε και πάλι το φαγητό! Ένα γεύμα μπορεί να είναι μια καλή αφορμή για να ξαναδείτε συγγενείς και φίλους.

Η Άθληση στην Τρίτη Ηλικία

Η άθληση είναι το καλύτερο φάρμακο ενάντια σε όλες τις αρνητικές πλευρές της γήρανσης.

Αλλά πόσο εύκολη μπορεί να είναι η άσκηση στην Τρίτη Ηλικία;

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν και πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας;

Τι Πρέπει να Αποφεύγουν οι Ηλικιωμένοι

Όλοι γνωρίζουμε ότι η φυσική άσκηση είναι πολύ ωφέλιμη, αλλά μετά την ηλικία των 60 ή 65 χρόνων μπορεί να παρουσιάσει κινδύνους για την υγεία μας.

H Άθληση στην Τρίτη Ηλικία

Η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σε αυτή την ηλικία δεν αντέχουν την πίεση που ασκείται στο σώμα μας με την άσκηση όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό συμβαίνει κυρίως στα άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και υπέρταση.

Επιπλέον, οι μύες και οι αρθρώσεις είναι πιο ευάλωτοι και πρέπει να προστατεύονται όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο.

Ο αθλητισμός στην τρίτη ηλικία δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικός, αλλά να αποτελεί μια χαλαρωτική δραστηριότητα, που θα διασκεδάζει και δεν θα καταπονεί το σώμα.

Το σώμα μας αλλάζει καθώς περνάνε τα χρόνια, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.

Ένα ηλικιωμένο άτομο δεν πρέπει να υπερβάλει στις αθλητικές δραστηριότητες, ούτε να προσπαθεί να υπερβεί τα όριά του, τα οποία μπορούν εύκολα να υπολογιστούν σύμφωνα με την ηλικία και την κατάσταση υγείας της καρδιάς του.

Το σώμα μας, όσο μεγαλώνουμε, δυσκολεύεται να βρει τη φόρμα και το σωστό ρυθμό κατά την άσκηση.

Οι μυϊκοί πόνοι και τα πιασίματα, πχ, μπορεί να αργήσουν να φανούν αλλά θα αργήσουν να εξαφανιστούν κιόλας.

H Άθληση στην Τρίτη Ηλικία 2

Σύμφωνα με τους κανόνες της άθλησης λοιπόν, όσοι είναι πάνω από 60 χρονών πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ασυνήθιστα σημάδια που εμφανίζονται όταν γυμνάζονται.

Σημάδια όπως, ο πόνος στο στήθος, η έντονη δυσκολία στην αναπνοή, οι ζαλάδες και οι συχνές κράμπες είναι σημάδια ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν γιατρό.

Πώς Πρέπει να Αθλείστε Μετά τα 60 Χρόνια

Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στην κούραση και στον πόνο, καθώς αυτά τα δύο δείχνουν ότι το σώμα μας όντως γυμνάζεται και αποκτά μεγαλύτερα όρια, τα οποία όμως δεν πρέπει να τα υπερβαίνετε.

Για το λόγο αυτό, χρειάζεστε ένα άθλημα που σας ευχαριστεί και σας παρακινεί, έχοντας σταθερό ρυθμό και συχνότητα.

Δεν μπορείτε να κάνετε 5 χιλιόμετρα περπάτημα ή ποδήλατο σήμερα και ξαφνικά την επόμενη ημέρα να περάσετε στα 10 χιλιόμετρα.

Για να βρείτε αυτή την ισορροπία, πέρα από το πρόγραμμα που πρέπει εσείς οι ίδιοι να θέσετε στην καθημερινότητά σας, πρέπει να κάνετε γενικές εξετάσεις και ένα τεστ κοπώσεως.

Ιδανικά, χρήσιμες θα σας ήταν και οι συμβουλές ενός γυμναστή ή επαγγελματία του αθλητικού χώρου.

Όλα τα αθλήματα απαιτούν μέτρα προφύλαξης, απαραίτητα για την υγεία μας, σε οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής κατάστασης και ηλικίας και αν είμαστε.

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Οστεοπόρωση

Μήπως έχετε οστεοπόρωση και δεν το ξέρετε; Η οστεοπόρωση είναι μια σιωπηρή ασθένεια, δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα και τις περισσότερες φορές η διάγνωση γίνεται ύστερα από ένα πρώτο κάταγμα.

Όμως ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να φροντίσει κάποιος την υγεία του.

Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η σιωπηρή επιδημία της εποχής μας.

Σιωπηρή επειδή είναι ασυμπτωματική, μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα, και «επιδημία» γιατί αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η ασθένεια επιτίθεται ύπουλα και γίνεται αντιληπτή όταν έχει ήδη «πληγώσει» τον οργανισμό.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, στη φαρέτρα της επιστήμης προστέθηκαν νέα όπλα για την αντιμετώπιση της νόσου. Ενημερωθείτε και μην την αφήνετε να σας σπάσει τα... κόκαλα!

Η οστεοπόρωση διακρίνεται σε Πρωτοπαθή και Δευτεροπαθή.

Στην Πρωτοπαθή Οστεοπόρωση διακρίνουμε την Μετεμμηνοπαυσιακή Οστεοπόρωση και την Οστεοπόρωση των Ηλικιωμένων ή Γεροντική Οστεοπόρωση

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Οστεοπόρωση

Ας δούμε τις παραπάνω μορφές λίγο πιο αναλυτικά:

• Η πιο συχνή μορφή οστεοπόρωσης είναι η Μετεμμηνοπαυσιακή.

Εμφανίζεται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σχετίζεται με τη μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων, που φυσιολογικά παρατηρείται σε αυτή την ηλικία των γυναικών.

• Η λεγόμενη Οστεοπόρωση των Ηλικιωμένων εμφανίζεται σε γυναίκες και άνδρες ηλικίας 70 ετών και πάνω.

Η Δευτεροπαθής οστεοπόρωση αναπτύσσεται σε ασθενείς με ορισμένες παθήσεις, όπως είναι π.χ. ο υπερπαραθυρεοειδισμός, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο υπογοναδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός και το σύνδρομο δυσαπορρόφησης.

Επίσης δευτεροπαθής οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς που παίρνουν για μακρό χρονικό διάστημα ορισμένα φάρμακα, όπως είναι τα γλυκοκορτικοειδή (δηλ. η κορτιζόνη), η θυρεοειδική ορμόνη σε δόση μεγαλύτερη από ό,τι χρειάζεται για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα ή η ηπαρίνη.

Αιτίες της Οστεοπόρωσης

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για απώλεια οστικής μάζας και οστεοπόρωση είναι πολλοί.

Για μερικούς από τους παράγοντες αυτούς μπορούμε να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης και έτσι να απομακρύνουμε τον κίνδυνο της νόσου. Για άλλους παράγοντες, αυτό είναι αδύνατο.

Μεταξύ των παραγόντων που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι:

Το Φύλο: Οι γυναίκες προσβάλλονται από οστεοπόρωση συχνότερα από τους άνδρες.

Η Ηλικία: Η αύξηση της ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Το Σωματικό Ανάστημα: Οι μικρού αναστήματος και λεπτές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Το Οικογενειακό Ιστορικό: Υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση για την οστεοπόρωση. Εάν ένα μέλος μιας οικογένειας προσβληθεί από οστεοπόρωση ή παρουσιάσει κάταγμα, οι πιθανότητες ένα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας να πάθει το ίδιο είναι αυξημένες.

Η Εθνική Προέλευση: Οι λευκές και οι ασιατικής προέλευσης γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο. Οι γυναίκες μαύρου χρώματος και οι γυναίκες από την Λατινική Αμερική έχουν λιγότερο κίνδυνο.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοπενία και οστεοπόρωση, όπως:

Οι Ορμόνες του Σεξ: Τα χαμηλά επίπεδα στο αίμα των οιστρογόνων, λόγω ανωμαλιών της περιόδου ή εξαιτίας της εμμηνόπαυσης είναι η κύρια αιτία οστεοπόρωσης στις γυναίκες.

Αντίστοιχα, στους άνδρες όταν η τεστοστερόνη στο αίμα είναι χαμηλή, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος προσβολής από τη νόσο.

Η Νευρική Ανορεξία: Είναι μια διατροφική διαταραχή όπου τα άτομα, συνήθως γυναίκες αδυνατούν να διατηρήσουν ένα κανονικό, υγιές βάρος και μειώνουν δραστικά την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν, με σκοπό να συνεχίσουν να χάνουν βάρος.

Η ασθένεια αυτή, πέρα από τα άλλα σοβαρότατα προβλήματα στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει και οστεοπόρωση.

Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D από τη διατροφή.

Καλές πηγές ασβέστιο είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, οι σαρδέλες, το σπανάκι και τα αμύγδαλα, ενώ βιταμίνη D βρίσκουμε σε τροφές όπως ο σολομός, η σαρδέλα, τα αυγά, το τυρί, το συκώτι και τα μανιτάρια.

Κάποια Φάρμακα: όπως τα κορτικοστεροειδή που χρησιμοποιούνται ευρύτατα για τη θεραπεία πολλών φλεγμονωδών νοσημάτων, όπως και στις παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Μειωμένη Σωματική Ασκηση: η καθιστική ζωή και η παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι είναι καταστάσεις που εξασθενούν τα οστά.

Το Κάπνισμα: που δεν μόνο τους πνεύμονες και την καρδία αλλά και τα οστά.

Η Υπερβολική Κατανάλωση Αλκοόλ: που οδηγεί σε απώλεια οστικής μάζας και κατάγματα.

Τα Συμπτώματα της Οστεοπόρωσης

Η απώλεια οστικής μάζας δεν προκαλεί συμπτώματα. Η οστεοπόρωση εξελίσσεται αθόρυβα.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως όταν προκαλείται κάταγμα για κάποιο λόγο όπως πτώση, στραμπούληγμα ή κτύπημα.

Η Διάγνωση της Οστεοπόρωσης

Ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της υγείας των οστών είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας(BMD) με τη βοήθεια του DXA τεστ (DEXAscan). Το τεστ αυτό βοηθά στο να γίνει η διάγνωση της οστεοπόρωσης, να αξιολογούνται η δύναμη των οστών και το αποτέλεσμα των θεραπειών.

Η Θεραπεία της Οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση δεν είναι μια ασθένεια που θεραπεύεται τελείως.

Από τη στιγμή που κάνει την εμφάνισή της, ο ασθενής θα πρέπει να μάθει να ζει μαζί της και να φροντίζει συνεχώς ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του.

Τρία είναι τα όπλα που έχει στα χέρια του: το ασβέστιο, η βιταμίνη D και η υγιεινή ζωή που περιλαμβάνει το τρίπτυχο καλή διατροφή, τακτική σωματική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ. Φυσικά υπάρχουν και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της εξέλιξης της.

Η Πρόληψη της Οστεοπόρωσης

Για να προλάβετε την οστεοπόρωση χρειάζεται να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες που θα συμβάλουν στη γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού σας

Μια Διατροφή Πλούσια σε Ασβέστιο: Στις καλές διατροφικές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (γιαούρτι, γάλα, τυρί), τα τρόφιμα που εμπλουτίζονται σε ασβέστιο (χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά, ψωμιά).

Πηγές ασβεστίου είναι επίσης το σπανάκι, τα αμύγδαλα, το ταχίνι, το παστέλι και τα σύκα.

Η Βιταμίνη D: Η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για να μπορεί το ανθρώπινο σώμα να συνθέτει τη βιταμίνη D.

Είμαστε τυχεροί γιατί στη χώρα μας έχουμε ηλιοφάνεια όλο τον χρόνο.

Η βιταμίνη D βοηθά το έντερο να απορροφά ασβέστιο και ενδυναμώνει τα οστά.

Στα τρόφιμα που μας προσφέρουν βιταμίνη D περιλαμβάνονται τα ψαρικά, ιδιαίτερα ο σολομός και η σαρδέλα, το συκώτι, ο κρόκος αυγού, τα γαλακτοκομικά και τα μανιτάρια.

Η Τακτική Σωματική Άσκηση.

Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε κάποιο βαρύ πρόγραμμα γυμναστικής.

Το περπάτημα, η ποδηλασία, το τρέξιμο, το τένις και ο χορός θεωρούνται ιδανικές ασκήσεις για να διατηρήσετε την υγεία και ευεξία σας.

Ένα πιο Υγιεινός Τρόπος Ζωής.

Καθώς μεγαλώνετε καλό θα είναι να αποφεύγετε το κάπνισμα (καλύτερα βέβαια θα ήταν να το κόψετε τελείως) και την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ. Ας είναι το μέτρο ο οδηγός σας.

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Οστεοπόρωση

Η Συμβουλή του Φαρμακοποιού

Καθώς μεγαλώνουμε, χρειάζεται να προσέχουμε τις πτώσεις διότι και το πιο μικρό κάταγμα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Η συστηματική άθληση, η αλλαγή στον τρόπο ζωής, καθώς και η διόρθωση τυχόν οπτικών και ορθοπεδικών προβλημάτων μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αδιαφορείτε για την οστεοπόρωση.

Είναι ύπουλη ασθένεια, δεν θα την καταλάβετε αμέσως, κι όταν την αντιληφτείτε, εκείνη θα έχει ήδη κάνει τη ζημιά της.

Να ελέγχετε την επαρκή λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D κι, αν χρειάζεται, να πάρετε κάποια συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη της νόσου.

Αναστάσιος Πέτσας, Φαρμακοποιός

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.