Υγεία & Ομορφιά
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και Διατροφή
Υγεία

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και Διατροφή

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό πόνο και διαταραχές στις συνήθειες του εντέρου, χωρίς να έχει εντοπιστεί κάποιο οργανικό αίτιο.

Είναι η πιο κοινή νόσος του γαστρεντερικού συστήματος, που ταλαιπωρεί το 15-20% του ελληνικού πληθυσμού και ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και ΔιατροφήΤο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία χρόνια νόσος για την οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα οριστική θεραπεία. Ο κύριος στόχος των ιατρικών μας παρεμβάσεων έγκειται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενή, όπως και στον αποκλεισμό άλλων νοσημάτων.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς, οι διαταραχές στις εντερικές συνήθειες (διάρροια, δυσκοιλιότητα), το φούσκωμα, η ναυτία, η δυσπεψία και η παραγωγή αερίων.

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσει ο ασθενής το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι η μεγάλη προσοχή στη διατροφή. Η σωστή διατροφή έχει στόχο να μειώσει την υπερδιέγερση των εντέρων και τη μείωση της αίσθησης φουσκώματος που προκαλούν δυσφορία.

Οι Φυτικές Ίνες

Οι φυτικές ίνες που είναι διαλυτές στο νερό περιέχονται στα φρούτα και εμπλέκονται σε φαινόμενα της πέψης.

Είναι μαλακές στο έντερο, επειδή μετατρέπονται σε γέλη κατά την πέψη και έτσι δεν επηρεάζουν τον ερεθισμό του, σε αντίθεση με αδιάλυτες ίνες.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν 5-25 φορές το βάρος τους σε νερό και σχηματίζουν μια γέλη (τζελ), η οποία επιβραδύνει την πέψη τόσο στο στομάχι όσο και στο λεπτό έντερο.

Καθώς το τζελ φυτικών ινών και νερού φουσκώνει στο στομάχι, καταλαμβάνει χώρο με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη λήψη τροφής.

Η βραδύτερη κένωση του στομαχιού κάνει καλό επειδή μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επίσης, το τζελ προσελκύει λιπαρά οξέα και «κάθεται» στο έντερο καθυστερώντας την πέψη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια παρατεταμένη αίσθηση της πληρότητας και ένας μεγαλύτερος κορεσμός της πείνας.

Τροφές με Διαλυτές Φυτικές Ίνες

Διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκουμε: στη βρώμη, στο κριθάρι, στις φακές, στα μήλα, στα πορτοκάλια, στα αχλάδια, στις φράουλες, στα καρύδια, στο λιναρόσπορο, στα φασόλια, στα ξερά μπιζέλια, στα βατόμουρα, στα αγγούρια, στο σέλινο, και στα καρότα.

Διαλυτές φυτικές είναι επίσης το κόμι γκουάρ, η γλυκομαννάνη και η β-γλυκάνη, που βρίσκουμε σε ειδικά συμπληρώματα διατροφής.

Όσοι πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θα πρέπει να καταναλώνουν διαλυτές φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα και σε κάθε σνακ ώστε να εξασφαλίσουν την κανονική κινητικότητα του εντέρου.

Καλό θα είναι επίσης να μειώσουν την πρόληψη αδιάλυτων φυτικών ινών, όπως το σιτάρι, διότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να προκαλέσουν διάρροια ή μαλακά κόπρανα.

Να θυμάστε ότι οι φυτικές ίνες και το νερό δουλεύουν σαν μια ομάδα μέσα στο σώμα. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, οι φυτικές ίνες απλώς δεν θα μπορούν να έχουν όλα τα οφέλη για τον οργανισμό σας.

Τα Λίπη

Το λίπος έχει την ιδιότητα να διεγείρει έντονα τις κινήσεις του εντέρου (γαστρο-κολικό αντανακλαστικό).

Για τον λόγο αυτό, όσοι υποφέρουν από το σύνδρομο, χρειάζεται να είναι προσεκτικοί και να μειώσουν την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως το πλήρες γάλα και γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος, τα μαλακά τυριά, τα γλυκά και τα μπισκότα, οι πατάτες, η μαγιονέζα κλπ.

Οι Υδατάνθρακες

Για να απορροφηθούν οι υδατάνθρακες από τον οργανισμό μας υπόκεινται σε μια διεργασία ζύμωσης η οποία συνοδεύεται από έκλυση αερίων που δημιουργεί κινήσεις στο έντερο.

Για να περιοριστεί το φαινόμενο της κινητικότητας του εντέρου είναι σημαντικό να περιοριστεί η κατανάλωση υδατανθράκων και ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από τα λαχανικά: λάχανο, το μπρόκολο, γογγύλια, λαχανάκια Βρυξελλών και κουνουπίδι.

Τροφές που ερεθίζουν το έντερο

Να θυμάστε ότι οι ωμές τροφές ερεθίζουν το έντερο περισσότερο από τις μαγειρεμένες. Πράγματι, το μαγείρεμα βοηθά να μαλακώσουν οι ίνες που περιέχουν τα ωμά λαχανικά και να γίνουν πιο εύπεπτα.

Τα όξινα τρόφιμα επίσης ερεθίζουν το έντερο. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση καφέ, τσάι, αλκοόλ, αλλά και στα εσπεριδοειδή, στις ντομάτες και στη σοκολάτα. Τα μπαχαρικά επίσης καλό θα είναι να περιοριστούν. Όχι πολλά μπαχαρικά στο φαγητό σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιες Πιθανές Παθήσεις Μαρτυρούν τα Προβλήματα Στύσης

Editor6 pharma

Πώς να Καταπολεμήσετε Αποτελεσματικά την Οστεοπόρωση

Editor6 pharma

Μαγειρική Σόδα για Λευκά Δόντια – Οι Συμβουλές Κλειδιά

Ο Αθλητισμός Ενάντια στον Καρκίνο

Vasiliki Tsantila

Μαστεκτομή – Τι Είναι και πώς Βοηθάει;

Evi Makavelou

Ηπατίτιδα Α – Συμπτώματα, Τρόποι Μετάδοσης, Πρόληψη και Θεραπεία

Editor6 pharma

Θερμοπληξία – Tο Σύνδρομο του Θερμοκηπίου

Vasiliki Tsantila

Φύλλα Δάφνης και Οφέλη για την Υγεία

Evi Makavelou

Υψηλό Σάκχαρο στο Αίμα και Συμπτώματα

Evi Makavelou

Γιατί Πρέπει να Εμβολιασθώ

Vasiliki Tsantila

Οι πιο Διαδεδομένοι Μύθοι για τους Πονοκεφάλους

Editor6 pharma

Καρκίνος Στομάχου – Συμπτώματα που Πρέπει να Γνωρίζετε