A+ A A-

Αιτίες και Ενδείξεις Αλλοίωσης των Καλλυντικών

Σχεδόν όλοι, χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας καλλυντικά με σκοπό τον καλλωπισμό και τη βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον μία στις δύο γυναίκες χρησιμοποιούν τα καλλυντικά τους πέρα από το προσδόκιμο όριο ζωής τους.

Συχνά όμως παρόλο που η ημερομηνία λήξης τους δεν έχει περάσει συμβαίνουν και αλλοιώσεις από εξωγενείς παράγοντες.

Αιτίες και Ενδείξεις Αλλοίωσης των Καλλυντικών

Ως αλλοίωση ενός προϊόντος χαρακτηρίζεται η οξείδωση των ελαίων και των λιπών από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Παράγοντες που επιδρούν στην αλλοίωση είναι το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να κλείνουμε πολύ καλά τις συσκευασίες των καλλυντικών μας ώστε να περιορίζεται η ύπαρξη αέρα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας επιταχύνει τη διαδικασία αλλοίωσης κάτι που οφείλεται στην αύξηση της ταχύτητας σχηματισμού των ελευθέρων ριζών.

Το φως και οι ακτινοβολίες γενικότερα βοηθούν στη δημιουργία ελευθέρων ριζών.

Η υγρασία, όπως και τα βακτήρια προκαλούν υδρόλυση των λιπών και των ελαίων σε λιπαρά οξέα.

Για την καλύτερη δυνατή συντήρηση των καλλυντικών μας, καλό θα ήταν να τα αποθηκεύουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος μακριά από τον ήλιο.

Πώς όμως θα καταλάβουμε ότι το καλλυντικό μας έχει αλλοιωθεί;

Κάποιες από τις βασικές μεταβολές που υφίσταται ένα καλλυντικό είναι οι εξής:

Αλλαγή της ρευστότητάς του: Αλλάζει ο τρόπος που ρέει το προϊόν. Μία κρέμα μπορεί να γίνει πιο αραιή ή παχύρευστη σε σχέση με την αρχική της μορφή.

Διαχωρισμός φάσεων: Με αυτόν τον όρο εννοούμε ότι το προϊόν «κόβει». Για παράδειγμα, σε μία κρέμα θα παρατηρηθούν σταγόνες υδαρούς αλλά και ελαιώδους ουσίας παράλληλα. Η κρέμα δηλαδή χάνει τη συνοχή της.

Αιτίες και Ενδείξεις Αλλοίωσης των Καλλυντικών 2

Δυσοσμία: Η αλλαγή προς το χειρότερο στην οσμή του προϊόντος είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό αλλοίωσής του.

Αλλαγή στο χρώμα: Μπορεί να εμφανιστεί αλλαγή στο χρώμα συνολικά ή διάσπαρτες σκούρες κηλίδες στην επιφάνεια του προϊόντος, σημάδι μόλυνσης από μύκητες.

Τάγγιση: Προκαλείται από τον αέρα, το φως, τη θερμοκρασία και παρουσιάζεται με ελαιώδη κίτρινη όψη στην επιφάνεια του προϊόντος αλλά και στον περιέκτη.

Θόλωση: Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε υγρό προϊόν το οποίο χάνει τη διαύγειά του.

Εμφάνιση ερυθρότητας ή αλλεργίας στο δέρμα: Ξεπλένουμε πολύ καλά την πάσχουσα περιοχή σε περίπτωση που αισθανθούμε τσούξιμο, κνησμό η άλλη ανεπιθύμητη ενόχληση.

Νατάσα Παπαγεωργάκη, Αισθητικός - Κοσμητολόγος

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.