A+ A A-

Διατροφή

Συμπληρώματα Διατροφής για μια Υγιή Καρδιά

Οι καρδιακές παθήσεις και τα προβλήματα στο κυκλοφορικό απασχολούν ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων σήμερα.

Ορισμένα ειδικά συμπληρώματα μπορούν αξιόπιστα να βοηθήσουν θετικά στην εξέλιξη τέτοιου είδους παθήσεων.

Τι Προκαλεί όμως Καρδιακές Παθήσεις και Προβλήματα στο Κυκλοφορικό Σύστημα;

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαταραχών στο κυκλοφορικό.

Μερικοί από αυτούς είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η απουσία άσκησης, η ελλιπής διατροφή, τα γονίδια, η ηλικία, το φύλο, η υψηλή πίεση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και ο διαβήτης.

Συμπληρώματα Διατροφής για μια Υγιή Καρδιά

Η εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων είναι αρκετά συχνή στο Δυτικό Κόσμο.

Σχεδόν ένας στους τρεις άντρες πεθαίνει από καρδιά.

Επίσης, οι άντρες ηλικίας μεταξύ 45 και 54 ετών, είναι 4 φορές πιο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή από γυναίκες του ίδιου ηλικιακού εύρους.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα καρδιακά προβλήματα εμφανίζονται συχνά σε πολλά άτομα της ίδιας οικογένειας.

Παρόλο που απ’ ότι φαίνεται υπάρχει κάποια προδιάθεση στην εμφάνιση καρδιακών και κυκλοφορικών προβλημάτων, μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες αυτών με:

• τη συχνή άσκηση

• την αποφυγή καπνίσματος

• τη διατήρηση του  κατάλληλου σωματικού βάρους

• την υγιεινή διατροφή

• την επιλογή των λιπαρών στη τροφή μας

Ποια Συμπληρώματα Διατροφής είναι Κατάλληλα για την Υγεία της Καρδιάς;

Αντιοξειδωτικά: Έχει πλέον αναγνωριστεί ότι τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στις μεμβράνες των κυττάρων και της απόθεσης των λιπών, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της συσσώρευσης των αποθεμάτων λιπιδίων στις αρτηρίες.

Η βιταμίνη E έχει επίσης αποδειχθεί, ότι μειώνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και συμβάλλει στη διατήρηση της υγιούς κυκλοφορίας του αίματος.

Επιπλέον, η τακτική λήψη βιταμίνης C με συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης του αίματος και να προστατέψει από καρδιακές παθήσεις.

Σελήνιο: Η έλλειψή του έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που απαιτείται για τη δραστηριότητα του αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξειδάση της γλουταθειόνης.

Η πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας σεληνίου μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά, όπως β-καροτένιο, βιταμίνες C και Ε, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό, καθώς και συνένζυμο Q10, μπορεί να συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Συνένζυμο Q10: Είναι σημαντικό για την «εκκαθάριση» των ελευθέρων ριζών και την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα.

Η λήψη 30-100mg συνενζύμου Q10 την ημέρα, μπορεί να βελτιώσει το οίδημα, την αρρυθμία και τη γενική καρδιακή λειτουργία.

Ιχθυέλαια: Είναι η κύρια διατροφική πηγή των ωφέλιμων ωμέγα-3, απαραίτητων λιπαρών οξέων EPA και DHA.

Στις δράσεις τους περιλαμβάνονται η ρύθμιση του ανώμαλου καρδιακού παλμού, η βελτίωση της υπέρτασης και η βελτίωση του ιξώδους του αίματος.

Το ιχθυέλαιο εμποδίζει την ανάπτυξη αρτηριοσκλήρωσης και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και τα τριγλυκερίδια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο λιναρόσπορου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης.

Φυλλικό οξύ: Η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει αναγνωριστεί ως ένας παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το φυλλικό οξύ, μαζί με τις βιταμίνες B6 και B12, συμβάλλει στην καταστροφή των συσσωρευμένων ποσοτήτων ομοκυστεΐνης.

Μαγνήσιο: Η έλλειψη μαγνησίου έχει συνδεθεί με αυξημένη συσσώρευση αιμοπεταλίων και τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Μετά από καρδιακή προσβολή, τα επίπεδα μαγνησίου είναι χαμηλά στον οργανισμό και οι ασθενείς φαίνεται να επωφελούνται με τη λήψη μαγνησίου.

Συμπληρώματα Διατροφής για μια Υγιή Καρδιά 2

Τα Βότανα για την Υγεία της Καρδιάς σας

Το σκόρδο βοηθά στην αραίωση του αίματος και μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης θρόμβων.

Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο τύπος σκόρδου περιέχει πολύτιμα συστατικά με θείο που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης.

Το Ginkgo biloba δρα ως αγγειοδιαστολέας και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα άκρα και τον εγκέφαλο.

Τα ginkgolides είναι τα δραστικά συστατικά που περιέχονται στα φύλλα του βοτάνου και βοηθούν στη μείωση του ιξώδους του αίματος.

Ελένη Αθανασοπούλου, Marketing Director, Douni Health Products SA

 

Τα Πρεβιοτικά, Πολύτιμοι Σύμμαχοι Υγείας και Ομορφιάς

Τι είναι τα πρεβιοτικά;

Τι ακριβώς γνωρίζουμε για τη δράση τους;

Γιατί παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς μας;

Ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό και θα μάθετε τα πάντα γι’ αυτούς τους πολύτιμους σύμμαχους για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού μας.

Τι Ακριβώς Είναι τα Πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες και η δράση τους είναι καθοριστική για την υγεία μας.

Τα πρεβιοτικά τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Έτσι, τα πρεβιοτικά, μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά διάφορα πεπτικά προβλήματα, όπως τα φουσκώματα, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα.

Το πιο ουσιαστικό είναι ο καθοριστικός ρόλος που παίζουν στην υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τα πρεβιοτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη αρκετών ασθενειών, από το απλό έκζεμα μέχρι τη νόσο Αλτσχάιμερ και την ινομυαλγία.

Τα πιο γνωστά πρεβιοτικά είναι η ινουλίνη, οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες και οι φρουκτο ολιγοσακχαρίτες.

Τα Πρεβιοτικά, Πολύτιμοι Σύμμαχοι Υγείας και Ομορφιάς

Πού Μπορούμε να Βρούμε Πρεβιοτικά;

Τα πρεβιοτικά βρίσκονται μέσα στις τροφές που τρώμε, ιδιαίτερα μέσα στα λαχανικά.

Οι ίνες των φρούτων και των λαχανικών είναι εκείνες που τροφοδοτούν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου και τα βοηθούν να αναπαράγονται.

Πρόκειται για «υδατάνθρακες» ή για φυσικά σύνθετα σάκχαρα, που είναι πολύ διαφορετικά από τα απλά σάκχαρα ή τα επεξεργασμένα που είναι επιβλαβή για τη υγεία.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες δεν χωνεύονται στην άνω πεπτική οδό, αλλά πολύ χαμηλότερα στο παχύ έντερο, ιδιαίτερα στο δεξιό κόλον.

Δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό και δεν είναι πηγή ενέργειας για τα κύτταρα μας, αλλά είναι άκρως απαραίτητα στα βακτήρια της εντερική χλωρίδας.

Ανάμεσα στα σύνθετα σάκχαρα των λαχανικών, βρίσκουμε την κυτταρίνη έναν υδατάνθρακα που ανήκει στην κατηγορία των ινών και δεν αφομοιώνεται από τον οργανισμό, αλλά συμβάλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Φυτικές ίνες μπορούμε να βρούμε επίσης, σε πιο μικρές ποσότητες, στα φρούτα ιδιαίτερα στα φρέσκα φρούτα εποχής.

Γενικότερα, οι πηγές των πολύτιμων φυτικών ινών είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια.

Οι τροφές αυτές θα πρέπει να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της διατροφής μας.

Θυμηθείτε:

Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι τα λαχανικά πρέπει να είναι μαγειρεμένα και συχνά δεν τα μαγειρεύουμε σωστά με αποτέλεσμα να χάνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών είναι πολύ ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Το μαγείρεμα των λαχανικών πολύ ώρα ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία πρέπει να αποφεύγεται.

Το ίδιο ισχύει και για τις φυτικές ίνες, οι οποίες μαγειρεμένες έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα στην εντερική χλωρίδα.

Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, όταν μαγειρεύονται γίνονται πικρά.

Σκεφτείτε ότι σε μια απλή μαρμελάδα προσθέτουμε ζάχαρη, ενώ η ζάχαρη που έχουν τα ίδια τα φρούτα είναι υπεραρκετή.

Ιδανικά, τα φρούτα δεν πρέπει να μαγειρεύονται καθόλου.

Πρέπει να τρώμε φρέσκα φρούτα εποχής και, κατά προτίμηση, βιολογικά.

Για τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια) ιδανικό είναι να τα μουλιάζετε λίγες ώρες πριν το μαγείρεμα και μετά να τα βράζετε λίγο, μέχρι να γίνουν al dente.

Γιατί Είναι Απαραίτητα για τη Σωστή Λειτουργία του Οργανισμού μας;

Τα πρεβιοτικά είναι αληθινοί σύμμαχοι στη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς μας.

Ας δούμε μερικές από τις πιο σημαντικές λειτουργίες τους και τα οφέλη για την υγεία μας.

• Βοηθούν στην απορρόφηση των μετάλλων, ειδικά του ασβεστίου και του μαγνησίου στο κόλον έντερο.

Να θυμάστε ότι η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα λαχανικά κι όχι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από ζώα, όπου μόνο το 30% του ασβεστίου απορροφάται από τον οργανισμό.

Τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε κάλλιο που δρα αποτελεσματικά ενάντια στην μείωση της οξύτητας των ιστών και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

• Μειώνουν την απώλεια του ασβεστίου από τον οργανισμό, προλαμβάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

• Έχουν ευεργετική δράση στη μείωση της χοληστερόλης, αφού μειώνουν τον αριθμό των λιπιδίων στο αίμα, ιδιαίτερα τα τριγλυκερίδια.

• Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Η εντερική χλωρίδα παίζει ενεργό ρυθμιστικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η καλή λειτουργία του εντέρου περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και αυτοάνοσων παθολογιών.

• Μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο με τον σχηματισμό μιας αλυσίδας λιπαρών οξέων που τονώνουν την ανανέωση των κυττάρων του παχέος εντέρου και αναστέλλουν τις καρκινικές λειτουργίες τους.

• Βοηθούν στις φλεγμονώδεις διαταραχές του εντέρου και στην ελκώδη κολίτιδα.

• Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα.

• Δρουν προληπτικά ενάντια στην παχυσαρκία, τις μεταβολικές διαταραχές και το διαβήτη.

Σημειώστε, επίσης, ότι τα πρεβιοτικά μπορεί να έχουν πολύ ευεργετική δράση στα βρέφη και στα πολύ μικρά παιδιά που υποφέρουν από κολικούς του εντέρου.

Η Συμβουλή του Φαρμακοποιού

• Να θυμάστε ότι η χλωρίδα του εντέρου μπορεί να ποικίλει από εποχή σε εποχή και να αλλάζει ανάλογα με το τι τρώμε

• Αν τρώτε πολύ κρέας (ζωικές πρωτεΐνες) μπορεί να παρατηρήσετε δυσκοιλιότητα, αέρια με δυσάρεστες οσμές, κολίτιδα ή υποτροπιάζοντα πόνο του εντέρου

• Αν τρώτε κυρίως υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, γλυκά και αρτοσκευάσματα) μπορεί να παρατηρήσετε διάρροια, φουσκώματα και αέρια χωρίς οσμές

• Κάθε γεύμα έχει τη σημασία του και πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά.

Θυμηθείτε τον κλασικό κανόνα των πέντε μερίδων: Πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα!

Πολύ καλές πηγές πρεβιοτικών είναι τα κρεμμύδια, τα ραδίκια, τα πράσα, τα σπαράγγια, αλλά και οι ντομάτες και οι μπανάνες.

Τα Πρεβιοτικά, Πολύτιμοι Σύμμαχοι Υγείας και Ομορφιάς

Διευκρίνιση

Τα Πρεβιοτικά και τα Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω των τροφών.

Πρόκειται δηλαδή για βακτήρια της εντερικής χλωρίδας και είναι απολύτως απαραίτητα για τη ζωή και άκρως ωφέλιμα για την υγεία μας.

Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ζουν στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να τον βλάπτουν.

Αντίθετα, εμποδίζουν να αναπτυχθούν τα παθογόνα μικρόβια τα οποία όταν βρουν την ευκαιρία επιτίθενται και μολύνουν τα διάφορα όργανα του σώματος.

Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου που προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις.

Επιπρόσθετα, βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών και των λιπών στο πεπτικό σύστημα, κάτι που βοηθά στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Είναι λοιπόν, φανερό ότι τα πρεβιοτικά είναι στην ουσία η πηγή των προβιοτικών.

Τα πρεβιοτικά ως φυτικές ίνες, βοηθούν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των προβιοτικών.

Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να διατηρήσει μια καλή εντερική χλωρίδα, πλούσια στα περίφημα «προβιοτικά βακτήρια» χωρίς μια καλή διατροφή, πλούσια σε πρεβιοτικά.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός

Χρειάζονται τα Συμπληρώματα Διατροφής;

Αλήθεια πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε όλοι μας αν πρέπει να πάρουμε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα, όταν αισθανόμαστε αδύναμοι ή όταν απλά νοιώθουμε κουρασμένοι;

Η απάντηση είναι απλή όπως μας διαβεβαιώνουν οι ερευνητές Robert H. Fletcher, Kathleen M. Fairleld στη μελέτη με θέμα «Βιταμίνες για την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων στους ενήλικες».



Η καθημερινή λήψη ενός πολυβιτανούχου συμπληρώματος διατροφής από τους ενήλικες βοηθά στη διατήρηση της υγείας μακροχρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όταν τα επίπεδα βιταμινών είναι μικρότερα από το βέλτιστο, ακόμα και αν ξεπερνούν αυτά που προκαλούν σύνδρομα έλλειψης, μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και η οστεοπόρωση.

Βέβαια τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια άριστη διατροφική πηγή πολλών βιταμινών και οι ειδικοί συστήνουν ότι μια σωστή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατανάλωση πέντε τουλάχιστον μερίδων την ημέρα!

Όμως όπως πρόσφατη έρευνα έδειξε μόνο 20% με 30% του πληθυσμού ακολουθεί αυτή τη συμβουλή.

Αντίθετα, στην πράξη διαπιστώνεται ότι όλο και περισσότερο επιδεινώνονται οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων της σημερινής εποχής...

Δυστυχώς το 70% με 80% του πληθυσμού βρίσκεται σε μια γκρίζα διατροφική περιοχή όπου τα ποσοστά των βιταμινών και ιχνοστοιχείων που λαμβάνονται είναι πολύ μικρότερα των απαιτουμένων.

Επηρεάζεται από αυτές τις συνήθειες μακροπρόθεσμα η υγεία και πώς μπορούμε να εξαλείψουμε αυτόν τον κίνδυνο;

Στη σημερινή επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρονται πολλά παραδείγματα που συσχετίζουν την ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών με σοβαρά νοσήματα:

• Οι βιταμίνες Β12, Β6 και το φολικό οξύ μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και ισχιαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεϊνης (ενός ανεξάρτητου παράγοντα κινδύνου για πρόκληση εμφράγματος) στο αίμα.

• Το φολικό οξύ μειώνει την πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του παχέως εντέρου, σε ποσοστό 25% για τους άντρες και 75 % για τις γυναίκες.

• Το φολικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 25 % στις γυναίκες ιδιαίτερα σε εκείνες που κάνουν μικρή έως μέτρια χρήση αλκοόλ.

Η βιταμίνη Ε ασκεί αντιοξειδωτική δράση, δρα στα τοιχώματα των αγγείων και ανασταλτικά στη συγκόλληση των αιμοπεταλίων (στο σχηματισμό θρόμβου) και άρα συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας των μη θανατηφόρων εμφραγμάτων σε σημαντικό βαθμό.

Οι δόσεις που απαιτούνται είναι 100 IU, ενώ μεγαλύτερες δόσεις δεν προσφέρουν αποδεδειγμένο όφελος.

Η βιταμίνη Ε μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη, ιδιαίτερα στους άνδρες που καπνίζουν.

Η έρευνα σχετικά με τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα (δηλαδή αυτά που περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα) και τον ρόλο που παίζουν στην προληπτική αγωγή εναντίον σοβαρών νοσημάτων συνεχώς εμπλουτίζεται.

Ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι επιστήμονες καταλήγουν σε θετικά συμπεράσματα, αφού όλο και περισσότερες αποδείξεις αποτελεσματικότητας συγκεντρώνονται.

Είναι απόλυτα ασφαλής, αλλά και με αποδεδειγμένα οφέλη, η λήψη μιας πολυβιταμίνης την ημέρα για όλους τους ενήλικες, για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, οστεοπόρωσης και άλλων.



Εμείς λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε;

Να απευθυνθούμε στο Ιατρό ή το Φαρμακοποιό μας που είναι οι κατάλληλοι επιστήμονες για να μας συμβουλεύσουν για τις απορίες μας, σχετικά με τα προβλήματα υγείας και να μας προτείνουν το κατάλληλο ή τα κατάλληλα σκευάσματα για την κάθε περίπτωση.

Στο Φαρμακείο υπάρχει πλήθος πολυβιταμινούχων σκευασμάτων αλλά και μεμονωμένων βιταμινών και μετάλλων και ο Φαρμακοποιός ξέρει να μας εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και τις διαφορές του καθενός ξεχωριστά.

Εμείς δεν έχουμε παρά να τον εμπιστευθούμε και να κερδίσουμε την ποιότητα της ζωής μας!

Ελένη Ρέλλια, Φαρμακοποιός

Τα Προβιοτικά σε 4 Ερωτήσεις

Τα Προβιοτικά δεν Είναι Κάτι Ξένο για το Σώμα

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια ίδια ή παρόμοια με αυτά που υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα μας, για παράδειγμα στο έντερο μας, τον γυναικείο κόλπο, τη στοματική κοιλότητα και αλλού.

Ειδικά στο έντερο μας υπάρχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια που ονομάζονται συνολικά χλωρίδα του εντέρου ή εντερική μικροχλωρίδα.

Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, η ύπαρξη δηλαδή των κατάλληλων πληθυσμών βακτηρίων στο έντερο, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη λειτουργία του εντέρου, αλλά και ολόκληρου του σώματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υγεία του εντέρου είναι προϋπόθεση για την υγεία του οργανισμού, καθώς εκεί λαμβάνει χώρα η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη ζωή.

Προβιοτικά

Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, η κακή διατροφή, τα ταξίδια, η λήψη αντιβίωσης κ.α.

Η επαναφορά της είναι απαραίτητη ούτως ώστε να λειτουργεί σωστά το έντερο, να γίνονται σωστές κενώσεις, να μην παρουσιάζονται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή φουσκώματα και βέβαια για να γίνεται σωστή απορρόφηση των τροφών.

1. Που Υπάρχουν τα Προβιοτικά;

Τα προβιοτικά υπάρχουν σε τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ κ.α, αλλά και ως συμπληρώματα διατροφής ή τρόφιμα ειδικής διατροφής που διατίθενται στα φαρμακεία.

Το πλεονέκτημα των δεύτερων είναι ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες προβιοτικών και διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών, με αποτέλεσμα να έχουν πιο άμεση και ειδική δράση.

2. Έχουν ‘Ολα τα Προβιοτικά την ίδια Δράση;

Παρόλο που γενικά όλα τα προβιοτικά μπορεί να παρέχουν οφέλη στον άνθρωπο, υπάρχουν κάποια στελέχη προβιοτικών που μπορεί να έχουν καλύτερη δράση ή να έχουν μελετηθεί περισσότερο για κάποια συμπτώματα ή παθήσεις.

Για παράδειγμα, το L.plantarum έχει μελετηθεί πολύ σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και έχει πολύ καλά αποτελέσματα ειδικά στα άτομα αυτά.

Επίσης, μελέτες για το L.bulgaricus έδειξαν ότι αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάρροιας λόγω αντιβίωσης σε μεγάλο ποσοστό, κάνοντας το συγκεκριμένο στέλεχος μια καλύτερη επιλογή για όσους παίρνουν αντιβίωση.

Για τον παραπάνω λόγο, όταν επιλέγεται ένα συμπλήρωμα προβιοτικών, προτείνεται να επιλέγεται αυτό που περιέχει τα στελέχη εκείνα που παρουσιάζουν ειδικότερη δράση στο εκάστοτε πρόβλημα.

3. Μπορούν να Παίρνουν Όλοι Προβιοτικά και τι Συμβαίνει με τα Φάρμακα;

Τα προβιοτικά είναι ασφαλή και μπορούν να λαμβάνονται από όλους, ακόμα και από παιδιά, εγκύους ή γυναίκες που θηλάζουν.

Επίσης, μπορούν να λαμβάνονται από ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα, καθώς τα προβιοτικά φτάνουν και παραμένουν στο έντερο, όπου και δρουν, με αποτέλεσμα γενικά να μην περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και να μην υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης με τα φάρμακα.

Στην περίπτωση που λαμβάνονται προβιοτικά μέσω συμπληρώματος διατροφής, καλό είναι να ελέγχεται αν περιέχεται σε αυτά ζάχαρη, γλουτένη, λακτόζη ή άλλα συστατικά που μπορεί να προκαλούν ενοχλήσεις σε κάποιους οργανισμούς.

Προσοχή, τα συμπληρώματα προβιοτικών, δεν πρέπει να χορηγούνται σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, εκτός αν αυτό προταθεί από τον θεράποντα ιατρό.

4. Γιατί να Επιλέξω Προβιοτικά και όχι Καθαρτικά;

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν συστηματικά καθαρτικά φάρμακα ή συμπληρώματα προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητάς τους.

Προβιοτικά

Η χρήση καθαρτικών μπορεί πράγματι να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά πρέπει να είναι περιορισμένη, κάτι που δυστυχώς απέχει πολύ από την αλόγιστη χρήση τους που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Τα καθαρτικά προκαλούν συσπάσεις στο έντερο, δεν το αφήνουν δηλαδή να λειτουργήσει φυσιολογικά μόνο του αλλά «το προκαλούν».

Η αλόγιστη χρήση τους μπορεί τελικά να αδρανήσει το έντερο και προκαλεί εθισμό, με αποτέλεσμα το έντερο να μην μπορεί να κάνει μόνο του τη σύσπαση, αλλά να πρέπει συνέχεια να το «προκαλούμε» με καθαρτικά.

Αντιθέτως, τα προβιοτικά δεν προκαλούν συσπάσεις ούτε εθισμό, αλλά βοηθούν να επανέλθει σταδιακά η ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου και να λειτουργήσει το έντερο φυσιολογικά μόνο του.

Προβιοτικά και Πρεβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί στο σώμα μας, που είναι απαραίτητοι για την καλή υγεία του οργανισμού μας.

Είναι βακτήρια, τα λεγόμενα «καλά βακτήρια» που βρίσκονται στις κοιλότητες του σώματός μας, κυρίως στο έντερο και στον κόλπο στις γυναίκες, όπου αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα.

• Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα,

• Έχουν αντικαρκινική δράση,

• Ελαττώνουν την χοληστερίνη στο αίμα και

• Έχουν αντι-αλλεργικές ιδιότητες.

Τα καλά βακτήρια είναι εκείνα που μας προστατεύουν και είναι χρήσιμα για τον οργανισμό και τις λειτουργίες του, ενώ τα υπόλοιπα, που δεν λαμβάνουν μέρος στη σωστή λειτουργία των οργανισμών, είναι επικίνδυνα και μπορούν να μας βλάψουν.

Γίνεται δηλαδή ένας συνεχόμενος πόλεμος μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων.

Τα καλά βακτήρια, δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον (4,6 – 5,5 pH), ώστε να εμποδίζουν στα παθογόνα να εισέλθουν στον οργανισμό μας.

Είναι τόσο χρήσιμα, που χωρίς αυτά ίσως να μην υπήρχε και ζωή.

Βρίσκονται σε τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά και κυρίως στο γιαούρτι (όχι στα κατεψυγμένα και στο παγωτό, διότι καταστρέφονται με το ψύχος).

Στα προβιοτικά αποδίδουν την μακροζωία στην Κρήτη και στην Κομοτηνή, επειδή τρώνε πολύ γιαούρτι.

Τα προβιοτικά καταστρέφονται μετά από την λήψη αντιβιοτικών, αυτός είναι ο λόγος που συνιστούμε μετά την λήψη αντιβιοτικών να λαμβάνει ο ασθενής και γιαούρτι ή φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν βακτήρια.

Πρέπει να χορηγούνται προβιοτικά σε γυναίκες πάνω από 45 – 50 ετών, κοντά στην εμμηνόπαυση.

Σε γυναίκες με συχνές κολπίτιδες, τραχηλίτιδες, κυστίτιδες, ιδίως μετά από μακροχρόνιες θεραπείες.

Μετά από ακτινοθεραπείες.

Σε άτομα με υψηλή χοληστερίνη.

Σε παθήσεις του εντέρου (κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, διάρροια).

Σε χρόνιες λοιμώξεις, κυρίως από μύκητες.

Προληπτικά για τροφικές δηλητηριάσεις, σε ύποπτα μέρη, ιδίως όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε.

Τα προβιοτικά επίσης, εμποδίζουν την εμφάνιση του έλκους του πυλωρού, αναστέλλοντας τη λειτουργία του ελικοβακτηρίου του πυλωρού.

Ακόμα και σε προβλήματα των αρθρώσεων, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν ευεργετική δράση.

Τέλος προλαμβάνουν την τερηδόνα, την ουλίτιδα και μερικές μορφές εκζέματος σε παιδιά.

Δεν πρέπει όμως να χορηγούνται σε ασθενείς με οξεία παγκρεατίτιδα.

Ενώ τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί, τα πρεβιοτικά αντιθέτως είναι ουσίες που τρέφουν κατά κάποιο τρόπο τα προβιοτικά και ενισχύουν την συγκέντρωσή τους.

Τα πρεβιοτικά ή πρεβιοτικές ίνες, είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι ινουλίνες.

Στα πρεβιοτικά κατατάσσονται και οι γαλακκτο-ολιγοσακχαρίτες.

Τα πρεβιοτικά βρίσκονται στα φρούτα, στα δημητριακά (ολικής αλέσεως), στα σκόρδα, στα κρεμμύδια, στις μπανάνες, στη σόγια και στα ραδίκια.

Τα οφέλη είναι ίδια με τα προβιοτικά, αφού στην ουσία είναι η τροφή τους και τα βοηθάει να πολλαπλασιάζονται.

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε, ότι πρέπει να χορηγούνται μαζί στον οργανισμό μας, είτε αυτούσια, είτε σαν συμπληρώματα διατροφής.

Μανώλης Ι. Γάλλος, Μαιευτήρ Χειρούργος, Γυναικολόγος

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.