A+ A A-

Διατροφή

Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τις Διατροφικές Διαταραχές

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και παθήσεων.

Στην περίπτωση των διαταραχών πρόσληψης τροφής όμως, η διάγνωση και η θεραπεία αποτελεί δύσκολο και χρονοβόρο έργο, επειδή πρόκειται κυρίως για ψυχικές παθήσεις.

Είναι ένα σύνολο από σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα που παρατηρούμε όταν η διατροφική συμπεριφορά του ατόμου είναι ιδιαίτερα διαταραγμένη.

Οι τυπικές διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η επεισοδιακή υπερφαγία.

Fotolia 36622788 S

Η Ψυχογενής Ανορεξία

Η ψυχογενής ανορεξία δεν ξεκινάει πάντα ως ψυχική πάθηση.

Κάποιες φορές το άτομο επιθυμεί να χάσει βάρος, γιατί το βάρος του είναι πιο υψηλό από το κανονικό ή μπορεί η απώλεια βάρους να αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει αποτελεσματικά ένα άθλημα ή μετά από μια ασθένεια, ψυχική ή σωματική να παρατηρηθεί απώλεια όρεξης.

Το κοινό χαρακτηριστικό των τριών αυτών παραμέτρων είναι ότι μετά χάνεται το μέτρο.

Το σώμα εξακολουθεί να βιώνεται ως κανονικό ή υπέρβαρο, παρόλο που έχει υπάρξει σημαντική απώλεια βάρους, οπότε συνυπάρχει και φόβος για πιθανή προσθήκη βάρους και αυτό οδηγεί και πάλι στο διατροφικό περιορισμό.

Η Ψυχογενής Βουλιμία

Μολονότι η ψυχογενής βουλιμία συχνά θεωρείται σύμπτωμα της ψυχογενούς ανορεξίας αποτελεί ξεχωριστή διαταραχή πρόσληψης τροφής.

Είναι λοιπόν, μια «κρυφή» ψυχική ασθένεια που δε γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Χαρακτηρίζεται από έναν κύκλο συμπεριφορών κατά τον οποίο το άτομο «καταβροχθίζει» μεγάλες ποσότητες τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα, κυριεύεται μετά από συναισθήματα τύψεων και ενοχών και καταφεύγουν είτε στον έμετο, είτε στη χρήση καθαρτικών ή διουρητικών, είτε στην υπερβολική γυμναστική.

Οι συνήθεις λόγοι που οι πάσχοντες οδηγούνται στην καθαρτική συμπεριφορά, προκαλώντας εμετούς δηλαδή που είναι το πιο συχνό, είναι:

• αποκατάσταση αισθήματος ελέγχου μετά από αίσθημα απώλειας ελέγχου στο υπερφαγικό επεισόδιο,

• εκτόνωση κάποιου αρνητικού συναισθήματος όπως ενοχές, τύψεις, θυμός,

• τιμωρία του εαυτού τους επειδή έφαγαν πολύ.

Η Επεισοδιακή Υπερφαγία

Η επεισοδιακή υπερφαγία αναγνωρίστηκε ως μια ξεχωριστή κατηγορία διαταραχών πρόσληψης τροφής.

Χαρακτηρίζεται από επεισόδια ανεξέλεγκτης και παρορμητικής υπερφαγίας.

Διαφέρει όμως από την ψυχογενή βουλιμία στο ότι δεν υπάρχουν επεισόδια προκλητού εμετού.

Υπάρχουν περίοδοι επαναλαμβανόμενης δίαιτας, γι’ αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις το βάρος αυτών των ανθρώπων μπορεί να κυμαίνεται σε υπερβολικό βαθμό.

Η επεισοδιακή υπερφαγία συνδέεται με κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά στο άτομο:

• καταναλώνει την τροφή πολύ γρήγορα,

• τρώει μέχρι να νιώσει δυσφορία,

• τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού, ακόμη και όταν δεν πεινάει,

• τρώει μόνος του λόγω ντροπής,

• αισθάνεται αηδία για τον εαυτό του, τύψεις και ενοχές για τα επεισόδια.

Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τις Διατροφικές Διαταραχές 2

Κίνδυνοι για την Υγεία

Προβλήματα που φέρνει ο υποσιτισμός στην ψυχογενή ανορεξία, όπως κούραση, συναισθηματική αστάθεια, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια libido, κατάθλιψη και απάθεια, είναι κάποιες από τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Από την άλλη, η απώλεια των ηλεκτρολυτών από τους εμετούς οδηγεί σε αρρυθμία, φλεγμονή του πεπτικού συστήματος και καταστροφή των δοντιών.

Σε αντίθεση, στα άτομα που πάσχουν από επεισοδιακή υπερφαγία συναντάμε συχνά υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λόγω αύξησης του σωματικού τους λίπους.

Θεραπεία

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν ένα δύσκολο θεραπευτικό εγχείρημα.

Είναι αναγκαία η ύπαρξη ομάδας ειδικών που θα πλαισιώσουν τον ασθενή για την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Η βασική θεραπεία είναι η ψυχική παρέμβαση και προσαρμόζεται πάντα στις ανάγκες του ατόμου και προσφέρεται από έμπειρο και ειδικευμένο θεραπευτή (ψυχίατρο, ψυχολόγο).

Επίσης, η συμβολή του ιατρού και του διαιτολόγου είναι πολύ σημαντική, αλλά και του εργοθεραπευτή σε κάποιες περιπτώσεις.

Η σωματική υγεία και το βάρος του ασθενή πρέπει να έχουν αποκατασταθεί, σ’ ένα βαθμό τουλάχιστον, κατά προτίμηση πριν την έναρξη της ψυχοθεραπείας ή και παράλληλα με αυτήν.

Μαρία Χριστοπούλου, RD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Master Practitioner In Eating Disorders & Obesity, Επιστημονική συνεργάτης medNutrition.gr

Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα - Μύθοι και Αλήθειες

Γενετική τροποποίηση είναι η απομόνωση επιλεγμένων γονιδίων από έναν οργανισμό, ζωικό, φυτικό ή μικροβιακό, και η με τεχνικό τρόπο εισαγωγή αυτών των γονιδίων σε ίδιο ή εντελώς διαφορετικό οργανισμό, με σκοπό να δημιουργηθούν είδη με νέες ιδιότητες.

Με την τεχνική του ανασυνδυασμένου DNA παράγονται τροποποιημένοι σπόροι, τρόφιμα με βελτιωμένη γεύση, ρύζι εμπλουτισμένο σε βιταμίνη Α, βελτιωμένου χρώματος φρούτα και λαχανικά κ.λπ.

Η εφαρμογή όμως αυτής της τεχνολογίας, προκάλεσε από την αρχή πολλές ανησυχίες και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κοινωνικοεπιστημονικά θέματα της εποχής. Στις ΗΠΑ, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (ΓΤΤ) είναι σε μεγάλο ποσοστό αποδεκτά από τους καταναλωτές.

Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα Μύθοι και Αλήθειες

Αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται έντονη επιφύλαξη, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι κανονισμοί της Ε.Ε. επιβάλουν πληθώρα διαδικασιών για να εγκριθεί η καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου φυτού (ΓΤΦ).

Τα τελευταία χρόνια, τα επιστημονικά δεδομένα οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:

• Η βιομηχανία της αγροτικής βιοτεχνολογίας βρίσκεται στο στόχαστρο μιας μεγάλης μερίδας καταναλωτών και επιστημόνων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και επιφύλαξη τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.

• Χιλιάδες επεξεργασμένα τρόφιμα ήδη περιέχουν συστατικά από ΓΤΦ και καταναλώνονται από εκατομμύρια ανθρώπους.

• Μέχρι σήμερα δεν έχουν παρατηρηθεί βλαβερές επιπτώσεις στον άνθρωπο από την κατανάλωση ΓΤΤ.

Υπάρχουν, όμως, κίνδυνοι που εστιάζονται στις αλλεργίες που μπορεί να προκαλούν οι νέες πρωτεΐνες των ΓΤΤ, στην πιθανότητα εμφάνισης ανθεκτικότητας των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά και σε απρόβλεπτους κινδύνους.

• Το διάστημα που ο άνθρωπος καταναλώνει τέτοια τρόφιμα είναι μικρό, οπότε δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί επιδημιολογικές μελέτες σε μεγάλη κλίμακα και βάθος χρόνου, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

• Κάθε είδος γενετικά τροποποιημένης καλλιέργειας και τροφίμου πρέπει να μελετάται ξεχωριστά ως προς τις πιθανές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις του στην υγεία.

Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα Μύθοι και Αλήθειες 2

Λόγω της υπάρχουσας αβεβαιότητας στο θέμα επιβάλλεται προσεκτική μελέτη από τους αρμόδιους φορείς των χωρών κάθε νέας περίπτωσης ΓΤΤ και ΓΤΦ, ώστε να αποφασίζεται να επιτραπεί η καλλιέργεια του ΓΤΦ ή είσοδος ενός ΓΤΤ στην αγορά μόνο εάν αποδειχθεί, ότι δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Για τα ΓΤΤ που εισέρχονται στην αγορά επιβάλλεται η αναγραφή στην ετικέτα του συστατικού που φέρει την τροποποίηση και η πλήρης ενημέρωση των καταναλωτών για τέτοιου είδους τρόφιμα, ώστε να μπορούν να καταλήξουν στο εάν θα τα εμπιστευτούν ή θα τα απορρίψουν.

Στην Ελλάδα, δεν καλλιεργούνται ΓΤΦ και η νομοθεσία δεν επιτρέπει την καλλιέργειά τους.

Κυκλοφορούν όμως, κάποια τρόφιμα που έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση και προέρχονται από το εξωτερικό.

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να αποφεύγουν την αγορά τροφίμων με γενετικά τροποποιημένα συστατικά, η ασφάλεια των οποίων δεν έχει ελεγχθεί.

Αντώνης Κουτελιδάκης, Καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, MSc, PhD

Ζάχαρη ή Λίπος - Ποιο Παχαίνει Περισσότερο;

Σχεδόν όλοι, κατηγορούν το λίπος και τη ζάχαρη ότι ευθύνονται για την αύξηση του βάρους και της παχυσαρκίας.

Είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση λίπους έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όπως επίσης και η κατανάλωση της ζάχαρης

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη ζάχαρη και τα λιπαρά οξέα;

Ποιο είναι το χειρότερο όσον αφορά την αύξηση του σωματικού βάρους;

Ζάχαρη ή Λίπος Ποιό Παχαίνει Περισσότερο

Το λίπος έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα λιπίδια έχουν περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες.

Έτσι, για κάθε γραμμάριο ζάχαρης που καταναλώνετε, το σώμα λαμβάνει 4 θερμίδες, ενώ για κάθε γραμμάριο λίπους λαμβάνει 9 θερμίδες.

Το λίπος έχει διπλή θερμιδική αξία από τη ζάχαρη.

Έτσι, σε μία ισορροπημένη διατροφή, οι συνιστώμενες ποσότητες λίπους είναι μειωμένες σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες (σάκχαρα) και τις πρωτεΐνες.

Ενδεικτικά, οι συνιστώμενες διατροφικές προσλήψεις είναι:

• 30 έως 35% των συνολικών θερμίδων λίπος,

• 50 έως 55% υδατάνθρακες,

• 9 έως 12% πρωτεΐνη.

Η τρίτη κατηγορία των θρεπτικών ουσιών που είναι πρωτεΐνες δίνει, όπως και η ζάχαρη, τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο.

Το πρόβλημα που συναντάμε σήμερα προέρχεται κυρίως από τη ζάχαρη και τα κρυφά λιπαρά, εξαιτίας της τυποποιημένων τροφίμων που έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε.

Πλέον, η ζάχαρη και τα λιπαρά είναι κρυμμένα σε έτοιμα προϊόντα και είναι δύσκολο να εντοπιστούν ακόμα και όταν διαβάζουμε σύνθεση στις ετικέτες.

Προσοχή στα Κρυφά Λιπαρά

Μερικά λίπη προσθέτουν μια νόστιμη γεύση και γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των τροφίμων, πολλές φορές σε υπερβολικό βαθμό.

Να αποφεύγετε την κατανάλωση περιττών λιπαρών που βρίσκονται σε επεξεργασμένα βιομηχανικά προϊόντα.

Το λίπος είναι κρυμμένο σε πολλά προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά χωρίς να το ξέρουμε, όπως σε:

• κρέατα,

• τυρί (το ποσοστό του λίπους σε τυριά υπολογίζεται από το ξηρό βάρος, το οποίο οδηγεί σε σύγχυση),

• ψάρια,

• θαλασσινά,

• σαρδέλες σε λάδι,

• μπισκότα και γλυκά,

• αλμυρά μπισκότα,

• ζύμες, πίτσα κ.α.

Υπάρχουν τρία είδη λιπαρών οξέων:

• μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα,

• τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (τα οποία περιλαμβάνουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6),

• κορεσμένα λιπαρά οξέα

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία: πρόκειται για τα ζωικά λίπη (κόκκινο κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα).

Ζάχαρη ή ΛίποςΠοιό Παχαίνει Περισσότερο

Προσοχή στην Κρυφή Ζάχαρη

Ζάχαρη δεν υπάρχει μόνο στα γλυκά, αλλά και σε αλμυρά τρόφιμα (σάλτσες, έτοιμα γεύματα, βιομηχανικά ψωμιά, ζυμαρικά).

Όπως και το λίπος, η ζάχαρη προστίθεται σε όλα σχεδόν τα μεταποιημένα προϊόντα.

Όσον αφορά τα προϊόντα που αναφέρουμε ως «γλυκά», συχνά περιέχουν υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης όπως: τα αναψυκτικά, τα δημητριακά, οι σοκολάτες, τα κέικ και τα μπισκότα εμπορίου κ.α.

Μειώστε την κατανάλωση αναψυκτικών και αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείτε γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη.

Επίσης, θα ήταν καλύτερο να προτιμάτε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι αυτά που έχουν ως βάση:

• εξευγενισμένα σάκχαρα (γλυκά, λευκή ζάχαρη, αναψυκτικά, σιρόπι σφενδάμου, καλαμπόκι, μαρμελάδα)

• λευκό αλεύρι (άσπρο ψωμί, ζυμαρικά, άσπρο ρύζι, γλυκά, δημητριακά).

Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι: δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί πολυ-σιταριού, ημι-ζυμαρικά ολικής άλεσης, κινόα, βρώμη, φαγόπυρο ...), φακές, φασόλια και φυσικά τα φρούτα.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης των κρυφών λιπαρών μπορεί να βρίσκεται σε προτεραιότητα, αλλά θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή και στην κατανάλωση της επεξεργασμένης ζάχαρης.

Να αποφεύγετε τα έτοιμα τρόφιμα και να προτιμάτε φυτικά προϊόντα και τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Υπέρ-τροφές: Μύθος ή Αλήθεια;

Μήπως οι υπέρ-τροφές έχουν γίνει πλέον μόδα;

Είναι στην πραγματικότητα τόσο «υπέρ..» όσο πιστεύουμε;

Θα ήταν υπέροχο, αν υπήρχαν τροφές ικανές να μας προστατεύουν από όλες σχεδόν τις ασθένειες, να μας κάνουν να φαινόμαστε πιο νέοι και πιο υγιείς.

Υπέρ

Είναι όντως πραγματικές οι υπέρ-τροφές;

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες;

Ή μήπως πρόκειται για μια ακόμη απάτη του μάρκετινγκ;

Ποιες είναι λοιπόν οι Υπέρ-τροφές;

Όταν μιλάμε για υπέρ-τροφές, αναφερόμαστε κυρίως στα φρούτα.

Πρόσφατα, αρχίσαμε να προσθέτουμε στην κατηγορία και τα λαχανικά.

Επιπλέον, τους σπόρους, τα φύκια και κάποια άλλα τρόφιμα.

Ο λόγος που οι τροφές αυτές ονομάζονται «υπέρ-τροφές» είναι γιατί είναι πλούσιες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ιδιαιτέρως ευεργετικά για την υγεία: αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, περισσότερο από άλλα τρόφιμα.

Οι υπέρ-τροφές δεν αποτελούν μια νέα κατηγορία τροφών.

Προϋπήρχαν εδώ και αιώνες.

Ξεκίνησαν να ονομάζονται έτσι μετά από μια άγνωστη μάρκα του αμερικάνικου μάρκετινγκ με το όνομα «superfood», η οποία γρήγορα μεταφράστηκε από όλους ως «υπέρ-τροφή».

Παρά το γεγονός ότι οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τις θετικές επιδράσεις μιας συγκεκριμένης υπέρ-τροφής για την πρόληψη ορισμένων ασθενειών, δεν υπάρχει κανένας επίσημος ή νομικός ορισμός.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του βιομηχανικού φαγητού (junk food), η γενική συνειδητοποίηση ότι η υγεία εξαρτάται από μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και ο φόβος της γήρανσης του πληθυσμού, συνδέονται άμεσα με την αναζήτηση των υπέρ-τροφών.

Γι’ αυτόν το λόγο, η λίστα τους μεγαλώνει συνεχώς.

raw superfoods 750x500

Τα Υπέρ-φρούτα

Βρίσκονται στην αρχή της λίστας, χάρη στην υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών μορίων όλων των ειδών.

Ψηλά στη λίστα βρίσκονται τα μούρα(Amazon), τα μούρα Aronia και τα cranberries, τα οποία έχουν αποδείξει την προστασία έναντι των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Στη συνέχεια, ο μύρτιλλος έχει δείξει ότι σταματάει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και έχει θετική επίδραση στην απώλεια μνήμης λόγω γήρανσης.

Από την άλλη, ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και το οξειδωτικό στρες, επομένως μας προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο κατάλογος με τα υπέρ-φρούτα είναι τεράστιος, με τις τιμές τους να βρίσκονται πολλές φορές σε υψηλά επίπεδα.

Τα Υπέρ-λαχανικά

Επιστημονικά αποδεδειγμένο για τις προστατευτικές του ιδιότητες, το σκόρδο αποτελεί ένα σούπερ λαχανικό στην αρχή της λίστας και το κρεμμύδι πλησιάζει τις ιδιότητές του.

Ορισμένα λαχανικά που ανήκουν στην κατηγορία των υπέρ- τροφών είναι το λάχανο, η ντομάτα, η πιπεριά, το σπανάκι, το πράσο, η γλυκοπατάτα, το καρότο, το λάχανο, το μαρούλι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο ,τα παντζάρια κ.α.

Άλλες Υπέρ-τροφές
Το κακάο, η σοκολάτα, το θαλασσινό αλάτι, το ξίδι μηλίτης, το πράσινο τσάι, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά με προβιοτικά, το κόκκινο κρασί και άλλα κ.α.

Ακόρεστα Λιπαρά - Σύμμαχοι Ομορφιάς

Για κάθε άνθρωπο, γυναίκα ή άντρα, είναι πολύ σημαντικό να έχει μια υγιή, αλλά και όμορφη εμφάνιση.

Η διατροφή αποτελεί σύμμαχο σ’ αυτό! Κάποια από τα συστατικά των τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν για μια καλή εμφάνιση και ομορφιά.

Από αυτά, σπουδαιότατο ρόλο κατέχουν τα «καλά»λιπαρά της διατροφής, τα λεγόμενα ακόρεστα, τα οποία χωρίζονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.

Λιπαρ

Λαμπερό Δέρμα

Σε καθημερινή βάση, το δέρμα επιβαρύνεται από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και την ακτινοβολία UV.

Την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότερες έρευνες γίνονται γύρω από το θέμα διατροφή-υγιές δέρμα.

Η διατροφή κατέχει έναν σημαντικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, τα ευεργετικά Ω-3 λιπαρά των τροφίμων φαίνεται να προστατεύουν από την καταστροφή και γήρανση του δέρματος.

Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε να τρώτε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ψάρι.

Εκτός από ψάρι, καλές πηγές ω-3 λιπαρών που μπορούν να είναι καθημερινή συνήθεια είναι και η φυτική μαργαρίνη, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

Μαλλιά σαν Μετάξι

Και ποια γυναίκα δεν έχει ονειρευτεί στιλπνά και υγιή μαλλιά;

Τα «καλά» λιπαρά συμβάλλουν και στην υγεία των μαλλιών.

Η κατανάλωσή τους βοηθάει στην ενυδάτωση των τριχών, προλαμβάνει την τριχόπτωση και προστατεύει ως φυσικό αντηλιακό.

Δεν είναι τυχαίο πως τα συμπληρώματα διατροφής που αφορούν την καταπολέμηση της τριχόπτωσης, εκτός από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, περιλαμβάνουν και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Μην ξεχνάτε λοιπόν να προσθέτετε στο πρωινό σας μαργαρίνη ή ως ενδιάμεσο σνακ 2 μεγάλα καρύδια.

Όραση... Ξυράφι

Η κατανάλωση απαραίτητων ακόρεστων λιπαρών, βοηθά στην προστασία του αμφιβληστροειδούς από την παιδική ηλικία.

Στην ενήλικη ζωή, τα Ω-3 της διατροφής φαίνεται να βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας, ενός συχνού συνδρόμου των οφθαλμών.

Η βιταμίνη Α είναι επίσης πολύ σημαντική για την όραση και κρύβεται και αυτή σε λιπαρά τρόφιμα περισσότερο όπως ψάρια, φυτική μαργαρίνη και ξηροί καρποί, ενώ λιγότερο σε φυτικά τρόφιμα όπως καρότο ή άλλα λαχανικά.

Γερά Κόκκαλα

Για ένα όμορφο και γερό σώμα, σημασία έχει και η καλή υγεία των οστών!

Tο θείο δώρο της Μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο, φαίνεται πως εκτός των άλλων έχει και ευεργετική δράση για την υγεία των οστών.

Η κατανάλωσή του σχετίζεται με τον σωστό σχηματισμό τους, αλλά και τη μικρότερη απώλεια οστικής μάζας σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Προτιμήστε να μαγειρεύετε το φαγητό με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και αν είναι δυνατόν να το προσθέσετε στο τέλος για να διατηρήσει πολλά από τα αντιοξειδωτικά του.

Λιπαρά

Δυνατή Μυϊκή Μάζα

Ακόμα ένα πλεονέκτημα των ακόρεστων- «καλών» λιπαρών.

Το γνωρίζατε ότι κάνουν καλό και στη μυϊκή μάζα του σώματος;

Συγκεκριμένα, η κατανάλωσή τους βοηθά στην πρόληψη από την απώλεια των μυών, καθώς επέρχεται το γήρας.

Επιπλέον, από τις τελευταίες έρευνες φαίνεται πως υπάρχει μία θετική συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης των Ω-3 και της αθλητικής απόδοσης.

Λιπο- διαλυτές Βιταμίνες

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τη βιταμίνη Α και τη βιταμίνη Ε και τη σχέση τους με την υγεία του δέρματος αλλά και τη χρήση τους στην αισθητική.

Πρόκειται για τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές βιταμίνες που μπορεί να επιστρατεύσει ο οργανισμός μας για να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που προκαλεί φθορά στο δέρμα.

Η φυτική μαργαρίνη, το ελαιόλαδο, ο κρόκος του αυγού, τα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο και τα καρύδια είναι καθημερινοί πάροχοι των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Συμπερασματικά, τα ακόρεστα λιπαρά είναι πολύ σημαντικά για την εμφάνιση μας αλλά όχι όμως μόνο γι’ αυτήν.

Είναι γνωστό πως το ακόρεστο λίπος, σε ελεγχόμενη ποσότητα, και μάλιστα όταν αντικαθιστά το «βλαβερό» λίπος της διατροφής, έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Μην ξεχνάτε τις ευεργετικές δράσεις για διάφορες παθήσεις, τη σπουδαιότητά τους όσον αφορά στην ανάπτυξη των παιδιών, την θρεπτικότητα για την υγεία και ευεξία των ενηλίκων και πολλά άλλα.

Ας εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με πηγές ακόρεστων λιπαρών, προσέχοντας πάντα την ποσότητα: πάνω από όλα για μία καλή ποιότητα ζωής!

Εύα Σταυρίδη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.