A+ A A-

Διατροφή

Οι Διαταραχές του Πεπτικού Συστήματος και η Θεραπεία τους με τη Φύση

Υπάρχουν παθήσεις που δεν εντάσσονται σε κάποια εποχή του χρόνου και απαντώνται στον γενικό πληθυσμό οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Η πιο δημοφιλής κατηγορία αυτών των παθήσεων είναι αυτές που απειλούν το πεπτικό σύστημα.

Η ετερογένεια των παθήσεων του πεπτικού είναι που τις κάνει άκρως ενδιαφέρουσες.

Οι Διαταραχές του Πεπτικού Συστήματος και η Θεραπεία τους με τη Φύση

Οι απλές καθημερινές δυσπεψίες μπορεί να μετατραπούν σε έντονες καούρες ή ακόμα και σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Επίσης, οι γαστρίτιδες βασανίζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ στην κορυφή αυτών των προβλημάτων είναι το έλκος, δηλαδή οι ανοιχτές πληγές στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο που έχουν ως κύρια αιτία εμφάνισης το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Η αλήθεια είναι ότι 4 στους 10 Έλληνες πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πρόκειται για μια ασθένεια κατά την οποία η τροφή που βρίσκεται στο στομάχι μαζί με τα γαστρικά υγρά ακολουθεί ανάποδη πορεία και ανεβαίνει από τον οισοφάγο μέχρι τη στοματική κοιλότητα.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα της Eλληνικής Γαστρεντερολογικής Eταιρείας, το 10% του πληθυσμού της χώρας μας θα αναπτύξει γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος σε κάποια φάση της ζωής του, κυρίως στην ηλικία των 35-55 χρόνων.

Από τους ασθενείς αυτούς το 10% θα εμφανίσει συμπτώματα μεγάλης επικινδυνότητας, όπως γαστρορραγία, διάτρηση και πυλωρική στένωση.

Όσον αφορά τις καούρες και τη δυσπεψία, τα περιστατικά είναι πιο συχνά κατά τη διάρκεια εορταστικών περιόδων, όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, καθώς η κυριότερη αιτία εμφάνισής τους είναι η κατανάλωση μεγάλων και λιπαρών γευμάτων.

Τα Κατάλληλα Φάρμακα

Η κλασική φαρμακολογία περιλαμβάνει τέσσερις βασικές κατηγορίες φαρμάκων για τις στομαχικές διαταραχές.

• Τα αντιόξινα φαρμακευτικά σκευάσματα εξουδετερώνουν τα γαστρικά οξέα που εκκρίνονται στο στομάχι και είναι μια καλή λύση για την καθημερινή δυσπεψία και τις καούρες.

• Για τις περιπτώσεις αυτές αλλά και για την παλινδρόμηση, είναι αποτελεσματικά τα αλγινικά σκευάσματα με μηχανισμό δράσης, όπου δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα που επιπλέει στο στομαχικό περιεχόμενο και συγκρατεί τα οξέα στο στομάχι, εμποδίζοντας την παλινδρόμηση τους προς τον οισοφάγο.

Το πλεονέκτημά τους να μην εισέρχονται στη γενική κυκλοφορία, τα καθιστά κατάλληλα για χορήγηση σε εγκύους καθώς και σε ηλικιωμένα άτομα με πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή.

• Από την άλλη μεριά, οι ανταγωνιστές των Η2-υποδοχέων ισταμίνης και οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI) που ελαττώνουν τη βασική και τη μετά από διέγερση έκκριση των γαστρικών οξέων, είναι φαρμακευτικές επιλογές για πιο έντονα συμπτώματα όπως οι φλεγμονές, η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση και το έλκος, τα οποία απαιτούν και ιατρική διάγνωση.

Ιδιαίτερα οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία σε θεραπευτικά σχήματα για την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Θεραπεία με τη Φύση

Οι θεραπευτικές λύσεις στη σημερινή εποχή, όμως, δεν αρκούνται στα φάρμακα.

Μπορείτε να βάλετε τέλος στα έντονα στομαχικά προβλήματα αξιοποιώντας τα δώρα της φύσης.

Είναι στο χέρι του φαρμακοποιού σας, να σας προτείνει φυσικά σκευάσματα αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας, με βασικό πλεονέκτημα ότι στερούνται παρενεργειών.

Συνεπώς, το τζίντζερ, η παπάγια, η αλόη και η μαστίχα είναι οι φυσικές επιλογές που ξεχωρίζουν.

Η περιεκτικότητα και η φαρμακοτεχνική μορφή τους στα φυσικά συμπληρώματα διατροφής εγγυώνται τη δραστικότητα και την εύκολη λήψη τους.

Οι Διαταραχές του Πεπτικού Συστήματος και η Θεραπεία τους με τη Φύση 2

Τζίντζερ , η πιπεράτη ρίζα της ανατολής

Το τζίντζερ φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από ένα νόστιμο μπαχαρικό που δίνει πικάντικη γεύση στα φαγητά.

Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης, προάγοντας τη γαστρική κένωση και συμβάλλει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Η πιπερόριζα είναι μια ασφαλής επιλογή πριν την κατανάλωση ενός δύσπεπτου γεύματος, αφού χαρακτηρίζεται ως αποτελεσματικός γαστροπροστατευτικός παράγοντας του ανθρώπινου οργανισμού.

Συνήθως, κυκλοφορεί στην αγορά σε μασώμενη μορφή ή σε κάψουλες.

Παπάγια, μια εξωτική επιλογή

Το θαυματουργό φρούτο των τροπικών χωρών της Νότιας Αμερικής είναι πλούσιο σε ένζυμα και κυρίως σε παπαΐνη, η οποία ονομάζεται και "φυτική πεψίνη".

Η ουσία αυτή έχει την ικανότητα να ενισχύει την διάσπαση των μακροθρεπτικών συστατικών της τροφής και ιδιαίτερα των πρωτεϊνών.

Είναι ένα άριστο φυσικό και ασφαλές βοηθητικό της πέψης που μειώνει τους στομαχικούς ερεθισμούς.

Η παπάγια είτε μόνη της ως συμπλήρωμα διατροφής, είτε σε συνδυασμό με άλλα πεπτικά ένζυμα σε διάφορα φυσικά σκευάσματα, εγγυάται την ομαλή διαδικασία της πέψης.

Αλόη, ο πράσινος θησαυρός

Το φυτό-θαύμα, όπως αποκαλείται, με πολλές ευεργετικές δράσεις και μια παραδοσιακή χρήση που ξεκινά από την αρχαιότητα, έρχεται να δώσει σήμερα λύση στα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

Σύμφωνα, με σύγχρονες μελέτες ο χυμός αλόης μειώνει την υπερέκκριση οξέων στο στομάχι, παρουσιάζει ισχυρή αντιμικροβιακή δραστηριότητα και αντιφλεγμονώδη δράση καταπολεμώντας τη χρόνια γαστρίτιδα.

Με μεγάλη ποικιλία σε φαρμακοτεχνικές μορφές, ο χυμός αλόης, δηλαδή τα υγρά πόσιμα συμπληρώματα, φαίνεται να είναι πιο ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οποίοι τα εντάσσουν στην καθημερινότητά τους βελτιώνοντας τόσο τη γαστρεντερική, όσο και άλλες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Μαστίχα, η ασπίδα του πεπτικού συστήματος

Ένα βήμα πριν την αναγνώρισή της ως παραδοσιακό Φάρμακο Φυτικής Προέλευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά τη δημοσίευση της φαρμακευτικής μονογραφίας της, η μαστίχα είναι από τις κορυφαίες θεραπευτικές επιλογές στα έντονα στομαχικά προβλήματα.

Έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, καθώς η Χίος είναι το μοναδικό μέρος στη γη όπου ευδοκιμεί το μαστιχόδεντρο το οποίο παρέχει την ευεργετική ρητίνη.

Πολυάριθμες δημοσιεύσεις και εντυπωσιακά αποτελέσματα από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαιώνουν τη θεραπευτική υπεροχή της έναντι των κλασσικών γαστροπροστατευτικών φαρμάκων στην έντονη δυσπεψία, στις καούρες, στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στις φλεγμονές αλλά και στο έλκος.

Δύσκολη στην κατάποση ως ακατέργαστη ρητινοειδής ουσία, κυκλοφορεί στην αγορά τόσο σε κάψουλες όσο και σε αναβράζοντα δισκία ή σε σκόνη με ιδιαίτερη τεχνολογία που εγγυάται τη διασπορά της σε νερό.

Η επιστήμη και η έρευνα εξελίσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό ανοίγοντας νέους δρόμους θεραπείας.

Ειδικά, σε ότι αφορά τα φυσικά συστατικά οι κλινικές μελέτες πληθαίνουν και η στροφή της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας σε αυτά γίνεται όλο και πιο έντονη.

Ο φαρμακοποιός σας έχει την επιστημονική κατάρτιση, καθώς επιδιώκει να ενημερώνεται συνεχώς, και είναι αυτός που καλείται να σας καθοδηγήσει στις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.

Άλλωστε ο ρόλος του ως σύμβουλος υγείας είναι η σημαντικότερη προσφορά του προς σε εσάς και την κοινωνία.

Πηγή Αθανασίου, Φαρμακοποιός, MSc

Υπερτροφές - Οι Ήρωες της Καθημερινότητας

Από τη σαρδέλα μέχρι τα όσπρια και από το αυγό μέχρι τη σοκολάτα, η λίστα με τις τροφές που αποδεικνύονται εξαιρετικά ωφέλιμες για την υγεία μας είναι μεγάλη.

Τρόφιμα που χαρακτηρίζουμε «μέτρια» και ταπεινά, αξίζουν να ενταχθούν στην καθημερινή διατροφή μας.

Αλήθεια, τί ακριβώς σημαίνει «υπέρ-τροφή»;

Τι μπορεί να έχει περισσότερο από τις άλλες τροφές;

Είναι όντως τόσο ευεργετική για την υγεία μας;

Υπερτροφές Οι Ήρωες της Καθημερινότητας

Υπέρ-τροφές, ο ορισμός

Πρόκειται για τροφές που είναι πλούσιες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ιδιαιτέρως ευεργετικά για την υγεία: αντιοξειδωτικά, φυτικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Η ποσότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών εδώ,είναι περισσότερη από ότι σε άλλα τρόφιμα.

Γιαούρτι, ένα γαλακτούχο θαύμα

Είναι σίγουρο πως δεν σας εκπλήσσει το γεγονός ότι το γιαούρτι ανήκει στην κατηγορία των υπέρ-τροφών.

Είναι από τις πρώτες τροφές στη λίστα.

Περιέχει 10δις ζωντανά γαλακτικά βακτήρια τα οποία εμπλουτίζουν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα.

Γαλακτοβάκιλλοι, δισχιδή βακτήρια και άλλα βακτήρια, «συμβιώνουν» και «συνεργάζονται» μέσα στο δοχείο όπου έχει πήξει το γάλα, με στόχο να βελτιστοποιήσουν τα συστατικά του.

Αρχικά, τα γαλακτικά βακτήρια εκκρίνουν λακτάση, η οποία θα αφομοιώσει τη λακτόζη, κάνοντας το γιαούρτι μια τροφή που απορροφάται εύκολα από το πεπτικό σύστημα.

Στη συνέχεια, με την πήξη του γάλακτος, τα γαλακτικά βακτήρια μετατρέπουν το δοχείο του γιαουρτιού σε μια πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου.

Σε 200γρ.γιαούρτι βρίσκεται το ¼ της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού σε ασβέστιο.

Τις περισσότερες φορές, τα βακτήρια αυτά χρειάζονται ένα ελαφρώς όξινο περιβάλλον και λίγο λιπαρό.

Γι’ αυτό, ορισμένα γιαούρτια πλούσια σε δισχιδή βακτήρια, φαίνονται μαλακά και λιπαρά.

Συνίσταται η κατανάλωση ενός ή δύο κεσεδάκια γιαουρτιού την ημέρα, κατά προτίμηση φυσικού.

Σαρδέλα, ένα ταπεινό ψάρι

Μπορεί να μην έχει τη θέση που του αρμόζει στα ιχθυοπωλεία και τις ψαροταβέρνες, αλλά πρόκειται για ένα πραγματικά «μεγάλο» ψάρι, που δικαίως ανήκει στην κατηγορία των υπέρ-τροφών.

Συνδυάζει θρεπτικές ουσίες και γεύση.

Πλούσια σε πρωτεΐνες, με περισσότερα θρεπτικά συστατικά από άλλα ψάρια, τα οποία θα μπορούσαν να ζηλέψουν την πληθώρα της σε ωμέγα 3, βιταμίνη D και ασβέστιο.

Σκεφτείτε ότι 100γρ. σαρδέλες είναι αρκετά για να καλύψουν την καθημερινή ανάγκη του οργανισμού σε ωμέγα 3 τύπου EPA και DHA ολόκληρης εβδομάδας!

Τα ωμέγα 3 είναι χρήσιμα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη πρόληψη καρδιαγγειακών ασθενειών.

Αν μάλιστα καταναλώνετε τα κόκκαλα ή τα κεφάλια των μικρών αυτών ψαριών, θα έχετε την πολυτέλεια να δώσετε τόσο ασβέστιο στον οργανισμό σας όσο εάν πίνατε δύο ποτήρια γάλα.

Αυγό, το θαύμα της ισορροπίας

Δύο αυγά την ημέρα καλύπτουν:

• το 100% της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη Β12,

• το 50% της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη Κ και βιταμίνη D και

• το 20% έως 30% των καθημερινών αναγκών σε βιταμίνη Α και Ε ή σε Β2, Β5, Β8 και σε ιώδιο, φώσφορο και σελήνιο.

Υπερτροφές Οι Ήρωες της Καθημερινότητας

Σοκολάτα, ο γλυκός πειρασμός

Όλοι λατρεύουν τη σοκολάτα και τα οφέλη της είναι πολλά.

Είναι τονωτική, δίνει ενέργεια, χαρίζει ευεξία, ενισχύει την πνευματική διαύγεια και αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, καθώς και μεγάλες ποσότητες καλίου, ασβεστίου, χαλκού, σιδήρου και μαγνησίου.

Μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από τον μεταβολισμό και δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων.

Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πρόκειται για μια πηγή μαγνησίου, καλίου και βιταμίνης Ε.

H σοκολάτα έχει μεγάλη θερμιδική αξία: 545 θερμίδες στα 100γρ., με περίπου 30% λιπαρά και 30% σάκχαρα.

Δύο-τρία κομματάκια την ημέρα είναι αρκετά, ώστε να παίρνετε μικρές "γλυκιές" δόσεις χωρίς πολλές θερμίδες.

Και για τους διαβητικούς ή αυτούς που έχουν χοληστερόλη υπάρχει και η μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και λιπαρά.

Όσπρια, τα απαραίτητα στη διατροφή μας

Φακές, άσπρα και μαύρα φασόλια, κουκιά!

Πολλοί μπορεί να τα κατηγορούν ότι δυσκολεύουν τη χώνεψη και δημιουργούν γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά έχουν μόνο οφέλη.

Στο σύνολό τους, τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, καθώς και σε ανόργανα συστατικά, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Περιέχουν επιπλέον λίγο ασβέστιο και σίδηρο.

Γι’ αυτό το λόγο, οι διατροφικές τους αξίες είναι περισσότερες από τα απλά αμυλούχα όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι ή οι πατάτες.

Ο γλυκαιμικός δείκτης των οσπρίων είναι ο πιο χαμηλός από όλα τα αμυλούχα.

Είναι πιο κοντά στο 40, όταν αυτός της πατάτας φτάνει το 80 και των ζυμαρικών μεταξύ 50 και 60.

Ποιό είναι το πλεονέκτημα;

Η ενέργεια που μεταφέρεται από τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στις φακές ή στα φασόλια, απορροφάται σταδιακά από τον οργανισμό.

Όσον αφορά τις θερμίδες όμως, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως όλες οι αμυλούχες τροφές,και μπορούμε να υπολογίσουμε ένα μέσο όρο 200 με 300 θερμίδες για μια μερίδα όσπρια.

Οι θερμίδες αυτές συγκεντρώνουν ανόργανες ουσίες, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Συνίσταται η κατανάλωση οσπρίων δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Δέσποινα Σωτήρου, Διαιτολόγος, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής, Σύμβουλος Διατροφής Cambridge Weight Plan

Τα Οφέλη της Βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι μια βιταμίνη που συμμετέχει σε μια σειρά διεργασίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Το 1970, ο Αμερικανός χημικός και βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ Linus Pauling ισχυρίστηκε ότι η λήψη 1.000mg βιταμίνης C ημερησίως θα τόνωνε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Ο ίδιος ο επιφανής επιστήμονας ελάμβανε πάνω από 3000mg ημερησίως!

Τα Οφέλη της Βιταμίνης C

Οι σύγχρονες έρευνες δεν επιβεβαίωσαν όμως τον ισχυρισμό.

Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών.

Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρέσκα φρούτα κυρίως εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ) και τα πράσινα λαχανικά.

Τα 10 πιο πλούσια σε βιταμίνη C ευρέως διαθέσιμα φρούτα στην Ελλάδα είναι:

• Ακτινίδιο

• Πορτοκάλι

• Φράουλες

• Ανανάς

• Γκρέιπφρουτ

• Μανταρίνι

• Πεπόνι

• Αβοκάντο

• Μούρα

• Αχλάδι

Τα 10 πιο πλούσια σε βιταμίνη C ευρέως διαθέσιμα λαχανικά στην Ελλάδα είναι:

• Πιπεριές

• Μπρόκολο

• Λάχανο

• Γογγύλια

• Μπρόκολο

• Κουνουπίδι

• Πατάτες, με το δέρμα

• Γλυκοπατάτα, με το δέρμα

• Μαϊντανός

• Ντομάτα

Τα Οφέλη της Βιταμίνης C 2Διατροφικές Επισημάνσεις

Ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού περιέχει περισσότερη ενεργή βιταμίνη C από τον τυποποιημένο βιομηχανοποιημένο χυμό.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η βιταμίνη C είναι υδροδιαλυτή και ευαίσθητη στη θερμοκρασία, γεγονός το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την παρασκευή των τροφών.

Έτσι τα ωμά λαχανικά είναι προτιμότερα από τα βρασμένα.

Επίσης, τα βρασμένα λαχανικά δεν πρέπει να βράζονται παρατεταμένα γιατί η βιταμίνη C, ως υδατοδιαλυτή, θα περάσει στο νερό.

Φαρμακευτική Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C μπορεί να συντεθεί χημικώς.

Είναι προτιμότερο εάν είμαστε υγιείς να λαμβάνουμε την βιταμίνη C με φυσικό τρόπο, κάνοντας διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να μην χρησιμοποιούμε σκευάσματα βιταμίνης C.

Ιστορικά, η φαρμακευτική βιταμίνη C χρησιμοποιήθηκε σε υψηλές δόσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία του σκορβούτου.

Το σκορβούτο είναι πλέον σχετικά σπάνιο, αλλά κάποτε ήταν κοινό μεταξύ των ναυτικών λόγω της αδυναμίας εφοδιασμού των πλοίων με φρέσκα ή φρεσκοκατεψυγμένα λαχανικά.

Πρόκειται για μια κατάσταση σοβαρής ανεπάρκειας βιταμίνης C στην οποία οι μύες αδυνατίζουν, τα ούλα πρήζονται και ματώνουν, τα τραύματα δεν επουλώνονται εύκολα και γενικότερα υφίσταται σημαντική εξασθένηση του οργανισμού.

Η φαρμακευτική λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης C χορηγείται σήμερα κυρίως όταν υπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης, σε ορισμένους ασθενείς κατά τη διάρκεια λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, επί τυροσιναιμίας, σε ορισμένες καταστάσεις σιδηροπενίας σε ορισμένες δερματοπάθειες οφθαλμικές νόσους.

Κίνδυνοι από την Υπερβολική Λήψη Συμπληρωμάτων με Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ασφαλής μόνο όταν λαμβάνεται από το στόμα σε συνιστώμενες δόσεις και υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σε μερικούς ανθρώπους, η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετούς, καούρα, στομαχικές κράμπες, πονοκέφαλο, πέτρες στα νεφρά, σοβαρή διάρροια, προβλήματα στο έμβρυο επί κυήσεως, αύξηση σακχάρου και άλλες παρενέργειες.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός, Ειδική Παθολόγος

Η Βελτίωση των Διατροφικών Συνηθειών

Διατροφικές οδηγίες με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή εξέδωσε η Δ/νση Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι συστάσεις αφορούν:

1. Ενήλικες από το γενικό πληθυσμό, ηλικίας 18 έως 65 ετών.

2. Βρέφη, παιδιά και εφήβους.

3. Γυναίκες, εγκύους και θηλάζουσες.

4. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η Βελτίωση των Διατροφικών Συνηθειών 2

Για κάθε ομάδα πληθυσμού έχουν εκδοθεί 2 τόμοι, ο ένας περιλαμβάνει τις διατροφικές συστάσεις και ο δεύτερος περιγράφει την επιστημονική τεκμηρίωση.

Οι συστάσεις διαμορφώθηκαν στα πλαίσια του έργου ΕΣΠΑ «Δημιουργία και ευρεία διάχυση γενικού και ειδικών εθνικών διατροφικών οδηγιών ΕΥ ΔΙΑ…ΤΡΟΦΗΝ».

Δείτε ΕΔΩ τους Διατροφικούς Οδηγούς

Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τις Διατροφικές Διαταραχές

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και παθήσεων.

Στην περίπτωση των διαταραχών πρόσληψης τροφής όμως, η διάγνωση και η θεραπεία αποτελεί δύσκολο και χρονοβόρο έργο, επειδή πρόκειται κυρίως για ψυχικές παθήσεις.

Είναι ένα σύνολο από σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα που παρατηρούμε όταν η διατροφική συμπεριφορά του ατόμου είναι ιδιαίτερα διαταραγμένη.

Οι τυπικές διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η επεισοδιακή υπερφαγία.

Fotolia 36622788 S

Η Ψυχογενής Ανορεξία

Η ψυχογενής ανορεξία δεν ξεκινάει πάντα ως ψυχική πάθηση.

Κάποιες φορές το άτομο επιθυμεί να χάσει βάρος, γιατί το βάρος του είναι πιο υψηλό από το κανονικό ή μπορεί η απώλεια βάρους να αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει αποτελεσματικά ένα άθλημα ή μετά από μια ασθένεια, ψυχική ή σωματική να παρατηρηθεί απώλεια όρεξης.

Το κοινό χαρακτηριστικό των τριών αυτών παραμέτρων είναι ότι μετά χάνεται το μέτρο.

Το σώμα εξακολουθεί να βιώνεται ως κανονικό ή υπέρβαρο, παρόλο που έχει υπάρξει σημαντική απώλεια βάρους, οπότε συνυπάρχει και φόβος για πιθανή προσθήκη βάρους και αυτό οδηγεί και πάλι στο διατροφικό περιορισμό.

Η Ψυχογενής Βουλιμία

Μολονότι η ψυχογενής βουλιμία συχνά θεωρείται σύμπτωμα της ψυχογενούς ανορεξίας αποτελεί ξεχωριστή διαταραχή πρόσληψης τροφής.

Είναι λοιπόν, μια «κρυφή» ψυχική ασθένεια που δε γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Χαρακτηρίζεται από έναν κύκλο συμπεριφορών κατά τον οποίο το άτομο «καταβροχθίζει» μεγάλες ποσότητες τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα, κυριεύεται μετά από συναισθήματα τύψεων και ενοχών και καταφεύγουν είτε στον έμετο, είτε στη χρήση καθαρτικών ή διουρητικών, είτε στην υπερβολική γυμναστική.

Οι συνήθεις λόγοι που οι πάσχοντες οδηγούνται στην καθαρτική συμπεριφορά, προκαλώντας εμετούς δηλαδή που είναι το πιο συχνό, είναι:

• αποκατάσταση αισθήματος ελέγχου μετά από αίσθημα απώλειας ελέγχου στο υπερφαγικό επεισόδιο,

• εκτόνωση κάποιου αρνητικού συναισθήματος όπως ενοχές, τύψεις, θυμός,

• τιμωρία του εαυτού τους επειδή έφαγαν πολύ.

Η Επεισοδιακή Υπερφαγία

Η επεισοδιακή υπερφαγία αναγνωρίστηκε ως μια ξεχωριστή κατηγορία διαταραχών πρόσληψης τροφής.

Χαρακτηρίζεται από επεισόδια ανεξέλεγκτης και παρορμητικής υπερφαγίας.

Διαφέρει όμως από την ψυχογενή βουλιμία στο ότι δεν υπάρχουν επεισόδια προκλητού εμετού.

Υπάρχουν περίοδοι επαναλαμβανόμενης δίαιτας, γι’ αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις το βάρος αυτών των ανθρώπων μπορεί να κυμαίνεται σε υπερβολικό βαθμό.

Η επεισοδιακή υπερφαγία συνδέεται με κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά στο άτομο:

• καταναλώνει την τροφή πολύ γρήγορα,

• τρώει μέχρι να νιώσει δυσφορία,

• τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού, ακόμη και όταν δεν πεινάει,

• τρώει μόνος του λόγω ντροπής,

• αισθάνεται αηδία για τον εαυτό του, τύψεις και ενοχές για τα επεισόδια.

Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τις Διατροφικές Διαταραχές 2

Κίνδυνοι για την Υγεία

Προβλήματα που φέρνει ο υποσιτισμός στην ψυχογενή ανορεξία, όπως κούραση, συναισθηματική αστάθεια, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια libido, κατάθλιψη και απάθεια, είναι κάποιες από τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Από την άλλη, η απώλεια των ηλεκτρολυτών από τους εμετούς οδηγεί σε αρρυθμία, φλεγμονή του πεπτικού συστήματος και καταστροφή των δοντιών.

Σε αντίθεση, στα άτομα που πάσχουν από επεισοδιακή υπερφαγία συναντάμε συχνά υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λόγω αύξησης του σωματικού τους λίπους.

Θεραπεία

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν ένα δύσκολο θεραπευτικό εγχείρημα.

Είναι αναγκαία η ύπαρξη ομάδας ειδικών που θα πλαισιώσουν τον ασθενή για την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Η βασική θεραπεία είναι η ψυχική παρέμβαση και προσαρμόζεται πάντα στις ανάγκες του ατόμου και προσφέρεται από έμπειρο και ειδικευμένο θεραπευτή (ψυχίατρο, ψυχολόγο).

Επίσης, η συμβολή του ιατρού και του διαιτολόγου είναι πολύ σημαντική, αλλά και του εργοθεραπευτή σε κάποιες περιπτώσεις.

Η σωματική υγεία και το βάρος του ασθενή πρέπει να έχουν αποκατασταθεί, σ’ ένα βαθμό τουλάχιστον, κατά προτίμηση πριν την έναρξη της ψυχοθεραπείας ή και παράλληλα με αυτήν.

Μαρία Χριστοπούλου, RD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Master Practitioner In Eating Disorders & Obesity, Επιστημονική συνεργάτης medNutrition.gr

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.