A+ A A-

Διατροφή

Η Βελτίωση των Διατροφικών Συνηθειών

Διατροφικές οδηγίες με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή εξέδωσε η Δ/νση Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι συστάσεις αφορούν:

1. Ενήλικες από το γενικό πληθυσμό, ηλικίας 18 έως 65 ετών.

2. Βρέφη, παιδιά και εφήβους.

3. Γυναίκες, εγκύους και θηλάζουσες.

4. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η Βελτίωση των Διατροφικών Συνηθειών 2

Για κάθε ομάδα πληθυσμού έχουν εκδοθεί 2 τόμοι, ο ένας περιλαμβάνει τις διατροφικές συστάσεις και ο δεύτερος περιγράφει την επιστημονική τεκμηρίωση.

Οι συστάσεις διαμορφώθηκαν στα πλαίσια του έργου ΕΣΠΑ «Δημιουργία και ευρεία διάχυση γενικού και ειδικών εθνικών διατροφικών οδηγιών ΕΥ ΔΙΑ…ΤΡΟΦΗΝ».

Δείτε ΕΔΩ τους Διατροφικούς Οδηγούς

Τα Οφέλη της Βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι μια βιταμίνη που συμμετέχει σε μια σειρά διεργασίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Το 1970, ο Αμερικανός χημικός και βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ Linus Pauling ισχυρίστηκε ότι η λήψη 1.000mg βιταμίνης C ημερησίως θα τόνωνε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Ο ίδιος ο επιφανής επιστήμονας ελάμβανε πάνω από 3000mg ημερησίως!

Τα Οφέλη της Βιταμίνης C

Οι σύγχρονες έρευνες δεν επιβεβαίωσαν όμως τον ισχυρισμό.

Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών.

Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρέσκα φρούτα κυρίως εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ) και τα πράσινα λαχανικά.

Τα 10 πιο πλούσια σε βιταμίνη C ευρέως διαθέσιμα φρούτα στην Ελλάδα είναι:

• Ακτινίδιο

• Πορτοκάλι

• Φράουλες

• Ανανάς

• Γκρέιπφρουτ

• Μανταρίνι

• Πεπόνι

• Αβοκάντο

• Μούρα

• Αχλάδι

Τα 10 πιο πλούσια σε βιταμίνη C ευρέως διαθέσιμα λαχανικά στην Ελλάδα είναι:

• Πιπεριές

• Μπρόκολο

• Λάχανο

• Γογγύλια

• Μπρόκολο

• Κουνουπίδι

• Πατάτες, με το δέρμα

• Γλυκοπατάτα, με το δέρμα

• Μαϊντανός

• Ντομάτα

Τα Οφέλη της Βιταμίνης C 2Διατροφικές Επισημάνσεις

Ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού περιέχει περισσότερη ενεργή βιταμίνη C από τον τυποποιημένο βιομηχανοποιημένο χυμό.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η βιταμίνη C είναι υδροδιαλυτή και ευαίσθητη στη θερμοκρασία, γεγονός το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την παρασκευή των τροφών.

Έτσι τα ωμά λαχανικά είναι προτιμότερα από τα βρασμένα.

Επίσης, τα βρασμένα λαχανικά δεν πρέπει να βράζονται παρατεταμένα γιατί η βιταμίνη C, ως υδατοδιαλυτή, θα περάσει στο νερό.

Φαρμακευτική Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C μπορεί να συντεθεί χημικώς.

Είναι προτιμότερο εάν είμαστε υγιείς να λαμβάνουμε την βιταμίνη C με φυσικό τρόπο, κάνοντας διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να μην χρησιμοποιούμε σκευάσματα βιταμίνης C.

Ιστορικά, η φαρμακευτική βιταμίνη C χρησιμοποιήθηκε σε υψηλές δόσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία του σκορβούτου.

Το σκορβούτο είναι πλέον σχετικά σπάνιο, αλλά κάποτε ήταν κοινό μεταξύ των ναυτικών λόγω της αδυναμίας εφοδιασμού των πλοίων με φρέσκα ή φρεσκοκατεψυγμένα λαχανικά.

Πρόκειται για μια κατάσταση σοβαρής ανεπάρκειας βιταμίνης C στην οποία οι μύες αδυνατίζουν, τα ούλα πρήζονται και ματώνουν, τα τραύματα δεν επουλώνονται εύκολα και γενικότερα υφίσταται σημαντική εξασθένηση του οργανισμού.

Η φαρμακευτική λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης C χορηγείται σήμερα κυρίως όταν υπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης, σε ορισμένους ασθενείς κατά τη διάρκεια λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, επί τυροσιναιμίας, σε ορισμένες καταστάσεις σιδηροπενίας σε ορισμένες δερματοπάθειες οφθαλμικές νόσους.

Κίνδυνοι από την Υπερβολική Λήψη Συμπληρωμάτων με Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ασφαλής μόνο όταν λαμβάνεται από το στόμα σε συνιστώμενες δόσεις και υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σε μερικούς ανθρώπους, η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετούς, καούρα, στομαχικές κράμπες, πονοκέφαλο, πέτρες στα νεφρά, σοβαρή διάρροια, προβλήματα στο έμβρυο επί κυήσεως, αύξηση σακχάρου και άλλες παρενέργειες.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός, Ειδική Παθολόγος

Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα - Μύθοι και Αλήθειες

Γενετική τροποποίηση είναι η απομόνωση επιλεγμένων γονιδίων από έναν οργανισμό, ζωικό, φυτικό ή μικροβιακό, και η με τεχνικό τρόπο εισαγωγή αυτών των γονιδίων σε ίδιο ή εντελώς διαφορετικό οργανισμό, με σκοπό να δημιουργηθούν είδη με νέες ιδιότητες.

Με την τεχνική του ανασυνδυασμένου DNA παράγονται τροποποιημένοι σπόροι, τρόφιμα με βελτιωμένη γεύση, ρύζι εμπλουτισμένο σε βιταμίνη Α, βελτιωμένου χρώματος φρούτα και λαχανικά κ.λπ.

Η εφαρμογή όμως αυτής της τεχνολογίας, προκάλεσε από την αρχή πολλές ανησυχίες και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κοινωνικοεπιστημονικά θέματα της εποχής. Στις ΗΠΑ, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (ΓΤΤ) είναι σε μεγάλο ποσοστό αποδεκτά από τους καταναλωτές.

Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα Μύθοι και Αλήθειες

Αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται έντονη επιφύλαξη, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι κανονισμοί της Ε.Ε. επιβάλουν πληθώρα διαδικασιών για να εγκριθεί η καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου φυτού (ΓΤΦ).

Τα τελευταία χρόνια, τα επιστημονικά δεδομένα οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:

• Η βιομηχανία της αγροτικής βιοτεχνολογίας βρίσκεται στο στόχαστρο μιας μεγάλης μερίδας καταναλωτών και επιστημόνων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και επιφύλαξη τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.

• Χιλιάδες επεξεργασμένα τρόφιμα ήδη περιέχουν συστατικά από ΓΤΦ και καταναλώνονται από εκατομμύρια ανθρώπους.

• Μέχρι σήμερα δεν έχουν παρατηρηθεί βλαβερές επιπτώσεις στον άνθρωπο από την κατανάλωση ΓΤΤ.

Υπάρχουν, όμως, κίνδυνοι που εστιάζονται στις αλλεργίες που μπορεί να προκαλούν οι νέες πρωτεΐνες των ΓΤΤ, στην πιθανότητα εμφάνισης ανθεκτικότητας των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά και σε απρόβλεπτους κινδύνους.

• Το διάστημα που ο άνθρωπος καταναλώνει τέτοια τρόφιμα είναι μικρό, οπότε δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί επιδημιολογικές μελέτες σε μεγάλη κλίμακα και βάθος χρόνου, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

• Κάθε είδος γενετικά τροποποιημένης καλλιέργειας και τροφίμου πρέπει να μελετάται ξεχωριστά ως προς τις πιθανές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις του στην υγεία.

Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα Μύθοι και Αλήθειες 2

Λόγω της υπάρχουσας αβεβαιότητας στο θέμα επιβάλλεται προσεκτική μελέτη από τους αρμόδιους φορείς των χωρών κάθε νέας περίπτωσης ΓΤΤ και ΓΤΦ, ώστε να αποφασίζεται να επιτραπεί η καλλιέργεια του ΓΤΦ ή είσοδος ενός ΓΤΤ στην αγορά μόνο εάν αποδειχθεί, ότι δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Για τα ΓΤΤ που εισέρχονται στην αγορά επιβάλλεται η αναγραφή στην ετικέτα του συστατικού που φέρει την τροποποίηση και η πλήρης ενημέρωση των καταναλωτών για τέτοιου είδους τρόφιμα, ώστε να μπορούν να καταλήξουν στο εάν θα τα εμπιστευτούν ή θα τα απορρίψουν.

Στην Ελλάδα, δεν καλλιεργούνται ΓΤΦ και η νομοθεσία δεν επιτρέπει την καλλιέργειά τους.

Κυκλοφορούν όμως, κάποια τρόφιμα που έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση και προέρχονται από το εξωτερικό.

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να αποφεύγουν την αγορά τροφίμων με γενετικά τροποποιημένα συστατικά, η ασφάλεια των οποίων δεν έχει ελεγχθεί.

Αντώνης Κουτελιδάκης, Καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, MSc, PhD

Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τις Διατροφικές Διαταραχές

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και παθήσεων.

Στην περίπτωση των διαταραχών πρόσληψης τροφής όμως, η διάγνωση και η θεραπεία αποτελεί δύσκολο και χρονοβόρο έργο, επειδή πρόκειται κυρίως για ψυχικές παθήσεις.

Είναι ένα σύνολο από σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα που παρατηρούμε όταν η διατροφική συμπεριφορά του ατόμου είναι ιδιαίτερα διαταραγμένη.

Οι τυπικές διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η επεισοδιακή υπερφαγία.

Fotolia 36622788 S

Η Ψυχογενής Ανορεξία

Η ψυχογενής ανορεξία δεν ξεκινάει πάντα ως ψυχική πάθηση.

Κάποιες φορές το άτομο επιθυμεί να χάσει βάρος, γιατί το βάρος του είναι πιο υψηλό από το κανονικό ή μπορεί η απώλεια βάρους να αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει αποτελεσματικά ένα άθλημα ή μετά από μια ασθένεια, ψυχική ή σωματική να παρατηρηθεί απώλεια όρεξης.

Το κοινό χαρακτηριστικό των τριών αυτών παραμέτρων είναι ότι μετά χάνεται το μέτρο.

Το σώμα εξακολουθεί να βιώνεται ως κανονικό ή υπέρβαρο, παρόλο που έχει υπάρξει σημαντική απώλεια βάρους, οπότε συνυπάρχει και φόβος για πιθανή προσθήκη βάρους και αυτό οδηγεί και πάλι στο διατροφικό περιορισμό.

Η Ψυχογενής Βουλιμία

Μολονότι η ψυχογενής βουλιμία συχνά θεωρείται σύμπτωμα της ψυχογενούς ανορεξίας αποτελεί ξεχωριστή διαταραχή πρόσληψης τροφής.

Είναι λοιπόν, μια «κρυφή» ψυχική ασθένεια που δε γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Χαρακτηρίζεται από έναν κύκλο συμπεριφορών κατά τον οποίο το άτομο «καταβροχθίζει» μεγάλες ποσότητες τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα, κυριεύεται μετά από συναισθήματα τύψεων και ενοχών και καταφεύγουν είτε στον έμετο, είτε στη χρήση καθαρτικών ή διουρητικών, είτε στην υπερβολική γυμναστική.

Οι συνήθεις λόγοι που οι πάσχοντες οδηγούνται στην καθαρτική συμπεριφορά, προκαλώντας εμετούς δηλαδή που είναι το πιο συχνό, είναι:

• αποκατάσταση αισθήματος ελέγχου μετά από αίσθημα απώλειας ελέγχου στο υπερφαγικό επεισόδιο,

• εκτόνωση κάποιου αρνητικού συναισθήματος όπως ενοχές, τύψεις, θυμός,

• τιμωρία του εαυτού τους επειδή έφαγαν πολύ.

Η Επεισοδιακή Υπερφαγία

Η επεισοδιακή υπερφαγία αναγνωρίστηκε ως μια ξεχωριστή κατηγορία διαταραχών πρόσληψης τροφής.

Χαρακτηρίζεται από επεισόδια ανεξέλεγκτης και παρορμητικής υπερφαγίας.

Διαφέρει όμως από την ψυχογενή βουλιμία στο ότι δεν υπάρχουν επεισόδια προκλητού εμετού.

Υπάρχουν περίοδοι επαναλαμβανόμενης δίαιτας, γι’ αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις το βάρος αυτών των ανθρώπων μπορεί να κυμαίνεται σε υπερβολικό βαθμό.

Η επεισοδιακή υπερφαγία συνδέεται με κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά στο άτομο:

• καταναλώνει την τροφή πολύ γρήγορα,

• τρώει μέχρι να νιώσει δυσφορία,

• τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού, ακόμη και όταν δεν πεινάει,

• τρώει μόνος του λόγω ντροπής,

• αισθάνεται αηδία για τον εαυτό του, τύψεις και ενοχές για τα επεισόδια.

Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τις Διατροφικές Διαταραχές 2

Κίνδυνοι για την Υγεία

Προβλήματα που φέρνει ο υποσιτισμός στην ψυχογενή ανορεξία, όπως κούραση, συναισθηματική αστάθεια, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια libido, κατάθλιψη και απάθεια, είναι κάποιες από τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Από την άλλη, η απώλεια των ηλεκτρολυτών από τους εμετούς οδηγεί σε αρρυθμία, φλεγμονή του πεπτικού συστήματος και καταστροφή των δοντιών.

Σε αντίθεση, στα άτομα που πάσχουν από επεισοδιακή υπερφαγία συναντάμε συχνά υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λόγω αύξησης του σωματικού τους λίπους.

Θεραπεία

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν ένα δύσκολο θεραπευτικό εγχείρημα.

Είναι αναγκαία η ύπαρξη ομάδας ειδικών που θα πλαισιώσουν τον ασθενή για την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Η βασική θεραπεία είναι η ψυχική παρέμβαση και προσαρμόζεται πάντα στις ανάγκες του ατόμου και προσφέρεται από έμπειρο και ειδικευμένο θεραπευτή (ψυχίατρο, ψυχολόγο).

Επίσης, η συμβολή του ιατρού και του διαιτολόγου είναι πολύ σημαντική, αλλά και του εργοθεραπευτή σε κάποιες περιπτώσεις.

Η σωματική υγεία και το βάρος του ασθενή πρέπει να έχουν αποκατασταθεί, σ’ ένα βαθμό τουλάχιστον, κατά προτίμηση πριν την έναρξη της ψυχοθεραπείας ή και παράλληλα με αυτήν.

Μαρία Χριστοπούλου, RD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Master Practitioner In Eating Disorders & Obesity, Επιστημονική συνεργάτης medNutrition.gr

Υπέρ-τροφές: Μύθος ή Αλήθεια;

Μήπως οι υπέρ-τροφές έχουν γίνει πλέον μόδα;

Είναι στην πραγματικότητα τόσο «υπέρ..» όσο πιστεύουμε;

Θα ήταν υπέροχο, αν υπήρχαν τροφές ικανές να μας προστατεύουν από όλες σχεδόν τις ασθένειες, να μας κάνουν να φαινόμαστε πιο νέοι και πιο υγιείς.

Υπέρ

Είναι όντως πραγματικές οι υπέρ-τροφές;

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες;

Ή μήπως πρόκειται για μια ακόμη απάτη του μάρκετινγκ;

Ποιες είναι λοιπόν οι Υπέρ-τροφές;

Όταν μιλάμε για υπέρ-τροφές, αναφερόμαστε κυρίως στα φρούτα.

Πρόσφατα, αρχίσαμε να προσθέτουμε στην κατηγορία και τα λαχανικά.

Επιπλέον, τους σπόρους, τα φύκια και κάποια άλλα τρόφιμα.

Ο λόγος που οι τροφές αυτές ονομάζονται «υπέρ-τροφές» είναι γιατί είναι πλούσιες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ιδιαιτέρως ευεργετικά για την υγεία: αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, περισσότερο από άλλα τρόφιμα.

Οι υπέρ-τροφές δεν αποτελούν μια νέα κατηγορία τροφών.

Προϋπήρχαν εδώ και αιώνες.

Ξεκίνησαν να ονομάζονται έτσι μετά από μια άγνωστη μάρκα του αμερικάνικου μάρκετινγκ με το όνομα «superfood», η οποία γρήγορα μεταφράστηκε από όλους ως «υπέρ-τροφή».

Παρά το γεγονός ότι οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τις θετικές επιδράσεις μιας συγκεκριμένης υπέρ-τροφής για την πρόληψη ορισμένων ασθενειών, δεν υπάρχει κανένας επίσημος ή νομικός ορισμός.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του βιομηχανικού φαγητού (junk food), η γενική συνειδητοποίηση ότι η υγεία εξαρτάται από μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και ο φόβος της γήρανσης του πληθυσμού, συνδέονται άμεσα με την αναζήτηση των υπέρ-τροφών.

Γι’ αυτόν το λόγο, η λίστα τους μεγαλώνει συνεχώς.

raw superfoods 750x500

Τα Υπέρ-φρούτα

Βρίσκονται στην αρχή της λίστας, χάρη στην υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών μορίων όλων των ειδών.

Ψηλά στη λίστα βρίσκονται τα μούρα(Amazon), τα μούρα Aronia και τα cranberries, τα οποία έχουν αποδείξει την προστασία έναντι των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Στη συνέχεια, ο μύρτιλλος έχει δείξει ότι σταματάει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και έχει θετική επίδραση στην απώλεια μνήμης λόγω γήρανσης.

Από την άλλη, ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και το οξειδωτικό στρες, επομένως μας προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο κατάλογος με τα υπέρ-φρούτα είναι τεράστιος, με τις τιμές τους να βρίσκονται πολλές φορές σε υψηλά επίπεδα.

Τα Υπέρ-λαχανικά

Επιστημονικά αποδεδειγμένο για τις προστατευτικές του ιδιότητες, το σκόρδο αποτελεί ένα σούπερ λαχανικό στην αρχή της λίστας και το κρεμμύδι πλησιάζει τις ιδιότητές του.

Ορισμένα λαχανικά που ανήκουν στην κατηγορία των υπέρ- τροφών είναι το λάχανο, η ντομάτα, η πιπεριά, το σπανάκι, το πράσο, η γλυκοπατάτα, το καρότο, το λάχανο, το μαρούλι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο ,τα παντζάρια κ.α.

Άλλες Υπέρ-τροφές
Το κακάο, η σοκολάτα, το θαλασσινό αλάτι, το ξίδι μηλίτης, το πράσινο τσάι, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά με προβιοτικά, το κόκκινο κρασί και άλλα κ.α.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.