A+ A A-

Διατροφή

Ζάχαρη ή Λίπος - Ποιο Παχαίνει Περισσότερο;

Σχεδόν όλοι, κατηγορούν το λίπος και τη ζάχαρη ότι ευθύνονται για την αύξηση του βάρους και της παχυσαρκίας.

Είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση λίπους έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όπως επίσης και η κατανάλωση της ζάχαρης

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη ζάχαρη και τα λιπαρά οξέα;

Ποιο είναι το χειρότερο όσον αφορά την αύξηση του σωματικού βάρους;

Ζάχαρη ή Λίπος Ποιό Παχαίνει Περισσότερο

Το λίπος έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα λιπίδια έχουν περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες.

Έτσι, για κάθε γραμμάριο ζάχαρης που καταναλώνετε, το σώμα λαμβάνει 4 θερμίδες, ενώ για κάθε γραμμάριο λίπους λαμβάνει 9 θερμίδες.

Το λίπος έχει διπλή θερμιδική αξία από τη ζάχαρη.

Έτσι, σε μία ισορροπημένη διατροφή, οι συνιστώμενες ποσότητες λίπους είναι μειωμένες σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες (σάκχαρα) και τις πρωτεΐνες.

Ενδεικτικά, οι συνιστώμενες διατροφικές προσλήψεις είναι:

• 30 έως 35% των συνολικών θερμίδων λίπος,

• 50 έως 55% υδατάνθρακες,

• 9 έως 12% πρωτεΐνη.

Η τρίτη κατηγορία των θρεπτικών ουσιών που είναι πρωτεΐνες δίνει, όπως και η ζάχαρη, τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο.

Το πρόβλημα που συναντάμε σήμερα προέρχεται κυρίως από τη ζάχαρη και τα κρυφά λιπαρά, εξαιτίας της τυποποιημένων τροφίμων που έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε.

Πλέον, η ζάχαρη και τα λιπαρά είναι κρυμμένα σε έτοιμα προϊόντα και είναι δύσκολο να εντοπιστούν ακόμα και όταν διαβάζουμε σύνθεση στις ετικέτες.

Προσοχή στα Κρυφά Λιπαρά

Μερικά λίπη προσθέτουν μια νόστιμη γεύση και γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των τροφίμων, πολλές φορές σε υπερβολικό βαθμό.

Να αποφεύγετε την κατανάλωση περιττών λιπαρών που βρίσκονται σε επεξεργασμένα βιομηχανικά προϊόντα.

Το λίπος είναι κρυμμένο σε πολλά προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά χωρίς να το ξέρουμε, όπως σε:

• κρέατα,

• τυρί (το ποσοστό του λίπους σε τυριά υπολογίζεται από το ξηρό βάρος, το οποίο οδηγεί σε σύγχυση),

• ψάρια,

• θαλασσινά,

• σαρδέλες σε λάδι,

• μπισκότα και γλυκά,

• αλμυρά μπισκότα,

• ζύμες, πίτσα κ.α.

Υπάρχουν τρία είδη λιπαρών οξέων:

• μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα,

• τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (τα οποία περιλαμβάνουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6),

• κορεσμένα λιπαρά οξέα

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία: πρόκειται για τα ζωικά λίπη (κόκκινο κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα).

Ζάχαρη ή ΛίποςΠοιό Παχαίνει Περισσότερο

Προσοχή στην Κρυφή Ζάχαρη

Ζάχαρη δεν υπάρχει μόνο στα γλυκά, αλλά και σε αλμυρά τρόφιμα (σάλτσες, έτοιμα γεύματα, βιομηχανικά ψωμιά, ζυμαρικά).

Όπως και το λίπος, η ζάχαρη προστίθεται σε όλα σχεδόν τα μεταποιημένα προϊόντα.

Όσον αφορά τα προϊόντα που αναφέρουμε ως «γλυκά», συχνά περιέχουν υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης όπως: τα αναψυκτικά, τα δημητριακά, οι σοκολάτες, τα κέικ και τα μπισκότα εμπορίου κ.α.

Μειώστε την κατανάλωση αναψυκτικών και αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείτε γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη.

Επίσης, θα ήταν καλύτερο να προτιμάτε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι αυτά που έχουν ως βάση:

• εξευγενισμένα σάκχαρα (γλυκά, λευκή ζάχαρη, αναψυκτικά, σιρόπι σφενδάμου, καλαμπόκι, μαρμελάδα)

• λευκό αλεύρι (άσπρο ψωμί, ζυμαρικά, άσπρο ρύζι, γλυκά, δημητριακά).

Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι: δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί πολυ-σιταριού, ημι-ζυμαρικά ολικής άλεσης, κινόα, βρώμη, φαγόπυρο ...), φακές, φασόλια και φυσικά τα φρούτα.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης των κρυφών λιπαρών μπορεί να βρίσκεται σε προτεραιότητα, αλλά θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή και στην κατανάλωση της επεξεργασμένης ζάχαρης.

Να αποφεύγετε τα έτοιμα τρόφιμα και να προτιμάτε φυτικά προϊόντα και τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ακόρεστα Λιπαρά - Σύμμαχοι Ομορφιάς

Για κάθε άνθρωπο, γυναίκα ή άντρα, είναι πολύ σημαντικό να έχει μια υγιή, αλλά και όμορφη εμφάνιση.

Η διατροφή αποτελεί σύμμαχο σ’ αυτό! Κάποια από τα συστατικά των τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν για μια καλή εμφάνιση και ομορφιά.

Από αυτά, σπουδαιότατο ρόλο κατέχουν τα «καλά»λιπαρά της διατροφής, τα λεγόμενα ακόρεστα, τα οποία χωρίζονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.

Λιπαρ

Λαμπερό Δέρμα

Σε καθημερινή βάση, το δέρμα επιβαρύνεται από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και την ακτινοβολία UV.

Την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότερες έρευνες γίνονται γύρω από το θέμα διατροφή-υγιές δέρμα.

Η διατροφή κατέχει έναν σημαντικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, τα ευεργετικά Ω-3 λιπαρά των τροφίμων φαίνεται να προστατεύουν από την καταστροφή και γήρανση του δέρματος.

Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε να τρώτε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ψάρι.

Εκτός από ψάρι, καλές πηγές ω-3 λιπαρών που μπορούν να είναι καθημερινή συνήθεια είναι και η φυτική μαργαρίνη, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

Μαλλιά σαν Μετάξι

Και ποια γυναίκα δεν έχει ονειρευτεί στιλπνά και υγιή μαλλιά;

Τα «καλά» λιπαρά συμβάλλουν και στην υγεία των μαλλιών.

Η κατανάλωσή τους βοηθάει στην ενυδάτωση των τριχών, προλαμβάνει την τριχόπτωση και προστατεύει ως φυσικό αντηλιακό.

Δεν είναι τυχαίο πως τα συμπληρώματα διατροφής που αφορούν την καταπολέμηση της τριχόπτωσης, εκτός από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, περιλαμβάνουν και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Μην ξεχνάτε λοιπόν να προσθέτετε στο πρωινό σας μαργαρίνη ή ως ενδιάμεσο σνακ 2 μεγάλα καρύδια.

Όραση... Ξυράφι

Η κατανάλωση απαραίτητων ακόρεστων λιπαρών, βοηθά στην προστασία του αμφιβληστροειδούς από την παιδική ηλικία.

Στην ενήλικη ζωή, τα Ω-3 της διατροφής φαίνεται να βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας, ενός συχνού συνδρόμου των οφθαλμών.

Η βιταμίνη Α είναι επίσης πολύ σημαντική για την όραση και κρύβεται και αυτή σε λιπαρά τρόφιμα περισσότερο όπως ψάρια, φυτική μαργαρίνη και ξηροί καρποί, ενώ λιγότερο σε φυτικά τρόφιμα όπως καρότο ή άλλα λαχανικά.

Γερά Κόκκαλα

Για ένα όμορφο και γερό σώμα, σημασία έχει και η καλή υγεία των οστών!

Tο θείο δώρο της Μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο, φαίνεται πως εκτός των άλλων έχει και ευεργετική δράση για την υγεία των οστών.

Η κατανάλωσή του σχετίζεται με τον σωστό σχηματισμό τους, αλλά και τη μικρότερη απώλεια οστικής μάζας σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Προτιμήστε να μαγειρεύετε το φαγητό με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και αν είναι δυνατόν να το προσθέσετε στο τέλος για να διατηρήσει πολλά από τα αντιοξειδωτικά του.

Λιπαρά

Δυνατή Μυϊκή Μάζα

Ακόμα ένα πλεονέκτημα των ακόρεστων- «καλών» λιπαρών.

Το γνωρίζατε ότι κάνουν καλό και στη μυϊκή μάζα του σώματος;

Συγκεκριμένα, η κατανάλωσή τους βοηθά στην πρόληψη από την απώλεια των μυών, καθώς επέρχεται το γήρας.

Επιπλέον, από τις τελευταίες έρευνες φαίνεται πως υπάρχει μία θετική συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης των Ω-3 και της αθλητικής απόδοσης.

Λιπο- διαλυτές Βιταμίνες

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τη βιταμίνη Α και τη βιταμίνη Ε και τη σχέση τους με την υγεία του δέρματος αλλά και τη χρήση τους στην αισθητική.

Πρόκειται για τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές βιταμίνες που μπορεί να επιστρατεύσει ο οργανισμός μας για να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που προκαλεί φθορά στο δέρμα.

Η φυτική μαργαρίνη, το ελαιόλαδο, ο κρόκος του αυγού, τα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο και τα καρύδια είναι καθημερινοί πάροχοι των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Συμπερασματικά, τα ακόρεστα λιπαρά είναι πολύ σημαντικά για την εμφάνιση μας αλλά όχι όμως μόνο γι’ αυτήν.

Είναι γνωστό πως το ακόρεστο λίπος, σε ελεγχόμενη ποσότητα, και μάλιστα όταν αντικαθιστά το «βλαβερό» λίπος της διατροφής, έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Μην ξεχνάτε τις ευεργετικές δράσεις για διάφορες παθήσεις, τη σπουδαιότητά τους όσον αφορά στην ανάπτυξη των παιδιών, την θρεπτικότητα για την υγεία και ευεξία των ενηλίκων και πολλά άλλα.

Ας εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με πηγές ακόρεστων λιπαρών, προσέχοντας πάντα την ποσότητα: πάνω από όλα για μία καλή ποιότητα ζωής!

Εύα Σταυρίδη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πού Κρύβεται το Λίπος;

Το ήξερες ότι παστέλι που τρως έχει 30% λιπαρά;

Η αγαπημένη σου γραβιέρα το ίδιο ή και περισσότερο;

Αρκετά τρόφιμα που πολύ αθώα καταναλώνεις, ενίοτε χωρίς φειδώ, έχουν μέσα τους «κρυμμένα» λιπαρά που δεν περίμενες.

Βέβαια, πρέπει να σου πω ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα των λιπαρών που ενδιαφέρει, αλλά και το είδος τους.

Όλα τα λιπαρά θα σου δώσουν 9 θερμίδες / γρ. λίπους, αλλά τα λεγόμενα «κορεσμένα» λιπαρά, τα οποία βρίσκονται κυρίως στα ζωικά προϊόντα, επιβαρύνουν περισσότερο την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Πού Κρύβεται το Λίπος 2

Σε κάθε περίπτωση, αν δείξεις λίγη προσοχή και μάθεις τι τρως, μπορείς επωφεληθείς απ’ όλες τις τροφές.

Εύλογα θα σου έχει δημιουργηθεί η απορία «ποια είναι εκείνα τα τρόφιμα που ίσως δεν αντιλαμβάνομαι ότι μου προσφέρουν λιπαρά;».

Θα αναφερθώ σε ορισμένα τρόφιμα που θεωρώ βασικά, αλλά να ξέρεις ότι «κρυμμένα» λιπαρά μπορεί να συναντήσεις και στα πιο απίθανα τρόφιμα.

Γι’ αυτό, όπου βλέπεις διατροφική ετικέτα, συμβουλέψου την!

Ξηροί καρποί: Μπορεί η υφή τους να είναι «αμυλώδης», αλλά σε πληροφορώ ότι οι πολύτιμες αυτές τροφές ανήκουν στην ομάδα των λιπαρών!

Αποτελούνται κατά 50-60% από λιπαρά.

Τυριά: Τα περισσότερα παραδοσιακά ελληνικά τυριά έχουν αρκετά λιπαρά (συνήθως 25 – 40%).

Αν θες να ψωνίσεις έξυπνα, να θυμάσαι ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. μανούρι), τα λευκά φρέσκα τυριά είναι συνήθως πιο «άπαχα» από τα κίτρινα ή τα πιο ώριμα.

Το κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών, μόνο 10% λιπαρά, αλλά με όλη την γεύση του κίτρινου τυριού αποτελεί μία καλή επιλογή για την αποφυγή πολλών θερμίδων και λιπαρών ακόμα και σε σχέση με πολλά λευκά τυριά.

Πίτες: Όλες οι πίτες, είτε το φύλλο τους είναι σφολιάτα, είτε παραδοσιακό, είτε κουρού, χρησιμοποιούν αρκετή ποσότητα λαδιού για να ψηθούν ωραία και να αποκτήσουν τη χαρακτηριστική, λαχταριστή υφή τους.

Υπολόγιζε ότι έχουν περίπου 25% λιπαρά.

Ελιές: Ίσως το ήξερες, ίσως όχι. Αλλά, ναι!

Οι ελιές που σ’ αρέσει να βάζεις στον ντάκο σου ή να τρως συνοδευτικά με τα γεύματά σου, σου δίνουν και λιπαρά και θερμίδες!

Έχουν 20-40% λιπαρά ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο παρασκευής τους (αποξήρανση, διατήρηση σε άλμη κ.λπ.).

Πού Κρύβεται το Λίπος

Μπιφτέκια λαχανικών / φαλάφελ: Είναι νόστιμα, δεν θα διαφωνήσω!

Εκτός από τις πρώτες ύλες και τα μπαχαρικά που μπορεί να τα απογειώνουν, τα «ζυμωμένα» λαχανικά συνήθως ψήνονται ή τηγανίζονται σε λάδι, προσθέτοντας λιπαρά σε μια ομάδα τροφίμων που δεν έχει από μόνη της.

Ταχίνι: Η πρώτη ύλη του ταχινιού είναι το σουσάμι, το οποίο ανήκει επίσης στην κατηγορία των ξηρών καρπών και των σπόρων.

Είναι αναμφισβήτητα μια υγιεινή επιλογή, λόγω των ακόρεστων λιπαρών που περιέχει, αλλά δεν παύει να «κρύβει» λιπαρά. Από ταχίνι φτιάχνεται και ο μακεδονικός χαλβάς.

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξωτικό «φρούτο» που δίνει ξεχωριστή γεύση στις σαλάτες σου.

Προσοχή όμως! Αν και χαρακτηρίζεται φρούτο, περιέχει 15% λιπαρά.

Παξιμάδια: Σε αντίθεση με τις φρυγανιές, πολλά παραδοσιακά παξιμάδια, όπως π.χ. τα παξιμάδια τύπου Κυθήρων, παρασκευάζονται με λάδι.

Μπορείς συνήθως να τα διακρίνεις από την πιο «μπισκοτένια» υφή τους.

Μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις να αγαπημένα σου τρόφιμα αλλά η διαφορά είναι πως τώρα ξέρεις τι ακριβώς σου προσφέρουν. Έτσι, θα μπορέσεις να κάνεις πιο «σοφές» επιλογές στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου σου διαιτολογίου.

Μαίρη Μιχελή, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc, www.mednutrition.gr

Όλα Όσα θα Θέλατε να Γνωρίζετε για το Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο με πολύ μεγάλη διατροφική αξία.

Είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες το χαρακτήρισαν «Θεραπευτική ουσία».

Πράγματι, στο γιαούρτι αποδίδεται ένα σύνολο ευεργετικών δράσεων στην ανθρώπινη υγεία, που μπορεί να αντιμετωπίσει αλλά και να προλάβει διάφορες ασθένειες.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πώς πρωτοδημιουργήθηκε.

Είναι πιθανό ότι η ανακάλυψή του έγινε τυχαία: κάποιο δοχείο γάλα που έτυχε να ζεσταθεί κατά τυχαίο τρόπο για αρκετές ώρες, μετατράπηκε σε γιαούρτι.

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι προϊόν πηγμένου γάλακτος που προκύπτει από γαλακτική ζύμωση με την επίδραση των καλοηθών βακτηρίων λακτομπάκιλλους, μπουλγκάρικους και στρεπτόκοκκους θερμόφιλους με ή χωρίς πρόσθετα.

Οι μικροοργανισμοί στο τελικό προϊόν πρέπει να είναι ζωντανοί και σε αφθονία.

Το Γιαούρτι περιέχει Πολύτιμα Θρεπτικά Συστατικά 

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας: οι οποίες αποτελούν πολύ σημαντικά «δομικά» συστατικά και είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των ιστών και κυρίως των μυών και διάφορων βιολογικών οργάνων.

Βιταμίνη Α: η οποία είναι απαραίτητη για την διάπλαση των ιστών και τη μορφοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.

Βιταμίνη D: η οποία συμβάλει στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου.

Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β: οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος, στην γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών και συμμετέχουν σε πολλές λειτουργίες και βιοχημικές διεργασίες.

Ασβέστιο: το οποίο είναι πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την δημιουργία και την υγιή ανάπτυξη οστών και δοντιών και συμβάλλει στην αποτροπή της οστεοπόρωσης.

Το Γιαούρτι έχει Σημαντικές Ευεργετικές Δράσεις:

-Έχει αντικαρκινική δράση, ιδιαίτερα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μετά από έρευνες, του έχουν αποδοθεί αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζει το σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών στον εντερικό σωλήνα.

-Έχει ευεργετικές ιδιότητες για την οστεοπόρωση. Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά και παρέχει πλήθος βιταμινών. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και γενικά όλων των μορφών αρθρίτιδας.

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αλλά και προλαμβάνει τις δυσμενείς συνέπειες της δράσης των αντιβιοτικών στον οργανισμό.

-Προστατεύει τον βλεννογόνο του στομάχου. Επομένως είναι ευεργετικό για τους καπνιστές και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών.

-Καταπολεμά τη χρόνια δυσκοιλιότητα γιατί η υφή του είναι μαλακή ώστε να ενθαρρύνει τις συσπάσεις ενός "τεμπέλικου" εντέρου, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συγκεντρώνονται.

-Είναι σύμμαχος στο αδυνάτισμα: Τα τελευταία χρόνια τόσο το ασβέστιο όσο και τα άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία. Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν τη συσσώρευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του.

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το Γιαούρτι 2

-Συνιστάται και στην ημερήσια διατροφή των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διότι δεν αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα όπως το γάλα, φυσικά πάντα σε λογικές ποσότητες.

-Προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα. Οι γυναίκες που τρώνε συχνά γιαούρτι διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος.

-Είναι ανεκτό  για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Κατά τη μετατροπή του γάλακτος σε γιαούρτι, η λακτόζη μειώνεται κατά 20-30% Επομένως άτομα που δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι.

Κατά την επιλογή του γιαουρτιού πρέπει να προσέχουμε:

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες γιαουρτιού, θα πρέπει όμως ο καταναλωτής να διαβάζει  τις ετικέτες για να επιλέξει το καλύτερο.

Το πραγματικό γιαούρτι πρέπει να αναφέρει στην ετικέτα «ζωντανό» ή «με ζωντανά γαλακτικά ένζυμα» ή να γράφει την επιστημονική τους ονομασία.  

Το γιαούρτι με φρούτα δεν πρέπει να έχει προσθετικά ή συντηρητικά, όπως σορβικό κάλιο (που χρησιμοποιείται στα φρούτα).

Μια πολύ καλή πρόταση θα ήταν να φτιάχνουμε το γιαούρτι μόνοι μας.

Έλενα Γκεσούλη, Κλινική Διαιτολόγος του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκαστάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Κουρκουμάς - Το Μπαχαρικό της Υγείας

Ο κουρκουμάς είναι ένα ινδικό μπαχαρικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται ενάντια στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, στο έλκος, στις δερματικές βλάβες και στις φλεγμονώδεις ασθένειες, ενώ τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει ανακαλύψει και αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Κουρκουμάς Το Μπαχαρικό της Υγείας

Το μπαχαρικό κουρκουμάς δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση.

Ωστόσο, είναι ένα από τα κύρια συστατικά του μπαχαρικού κάρυ, μίγμα που χρησιμοποιείται πολύ στην ινδική κουζίνα.

Μερικές φορές λόγω του κίτρινο-πορτοκαλί χρώματός του χρησιμοποιείται ως βαφή, κυρίως από τους μοναχούς βουδιστές.

Αποτελεί την πηγή του χρώματος Ε100 που βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα.

Ορισμένες ιδιότητές του οφείλονται στην κουρκουμίνη, η οποία περιέχει ένα μόριο με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθώντας στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Ένα Φυσικό Φάρμακο ενάντια στις Πεπτικές Διαταραχές

Χρησιμοποιούμε πολύ συχνά τον κουρκουμά για διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως καούρα, φούσκωμα και διάρροια.

Διεγείρει την διαδικασία της πέψης αυξάνοντας την έκκριση της χολής στο στομάχι.

Είναι επίσης πολύ χρήσιμο κατά των φλεγμονών και των πόνων του στομαχιού.

Κουρκουμάς, Το Αντιφλεγμονώδες

Τα αντιοξειδωτικά μόρια του κουρκουμά, οι κουρκουμίνες, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή εμπλέκεται σε πάρα πολλές ασθένειες, αυξάνοντας έτσι τις ενδείξεις του κουρκουμά.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει την δράση του κατά των πόνων της αρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ελκώδους κολίτιδας.

Επιπλέον, θετικές ενδείξεις έχει η χρήση του σε διάφορες άλλες παθήσεις, όπως άσθμα, βήχας, επιληψία, ακράτεια και δερματικά προβλήματα.

Οι γυναίκες μπορούν να τον χρησιμοποιούν για την ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου αλλά και κατά τη περίοδο του θηλασμού για την τόνωση της ροής του γάλακτος.

Κουρκουμάς - Το Μπαχαρικό της Υγείας

Κατά του Καρκίνου;

Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου είναι αρκετά χαμηλή στους κατοίκους των Ασιατικών χωρών, οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κουρκουμά, ενώ κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι αποτρέπει την δημιουργία υποτροπών του καρκίνου.

Η κουρκουμίνη εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προλαμβάνει διάφορες μορφές καρκίνου.

Οι μελέτες συνεχίζονται ακόμη όσον αφορά τον τομέα θεραπείας και πρόληψης του καρκίνου αλλά και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στην πράξη, ο κουρκουμάς δεν έχει ιδιαίτερη γεύση.

Είναι καλό όμως να γνωρίζετε ότι όταν αναμειγνύετε με μαύρο πιπέρι, πέρα από τη γεύση, αυξάνονται και οι επιδράσεις του για την υγεία.

Μόνο του είναι δύσκολο να απορροφηθεί από το σώμα.

Είναι σημαντικό λοιπόν να διαλύεται σε λάδι ή να χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σούπες, λαχανικά, ρύζι ή λαχανικά.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.