A+ A A-

Διατροφή

Όλα Όσα θα Θέλατε να Γνωρίζετε για το Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο με πολύ μεγάλη διατροφική αξία.

Είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες το χαρακτήρισαν «Θεραπευτική ουσία».

Πράγματι, στο γιαούρτι αποδίδεται ένα σύνολο ευεργετικών δράσεων στην ανθρώπινη υγεία, που μπορεί να αντιμετωπίσει αλλά και να προλάβει διάφορες ασθένειες.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πώς πρωτοδημιουργήθηκε.

Είναι πιθανό ότι η ανακάλυψή του έγινε τυχαία: κάποιο δοχείο γάλα που έτυχε να ζεσταθεί κατά τυχαίο τρόπο για αρκετές ώρες, μετατράπηκε σε γιαούρτι.

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι προϊόν πηγμένου γάλακτος που προκύπτει από γαλακτική ζύμωση με την επίδραση των καλοηθών βακτηρίων λακτομπάκιλλους, μπουλγκάρικους και στρεπτόκοκκους θερμόφιλους με ή χωρίς πρόσθετα.

Οι μικροοργανισμοί στο τελικό προϊόν πρέπει να είναι ζωντανοί και σε αφθονία.

Το Γιαούρτι περιέχει Πολύτιμα Θρεπτικά Συστατικά 

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας: οι οποίες αποτελούν πολύ σημαντικά «δομικά» συστατικά και είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των ιστών και κυρίως των μυών και διάφορων βιολογικών οργάνων.

Βιταμίνη Α: η οποία είναι απαραίτητη για την διάπλαση των ιστών και τη μορφοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.

Βιταμίνη D: η οποία συμβάλει στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου.

Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β: οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος, στην γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών και συμμετέχουν σε πολλές λειτουργίες και βιοχημικές διεργασίες.

Ασβέστιο: το οποίο είναι πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την δημιουργία και την υγιή ανάπτυξη οστών και δοντιών και συμβάλλει στην αποτροπή της οστεοπόρωσης.

Το Γιαούρτι έχει Σημαντικές Ευεργετικές Δράσεις:

-Έχει αντικαρκινική δράση, ιδιαίτερα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μετά από έρευνες, του έχουν αποδοθεί αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζει το σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών στον εντερικό σωλήνα.

-Έχει ευεργετικές ιδιότητες για την οστεοπόρωση. Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά και παρέχει πλήθος βιταμινών. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και γενικά όλων των μορφών αρθρίτιδας.

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αλλά και προλαμβάνει τις δυσμενείς συνέπειες της δράσης των αντιβιοτικών στον οργανισμό.

-Προστατεύει τον βλεννογόνο του στομάχου. Επομένως είναι ευεργετικό για τους καπνιστές και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών.

-Καταπολεμά τη χρόνια δυσκοιλιότητα γιατί η υφή του είναι μαλακή ώστε να ενθαρρύνει τις συσπάσεις ενός "τεμπέλικου" εντέρου, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συγκεντρώνονται.

-Είναι σύμμαχος στο αδυνάτισμα: Τα τελευταία χρόνια τόσο το ασβέστιο όσο και τα άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία. Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν τη συσσώρευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του.

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το Γιαούρτι 2

-Συνιστάται και στην ημερήσια διατροφή των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διότι δεν αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα όπως το γάλα, φυσικά πάντα σε λογικές ποσότητες.

-Προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα. Οι γυναίκες που τρώνε συχνά γιαούρτι διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος.

-Είναι ανεκτό  για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Κατά τη μετατροπή του γάλακτος σε γιαούρτι, η λακτόζη μειώνεται κατά 20-30% Επομένως άτομα που δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι.

Κατά την επιλογή του γιαουρτιού πρέπει να προσέχουμε:

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες γιαουρτιού, θα πρέπει όμως ο καταναλωτής να διαβάζει  τις ετικέτες για να επιλέξει το καλύτερο.

Το πραγματικό γιαούρτι πρέπει να αναφέρει στην ετικέτα «ζωντανό» ή «με ζωντανά γαλακτικά ένζυμα» ή να γράφει την επιστημονική τους ονομασία.  

Το γιαούρτι με φρούτα δεν πρέπει να έχει προσθετικά ή συντηρητικά, όπως σορβικό κάλιο (που χρησιμοποιείται στα φρούτα).

Μια πολύ καλή πρόταση θα ήταν να φτιάχνουμε το γιαούρτι μόνοι μας.

Έλενα Γκεσούλη, Κλινική Διαιτολόγος του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκαστάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Πού Κρύβεται το Λίπος;

Το ήξερες ότι παστέλι που τρως έχει 30% λιπαρά;

Η αγαπημένη σου γραβιέρα το ίδιο ή και περισσότερο;

Αρκετά τρόφιμα που πολύ αθώα καταναλώνεις, ενίοτε χωρίς φειδώ, έχουν μέσα τους «κρυμμένα» λιπαρά που δεν περίμενες.

Βέβαια, πρέπει να σου πω ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα των λιπαρών που ενδιαφέρει, αλλά και το είδος τους.

Όλα τα λιπαρά θα σου δώσουν 9 θερμίδες / γρ. λίπους, αλλά τα λεγόμενα «κορεσμένα» λιπαρά, τα οποία βρίσκονται κυρίως στα ζωικά προϊόντα, επιβαρύνουν περισσότερο την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Πού Κρύβεται το Λίπος 2

Σε κάθε περίπτωση, αν δείξεις λίγη προσοχή και μάθεις τι τρως, μπορείς επωφεληθείς απ’ όλες τις τροφές.

Εύλογα θα σου έχει δημιουργηθεί η απορία «ποια είναι εκείνα τα τρόφιμα που ίσως δεν αντιλαμβάνομαι ότι μου προσφέρουν λιπαρά;».

Θα αναφερθώ σε ορισμένα τρόφιμα που θεωρώ βασικά, αλλά να ξέρεις ότι «κρυμμένα» λιπαρά μπορεί να συναντήσεις και στα πιο απίθανα τρόφιμα.

Γι’ αυτό, όπου βλέπεις διατροφική ετικέτα, συμβουλέψου την!

Ξηροί καρποί: Μπορεί η υφή τους να είναι «αμυλώδης», αλλά σε πληροφορώ ότι οι πολύτιμες αυτές τροφές ανήκουν στην ομάδα των λιπαρών!

Αποτελούνται κατά 50-60% από λιπαρά.

Τυριά: Τα περισσότερα παραδοσιακά ελληνικά τυριά έχουν αρκετά λιπαρά (συνήθως 25 – 40%).

Αν θες να ψωνίσεις έξυπνα, να θυμάσαι ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. μανούρι), τα λευκά φρέσκα τυριά είναι συνήθως πιο «άπαχα» από τα κίτρινα ή τα πιο ώριμα.

Το κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών, μόνο 10% λιπαρά, αλλά με όλη την γεύση του κίτρινου τυριού αποτελεί μία καλή επιλογή για την αποφυγή πολλών θερμίδων και λιπαρών ακόμα και σε σχέση με πολλά λευκά τυριά.

Πίτες: Όλες οι πίτες, είτε το φύλλο τους είναι σφολιάτα, είτε παραδοσιακό, είτε κουρού, χρησιμοποιούν αρκετή ποσότητα λαδιού για να ψηθούν ωραία και να αποκτήσουν τη χαρακτηριστική, λαχταριστή υφή τους.

Υπολόγιζε ότι έχουν περίπου 25% λιπαρά.

Ελιές: Ίσως το ήξερες, ίσως όχι. Αλλά, ναι!

Οι ελιές που σ’ αρέσει να βάζεις στον ντάκο σου ή να τρως συνοδευτικά με τα γεύματά σου, σου δίνουν και λιπαρά και θερμίδες!

Έχουν 20-40% λιπαρά ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο παρασκευής τους (αποξήρανση, διατήρηση σε άλμη κ.λπ.).

Πού Κρύβεται το Λίπος

Μπιφτέκια λαχανικών / φαλάφελ: Είναι νόστιμα, δεν θα διαφωνήσω!

Εκτός από τις πρώτες ύλες και τα μπαχαρικά που μπορεί να τα απογειώνουν, τα «ζυμωμένα» λαχανικά συνήθως ψήνονται ή τηγανίζονται σε λάδι, προσθέτοντας λιπαρά σε μια ομάδα τροφίμων που δεν έχει από μόνη της.

Ταχίνι: Η πρώτη ύλη του ταχινιού είναι το σουσάμι, το οποίο ανήκει επίσης στην κατηγορία των ξηρών καρπών και των σπόρων.

Είναι αναμφισβήτητα μια υγιεινή επιλογή, λόγω των ακόρεστων λιπαρών που περιέχει, αλλά δεν παύει να «κρύβει» λιπαρά. Από ταχίνι φτιάχνεται και ο μακεδονικός χαλβάς.

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξωτικό «φρούτο» που δίνει ξεχωριστή γεύση στις σαλάτες σου.

Προσοχή όμως! Αν και χαρακτηρίζεται φρούτο, περιέχει 15% λιπαρά.

Παξιμάδια: Σε αντίθεση με τις φρυγανιές, πολλά παραδοσιακά παξιμάδια, όπως π.χ. τα παξιμάδια τύπου Κυθήρων, παρασκευάζονται με λάδι.

Μπορείς συνήθως να τα διακρίνεις από την πιο «μπισκοτένια» υφή τους.

Μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις να αγαπημένα σου τρόφιμα αλλά η διαφορά είναι πως τώρα ξέρεις τι ακριβώς σου προσφέρουν. Έτσι, θα μπορέσεις να κάνεις πιο «σοφές» επιλογές στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου σου διαιτολογίου.

Μαίρη Μιχελή, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc, www.mednutrition.gr

Όλα τα Μυστικά του Ελληνικού Καφέ

Ο καφές είναι ένα αγαπημένο ρόφημα σε όλο τον κόσμο.

Στη χώρα μας, ο ελληνικός καφές κατέχει ξεχωριστή θέση και αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια όλων μας και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Αν και οι διαθέσιμες παραλλαγές του ελληνικού καφέ δεν είναι τόσες πολλές, πχ. με γάλα, λικέρ, παγωτό κ.α., ο ελληνικός καφές δεν παύει να αποτελεί για την Ελλάδα μια σταθερή αξία.

Πέρα από το πλούσιο άρωμα του ελληνικού καφέ, αλλά και την πλούσια γεύση του, που τον καθιστούν διαχρονική αξία στο πρωινό μας, αλλά και κάθε ώρα της ημέρας, οι επιστήμονες επικεντρώνονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, στις ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία μας.

Πρόσφατη μελέτη, έδειξε ότι ο ελληνικός καφές είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλει στην μακροζωία.

Όλα τα Μυστικά του Ελληνικού Καφέ

Το πως και το γιατί μπορεί να γίνει αυτό θα το δούμε αμέσως παρακάτω.

Αρχικά, πόση καφεΐνη περιέχει ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ;

Ένα παραδοσιακό φλιτζάνι των 50mL, με 1 κουταλάκι του γλυκού (5γρ) ελληνικού καφέ, περιέχει περίπου 40γρ καφεΐνης.

Ένας καφές φίλτρου θα φτάσει τα 115-175γρ. καφεΐνης, ο στιγμιαίος καφές τα 65-100γρ. καφεΐνης , ενώ ένας ντεκαφεϊνέ έχει μόλις 1–3γρ.

Όπως καταλαβαίνετε, ένας ελληνικός καφές έχει μικρή δόση καφεΐνης κάνοντας ευέλικτη τελικά την ποσότητα που θα καταναλώσει κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας του.

Πόσες θερμίδες έχει 1 φλιτζάνι (5γρ/50 mL) σκέτου ελληνικού καφέ;

Ένα φλιτζάνι σκέτου ελληνικού καφέ έχει 1 θερμίδα!

Γενικά ο καφές από μόνος του έχει ελάχιστες θερμίδες.

Οι θερμίδες αυξάνονται όταν προσθέτουμε ζάχαρη, γάλα, σαντιγί και σιρόπι.

Ένας σκέτος καφές που έχει μόνο αφρόγαλο για παράδειγμα έχει 80 θερμίδες, παρόλο που είναι χωρίς ζάχαρη.

Αν όμως πίνετε τον καφέ σας σκέτο ή με πολύ λίγο γάλα χαμηλών λιπαρών, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι παίρνετε θερμίδες.

Μερικές φορές ο ελληνικός καφές δε με «ξυπνάει».

Ο ελληνικός καφές όπως είπαμε περιέχει 40γρ. καφεΐνης η οποία τονώνει σε έναν βαθμό τον οργανισμό.

Πιθανόν, λόγω της μικρότερης ποσότητας σε καφεΐνη, κάποιοι να μην αισθάνονται έντονη πνευματική εγρήγορση, όταν πιουν έναν ελληνικό καφέ, σε σχέση με κάποιον άλλον όπως για παράδειγμα τον στιγμιαίο.

Αν πιουν διπλό ελληνικό όμως, προσλαμβάνουν σχεδόν την ίδια ποσότητα καφεΐνης.

Όλα τα Μυστικά του Ελληνικού Καφέ 2

Ο ελληνικός καφές, όπως και όλοι οι καφέδες, μας αφυδατώνει;

Ο καφές είτε είναι ελληνικός είτε άλλο είδος, λόγω του ότι περιέχει στο μεγαλύτερο μέρος του νερό, 97-99%, έχει την ιδιότητα να ενυδατώνει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το αν η καφεΐνη έχει μια ήπια διουρητική δράση είναι πολυσυζητημένο αλλά αυτό δεν φαίνεται να οδηγεί σε αφυδάτωση του οργανισμού.

Αντίθετα μπορεί να ενυδατώνει το ίδιο όπως και άλλα υγρά, όπως το νερό, οι χυμοί και τα αναψυκτικά.

Τι είναι καλύτερο για την καλή λειτουργία των αγγειακών τοιχωμάτων και κατ' επέκταση της καρδιάς μας;

Από μελέτες που έχουν γίνει για τη μακροχρόνια και βραχυχρόνια επίδραση της κατανάλωσης ελληνικού καφέ στη λειτουργία των τοιχωμάτων των αγγείων, φαίνεται ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας ελληνικού καφέ, δηλαδή 2-4 φλιτζανιών την ημέρα, έχει θετική και προστατευτική δράση.

Τα αντιοξειδωτικά του ελληνικού καφέ, περισσότερο από άλλα είδη καφέ, φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη θετική επίδραση για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέχρι πόσους ελληνικούς καφέδες (5γρ/50mL) θεωρητικά ένας ενήλικας μπορεί να πίνει την ημέρα και να θεωρείται ασφαλής από πλευράς πρόσληψης καφεΐνης;

Η ασφαλής πρόσληψη καφεΐνης για τους υγιείς ενήλικες όπως την έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων είναι τα 400mg/ημερησίως για τον γενικό υγιή πληθυσμό.

Συνεπώς, μέχρι και 10 φλιτζανάκια ελληνικού καφέ την ημέρα, είναι μια ασφαλής ποσότητα.

Η ποσότητα υποδιπλασιάζεται, αν πρόκειται για διπλούς ελληνικούς.

Επειδή όμως η πρόσληψη καφεΐνης δεν αφορά μόνο τον καφέ, στην ποσότητα αυτή της καφεΐνης πρέπει να συνυπολογιστεί και η καφεΐνη που περιέχεται σε άλλα τρόφιμα, όπως το κακάο, το τσάι, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αντίστοιχη ποσότητα του ροφήματος καφέ.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας την βασική αρχή της σωστής διατροφής που είναι η κατανάλωση με μέτρο.

Κουρκουμάς - Το Μπαχαρικό της Υγείας

Ο κουρκουμάς είναι ένα ινδικό μπαχαρικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται ενάντια στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, στο έλκος, στις δερματικές βλάβες και στις φλεγμονώδεις ασθένειες, ενώ τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει ανακαλύψει και αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Κουρκουμάς Το Μπαχαρικό της Υγείας

Το μπαχαρικό κουρκουμάς δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση.

Ωστόσο, είναι ένα από τα κύρια συστατικά του μπαχαρικού κάρυ, μίγμα που χρησιμοποιείται πολύ στην ινδική κουζίνα.

Μερικές φορές λόγω του κίτρινο-πορτοκαλί χρώματός του χρησιμοποιείται ως βαφή, κυρίως από τους μοναχούς βουδιστές.

Αποτελεί την πηγή του χρώματος Ε100 που βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα.

Ορισμένες ιδιότητές του οφείλονται στην κουρκουμίνη, η οποία περιέχει ένα μόριο με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθώντας στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Ένα Φυσικό Φάρμακο ενάντια στις Πεπτικές Διαταραχές

Χρησιμοποιούμε πολύ συχνά τον κουρκουμά για διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως καούρα, φούσκωμα και διάρροια.

Διεγείρει την διαδικασία της πέψης αυξάνοντας την έκκριση της χολής στο στομάχι.

Είναι επίσης πολύ χρήσιμο κατά των φλεγμονών και των πόνων του στομαχιού.

Κουρκουμάς, Το Αντιφλεγμονώδες

Τα αντιοξειδωτικά μόρια του κουρκουμά, οι κουρκουμίνες, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή εμπλέκεται σε πάρα πολλές ασθένειες, αυξάνοντας έτσι τις ενδείξεις του κουρκουμά.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει την δράση του κατά των πόνων της αρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ελκώδους κολίτιδας.

Επιπλέον, θετικές ενδείξεις έχει η χρήση του σε διάφορες άλλες παθήσεις, όπως άσθμα, βήχας, επιληψία, ακράτεια και δερματικά προβλήματα.

Οι γυναίκες μπορούν να τον χρησιμοποιούν για την ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου αλλά και κατά τη περίοδο του θηλασμού για την τόνωση της ροής του γάλακτος.

Κουρκουμάς - Το Μπαχαρικό της Υγείας

Κατά του Καρκίνου;

Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου είναι αρκετά χαμηλή στους κατοίκους των Ασιατικών χωρών, οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κουρκουμά, ενώ κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι αποτρέπει την δημιουργία υποτροπών του καρκίνου.

Η κουρκουμίνη εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προλαμβάνει διάφορες μορφές καρκίνου.

Οι μελέτες συνεχίζονται ακόμη όσον αφορά τον τομέα θεραπείας και πρόληψης του καρκίνου αλλά και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στην πράξη, ο κουρκουμάς δεν έχει ιδιαίτερη γεύση.

Είναι καλό όμως να γνωρίζετε ότι όταν αναμειγνύετε με μαύρο πιπέρι, πέρα από τη γεύση, αυξάνονται και οι επιδράσεις του για την υγεία.

Μόνο του είναι δύσκολο να απορροφηθεί από το σώμα.

Είναι σημαντικό λοιπόν να διαλύεται σε λάδι ή να χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σούπες, λαχανικά, ρύζι ή λαχανικά.

Αντικαταστήσετε τη Ζάχαρη

Θέλετε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τη ζάχαρη και άλλες χημικές γλυκαντικές ουσίες, γιατί δεν σας αρέσει η γεύση τους ή θέλετε να απαλλαγείτε από τις περιττές θερμίδες που περιλαμβάνονται σε αυτές;

Με τι μπορείτε λοιπόν να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη;

Μελέτες έχουν δείξει, ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι ένας από τους παράγοντες παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία με τη σειρά της προάγει τον διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες ασθένειες.

Μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά, με ασφάλεια, από 25 έως 30 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή από 6 έως 8 κουταλάκια του γλυκού. Υπάρχουν άφθονες εναλλακτικές λύσεις για να καταργήσουμε πλήρως τη ζάχαρη από τη διατροφή μας και να την αντικαταστήσουμε με πιο υγιεινά προϊόντα.

Αντικαταστήσετε την Ζάχαρη

Μέλι, πιο γλυκό και απ’ τη ζάχαρη

Το μέλι, εδώ και χιλιάδες χρόνια, αποτελούσε τη μοναδική γλυκαντική ουσία που είχαν οι άνθρωποι.

Στην αρχαιότητα, το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο στο φαγητό, αλλά και για τη θεραπεία διάφορων ασθενειών και τραυματισμών.

Πλέον, έχουμε στην διάθεσή μας μια μεγάλη ποικιλία διαφόρων ειδών μελιού.

Το μέλι είναι ένα προϊόν αρκετά σύνθετο.

Αποτελείται από γλυκίδια (76%-80%) και νερό (20% κατά μέσο όρο), ενώ υπάρχουν ίχνη λιπιδίων και πρωτεϊνών.

Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες και μέταλλα (0,1 έως 0,5% ), ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Περιέχει τρία διαφορετικά είδη υδατανθράκων, σακχαρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη.

Έχει, σε ίσες ποσότητες, λίγο πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη.

Οι μέλισσες έχουν ένα ειδικό ένζυμο, το οποίο διαχωρίζει τη σακχαρόζη από τα δύο άλλα συστατικά, γλυκόζη και φρουκτόζη.

Όσο πιο παλιό είναι το μέλι, τόσο περισσότερη φρουκτόζη περιέχει, άρα και τόσο πιο γλυκό είναι.

Σε όλες σχεδόν τις συνταγές για γλυκά αλλά και παγωτά, μπορείτε κάλλιστα να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με το μέλι, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα.

Σίγουρα, θα χρειαστείτε λιγότερη ποσότητα μέλι απ’ ότι ζάχαρη.

Η Ζάχαρη Ραπαντούρα

H ζάχαρη ραπαντούρα είναι ο αφυδατωμένος χυμός οργανικής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο.

Έχει τη μορφή μικροσκοπικών κόκκων, μπεζ και γκρι.

Δεν είναι το ίδιο με τη μαύρη ζάχαρη και το μόνο που απομακρύνεται κατά την επεξεργασία της είναι το νερό, καθώς η μελάσα και τα άλλα ιχνοστοιχεία παραμένουν αναλλοίωτα.

Φυσικά, προκύπτει από βιολογική γεωργία. Είναι μια εξαιρετική θρεπτική γλυκαντική ουσία, ιδανική για συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Αντικαταστήσετε την Ζάχαρη 2

Σιρόπι Σφενδάμου

Το σιρόπι σφενδάμου παράγεται από το άμυλο που αποθηκεύεται στον κορμό και τις ρίζες των δέντρων σφενδάμου.

Συλλέγεται σε μεγάλα δοχεία και μετά το βρασμό του συμπυκνώνεται σε σιρόπι.

Διαθέτει μια σειρά από θεραπευτικά συστατικά, ενώ έχει πλούσιες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που δρουν κατά του καρκίνου, των διάφορων τύπων διαβήτη και των βακτηριολογικών λοιμώξεων.

Επιπλέον, οι πολυφαινόλες του συμβάλλουν καταλυτικά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των διαβητικών και επιπλέον, αποτελεί μια πολύ πλούσια πηγή ψευδάργυρου και μαγνησίου.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.