A+ A A-

Διατροφή

Ποια Τρόφιμα Αλληλεπιδρούν με τα Φάρμακα;

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών σε συνδυασμό με ορισμένες θεραπευτικές αγωγές θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρόφιμα και φάρμακα, που όταν συνδυαστούν, μπορούν να προκαλέσουν, είτε την αποτυχία της θεραπευτικής αγωγής είτε παρενέργειες, πολλές φορές έως και επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Ποια είναι όμως τα Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε και κατά τη διάρκεια τι είδους Θεραπευτικής Αγωγής;

Συχνά ακούμε ότι ο χυμός ανανά αλληλεπιδρά αρνητικά με κάποια φάρμακα.

Αυτό δεν ισχύει τόσο για τον χυμό ανανά όσο ισχύει για το χυμό γκρέιπφρουτ.

Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα όπως κατά της πίεσης, αντιπηκτικά, φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, σκευάσματα με οιστρογόνα, όπως τα αντισυλληπτικά, τα αγχολυτικά και τα αντισταμινικά.

Τρόφιμα Φάρμακα

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ μειώνουν την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής αγωγής.

Τροφές όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι, το αβοκάντο, ο μαϊντανός, το μαρούλι κ.α. πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς μειώνουν την απόδοση των αντιπηκτικών φαρμάκων και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Το αλκοόλ αλληλεπιδρά με μεγάλο αριθμό φαρμάκων μέσω ποικίλων μηχανισμών, γι’ αυτό και σαν γενικός κανόνας απαγορεύεται η κατανάλωσή του αν γίνεται λήψη οποιοδήποτε άλλου φαρμάκου.

Η απαγόρευσή του είναι ιδιαίτερα αυστηρή όσον αφορά τα φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά .

Ένας τέτοιος συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της συνείδησης ή ακόμα και να αποδειχθεί μοιραίος για την ανθρώπινη ζωή.

Η καφεΐνη φαίνεται να αλληλεπιδρά με αρκετά είδη φαρμάκων, μεταξύ αυτών αντικαταθλιπτικά, οιστρογόνα, φάρμακα για τον θυρεοειδή και σκευάσματα για την οστεοπόρωση.

Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη έδειξε πως όσοι καταναλώνουν καφέ λίγο πριν ή λίγο μετά τη λήψη λεβοθυροξίνης , τη θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό, παρουσιάζουν μείωση έως 55% στην απορρόφησή της.

Κάποιες άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει έως και 60% την απορρόφηση του φαρμάκου αλενδρονάτη, που χορηγείται για την οστεοπόρωση.

Τρόφιμα

Παρόλο που η συμβουλή όλων των ειδικών είναι να τρώμε γιαούρτι όταν παίρνουμε αντιβίωση, υπάρχουν αντιβιοτικά που αλληλεπιδρούν αρνητικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το ασβέστιο του γάλακτος, για παράδειγμα, δεσμεύει την τετρακυκλίνη, ένα γνωστό αντιβιοτικό, οπότε η ποσότητα φαρμάκου που απορροφάται από τον οργανισμό είναι λιγότερη.

Για να είναι αποτελεσματικά τα αντιβιοτικά λοιπόν, πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον δύο ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση τροφής που περιέχει ασβέστιο, όπως το γιαούρτι, το τυρί, το γάλα κ.α.

Παράλληλα, το ίδιο ισχύει και για τις θεραπευτικές αγωγές με σίδηρο, καθώς έχει αποδειχτεί ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμποδίζουν την απορρόφησή του.

Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην

Η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου μας, η οποία με τη σειρά της ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του σώματός μας.

Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια που μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, προσφέροντας μας έτσι την εσωτερική ευεξία.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Τα βακτήρια υπήρχαν πάντα στην ζωή μας.

Οι παραδοσιακές τροφές, όπως το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, η μπύρα, το κρασί και το ψωμί δεν είναι κατά πάσα πιθανότητα «τυχαίες»!

Σήμερα, οι ίδιες τροφές-βετεράνοι εξακολουθούν να μας παρέχουν τα προβιοτικά τους.

Μιλάμε για «γαλακτοβακτηρίδια» που έχουν υποστεί δηλαδή ζύμωση από γαλακτικά βακτήρια.

Δεν έχουν όλες οι παραπάνω τροφές τις ίδιες θρεπτικές αξίες, δεν έχουν ζυμωθεί με τα ίδια βακτήρια, επομένως δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες.

Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην

Να λοιπόν μια λίστα με τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και μας συνοδεύουν στην καθημερινή μας διατροφή:

• γιαούρτια και γάλα που έχoυν υποστεί ζύμωση

Το γάλα είναι μια τροφή, όπου τα προβιοτικά "ακμάζουν" στο έπακρο

• λάχανο, και ειδικότερα το λάχανο τουρσί

• ελιές καλής ποιότητας

• μπύρες υψηλής ζύμωσης

Εδώ η μαγιά παραμένει στο μπουκάλι και η ζύμωση συνεχίζεται, ενώ στις κλασικές μπύρες αφαιρείται λίγο πριν συσκευαστεί

• υδρόμελι, αλκοολούχο ποτό με βάση το μέλι, το οποίο υπόκειται σε ζύμωση κατά τη διάρκεια δυο μηνών με βακτήρια και μαγιά

• κάποια γλυκά κρασιά όπου η διαδικασία παραγωγής τους περιλαμβάνει τη χρήση μουχλιασμένων σταφυλιών

• χυμό βρώμης

• ροφήματα από βότανα, όπως τσουκνίδα

• ροφήματα από μανιτάρια

• τυρί κρέμα

• kefir, ρόφημα με βάση το φρούτο ή το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση

• τροφές από σόγια

• ψωμί με προζύμι

Η παραδοσιακή γαλακτική ζύμωση

Τα ψυγεία δεν υπήρχαν πάντα στην ζωή μας.

Ο άνθρωπος λοιπόν είχε δυο τρόπους για να διατηρήσει τα τρόφιμά του: να μειώσει το νερό των τροφών, αφαιρώντας ή προσθέτοντας αλάτι, ζάχαρη ή λίπος, ή να προχωρήσει στη ζύμωσή τους, όξινη ή αλκοολική.

Η μέθοδος αυτή σκοτώνει ή επιβραδύνει έντονα την ανάπτυξη των «κακών» βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις.

Προκύπτει έτσι ένα αντισηπτικό αποτέλεσμα, χάρη στην οξείδωση και στη παραγωγή αντιβακτηριδιακών ουσιών, από τα φιλικά βακτήρια.

Οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι η ζύμωση αποτελεί μια μέθοδο πιο οικονομική και πιο ενδιαφέρουσα από διατροφικής άποψης.

Χωρίς ζύμωση δεν τρώγεται…

Υπάρχουν τρόφιμα γαλακτικής ζύμωσης, που καταναλώνουμε καθημερινά.

Πχ. οι ελιές, μεταξύ άλλων, περνάνε από τη διαδικασία της ζύμωσης για 4 μήνες.

Χωρίς αυτή τη διαδικασία, δεν θα μπορούσαμε να τις φάμε.

Πώς λειτουργεί η ζύμωση;

Σ’ ένα δοχείο τοποθετείτε το τρόφιμο και λίγο νερό.

Αυτό ήταν όλο!

Τα βακτήρια ή οι μύκητες μετατρέπουν το τρόφιμο σε τρόφιμο γαλακτικής ζύμωσης.

Τα βακτήρια και οι μύκητες όταν δουλεύουν μαζί μας δίνουν θεαματικά αποτελέσματα.

Το γιαούρτι είναι...

...το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση από δύο βακτήρια: το Lactobacillus bulgaricus και το Streptococcus thermophilus.

Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην

Το πρώτο δίνει την οξύτητά του και το δεύτερο τα χαρακτηριστικά αρώματά του.

Τα εν λόγω βακτήρια πρέπει να μείνουν ζωντανά μέχρι την ημερομηνία λήξης, 30 μέρες δηλαδή από την ημέρα παρασκευής.

Για την παρασκευή του γιαουρτιού, οι βιομηχανίες αρχίζουν με τη τυποποίηση του γάλακτος, με τη σύνθεση να είναι η ίδια, κυρίως όσον αφορά το λίπος.

Μπορούμε να προσθέσουμε γάλα σε σκόνη για να αλλάξουμε τη σύνθεση του.

Το βράζουμε στους 90°C για να αποστειρωθεί και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει στους 45°C, η άριστη θερμοκρασία για ζύμωση.

Πρωινός Καφές: Ποτέ με Άδειο Στομάχι!

Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως ο καρκίνος του παχέως εντέρου.

Τα αντιοξειδωτικά που έχει ο καφές αποτελούν μέρος ενός τύπου οξέος (chlorine genic acid), το οποίο βρίσκεται και σε πολλά φρούτα που τρώτε κάθε μέρα.

Πρωινός Καφές: Ποτέ με Άδειο Στομάχι!

Ωστόσο, αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στο σώμα σας, ιδιαίτερα αν συνηθίζετε να καταναλώνετε καφέ πριν φάτε οτιδήποτε το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ (φίλτρου, χωρίς γάλα ή ζάχαρη) με άδειο στομάχι διεγείρει την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος στην πεπτική οδό.

Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε ανθρώπους που πάσχουν από γαστρίτιδα.

Το υδροχλωρικό οξύ χρησιμοποιείται για να αποσυνθέσει τις τροφές στο στομάχι.

Τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από αυτό μπορεί να γίνουν αντιληπτά πιο μετά, όταν ο οργανισμός θα αδυνατεί να αφομοιώσει κάποιο βαρύ γεύμα, αφού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποσυντεθούν οι πρωτεΐνες στο στομάχι και το έντερο.

Οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καφές δεν πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά το ξύπνημα, γιατί σε αυτή την περίπτωση το επίπεδο της κορτιζόλης στο σώμα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και απαιτείται χρόνος για να σταθεροποιηθεί.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταναλώνετε καφέ μόνο μετά από μία ώρα αφότου ξυπνήσετε το πρωί και οπωσδήποτε αφότου έχετε φάει κάτι.

Πρωινός Καφές: Ποτέ με Άδειο Στομάχι!

Η κορτιζόλη ρυθμίζει το εσωτερικό σας “βιολογικό ρολόι” και τα επίπεδα εγρήγορσης του σώματος.

Ως εκ τούτου, ο καφές με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο γαστρικού οξέος, φούσκωμα και, ακόμη και εμετό.

Αν δεν έχετε χρόνο για να απολαύσετε ένα πλήρες γεύμα το πρωί, ή «δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χωρίς καφέ», προσπαθήστε τουλάχιστον να τον συνοδεύσετε με μια φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο ή ένα φλιτζάνι δημητριακά με λίγο γάλα.

Μεσογειακή Διατροφή: Γιατί Είναι η Καλύτερη;

Ακούμε συχνά γύρω μας για τη μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία μας.

Ξέρουμε όμως τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή;

Πώς μπορούμε να εντάξουμε τα συστατικά της στην καθημερινότητά μας και πως αυτό θα μας ωφελήσει;

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η ιδέα της μεσογειακής διατροφής δεν είναι καινούρια.

Η πρώτη αναφορά της έγινε τη δεκαετία του 1960 σε μια μελέτη γνωστή ως «Η μελέτη των εφτά χωρών».

Στην έρευνα αυτή μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών διαφόρων περιοχών και ταυτόχρονα η κατάσταση της υγείας τους.

Βρέθηκε λοιπόν, ότι οι κάτοικοι της Μεσογείου, και συγκεκριμένα της Κρήτης και της Κέρκυρας, είχαν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τους κατοίκους των υπόλοιπων χωρών.

Η διαφορά αυτή αποδόθηκε στις συνήθειες της διατροφής τους.

Μεσογειακή Διατροφή: Γιατί Είναι η Καλύτερη;

Ποια είναι τα Χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής;

• Τα δημητριακά, δηλαδή το ψωμί και όλα τα αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια κτλ, το ρύζι, τα μακαρόνια, η βρώμη, τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής.

Καταναλώνονται καθημερινά και προτιμούμε να είναι ολικής άλεσης.

Τα δημητριακά είναι αυτά που παρέχουν στο σώμα τους απαραίτητους υδατάνθρακες για να έχουμε ενέργεια όλη την ημέρα, φυτικές ίνες για καλή λειτουργία του εντέρου και όχι μόνο, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

• Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση είναι το επόμενο χαρακτηριστικό της Μεσογειακής Διατροφής.

Τα οφέλη της κατανάλωσης των προϊόντων αυτών είναι γνωστά, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, αλλά και λόγω της χαμηλής ενεργειακής τους πυκνότητας που συμβάλει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Ενημερωθείτε για την εποχικότητα και προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής.

• Το αγαπημένο μας ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λιπαρών της μεσογειακής διατροφής και καταναλώνεται επίσης καθημερινά.

Το ελαιόλαδο αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από μονοακόρεστα λιπαρά, έχει σχετικά χαμηλές ποσότητες κορεσμένων και αποτελεί κύρια πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε.

Η κατανάλωση ελαιολάδου έχει καρδιοπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Προτιμήστε να το προσθέτετε ωμό σε σαλάτες ή στο τέλος του μαγειρέματος. 

• Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί έχουν σημαντική θέση στη μεσογειακή διατροφή αφού καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Αποτελούν πηγές πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμίνης D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

• Οι πηγές πρωτεΐνης στη μεσογειακή διατροφή είναι κυρίως φυτικές και λιγότερο ζωικές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι άπαχες ή χαμηλές σε λιπαρά.

Συγκεκριμένα, τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια και φάβα) είναι η συχνότερη πηγή πρωτεΐνης (2-3 φορές την εβδομάδα), συχνά καταναλώνεται το ψάρι και τα πουλερικά (1-2 φορές την εβδομάδα), ενώ πιο σπάνια το κόκκινο κρέας (1 φορά στις 2 βδομάδες ή το μήνα ακόμη).

• Στην κορυφή της πυραμίδας εντοπίζουμε τρόφιμα πλούσια σε λίπος και/ ή ζάχαρη με τη θέση τους να υποδηλώνει μία σπάνια πρόσληψη.

Τα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνουν σήμερα περισσότερο τα γλυκά, τη σοκολάτα, τα σφολιατοειδή, τα κρουασάν, τα πατατάκια κτλ.

Λογική η έλλειψή τους από τη διατροφή των κατοίκων των νησιών τη δεκαετία του 1960!

Το αλκοόλ ωστόσο και συγκεκριμένα το κόκκινο κρασί, είχε και αυτό μια θέση στη Μεσογειακή Διατροφή με σχεδόν καθημερινή αλλά μέτρια κατανάλωση.

• Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων αυτών ήταν η φυσική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση, τόσο ως τρόπος μετακίνησης και επιτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων, όσο και ως κομμάτι της εργασίας τους.

Σε τι μας Ωφελεί η Μεσογειακή Διατροφή;

Πρώτα από όλα, στη μακροζωία.

Αυτό άλλωστε, ήταν και το πρώτο εύρημα για τη Μεσογειακή Διατροφή, οι άνθρωποι με διατροφικές συνήθειες κοντά στα μεσογειακά πρότυπα ζουν περισσότερο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα πρότυπα διατροφής!

• Η περισσότερο ερευνημένη και τεκμηριωμένη δράση της Μεσογειακής Διατροφής είναι αυτή στην καρδιά.

Η μεσογειακή διατροφή ωφελεί την λειτουργία της καρδιάς , μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο στα άτομα που την ακολουθούν.

Η δράση αυτή οφείλεται στην χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και άρα κορεσμένου λίπους, στην υψηλή πρόσληψη μονοακόρεστων, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και πιθανόν στη μικρή πρόσληψη κόκκινου κρασιού.

• Ακόμη, η υιοθέτηση του Μεσογειακού τρόπου διατροφής φαίνεται ότι μπορεί να επιφέρει μείωση του κινδύνου για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ.

• Υπάρχουν ενδείξεις ότι η προσκόλληση στο Μεσογειακό τρόπο διατροφής μπορεί ακόμα και να μειώσει τον κίνδυνο για κάποια είδη καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αν και οι συσχετίσεις της διατροφής και του καρκίνου δεν είναι ισχυρές, φαίνεται ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν ένα μοντέλο διατροφής, όπως η Μεσογειακή, και ένα υγιεινό τρόπο ζωής έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

• Πιθανή δράση υπάρχει και σε ψυχολογικές και νευρολογικές νόσους, όπως η κατάθλιψη και η νόσος Alzheimer.

• Τέλος, ας μην ξεχνάμε τη σημαντική συμβολή της Μεσογειακής διατροφής στην απώλεια βάρους.

Η διατροφή κοντά στα μεσογειακά πρότυπα είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος διατροφής για άτομα που επιθυμούν να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους.

Είναι λογικό άλλωστε, αφού η Μεσογειακή Διατροφή είναι χορταστική, λόγω των προϊόντων ολικής άλεσης, της άπαχης πρωτεΐνης και της μεγάλης ποσότητας φρούτων και λαχανικών.

Ταυτόχρονα, τα περισσότερα συστατικά της είναι χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας, έχουν δηλαδή μεγάλο όγκο και λίγες θερμίδες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ τα τρόφιμα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, γλυκά και αλμυρά σνακ, καταναλώνονται πολύ σπάνια.

Δυστυχώς, το γεγονός ότι κατοικούμε στη Μεσόγειο, δε σημαίνει αυτόματα ότι ακολουθούμε το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

Ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 50 χρόνια και μαζί του και οι συνήθειες της διατροφής που όλο και περισσότερο ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά πρότυπα και ακολουθούν τα Δυτικά.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η διατήρηση της διατροφής κοντά στα Μεσογειακά πρότυπα, μπορεί να ωφελήσει, όχι μόνο τους κατοίκους της Μεσογείου, αλλά και όλου του κόσμου.

Μεσογειακή Διατροφή: Γιατί Είναι η Καλύτερη;

Μεσογειακή Διατροφή στα Μέτρα σας

Μπορεί να φαντάζει πολύ δύσκολο να ακολουθήσουμε ακριβώς τον τρόπο διατροφής και ζωής των προγόνων μας, όμως μπορούμε να κάνουμε μικρά βήματα όπως:

• Προτιμάμε τα προϊόντα ολικής άλεσης σε σχέση με τα ραφιναρισμένα ανάλογά τους, όπως μαύρο ψωμί αντί για λευκό και ζυμαρικά ολικής άλεσης.

• Τρώμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με άφθονα και καλής ποιότητας φρούτα και τα λαχανικά.

Κάντε μια βόλτα από τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας και γεμίστε το καλάθι σας με ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά.

Πάρτε φρούτο για σνακ στη δουλειά, δώστε καθημερινά φρούτα στα παιδιά και συνοδέψτε το κυρίως σας γεύμα πάντα με σαλάτα. 

• Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και τις σαλάτες

• Ετοιμάζουμε ένα πλάνο για το μαγείρεμα της εβδομάδας.

Μεσογειακή διατροφή σημαίνει: Τρώμε όσπρια, λαδερά και ψάρι.

• Βάζουμε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς στην καθημερινή μας διατροφή.

Πρόκειται για ένα ιδανικό σνακ που μπορεί άφοβα να συνδυαστεί με φρέσκα ή ξερά φρούτα.

• Αποφεύγουμε τα τσιμπολογήματα με τα γλυκά και τα αλμυρά σνακ στη διάρκεια της ημέρας.

Υιοθετούμε τις «μεσογειακές» εναλλακτικές: το μπισκότο μπορεί να αντικατασταθεί με φρυγανιές με μέλι και ταχίνι, η σοκολάτα με μία χούφτα ξηρούς καρπούς και σταφίδες, τα πατατάκια με στικς λαχανικών και κριτσίνια με λίγο άπαχο τυρί.

• Δεν παραλείπουμε τη φυσική δραστηριότητα.

Αν δεν έχουμε τον χρόνο να ακολουθήσουμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα, απλώς βάζουμε τα αθλητικά μας παπούτσια και... περπατάμε.

Μισή ώρα έντονο περπάτημα την ημέρα είναι αρκετό για να διατηρήσουμε τη φόρμα και την καλή μας υγεία.

Δήμητρα Μελαδάκη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
M.Sc, Επιστημονική συνεργάτιδα medNutrition.gr

Οι Τροφές που Κάνουν Καλό στη Λειτουργία του Εγκεφάλου

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις του μας έχει κάνει να στρεφόμαστε ολοένα και περισσότερο στην αναζήτηση μεθόδων ενίσχυσης των νοητικών μας λειτουργιών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας ολόκληρης βιομηχανίας, η οποία προωθεί φαρμακευτικά σκευάσματα που υπόσχονται πνευματική διαύγεια.

Παρ'όλα αυτά, η φύση έχει προνοήσει εξοπλίζοντάς μας με μια πληθώρα τροφών που μας εξασφαλίζουν ένα υγιές και παραγωγικό μυαλό.

Τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα αναφέρονται παρακάτω.

Τα Αμυλούχα Προϊόντα

Μακαρόνια, ψωμί, πατάτα, ρύζι και γενικά όλα τα δημητριακά είναι η βασική πηγή υδατανθράκων για το σώμα.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη μοναδική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο.

Οι Τροφές που Κάνουν Καλό στη Λειτουργία του Εγκεφάλου

Για να επιτελέσει τις καθημερινές του λειτουργίες, ο εγκέφαλος ενός μέσου ενήλικα καταναλώνει 100γρ υδατανθράκων την ημέρα, δηλαδή το 20% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Τα αμυλούχα προϊόντα ολικής άλεσης, από την άλλη, είναι πλούσια σε φολικό οξύ, το οποίο αυξάνει την εγκεφαλική αιμάτωση.

Επίσης περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και κυρίως νιασίνη και θειαμίνη, που ενισχύουν τη μνήμη.

Τα Λιπαρά Ψάρια

Έχουν πολύ υψηλά επίπεδα ω – 3 λιπαρών οξέων, τα οποία προστατεύουν τους νευρώνες από τη συγκέντρωση χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών.

Τα ω – 3 λιπαρά επίσης ενισχύουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Καλύτερες επιλογές ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα.

Τα Αβοκάντο

Πλούσια πηγή πολυακόρεστων λιπαρών, αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Ε, έχει αντίστοιχη δράση με τα ψάρια.

Τα Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά

Λαχανικά, όπως το μαρούλι, το λάχανο, το σπανάκι και άλλα επιδρούν στην ανάκληση πληροφοριών.

Αυτό γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνες Β6, φολικό οξύ και σε σίδηρο, που μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεϊνης.

Η ομοκυστεϊνη είναι ένα αμινοξύ, που παράγεται κατά τη διάσπαση πρωτεϊνών, η οποία οδηγεί, εκτός των άλλων, σε απώλεια μνήμης.

Οι Ξηροί Καρποί

Είναι πλούσιοι σε ω - 3 και ω – 6 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, Β6 και Β2.

Προάγουν την καλή διάθεση, την καθαρή σκέψη και τη γνωστική ικανότητα.

Τα Βατόμουρα και τα Μύρτιλλα

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή. Ευνοούν τη μαθησιακή ικανότητα.

Το Κάρυ

Αυτό το καρύκευμα είναι ένας καλός τρόπος να διατηρήσουμε τον εγκέφαλο ζωντανό.

Το κύριο συστατικό του, η κουρκουμίνη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν την εγκεφαλική γήρανση και προάγουν τη γνωστική ικανότητα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η βασική λειτουργία των αντιοξειδωτικών είναι ότι δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες.

Τα Αυγά

Οι εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως και όλων των οργάνων του σώματος, ατροφούν με την πάροδο των χρόνων.

Αυτή η ατροφία μπορεί να αποφευχθεί με την κατανάλωση αυγών.

Και αυτό γιατί τα αυγά είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά είναι και πλούσια σε βιταμίνη Β12 και λεκιθίνη, που καταπολεμούν την εγκεφαλική ατροφία.

Τα αυγά περιέχουν στον κρόκο τους ένα πάρα πολύ σημαντικό συστατικό για την εγκεφαλική λειτουργία (μνήμη), και αυτό είναι η χολίνη.

Τα Στρείδια

Μελέτες δείχνουν ότι τα στρείδια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον εγκέφαλο, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ψευδάργυρο και σίδηρο βοηθούν στη λειτουργία της μνήμης.

Ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος συσχετίζονται με την ικανότητα του εγκεφάλου για συγκέντρωση και ανάκληση πληροφοριών.

Ο Καφές

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, διεγείρει το ΚΝΣ και βελτιώνει την ικανότητα κατανόησης και επεξεργασίας των προσλαμβανόμενων πληροφοριών.

Το Πράσινο Τσάι

Το φρέσκο βρασμένο πράσινο τσάι κινητοποιεί τον εγκέφαλο, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση, ενώ τα αντιοξειδωτικά και οι κατεχίνες που περιέχει εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Επίσης καταπολεμούν την πνευματική κόπωση.

Η Μαύρη σοκολάτα

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και διεγερτικά, όπως η καφεΐνη ενισχύει τη συγκέντρωση και την καλή διάθεση.

Κύριο συστατικό της το κακάο, που έχει βρεθεί πως 3 κουταλιές έχουν μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών από τροφές όπως το τσάι και το κόκκινο κρασί.

Το κύριο αντιοξειδωτικό του κακάο είναι τα φλαβονοειδή, που βελτιώνουν την αιματική ροή στον εγκέφαλο.

Το Κόκκινο Κρασί

Με βασικά φλαβονοειδή τις τανίνες και τη ρεσβερατρόλη προστατεύουν τη λειτουργία του ΚΝΣ και κατ’ επέκταση του εγκεφάλου.

Οι Τροφές που Κάνουν Καλό στη Λειτουργία του Εγκεφάλου

Το Ρόδι

Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών, τις τανίνες, τις ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ και υπερτερεί σε αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και του κόκκινου κρασιού.

Προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση.

Το Ελαιόλαδο

Πλούσιο σε βιταμίνη Ε αυξάνει τη μαθησιακή ικανότητα και εξασφαλίζει την σωστή αιμάτωση του εγκεφάλου.

Βοηθά στη δημιουργία και συντήρηση της μυελίνης, ουσίας που επικαλύπτει και προφυλάσσει τα νεύρα.

Η Καρύδα

Σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων.

Εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης του τροφίμου σε βιταμίνη Ε προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση.

Το Νερό

Συνιστά το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος, και πόσο μάλλον του εγκεφάλου.

Ενυδατώνει και παρέχει ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο και κάλιο, απαραίτητα για τη μεταφορά του νευρικού σήματος από και προς τον εγκέφαλο.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι μια ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ψάρια και κυρίως ελαιόλαδο, προάγουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Άρα, η Μεσογειακή Διατροφή για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η πιο κατάλληλη για τη διατήρηση της καλής σωματικής και πνευματικής υγείας.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.