A+ A A-

Διατροφικές Συμβουλές

Ο Καρκίνος και οι Επικίνδυνες Τροφές

Είναι γεγονός ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου.

Μερικές τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου ενώ άλλες προσφέρουν προστασία.

Ο Καρκίνος και οι Επικίνδυνες Τροφές Αντίγραφο

Ποια είναι τελικά η σχέση συγκεκριμένων τροφών με τον καρκίνο;

Το 1/3 των καρκίνων σχετίζεται με τη διατροφή μας

Οι κίνδυνοι εμφάνισης και ανάπτυξης του καρκίνου εξαρτώνται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Άλλες φορές πρόκειται για γενετικούς και κληρονομικούς παράγοντες, και άλλες προκύπτουν από την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας.

Στην τελευταία αυτή κατηγορία, η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς , η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας θα μπορούσε να μας κάνει να αποφύγουμε το 1/3 των καρκίνων.

• Κόκκινα κρέατα

Το κόκκινο κρέας (βοδινό, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, πρόβατο) έχει συνδεθεί αρκετά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συνιστάται να περιορίζεται η κατανάλωσή του σε λιγότερο από 500g ανά εβδομάδα (1 μπριζόλα ζυγίζει μεταξύ 100 και 150g) και να εναλλάσσεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος με πουλερικά, ψάρια και αυγά.

• Αλλαντικά

Τα αλλαντικά, τα οποία αντιστοιχούν στο κρέας που διατηρείται με το κάπνισμα, το στέγνωμα ή το αλάτισμα (ζαμπόν, μπέικον κ.α.), σχετίζονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο στόχος είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κατανάλωση αυτών, να μειωθεί το μέγεθος της μερίδας αλλά και η συχνότητα κατανάλωσής τους.

• Αλάτι

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να μεταβάλει άμεσα τον γαστρικό βλεννογόνο και να προάγει τη δράση άλλων παραγόντων κινδύνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Θα ήταν καλό, ιδιαίτερα για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, να μειώσετε τα τρόφιμα που συμβάλλουν περισσότερο στην υπερβολική κατανάλωση αλατιού: κρέας, ψωμί, έτοιμα γεύματα, τυριά, σούπες, ζωμούς, πίτσα, πίτες, γλυκά, κέικ, σάντουιτς.

Παράλληλα, είναι απαραίτητη η μείωση της προσθήκης αλατιού κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα των γευμάτων.

Ο Καρκίνος και οι Επικίνδυνες Τροφές

• Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά το κάπνισμα.

Ο κίνδυνος ξεκινάει ήδη από το πρώτο ποτό.

Όσον αφορά τον καρκίνο, η καλύτερη επιλογή είναι η αποχή και όχι η μέτρια κατανάλωση.

Φυσικά, μην ξεχνάτε ότι οι επιδράσεις του οινοπνεύματος ενισχύονται όταν συνδέονται με το κάπνισμα.

• Συμπληρώματα διατροφής με βάση β-καροτένιο

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν β-καροτίνη σε υψηλές δόσεις αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ειδών καρκίνων (στομάχου, πνεύμονα κ.α.), κυρίως στους καπνιστές.

Γνωρίζοντας ότι πολλά φρούτα και πολλά λαχανικά περιέχουν β-καροτένιο (καρότο, λάχανο, σπανάκι, τα βερίκοκα) και μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες μας, εκτός από ειδικές περιπτώσεις και υπό ιατρική επίβλεψη, η κατανάλωση συμπληρωμάτων το β-καροτένιο και οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής το περιέχει δεν συνιστάται.

Ωστόσο, το πράσινο τσάι, ο κουρκουμάς, το μπρόκολο, τα κρεμμύδια, τα φρούτα και τα λαχανικά, οι σπόροι λιναριού, και τα λιπαρά ψάρια, είναι από τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε καθώς θεωρούνται προστάτες από τον καρκίνο.

Τέλος, μην ξεχνάτε πόσο σημαντική είναι η σωματική δραστηριότητα και ιδιαίτερα σε περίπτωση που το βάρος σας είναι πάνω από το επιτρεπτό, σύμφωνα,= πάντα με τον τύπο του σώματός σας.

www.y-o.gr 

Ω3, Ω6, Ω9 και Κορεσμένα Λιπαρά Οξέα - Γιατί τα Χρειαζόμαστε;

Έχοντας προσδιορίσει το νερό ως το βασικό στοιχείο (γύρω στο 75%) ενός υγιούς κυττάρου και οργανισμού, διερωτόμαστε “Πού περικλείεται;” και “Πώς κινείται μέσα μας;”.

Έτσι, η κουβέντα οδηγείται στα λιπίδια και στα λιπαρά οξέα που είναι από τα βασικότερα συστατικά της κυτταρικής μεμβράνης.

Ω3, Ω6, Ω9 και Ακόρεστα Λιπαρά Οξέα. Γιατί τα Χρειαζόμαστε;

Στοχεύοντας στην κατανόηση της λειτουργικότητάς της, καλούμαστε να φανταστούμε την κυτταρική μεμβράνη κάθε κυττάρου ως ένα συμπαγές και συγχρόνως ρευστό- “ζωντανό” πλαίσιο που θέτει τα όρια του κυττάρου, ρυθμίζει την είσοδο και την έξοδο του νερού και όλων των μορίων και ιόντων προς και από αυτό και συμβάλει στην επικοινωνία του με τα γειτονικά αλλά και τα απομακρυσμένα κύτταρα του οργανισμού.

Από την ένωση των κυττάρων διαμορφώνονται όλα τα όργανα, οι ιστοί και οι κοιλότητες του οργανισμού μας και για την εύρυθμη λειτουργία του και την ροή των υδατικών υγρών του, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διατηρείται η κατάλληλη ρευστότητα, η ακεραιότητα και η ελαστικότητα των μεμβρανών των κυττάρων του.

Τα λιπίδια αποτελούνται από μία φιλική προς το νερό δομή και από δύο μόρια λιπαρού οξέος.

Τα λιπαρά οξέα δεν είναι φιλικά προς το νερό και γι΄αυτό τον λόγο συναθροίζονται στο εσωτερικό της κυτταρικής μεμβράνης όπου, ανάλογα με το πόσο ισχυρά μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους ως απόρροια της δομής τους, επηρεάζουν την ρευστότητα και την ελαστικότητα της μεμβράνης.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι μέσω των διατροφικών μας επιλογών εμπλουτίζουμε τις μεμβράνες των κυττάρων μας και συνεπώς όλα μας τα όργανα και βέβαια τα αιμοφόρα αγγεία του οργανισμού μας, με τα αντίστοιχα λιπαρά οξέα.

Με αυτόν τον τρόπο, επηρεάζουμε σε πολύ σημαντικό βαθμό την ικανότητα των μεμβρανών του οργανισμού μας να είναι ελαστικές και ουσιαστικά λειτουργικές.

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, κυρίως το στεαρικό και το παλμιτικό οξύ και τα παράγωγά τους, βρίσκονται κατά κανόνα στα ζωικά λίπη και στα διάφορα βούτυρα και λόγω της ικανότητάς τους να συνδέονται σχετικά ισχυρά μεταξύ τους, συμβάλλουν στην σταθερότητα της κυτταρικής μεμβράνης.

Αποτελούν βασικό συστατικό του οργανισμού μας και η συγκέντρωσή τους πρέπει να είναι τόση, ώστε να διατηρούνται οι μεμβράνες των κυττάρων συμπαγείς δίχως να παρεμποδίζεται η ελαστικότητά τους.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, συχνά αναφέρονται ως ω-9 λιπαρά οξέα, συνδέονται λιγότερο ισχυρά μεταξύ τους και με άλλα λιπαρά οξέα και έτσι βελτιώνουν την ρευστότητα των μεμβρανών.

Σε αυτό το χαρακτηριστικό τους και στην αντιοξειδωτική τους ικανότητα αποδίδονται οι ευεργετικές τους δράσεις.

Κυριότερος εκπρόσωπός τους είναι το ελαϊκό οξύ που αποτελεί βασικό συστατικό του ελαιολάδου και από εκεί αρχίζει να “ξετυλίγεται το κουβάρι” της σημασίας της Μεσογειακής-Κρητικής Διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και εν γένει στην υγεία μας.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν τα ω-3 και τα ω-6 λιπαρά οξέα και συχνά αναφέρονται και ως απαραίτητα λιπαρά οξέα, διότι πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής, αφού ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει.

Αμφότερα, έχουν πολύ σημαντική συνεισφορά στην λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς αφενός ενισχύουν σε πολύ σημαντικό βαθμό την ελαστικότητα των κυτταρικών μεμβρανών του και αφετέρου συμμετέχουν σε κρίσιμους βιοχημικούς μηχανισμούς, μέσω των οποίων επηρεάζουν την εξέλιξη χρόνιων και οξέων ασθενειών.

Ω3, Ω6, Ω9 και Ακόρεστα Λιπαρά Οξέα. Γιατί τα Χρειαζόμαστε;

Σε αυτούς τους μηχανισμούς περιλαμβάνονται η διαδικασία πήξης του αίματος, η φλεγμονή και η έκφραση του γενετικού υλικού.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα διακρίνονται στο α-λινολενικό οξύ (ALA), στο εικοσαπεντανοικό οξύ (EPA) και στο δοκοσαεξαενοικό οξύ (DHA) και βρίσκονται κυρίως στα θαλάσσια φύκη, στα ψάρια, στα ιχθυέλαια, στα καρύδια, σε κάποιους σπόρους (π.χ. στον λιναρόσπορο) και σε εμπλουτισμένα με ω-3 αυγά.

Τα ω-6 λιπαρά οξέα, με κυριότερο το λινολεϊκό οξύ, βρίσκονται κυρίως σε φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, για την εύρυθμη λειτουργία του σώματός μας, το ποσοστό των ω-6 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στον οργανισμό μας πρέπει, ιδανικά, να είναι ίσο με το ποσοστό των ω-3 λιπαρών οξέων και σε κάθε περίπτωση να μην είναι παραπάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο.

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει προκαλέσει αύξηση της πρόσληψης κορεσμένων και ω6 λιπαρών οξέων και παράλληλα μείωση της πρόσληψης ω9 και ω3 λιπαρών οξέων, διαταράσσοντας τις υγιείς ισορροπίες στις μεμβράνες του οργανισμού μας.

Τα δεδομένα αυτά συσχετίζονται με την εκδήλωση των περισσότερων χρόνιων ασθενειών και καθιστούν απαραίτητη την επανεισαγωγή στην διατροφή μας των τροφών πλούσιων σε ω3 και ω9 λιπαρά οξέα ή/και την λήψη των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Λευτέρης Κρασάκης, Βιολόγος και Φαρμακοποιός, Φαρμακείο Εμμ. Χ. Ξημέρη, Ηράκλειο Κρήτης

Οι Διαταραχές του Πεπτικού Συστήματος και η Θεραπεία τους με τη Φύση

Υπάρχουν παθήσεις που δεν εντάσσονται σε κάποια εποχή του χρόνου και απαντώνται στον γενικό πληθυσμό οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Η πιο δημοφιλής κατηγορία αυτών των παθήσεων είναι αυτές που απειλούν το πεπτικό σύστημα.

Η ετερογένεια των παθήσεων του πεπτικού είναι που τις κάνει άκρως ενδιαφέρουσες.

Οι Διαταραχές του Πεπτικού Συστήματος και η Θεραπεία τους με τη Φύση

Οι απλές καθημερινές δυσπεψίες μπορεί να μετατραπούν σε έντονες καούρες ή ακόμα και σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Επίσης, οι γαστρίτιδες βασανίζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ στην κορυφή αυτών των προβλημάτων είναι το έλκος, δηλαδή οι ανοιχτές πληγές στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο που έχουν ως κύρια αιτία εμφάνισης το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Η αλήθεια είναι ότι 4 στους 10 Έλληνες πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πρόκειται για μια ασθένεια κατά την οποία η τροφή που βρίσκεται στο στομάχι μαζί με τα γαστρικά υγρά ακολουθεί ανάποδη πορεία και ανεβαίνει από τον οισοφάγο μέχρι τη στοματική κοιλότητα.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα της Eλληνικής Γαστρεντερολογικής Eταιρείας, το 10% του πληθυσμού της χώρας μας θα αναπτύξει γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος σε κάποια φάση της ζωής του, κυρίως στην ηλικία των 35-55 χρόνων.

Από τους ασθενείς αυτούς το 10% θα εμφανίσει συμπτώματα μεγάλης επικινδυνότητας, όπως γαστρορραγία, διάτρηση και πυλωρική στένωση.

Όσον αφορά τις καούρες και τη δυσπεψία, τα περιστατικά είναι πιο συχνά κατά τη διάρκεια εορταστικών περιόδων, όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, καθώς η κυριότερη αιτία εμφάνισής τους είναι η κατανάλωση μεγάλων και λιπαρών γευμάτων.

Τα Κατάλληλα Φάρμακα

Η κλασική φαρμακολογία περιλαμβάνει τέσσερις βασικές κατηγορίες φαρμάκων για τις στομαχικές διαταραχές.

• Τα αντιόξινα φαρμακευτικά σκευάσματα εξουδετερώνουν τα γαστρικά οξέα που εκκρίνονται στο στομάχι και είναι μια καλή λύση για την καθημερινή δυσπεψία και τις καούρες.

• Για τις περιπτώσεις αυτές αλλά και για την παλινδρόμηση, είναι αποτελεσματικά τα αλγινικά σκευάσματα με μηχανισμό δράσης, όπου δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα που επιπλέει στο στομαχικό περιεχόμενο και συγκρατεί τα οξέα στο στομάχι, εμποδίζοντας την παλινδρόμηση τους προς τον οισοφάγο.

Το πλεονέκτημά τους να μην εισέρχονται στη γενική κυκλοφορία, τα καθιστά κατάλληλα για χορήγηση σε εγκύους καθώς και σε ηλικιωμένα άτομα με πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή.

• Από την άλλη μεριά, οι ανταγωνιστές των Η2-υποδοχέων ισταμίνης και οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI) που ελαττώνουν τη βασική και τη μετά από διέγερση έκκριση των γαστρικών οξέων, είναι φαρμακευτικές επιλογές για πιο έντονα συμπτώματα όπως οι φλεγμονές, η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση και το έλκος, τα οποία απαιτούν και ιατρική διάγνωση.

Ιδιαίτερα οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία σε θεραπευτικά σχήματα για την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Θεραπεία με τη Φύση

Οι θεραπευτικές λύσεις στη σημερινή εποχή, όμως, δεν αρκούνται στα φάρμακα.

Μπορείτε να βάλετε τέλος στα έντονα στομαχικά προβλήματα αξιοποιώντας τα δώρα της φύσης.

Είναι στο χέρι του φαρμακοποιού σας, να σας προτείνει φυσικά σκευάσματα αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας, με βασικό πλεονέκτημα ότι στερούνται παρενεργειών.

Συνεπώς, το τζίντζερ, η παπάγια, η αλόη και η μαστίχα είναι οι φυσικές επιλογές που ξεχωρίζουν.

Η περιεκτικότητα και η φαρμακοτεχνική μορφή τους στα φυσικά συμπληρώματα διατροφής εγγυώνται τη δραστικότητα και την εύκολη λήψη τους.

Οι Διαταραχές του Πεπτικού Συστήματος και η Θεραπεία τους με τη Φύση 2

Τζίντζερ , η πιπεράτη ρίζα της ανατολής

Το τζίντζερ φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από ένα νόστιμο μπαχαρικό που δίνει πικάντικη γεύση στα φαγητά.

Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης, προάγοντας τη γαστρική κένωση και συμβάλλει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Η πιπερόριζα είναι μια ασφαλής επιλογή πριν την κατανάλωση ενός δύσπεπτου γεύματος, αφού χαρακτηρίζεται ως αποτελεσματικός γαστροπροστατευτικός παράγοντας του ανθρώπινου οργανισμού.

Συνήθως, κυκλοφορεί στην αγορά σε μασώμενη μορφή ή σε κάψουλες.

Παπάγια, μια εξωτική επιλογή

Το θαυματουργό φρούτο των τροπικών χωρών της Νότιας Αμερικής είναι πλούσιο σε ένζυμα και κυρίως σε παπαΐνη, η οποία ονομάζεται και "φυτική πεψίνη".

Η ουσία αυτή έχει την ικανότητα να ενισχύει την διάσπαση των μακροθρεπτικών συστατικών της τροφής και ιδιαίτερα των πρωτεϊνών.

Είναι ένα άριστο φυσικό και ασφαλές βοηθητικό της πέψης που μειώνει τους στομαχικούς ερεθισμούς.

Η παπάγια είτε μόνη της ως συμπλήρωμα διατροφής, είτε σε συνδυασμό με άλλα πεπτικά ένζυμα σε διάφορα φυσικά σκευάσματα, εγγυάται την ομαλή διαδικασία της πέψης.

Αλόη, ο πράσινος θησαυρός

Το φυτό-θαύμα, όπως αποκαλείται, με πολλές ευεργετικές δράσεις και μια παραδοσιακή χρήση που ξεκινά από την αρχαιότητα, έρχεται να δώσει σήμερα λύση στα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

Σύμφωνα, με σύγχρονες μελέτες ο χυμός αλόης μειώνει την υπερέκκριση οξέων στο στομάχι, παρουσιάζει ισχυρή αντιμικροβιακή δραστηριότητα και αντιφλεγμονώδη δράση καταπολεμώντας τη χρόνια γαστρίτιδα.

Με μεγάλη ποικιλία σε φαρμακοτεχνικές μορφές, ο χυμός αλόης, δηλαδή τα υγρά πόσιμα συμπληρώματα, φαίνεται να είναι πιο ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οποίοι τα εντάσσουν στην καθημερινότητά τους βελτιώνοντας τόσο τη γαστρεντερική, όσο και άλλες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Μαστίχα, η ασπίδα του πεπτικού συστήματος

Ένα βήμα πριν την αναγνώρισή της ως παραδοσιακό Φάρμακο Φυτικής Προέλευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά τη δημοσίευση της φαρμακευτικής μονογραφίας της, η μαστίχα είναι από τις κορυφαίες θεραπευτικές επιλογές στα έντονα στομαχικά προβλήματα.

Έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, καθώς η Χίος είναι το μοναδικό μέρος στη γη όπου ευδοκιμεί το μαστιχόδεντρο το οποίο παρέχει την ευεργετική ρητίνη.

Πολυάριθμες δημοσιεύσεις και εντυπωσιακά αποτελέσματα από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαιώνουν τη θεραπευτική υπεροχή της έναντι των κλασσικών γαστροπροστατευτικών φαρμάκων στην έντονη δυσπεψία, στις καούρες, στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στις φλεγμονές αλλά και στο έλκος.

Δύσκολη στην κατάποση ως ακατέργαστη ρητινοειδής ουσία, κυκλοφορεί στην αγορά τόσο σε κάψουλες όσο και σε αναβράζοντα δισκία ή σε σκόνη με ιδιαίτερη τεχνολογία που εγγυάται τη διασπορά της σε νερό.

Η επιστήμη και η έρευνα εξελίσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό ανοίγοντας νέους δρόμους θεραπείας.

Ειδικά, σε ότι αφορά τα φυσικά συστατικά οι κλινικές μελέτες πληθαίνουν και η στροφή της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας σε αυτά γίνεται όλο και πιο έντονη.

Ο φαρμακοποιός σας έχει την επιστημονική κατάρτιση, καθώς επιδιώκει να ενημερώνεται συνεχώς, και είναι αυτός που καλείται να σας καθοδηγήσει στις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.

Άλλωστε ο ρόλος του ως σύμβουλος υγείας είναι η σημαντικότερη προσφορά του προς σε εσάς και την κοινωνία.

Πηγή Αθανασίου, Φαρμακοποιός, MSc

5 Λόγοι για να Εντάξετε τα Καρύδια στη Διατροφή σας

Τα καρύδια παρουσιάζονται ως ελιξίριο νεότητας.

Πρόκειται για έναν καρπό εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνη και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Έχουν αναμφισβήτητα διατροφικά οφέλη και πρέπει να έχουν μια θέση στη διατροφή μας.

Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με μακροπρόθεσμη μείωση της κακής χοληστερόλης, ενώ είναι πιθανό τα καρύδια να μειώσουν κι άλλα προβλήματα.

5 Λόγοι για να Εντάξετε τα Καρύδια στη Διατροφή σας

Πόσο καλό κάνουν τα καρύδια στην υγεία και στη διατροφή μας λοιπόν;

Αυξάνουν την ενέργεια

Τα καρύδια είναι μέρος των ελαιούχων καρπών και έχουν μεγάλη θερμιδική αξία.

Μπορεί 100 γραμμάρια να έχουν 530 θερμίδες, αλλά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (2 γρ./30 γρ.), μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και βιταμίνες (Β6, Ε).

Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, που τα καθιστούν πλούσια σε αντιοξειδωτική δράση.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου

Τα καρύδια έχουν προστατευτική επίδραση στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η κατανάλωση από 20 έως 25 ημερησίως, που ισοδυναμεί περίπου με μια χούφτα, 5 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με ένα άτομο που δεν τα χρησιμοποιεί καθόλου.

Έτσι, όχι μόνο βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς ,αλλά προωθούν και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Μειώνουν την κακή χοληστερόλη

Τα καρύδια είναι πλούσια σε καλά λίπη.

Περιέχουν περισσότερο από 70% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που ουσιαστικά αντιπροσωπεύονται από τα πολύτιμα ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

Πρόκειται για τα λεγόμενα απαραίτητα λιπαρά οξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ο οποίος από μόνος του δεν μπορεί να τα συνθέσει.

Επιπλέον, κορεσμένα λιπαρά οξέα που είναι επικίνδυνα για απόφραξη αγγείων, είναι στη μειονότητα (10%).

Έτσι, η χοληστερόλη απουσιάζει και έχει αντικατασταθεί από φυτοστερόλες, τους προστατευτικούς παράγοντες των λιπιδίων.

Καρύδια

Ψευδάργυρος και μαγνήσιο

Τα καρύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες έχουν ευεργετική επίδραση στη νευρομυϊκή λειτουργία (Β1, Β2, Β6, Β9), αλλά επίσης και βιταμίνη Ε με αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επιπλέον περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο.

Σύμπλεγμα αντιοξειδωτικών

Φλαβονοειδή, καροτενοειδή, ελλαγικό οξύ, μελατονίνη, η βιταμίνη Ε (το αληθινό ελιξίριο της νεότητας), σελήνιο!

Όλα τα παραπάνω βοηθούν στη αντιγήρανση του δέρματος, συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Τα καρύδια είναι σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών.

Ήρθε η ώρα να τα βάλετε στην καθημερινή σας διατροφή!

www.y-o.gr 

Υπερτροφές - Οι Ήρωες της Καθημερινότητας

Από τη σαρδέλα μέχρι τα όσπρια και από το αυγό μέχρι τη σοκολάτα, η λίστα με τις τροφές που αποδεικνύονται εξαιρετικά ωφέλιμες για την υγεία μας είναι μεγάλη.

Τρόφιμα που χαρακτηρίζουμε «μέτρια» και ταπεινά, αξίζουν να ενταχθούν στην καθημερινή διατροφή μας.

Αλήθεια, τί ακριβώς σημαίνει «υπέρ-τροφή»;

Τι μπορεί να έχει περισσότερο από τις άλλες τροφές;

Είναι όντως τόσο ευεργετική για την υγεία μας;

Υπερτροφές Οι Ήρωες της Καθημερινότητας

Υπέρ-τροφές, ο ορισμός

Πρόκειται για τροφές που είναι πλούσιες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ιδιαιτέρως ευεργετικά για την υγεία: αντιοξειδωτικά, φυτικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Η ποσότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών εδώ,είναι περισσότερη από ότι σε άλλα τρόφιμα.

Γιαούρτι, ένα γαλακτούχο θαύμα

Είναι σίγουρο πως δεν σας εκπλήσσει το γεγονός ότι το γιαούρτι ανήκει στην κατηγορία των υπέρ-τροφών.

Είναι από τις πρώτες τροφές στη λίστα.

Περιέχει 10δις ζωντανά γαλακτικά βακτήρια τα οποία εμπλουτίζουν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα.

Γαλακτοβάκιλλοι, δισχιδή βακτήρια και άλλα βακτήρια, «συμβιώνουν» και «συνεργάζονται» μέσα στο δοχείο όπου έχει πήξει το γάλα, με στόχο να βελτιστοποιήσουν τα συστατικά του.

Αρχικά, τα γαλακτικά βακτήρια εκκρίνουν λακτάση, η οποία θα αφομοιώσει τη λακτόζη, κάνοντας το γιαούρτι μια τροφή που απορροφάται εύκολα από το πεπτικό σύστημα.

Στη συνέχεια, με την πήξη του γάλακτος, τα γαλακτικά βακτήρια μετατρέπουν το δοχείο του γιαουρτιού σε μια πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου.

Σε 200γρ.γιαούρτι βρίσκεται το ¼ της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού σε ασβέστιο.

Τις περισσότερες φορές, τα βακτήρια αυτά χρειάζονται ένα ελαφρώς όξινο περιβάλλον και λίγο λιπαρό.

Γι’ αυτό, ορισμένα γιαούρτια πλούσια σε δισχιδή βακτήρια, φαίνονται μαλακά και λιπαρά.

Συνίσταται η κατανάλωση ενός ή δύο κεσεδάκια γιαουρτιού την ημέρα, κατά προτίμηση φυσικού.

Σαρδέλα, ένα ταπεινό ψάρι

Μπορεί να μην έχει τη θέση που του αρμόζει στα ιχθυοπωλεία και τις ψαροταβέρνες, αλλά πρόκειται για ένα πραγματικά «μεγάλο» ψάρι, που δικαίως ανήκει στην κατηγορία των υπέρ-τροφών.

Συνδυάζει θρεπτικές ουσίες και γεύση.

Πλούσια σε πρωτεΐνες, με περισσότερα θρεπτικά συστατικά από άλλα ψάρια, τα οποία θα μπορούσαν να ζηλέψουν την πληθώρα της σε ωμέγα 3, βιταμίνη D και ασβέστιο.

Σκεφτείτε ότι 100γρ. σαρδέλες είναι αρκετά για να καλύψουν την καθημερινή ανάγκη του οργανισμού σε ωμέγα 3 τύπου EPA και DHA ολόκληρης εβδομάδας!

Τα ωμέγα 3 είναι χρήσιμα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη πρόληψη καρδιαγγειακών ασθενειών.

Αν μάλιστα καταναλώνετε τα κόκκαλα ή τα κεφάλια των μικρών αυτών ψαριών, θα έχετε την πολυτέλεια να δώσετε τόσο ασβέστιο στον οργανισμό σας όσο εάν πίνατε δύο ποτήρια γάλα.

Αυγό, το θαύμα της ισορροπίας

Δύο αυγά την ημέρα καλύπτουν:

• το 100% της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη Β12,

• το 50% της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη Κ και βιταμίνη D και

• το 20% έως 30% των καθημερινών αναγκών σε βιταμίνη Α και Ε ή σε Β2, Β5, Β8 και σε ιώδιο, φώσφορο και σελήνιο.

Υπερτροφές Οι Ήρωες της Καθημερινότητας

Σοκολάτα, ο γλυκός πειρασμός

Όλοι λατρεύουν τη σοκολάτα και τα οφέλη της είναι πολλά.

Είναι τονωτική, δίνει ενέργεια, χαρίζει ευεξία, ενισχύει την πνευματική διαύγεια και αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, καθώς και μεγάλες ποσότητες καλίου, ασβεστίου, χαλκού, σιδήρου και μαγνησίου.

Μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από τον μεταβολισμό και δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων.

Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πρόκειται για μια πηγή μαγνησίου, καλίου και βιταμίνης Ε.

H σοκολάτα έχει μεγάλη θερμιδική αξία: 545 θερμίδες στα 100γρ., με περίπου 30% λιπαρά και 30% σάκχαρα.

Δύο-τρία κομματάκια την ημέρα είναι αρκετά, ώστε να παίρνετε μικρές "γλυκιές" δόσεις χωρίς πολλές θερμίδες.

Και για τους διαβητικούς ή αυτούς που έχουν χοληστερόλη υπάρχει και η μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και λιπαρά.

Όσπρια, τα απαραίτητα στη διατροφή μας

Φακές, άσπρα και μαύρα φασόλια, κουκιά!

Πολλοί μπορεί να τα κατηγορούν ότι δυσκολεύουν τη χώνεψη και δημιουργούν γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά έχουν μόνο οφέλη.

Στο σύνολό τους, τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, καθώς και σε ανόργανα συστατικά, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Περιέχουν επιπλέον λίγο ασβέστιο και σίδηρο.

Γι’ αυτό το λόγο, οι διατροφικές τους αξίες είναι περισσότερες από τα απλά αμυλούχα όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι ή οι πατάτες.

Ο γλυκαιμικός δείκτης των οσπρίων είναι ο πιο χαμηλός από όλα τα αμυλούχα.

Είναι πιο κοντά στο 40, όταν αυτός της πατάτας φτάνει το 80 και των ζυμαρικών μεταξύ 50 και 60.

Ποιό είναι το πλεονέκτημα;

Η ενέργεια που μεταφέρεται από τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στις φακές ή στα φασόλια, απορροφάται σταδιακά από τον οργανισμό.

Όσον αφορά τις θερμίδες όμως, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως όλες οι αμυλούχες τροφές,και μπορούμε να υπολογίσουμε ένα μέσο όρο 200 με 300 θερμίδες για μια μερίδα όσπρια.

Οι θερμίδες αυτές συγκεντρώνουν ανόργανες ουσίες, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Συνίσταται η κατανάλωση οσπρίων δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Δέσποινα Σωτήρου, Διαιτολόγος, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής, Σύμβουλος Διατροφής Cambridge Weight Plan

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.