Υγεία & Ομορφιά
Αποφύγετε την Πρόωρη Γήρανση με τη Σωστή Διατροφή
Αποφύγετε την Πρόωρη Γήρανση με τη Σωστή Διατροφή
Διατροφή

Οι Τοπ Αντιγηραντικές Τροφές

Με την πάροδο της ηλικίας δημιουργούνται προοδευτικές φθορές στο ανθρώπινο σώμα, ενώ παράλληλα μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να επισκευάζει τις φθορές αυτές.

Η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που καθορίζεται από τη διατροφική μας συμπεριφορά και τη φυσική μας δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης είναι το οξειδωτικό στρες.

Κατά τη διαδικασία της οξείδωσης παράγονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα και μεταλλάσσουν το DNA, με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση.

Για την καθυστέρηση λοιπόν της γήρανσης, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε συστηµατικά ό,τι αυξάνει την οξείδωση των κυττάρων: το κάπνισµα, την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, την κακή διατροφή, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την καθιστική ζωή.

Πάρα πολλές έρευνες αποδεικνύουν πως οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ουσίες που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας, συμβάλλουν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες, δηλαδή στην αυξημένη συγκέντρωση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, και προλαμβάνουν ή επιδιορθώνουν την φθορά των κυττάρων του σώματος.

Μέσα στις τροφές υπάρχουν εκατοντάδες αντιοξειδωτικά που είτε ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού, είτε διαθέτουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν απευθείας τις ελεύθερες ρίζες.

Οι Τοπ Αντιγηραντικές Τροφές

Τέτοια τρόφιμα είναι τα παρακάτω:

• Το Ελαιόλαδο

Είναι η κύρια πηγή λίπους της Μεσογειακής διατροφής.

Είναι ένα τρόφιμο το οποίο, εκτός από το υψηλό επίπεδο μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, περιέχει και φαινολικά συστατικά που παρέχουν αντιοξειδωτικά οφέλη.

Σε διάφορες επιδημιολογικές μελέτες έχει αποδειχθεί η αντιοξειδωτική ικανότητα του ελαιολάδου, κυρίως του παρθένου, λόγω τις υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της γήρανσης.

• Το Κόκκινο Κρασί

Παράγεται από το σταφύλι το οποίο περιέχει μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών, όπως τα φλαβονοειδή, οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη.

Η ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται κυρίως στην φλούδα του σταφυλιού, έχει βρεθεί από πολλές έρευνες πως μπορεί να επηρεάσει τα γονίδια της μακροζωίας και έχει περιγραφεί ως συστατικό αντιγήρανσης, πέρα από τις καρδιοπροστατευτικές της ιδιότητες.

Η κατανάλωση κρασιού, λοιπόν, αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, ενώ παράλληλα μειώνει τις βλάβες του DNA από το οξειδωτικό στρες.

• Το Πράσινο Τσάι

Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με κύρια κατηγορία τις πολυφαινόλες.

Σε σύγκριση με το μαύρο τσάι, το πράσινο προσφέρει τη μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών και πιο συγκεκριμένα φλαβονοειδών.

Έχει βρεθεί από έρευνα πως τα άτομα που εκτίθενται σε οξειδωτικούς παράγοντες, έχουν ευεργετικά οφέλη με την κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού.

• Όλοι οι Τύποι Σοκολάτας

Κυρίως η μαύρη σοκολάτα, αποτελεί σημαντική πηγή πολυφαινολών, που χαρακτηρίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Στις πολυφαινόλες ανήκουν τα φλαβονοειδή που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στην σοκολάτα και το κακάο.

Το κακάο προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και την οξειδωτική βλάβη που προκαλεί στα κύτταρα.

Επειδή όμως η σοκολάτα θεωρείται υψηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμο και υπάρχει κίνδυνος αύξησης του βάρους με την υπερκατανάλωσή της, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο.

Σε μια έρευνα συγκρίθηκε το κακάο και τα προϊόντα του με τα φρούτα και τους χυμούς που προέρχονται από αυτά.

Βρέθηκε λοιπόν, πως το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είχαν σημαντικά μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα, σύμφωνα με τον δείκτη ORAC, σε σύγκριση με τα φρούτα και τους χυμούς τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κακάο περιέχει τα πιο πολλά φαινολικά συστατικά από τα περισσότερα τρόφιμα.

• Τα Εσπεριδοειδή και οι Χυμοί τους

Αποτελούν πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών και βιοδραστικών ενώσεων.

Η αντιοξειδωτική τους δράση προκύπτει όχι μόνο από τη βιταμίνη C αλλά και από διάφορα φυτοχημικά, κυρίως φλαβονοειδή.

Το οξειδωτικό στρες έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και το ασκορβικό οξύ μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο με την αντιοξειδωτική του δράση.

Το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ, το μανταρίνι και το πορτοκάλι ανήκουν στη οικογένεια των εσπεριδοειδών που αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή της βιταμίνης C.

Να σημειώσουμε ότι το χρώμα των φρούτων και λαχανικών αντικατοπτρίζει την παρουσία των βιοδραστικών ενώσεων (φλαβονοειδή, καροτενοειδή).

Τα καροτενοειδή ενεργούν και ως προβιταμίνες Α, όπως είναι η α-καροτίνη, η β-καροτίνη, η λουτεΐνη και το λυκοπένιο και προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Υπάρχουν στα κόκκινα, στα κίτρινα και στα πορτοκαλί φρούτα, καθώς και στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Για παράδειγμα, η πιπεριά (Capsicum annuum), εκτός από τη βιταμίνη C, είναι πλούσια πηγή καροτενοειδών που την κάνουν τρόφιμο με υψηλή αντιοξειδωτική αξία.

Τα καρότα αποτελούν πλούσια πηγή β-καροτίνης, η οποία βοηθάει τον οργανισμό μας να παρασκευάζει τη βιταμίνη Α που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση.Οι Τοπ Αντιγηραντικές Τροφές

Η ντομάτα περιέχει μεγάλες ποσότητες λυκοπένιου.

Τέλος, το αβοκάντο που περιέχει λουτεΐνη, συμβάλλει κατά της φθοράς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και επιπλέον, εμφανίζει υψηλές συγκεντρώσεις της βιταμίνης Ε, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών.

Πιο συγκεκριμένα, με την αξιολόγηση της επίδρασης των φλαβονοειδών, φάνηκε ότι προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.

Τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα μπορούν να δράσουν σαν αντιοξειδωτικά, αναστέλλοντας την αλυσιδωτή αντίδραση παραγωγής ελεύθερων ριζών μέσα στον οργανισμό.

Συμπερασματικά, πολλαπλές μελέτες έχουν καταδείξει την αναγκαιότητα κατανάλωσης τουλάχιστον 3-5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Εάν καταφέρετε να εφοδιάσετε το σώμα σας με τα απαιτούμενα αντιοξειδωτικά, σίγουρα θα το προστατεύσετε σημαντικά τον οργανισμό σας και θα μειώσετε και τις πιθανότητες της πρόωρης γήρανσης.

Λετίσια Μονεμβασίτου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλά Λιπαρά – Οφέλη και Καλύτερες Πηγές

Evi Makavelou

Η Κινόα και τα Οφέλη της για τον Άνθρωπο

Η Πρωτεΐνη και η Σημασία της

Evi Makavelou

Μηλόξιδο το Πρωί – Γιατί να το Καταναλώνουμε;

Evi Makavelou

Αυτές Είναι οι Χειρότερες Τροφές για το Στομάχι

a.alefragkis

Ανθρακούχο Νερό και Οφέλη στην Υγεία

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Κρυμμένη Ζάχαρη

a.alefragkis

Πόσο Υγιεινό Σνακ Είναι οι Ξηροί Καρποί;

Evi Makavelou

Ζάχαρη Καρύδας – Οι Διαφορές από τη Λευκή Ζάχαρη

a.alefragkis

Γνωριμία με τη Διατροφή Pegan

a.alefragkis

Σπανάκι – Λόγοι που Θεωρείται Υπερτροφή

Evi Makavelou

Προβλήματα Καρδιάς από Κατανάλωση Αναψυκτικών

yoadmin