A+ A A-

Γονείς και Παιδί

Η Ρινοφαρυγγίτιδα στα Παιδιά

«Το μωρό μου είναι κρυωμένο και δυσκολεύομαι να το ταΐσω με το μπιμπερό!»

«Το μωρό μου είναι 5 μηνών και εδώ και δύο μέρες έχει βουλωμένη μύτη.»

Η ρινοφαρυγγίτιδα είναι μια ιογενής λοίμωξη, διαδεδομένη κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Εκδηλώνεται με ρινική καταρροή και απόφραξη. Μετά από δύο ημέρες οι ρινικές εκκρίσεις γίνονται παχύρευστες και συχνά βλεννοπυώδεις.

Συχνά συνοδεύεται από πυρετό, μέχρι 38,5°C, για 4 ημέρες το πολύ, πονόλαιμο, βήχα, δυσφαγία (ειδικά στα βρέφη), αλλαγές στη συμπεριφορά και διαταραχές του ύπνου.

Η Ρινοφαρυγγίτιδα στα Παιδιά

Μια απλή ρινοφαρυγγίτιδα υποχωρεί χωρίς θεραπεία σε 7 έως 10 ημέρες.

Η ρινοφαρυγγίτιδα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 μηνών χρειάζεται οπωσδήποτε ιατρική παρακολούθηση, ειδικά εάν το παιδί παρουσιάσει πυρετό.

Μετά από 2-3 ημέρες, οι ρινικές εκκρίσεις γίνονται παχύρευστες και συχνά βλεννοπυώδεις.

Τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθη και δεν πρέπει να μας οδηγούν στο συμπέρασμα επιγενούς λοίμωξης με μικροβιακό παράγοντα και κατ’ επέκταση στη χορήγηση αντιβιοτικού.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση, όπως:

υψηλός πυρετός (από 38,5°C), που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες

• πόνος στο φάρυγγα με δυσφαγία

• ωταλγία, ωτόρροια

• πυώδης επιπεφυκίτιδα, οίδημα βλεφάρου

• ιγμορίτιδα και κεφαλαλγίες

• δύσπνοια

• διαταραχές του πεπτικού συστήματος (διάρροια, έμετος, ανορεξία)

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι συμπτωματική και έχει ως στόχο να διευκολύνει την αναπνοή και την πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων.

Η αποσυμφόρηση του ρινοφάρυγγα είναι το ουσιαστικό βήμα της θεραπείας.

Η απομάκρυνση της ξηρής βλέννας από τη μύτη του μωρού διευκολύνει την αναπνοή του και προλαμβάνει την επιδείνωση της υγείας του από λοιμώξεις.

Πλύσεις με Φυσιολογικό Ορό

Οι πλύσεις της ρινικής κοιλότητας με φυσιολογικό ορό ρευστοποιούν τις βλέννες και έτσι απομακρύνονται ευκολότερα, αφού υγραίνονται οι μεμβράνες, που έχουν δημιουργηθεί από τη ρινική συμφόρηση.

Πλύσεις με Ισότονο Διάλυμα Θαλασσινού Νερού

Η περιεκτικότητα του φυσικού θαλασσινού νερού σε μεταλλικά άλατα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και θειικά άλατα, καθώς επίσης και σε ιχνοστοιχεία, όπως χαλκός και σίδηρος, προσφέρει προστασία από τις λοιμώξεις.

Παράλληλα, ιχνοστοιχεία, όπως το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, που επίσης περιέχονται στο θαλασσινό νερό, ελαττώνουν τη ρινική συμφόρηση.

Τα σκευάσματα λοιπόν για ρινικές πλύσεις με φυσικό, ισότονο (ή υπέρτονο) θαλασσινό νερό, μη διαλυμένο και αποστειρωμένο, πλεονεκτούν έναντι του φυσιολογικού ορού.

Με τη χρήση τους καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, ρευστοποιείται η βλέννα και απομακρύνεται ευκολότερα, ανανεώνοντας τα κύτταρα του βλεννογόνου.

Πλύσεις με Υπέρτονο Διάλυμα Θαλασσινού Νερού

Το υπέρτονο διάλυμα θαλασσινού νερού έχει περισσότερη συγκέντρωση σε NaCl (2,2%) από ότι ένα ισότονο διάλυμα (0,9%).

Όταν λοιπόν έρθει σε επαφή με το ρινικό βλεννογόνο θα προκαλέσει έκκριση νερού με φυσικό τρόπο λόγω της ώσμωσης και επομένως θα διαλύσει την παχύρευστη βλέννα που έχει συγκεντρωθεί στο βλεννογόνο.

Κάποιος μικρός ερεθισμός (τσούξιμο) μπορεί να εμφανιστεί στην αρχή της εφαρμογής.

Το υπέρτονο θαλασσινό νερό ενδείκνυται για:

• προληπτική και θεραπευτική αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας

• ρινίτιδα άλλης αιτιολογίας

• άλλες Ω.Ρ.Λ. παθήσεις

Οδηγίες Χρήσης Ρινικού Διαλύματος

• Γείρετε το κεφάλι του μωρού στη μια πλευρά για να αποτρέψετε την κάθοδο του ρινικού διαλύματος στο λαιμό.

•Βάλτε το ρινικό διάλυμα (με σπρέι ή αμπούλα) στο πάνω ρουθούνι του παιδιού.

Ανασηκώστε το κεφάλι για να επιτρέψετε στο βλεννώδες υγρό να τρέξει έξω και στη συνέχεια σκουπίστε το πλεόνασμα.

• Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία στο άλλο ρουθούνι.

Επειδή ωστόσο πολλά παιδιά δεν είναι και τόσο συνεργάσιµα στον καθαρισμό της μύτης τους συστήνουμε τους ρινικούς αποφρακτήρες για βρέφη, εύχρηστες συσκευές που εφαρμόζουν τέλεια στα βρεφικά ρουθουνάκια και οδηγούν σε εύκολο, γρήγορο και ανώδυνο καθαρισµό από τις ρινικές εκκρίσεις.

Η Ρινοφαρυγγίτιδα στα Παιδιά 2

Συμβουλές

• Σε περίπτωση πυρετού, ελαφρύνετε το παιδί από ρούχα και σκεπάσματα και φροντίστε να λαμβάνει αρκετά υγρά.

• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο περιβάλλον, το οποίο πρέπει να είναι απαλλαγμένο από σκόνη.

Επίσης, οι καπνιστές γονείς πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν να καπνίζουν στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τόσο η σκόνη, όσο και ο καπνός του τσιγάρου αποτελούν αιτιολογικούς παράγοντες για τον εποικισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς.

• Αερίστε καλά το χώρο καθημερινά ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση αερογενώς από τα παιδιά στους γονείς και σε άλλα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Το ποσοστό δευτερογενούς μετάδοσης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στα άλλα μέλη της οικογένειας πλησιάζει το 30%.

• Ελέγξτε τη θερμοκρασία (18 ° C το μέγιστο) και την υγρασία (80-90 %) του χώρου, χρησιμοποιώντας υγραντήρες ή απλά ένα βρεγμένο πανί πάνω σε ένα σώμα καλοριφέρ.

• Μοιράστε τα γεύματα του μωρού σε περισσότερα και καθαρίστε τη μυτούλα του πριν το ταΐσετε ώστε να αναπνέει καλύτερα από τη μύτη και να μη χρησιμοποιεί το στόμα για να ανασάνει.

Πέννυ Λαζογεώργου, Φαρμακοποιός, MSc

Αντιβιοτικά και Παιδιά

Τα Αντιβιοτικά είναι πολύτιμα όπλα για την αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων.

Όπως σε όλες τις θεραπείες έτσι και στα αντιβιοτικά πρέπει να γίνεται γνωστή από τους Επαγγελματίες Υγείας η ορθή χρήση τους έτσι ώστε να επιφέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Συχνά γίνονται λάθη σχετικά με την διάρκεια θεραπείας και τη δοσολογία διότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούνται ως αυτοθεραπεία, με αποτέλεσμα να γίνεται αλόγιστη χρήση.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων.

Αντιβιοτικά και Παιδιά

Εάν ο ασθενής πάσχει από μια ιογενή λοίμωξη, όπως η γρίπη, η βρογχίτιδα, η ωτίτιδα κτλ. τα αντιβιοτικά δεν θα θεραπεύσουν την λοίμωξη, δεν θα εμποδίσουν την εξάπλωση της αρρώστιας.

Η αντιβίωση δεν θα βοηθήσει εσάς ή το παιδί σας να αισθανθείτε καλύτερα, διότι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αντοχής των βακτηρίων.

Η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά είναι η αντίσταση ενός μικροοργανισμού σε ένα αντιβιοτικό φάρμακο που ήταν αρχικά αποτελεσματικό για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκλήθηκαν από αυτό το μικροοργανισμό.

Η εξέλιξη των ανθεκτικών στελεχών είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν οι μικροοργανισμοί οι ίδιοι αναπτύσσουν μηχανισμούς, έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο νέο οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί.

Η αντοχή αυτή είναι αποτέλεσμα πολλαπλών βιοχημικών διεργασιών μεταξύ των βακτηρίων τα οποία μεταλλάσουν το DNA τους ή αποκτούν εξωγενές γενετικό υλικό από άλλα βακτήρια ήδη ανθεκτικά ή αδρανοποιούν τα αντιβιοτικά μέσω ένζυμων που παράγουν.

Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να περιορίσει την αντοχή η οποία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τον πάσχοντα, αλλά και για το περιβάλλον του, καθώς οι οικείοι του αποικίζονται από το ίδιο παθογόνο και έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν εξαιτίας αυτού.

Γι’ αυτό προτείνεται να μην χορηγούνται αντιβιοτικά χωρίς την συμβουλή γιατρού.

Αν ο γιατρός σας δεν σας χορηγήσει αντιβιοτικά δεν αμφισβητεί το ότι είστε άρρωστοι, απλώς κρίνει ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα στη δική σας περίπτωση.

Όταν όμως η χορήγηση αντιβιοτικών κρίνεται απαραίτητη, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες δοσολογίας και διάρκειας της αγωγής σας.

Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην παραλείπονται δόσεις και κυρίως να ολοκληρώνεται η διάρκεια αγωγής.

Αντιβιοτικά και Παιδιά

Σαν Αυτοθεραπεία για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ξεπεράσει την ίωση πιο γρήγορα αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ενυδατώνεστε συνεχώς, να ξεκουραστείτε, να χρησιμοποιήσετε κάποιο ρινικό σπρέι για την συμφόρηση του άνω αναπνευστικού και κάποια καραμέλα ή σπρέυ ή διάλυμα για τον πόνο στο λαιμό.

Πολύ αποτελεσματικά και είναι επίσης και τα σκευάσματα που περιέχουν εχινάκεια, βιταμίνη C, πρόπολη ή ψευδάργυρο, τα οποία ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού και τον βοηθούν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ο Φαρμακοποιός σας μπορεί να σας ενημερώσει για τα διάφορα σκευάσματα που υπάρχουν στο Φαρμακείο και να σας χορηγήσει το κατάλληλο για την δική σας περίπτωση.

Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός

Πυρετός και Δέκατα: Γιατί να μην Πάρετε Αμέσως Αντιπυρετικό

Συνάχι, βήχας και λίγος πυρετός.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αποκτήσει τη συνήθεια να τρέχουμε στο Φαρμακείο του σπιτιού για αντιφλεμονώδη και αντιπυρετικά φάρμακα, με το πρώτα «δέκατα» στο θερμόμετρο.

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια αντίδραση είναι λάθος για την υγεία μας.

Ποια Είναι η Φυσιολογική Θερμοκρασία;

Η θερμοκρασία του ανθρωπίνου σώματος εμφανίζει ημερήσια διακύμανση με μέσο όρο το 36,8°C και εύρος + 0,4°C. Είναι χαμηλότερη τις πρωινές ώρες (στις 6.00πμ) και υψηλότερη το απόγευμα (στις 4.00μμ).

Πυρετός και Δέκατα: Γιατί να μην Πάρετε Αμέσως Αντιπυρετικό

Να τονίσουμε επίσης ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, εμφανίζουν αύξηση της θερμοκρασίας τους κατά 0,6°C περίπου, κατά τις ημέρες της ωορρηξίας («γόνιμες μέρες»), γεγονός που οφείλεται στην ορμονική προπαρασκευή του γεννητικού συστήματος.

Τι Είναι ο Πυρετός;

Ο πυρετός αντιπροσωπεύει τον σημαντικότερο μηχανισμό άμυνας του οργανισμού μας.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος επιταχύνει όλες τις μεταβολικές αντιδράσεις και διευκολύνει τη σωστή χρήση της ενέργειας από τον οργανισμό, ενισχύοντας όλο το ανοσοποιητικό σύστημα και επιταχύνοντας την απομάκρυνση του παθογόνου παράγοντα.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν την άνοδο της θερμοκρασίας και ονομάζονται πυρετογόνα και χωρίζονται σε:

• Εξωγενή πυρετογόνα που παράγονται από μικρόβια (τοξίνες)

• Ενδογενή πυρετογόνα που είναι οι ιντερλευκίνες (IL-1, IL-6, IL-8), ο παράγων νεκρώσεως του όγκου (TNF), η ιντερφερόνη (IFN) και η πρωτεΐνη των μακροφάγων της φλεγμονής 1 (ΜΙΡ-1) και παράγονται κατά την ενεργοποίηση των κυττάρων της ανοσίας και κατά την οξεία φλεγμονή.

Τα πυρετογόνα δρουν αυξάνοντας την παραγωγή της προσταγλανδίνης Ε2 (PGE2) τόσο στον υποθάλαμο, όπου προκαλούν τροποποίηση της θερμορρύθμισης, όσο και στην περιφέρεια όπου προκαλούνται φαινόμενα όπως μυαλγίες και αρθραλγίες.

Άρα, τι κάνουμε στον πυρετό?

Ο πυρετός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις.

Όπως είπαμε είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που, όταν δεν είναι έντονη, είναι καλό να την σεβαστούμε.

Επομένως δεν αντιμετωπίζουμε φαρμακευτικά θερμοκρασίες του οργανισμού στο κοντά 37.5°C ή ακόμη και στο 38.0 °C.

Όταν όμως ο πυρετός είναι πιο υψηλός ή προκαλεί ανησυχία, δυσφορία, ανορεξία και γενική κακή κατάσταση, καλό είναι να αντιμετωπίζεται.

Αν χρειάζεται συνδυασμός παρακεταμόλης/ αντιφλεγμονώδους (στις δύσκολες περιπτώσεις που ο υψηλός πυρετός με κακή γενική κατάσταση επανέρχεται νωρίτερα των 5-6 ωρών) τα εναλλάσσουμε κάθε 3-4 ώρες.

Προσοχή σε αντιπυρετικά που έχουν την ίδια ουσία. Αν τα δίνετε όλα μαζί μπορεί άθελά σας να φτάσετε σε τοξική δόση.

Πυρετός και Δέκατα: Γιατί να μην Πάρετε Αμέσως Αντιπυρετικό

Θυμηθείτε:

Σε καμία περίπτωση δεν χορηγούμε αντιβίωση χωρίς την συμβουλή του Ιατρού.

Η αντιβιώσεις δρουν ενάντια στα βακτήρια και όχι στους ιούς.

Είναι επικίνδυνο να εκθέτετε τον οργανισμό σας σε πιθανές παρενέργειες.

Μην ξεχνάμε η αντιβίωση είναι φάρμακο και πρέπει να δίνεται μόνο με τη συμβουλή του Ιατρού έπειτα από διάγνωση βακτηριακής λοίμωξης.

Η ακατάλληλη χρήση των αντιβιοτικών ευνοεί την εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτήρια, με επακόλουθες δυσκολίες αποτελεσματικότητας σε μελλοντικές θεραπείες.

Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός

Παιδί και Εμβόλια

Ο εμβολιασμός είναι μια δύσκολη στιγμή που συνήθως προκαλεί πόνο στο παιδί και ανησυχία στους γονείς.

Η αλήθεια είναι ότι κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι για τα εμβόλια και πολλοί είναι αυτοί που θα σας πουν ότι «τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα» ή ότι «τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή».

Η δική μας άποψη είναι ότι τα εμβόλια είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις τις ιατρικής επιστήμης.

Τι Είναι τα Εμβόλια

Τα εμβόλια είναι ανοσογόνες ουσίες (αντιγόνα), δηλαδή εξασθενημένα ή νεκρά μικρόβια ή ιοί ή τμήμα (πρωτεΐνη) του μικροβίου ή του ιού, ακίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ουσίες αυτές είναι ικανές να διεγείρουν τον ανοσολογικό μηχανισμό του οργανισμού για παραγωγή ειδικών αντισωμάτων που κατευθύνονται εναντίον συγκεκριμένου λοιμογόνου παράγοντα, από τον οποίο έχει παρασκευασθεί το εμβόλιο.

Είναι δηλαδή η μίμηση της φυσικής λοίμωξης, χωρίς το εμβολιασμένο άτομο να νοσήσει ή να παρουσιάσει σοβαρές αντιδράσεις.

Πιο πρακτικά, θα λέγαμε ότι το άτομο που εμβολιάστηκε έχει αντισώματα για οποιοδήποτε συγκεκριμένο νόσημα από το οποίο παρασκευάστηκε το εμβόλιο.

Έτσι, δεν θα αρρωστήσει σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με άλλον άνθρωπο που πάσχει από το συγκεκριμένο νόσημα.

Ο σκοπός των εμβολιασμών είναι η εξάλειψη ή ο περιορισμός σε μεγάλο βαθμό λοιμωδών νοσημάτων, όπως και η πρόληψη από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Νοσήματα που στο παρελθόν ήταν θανατηφόρα, όπως η ευλογιά, η διφθερίτιδα, ο τέτανος, η μηνιγγίτιδα, η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, κ.ά., αποτελούν πλέον ιστορική γνώση για τις αναπτυγμένες χώρες, όπου υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης (μεγαλύτερο από 90%), κατά την βρεφική και παιδική ηλικία.

Παιδί και Εμβόλια

Στις αναπτυσσόμενες χώρες περίπου 3,5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η ανοσολογική κάλυψη των εμβολίων είναι πολύ υψηλή, αλλά κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% ασφαλές και αποτελεσματικό.

Οι εμβολιασμοί μαζί με την παροχή καθαρού πόσιμου νερού, αποτελούν ένα απλό οικονομικό και ασφαλές όπλο για τα νοσήματα που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα από αιώνες.

Ποια τα Οφέλη από τα Εμβόλια

Τα εμβόλια δεν ωφελούν μόνο το εμβολιασμένο άτομο, προσφέρουν σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο:

• Ανοσία για πολλά μεταδοτικά νοσήματα,

• Πρόληψη για ορισμένες μορφές καρκίνου,

• Πρόληψη για τις επιδημίες,

• Πρόληψη του θανάτου από λοιμώδη νοσήματα, 

• Μείωση των ιατρικών επισκέψεων και του κόστους νοσηλείας,

• Βελτίωση της ποιότητας ζωής της οικογένειας και

• Βελτίωση της παραγωγικότητας.

Ποιά Είναι η Κατάλληλη Ηλικία Εμβολιασμού

Η ανοσοποίηση ενός ατόμου πρέπει να γίνεται στη μικρότερη δυνατή ηλικία για να προλαμβάνεται η νόσος, όπως και οι επιπλοκές της.

Η κατάλληλη ηλικία εμβολιασμού έναντι συγκεκριμένου νοσήματος επιλέγεται να γίνεται:

• Στη μικρότερη ηλικία στην οποία μπορεί να εμφανιστεί συχνότερα η συγκεκριμένη νόσος,

• Στην ηλικία με την καλύτερη ανοσολογική απάντηση (ανάπτυξη αντισωμάτων) και

• Στην παρουσία ή απουσία μητρικών αντισωμάτων.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση του εμβολίου, πρέπει να τονίσουμε ότι η μέγιστη απόδοση του εμβολίου καθορίζεται από τρεις παράγοντες: τη φύση του αντιγόνου του εμβολίου, την ηλικία του εμβολιαζόμενου και την ανοσιακή κατάσταση του εμβολιαζόμενου.

Πολλά εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα με διαφορετική σύριγγα και σε διαφορετικό σημείο στο σώμα, χωρίς να επηρεάζεται η αντισωματική απάντηση και χωρίς να αυξάνονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πρέπει όμως να τηρούνται τα απαραίτητα μεσοδιαστήματα μεταξύ των δόσεων.

Είναι πολύ σημαντικό να συμπληρώνονται οι απαραίτητες δόσεις στην κατάλληλη ηλικία.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και η συνδυασμένη ανάμειξη στην ίδια σύριγγα, δηλαδή περισσότερα από ένα εμβόλια.

Αυτά είναι τα πολυδύναμα εμβόλια (4δύναμα, 5δύναμα ή 6δύναμα), τα οποία διευκολύνουν την ταυτόχρονη ανοσοποίηση με πολλά αντιγόνα και λιγότερες ενέσεις.

Τα πρόωρα και μικρά βρέφη πρέπει να εμβολιάζονται όπως και τα τελειόμηνα βρέφη στην κατάλληλη ηλικία έναρξης των εμβολιασμών.

Θα πρέπει οι γονείς να τηρούν το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών και να μην παραλείπουν τις απαραίτητες δόσεις.

Τι Γίνεται αν το Παιδί Χάσει μια Δόση

Γενικότερα, δεν πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση ή παράλειψη εμβολίου για κανένα παιδί.

Εάν τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των δόσεων είναι μεγαλύτερα από τα προτεινόμενα, δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται οι δόσεις.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν μειώνεται, η καθυστέρηση ενός εμβολιασμού δεν ακυρώνει την ισχύ των προηγούμενων δόσεων του ίδιου εμβολίου.

Στην περίπτωση αυτή ο εμβολιασμός συνεχίζεται από τη δόση που σταμάτησε και ολοκληρώνεται κανονικά, ανεξάρτητα από το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των δόσεων.

Πότε Πρέπει να Αποφεύγεται ο Εμβολιασμός

Αντίθετα με ό,τι πιστεύει πολύ κόσμος, κάποιες καταστάσεις δεν αποτελούν αντενδείξεις εμβολιασμού όπως:

• Η ήπια νόσηση,

• Η χορήγηση αντιβιοτικών, 

• Ένα πρόωρο ή μικρό σε βάρος βρέφος,

• Η τοπική αντίδραση σε προηγούμενη δόση,

• Ο θηλασμός,

• Η πρόσφατη ασθένεια από λοιμώδες νόσημα,

• Η ύπαρξη ατομικού ή οικογενειακού ιστορικού αλλεργικών καταστάσεων και

• Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού επιληψίας.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται κατά τη διάρκεια ασθένειας από οξεία εμπύρετα νοσήματα, όπως και στα άτομα που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (εκτός από το εμβόλιο κατά της γρίπης).

Επίσης, τα εμβόλια από ζώντες εξασθενημένου ιούς ή μικρόβια αντενδείκνυται σε άτομα με συγγενή ή επίκτητη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σημειώστε, ότι ένα παιδί που παρουσίασε σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη δόση εμβολίου, δεν πρέπει να επαναλάβει τον εμβολιασμό.

Μύθοι και Αλήθειες για τα Εμβόλια

Μύθος είναι ότι τα εμβόλια περιέχουν υδραργυρικά παράγωγα (Thimerosal)

Η αλήθεια είναι ότι το παράγωγο αυτό χρησιμοποιείται ως συντηρητικό, αλλά από τα εμβόλια έχει αφαιρεθεί σε βαθμό που δεν είναι ανιχνεύσιμο.

Μύθος είναι ότι το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β προκαλεί σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε αποδείχθηκε ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να οφείλεται στο εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β.

Μύθος είναι ότι το εμβόλιο κατά του κοκίτη προκαλεί εγκεφαλίτιδα, αιφνίδιο θάνατο, βρεφικούς σπασμούς και σύνδρομο Reye (μια ασθένεια που προσβάλει όλα τα όργανα του σώματος, αλλά βλάπτει ιδιαίτερα το ήπαρ και τον εγκέφαλο).

Αλήθεια είναι ότι το εμβόλιο αυτό είχε κατηγορηθεί παλαιότερα, όταν ήταν ολοκυτταρικό (περιείχε κύτταρα).

Εδώ και αρκετά χρόνια όμως είναι ακυτταρικό.

Μύθος είναι ότι το εμβόλιο κατά της ιλαράς προκαλεί μαθησιακές δυσκολίες ή αυτισμό.

Η αλήθεια είναι ότι ένας γιατρός δημοσίευσε αυτήν την πληροφορία σε έγκυρο μεγάλο ιατρικό περιοδικό.

Μετά από ανασκόπηση μελετών ασφαλείας, αποδείχτηκε ότι η πληροφορία ήταν λάθος (είχε ψεύτικα στοιχεία), με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η άδεια και το πτυχίο της ιατρικής.

Μύθος είναι ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται σε μεγάλη ηλικία για να μην βλάπτεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα που είναι ανώριμο.

Αλήθεια είναι ότι το βρέφος των δύο μηνών έχει ένα αναπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να επεξεργάζεται ταυτόχρονα πολλά αντιγόνα.

Μύθος είναι ότι τα εμβόλια είναι παιχνίδια των φαρμακευτικών εταιρειών.

Αλήθεια είναι ότι οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις φαρμακευτικές εταιρείες για τις προσπάθειες, τις έρευνες και τις μελέτες που κάνουν, ώστε να οδηγηθούν στη σταδιακή ανακάλυψη των εμβολίων, να τα παράγουν και να τα εφαρμόσουν στην πράξη.

Αποτέλεσμα της χρήσης των εμβολίων είναι ότι πολλά και σοβαρά λοιμώδη νοσήματα έχουν εξαφανιστεί και ανήκουν πια στην ιστορία της ιατρικής, όπως η ευλογιά, η διφθερίτιδα, η πολυομυελίτιδα, τουλάχιστον στις υγειονομικά αναπτυγμένες χώρες.

Μύθος είναι ότι τα εμβόλια έχουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του οργανισμού.

Η αλήθεια είναι ότι ήπιες επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον εμβολιασμό, όπως για παράδειγμα, πυρετός, ερυθρότητα και πόνος στο σημείο του εμβολιασμού.

Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση στα συστατικά του εμβολίου (υψηλός πυρετός με σπασμούς ή νόσος από το εμβόλιο), ωστόσο οι αντιδράσεις αυτές αναστρέψιμες και εμφανίζονται σπάνια.

Πρόκειται για αντιδράσεις πολύ πιο ελαφριές από εκείνες που παρουσιάζει το παιδί που νοσεί όταν δεν έχει εμβολιαστεί.

Η μεγάλη αλήθεια είναι τα εμβόλια, τα αντιβιοτικά και η αναισθησία είναι οι ποιο μεγάλες ανακαλύψεις της ιατρικής επιστήμης τα τελευταία διακόσια χρόνια.

Πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτές.

Τα εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο.

Παιδί και Εμβόλια

Προστατεύουν τους ανθρώπους από σοβαρές θανατηφόρες ασθένειες, καθώς και από τις αναπηρίες που θα προκαλούσαν οι ασθένειες αυτές, αν οι ασθενείς είχαν καταφέρει να επιζήσουν.

Το Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού

Οι πρώτες σελίδες του βιβλιάριου του παιδιού συμπληρώθηκαν στο μαιευτήριο και από τότε ακολουθεί το παιδί σας σε όλα του τα βήματα.

Στο βιβλιάριο υγείας υπάρχουν ειδικές σελίδες για τους εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται οι οποίες θα πρέπει να συμπληρώνονται προσεκτικά από τον παιδίατρο.

Μετά από κάθε εμβολιασμό θα πρέπει απαραιτήτως να αναγράφονται:

• Η εμπορική ονομασία του εμβολίου,

• Η ημερομηνία διεξαγωγής του,

• Το σημείο χορήγησης της ένεσης στο παιδί,

• Ο αριθμός παρτίδας του εμβολίου και

• Η ημερομηνία λήξης του εμβολίου.

Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται κάπως υπερβολικά σαν πληροφορίες, ο γιατρός σας όμως γνωρίζει πολύ καλά γιατί πρέπει να καταγράφει όλα αυτά τα στοιχεία.

Συμβαίνει καμιά φορά να υπάρξουν απώτερες παρενέργειες που έχουν άμεση σχέση με το εμβόλιο.

Μπορεί επίσης να υπάρξουν αναθεωρήσεις για συγκεκριμένα εμβόλια ως προς την αποτελεσματικότητά τους, οπότε να χρειαστούν επαναληπτικές δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα πρέπει να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία του εμβολίου για να μπορέσει, σε περίπτωση που χρειαστεί, να καθορίσει τις σωστές ενέργειες για το κάθε παιδί.

Μαρία Φιλάνθη Βαρβουτσή - Κωνσταντινίδη, Παιδίατρος - Ογκολόγος

Αντιμετωπίστε μια Παιδική Δηλητηρίαση

Η Περίπτωση

"Ο τρίχρονος γιός μου άνοιξε το ντουλάπι που φυλάω τα φάρμακα και ήπιε σχεδόν όλο το αντιπυρετικό σιρόπι παρακεταμόλης από το μπουκάλι.

Είχε χυθεί λίγο και πάνω στο χαλί, αλλά δεν ξέρω ακριβώς τι ποσότητα ήπιε."

Τι Πρέπει να Κάνετε

Πρώτα από όλα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας για να μην πανικοβληθεί το παιδί και να μπορέσετε να επικοινωνήσετε μαζί του και να συλλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το είδος, την ποσότητα και τη σύσταση του προϊόντος που κατάπιε.

Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς πήρε το παιδί και σε ποια ποσότητα.

Για παράδειγμα, η δηλητηρίαση από παρακεταμόλη έχει ένα αποτελεσματικό αντίδοτο το οποίο πρέπει να ληφθεί τις πρώτες δέκα ώρες.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος δηλητηρίασης και γνωρίζετε τον τρόπο αντιμετώπισης, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με το κέντρο δηλητηριάσεων για την καθοδήγηση του ειδικού.

Το τηλέφωνο επικοινωνίας του Κέντρου Δηλητηριάσεων είναι: 210 77 93 777.

Θα πρέπει να επισημάνετε οπωσδήποτε την ηλικία και το βάρος του παιδιού.

Να θυμάστε:

• Σε καμιά περίπτωση μην προκαλέσετε έμετο χωρίς ιατρική συμβουλή και αποφύγετε τη χορήγηση νερού, γάλακτος ή τροφής μέχρι ότου να γίνει σαφές το είδος της δηλητηρίασης.

• Εάν το παιδί είναι αναίσθητο, τοποθετήστε το στη θέση ανάνηψης.

Αν πρόκειται για ένα καυστικό προϊόν, σκουπίστε με ένα πανί και άφθονο νερό όσο προϊόν παρέμεινε στα χείλη ή τις βλεννογόνους.

• Αφαιρέστε ρούχα τα όποια έχουν εμποτιστεί και συνεχίζουν να προκαλούν βλάβη ή εμποδίζουν την εξέταση.

• Αν έχει το προϊόν έρθει σε επαφή με το δέρμα, ξεπλύνετε με άφθονο νερό για 15 λεπτά.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.