A+ A A-

Γονείς και Παιδί

Βρεφικά Γάλατα για Ευτυχισμένα Μωρά

Το μητρικό γάλα αποτελεί αναμφισβήτητα την ιδανική τροφή για όλα τα βρέφη.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν τη χρήση εξειδικευμένης διατροφικής αγωγής.

Εάν δούμε τα υγιή βρέφη και τα βρέφη που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.

Βρεφικά Γάλατα για Ευτυχισμένα Μωρά

Έτσι:

• Τα βρέφη με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα κ.λπ.) αποτελούν το 15-20% του συνόλου.

Σχεδόν 1 στα 5 βρέφη.

Το συγκεκριμένο ποσοστό πριν από 10 χρόνια ήταν τουλάχιστον το μισό.

Σήμερα, λόγω της αστικοποίησης, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, των καισαρικών τοκετών που καθυστερούν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους σε σχέση με τον κανονικό τοκετό, το πρόβλημα εντείνεται.

• Τα πρόωρα βρέφη αποτελούν το 10% των γεννήσεων, λόγω αύξησης του ορίου ηλικίας της πρώτης εγκυμοσύνης, των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων κ.ά.

• Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα συναντάται σε ποσοστό άνω του 5%.

• Οι κολικοί εμφανίζονται σε 1 στα 2 βρέφη στους πρώτους μήνες ζωής.

Έτσι, τα ειδικά βρεφικά γάλατα αναπτύσσονται με πολύ υψηλούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε σχέση με τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας που απευθύνονται σε υγιή βρέφη.

Οι Πηγές Σύστασης και Επιλογής

Συνήθως, όταν το βρέφος βγει από το μαιευτήριο, έχουν ήδη δοθεί στη μητέρα οι απαραίτητες συμβουλές για το γάλα που θα του δώσει, σε περίπτωση που δεν θηλάζει.

Ο παιδίατρος παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνταγογράφηση της βρεφικής διατροφής, αλλά είναι και αυτός ο οποίος θα προτείνει το κατάλληλο γάλα για το βρέφος στο μαιευτήριο.

Βρεφικά Γάλατα για Ευτυχισμένα Μωρά

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, το 70% των γυναικών σταματούν το θηλασμό σχεδόν με την έξοδο από το μαιευτήριο, με μέσο όρο θηλασμού τους 3-3,5 μόνο μήνες!

Στην πορεία, εάν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα στο βρέφος (κολικοί, διάρροια κ.λπ.), το γάλα αλλάζει προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Τα περισσότερα από τα βρεφικά γάλατα δίνονται κατόπιν σύστασης ή συνταγής γιατρού.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι οι μητέρες είναι πολύ πιο ενημερωμένες απ’ ότι παλαιότερα, με αποτέλεσμα να αξιολογούν τη γνώμη του παιδιάτρου τους, αλλά και να αντιπροτείνουν και οι ίδιες κάποιο προϊόν που πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερο για το μωρό τους, ή ακόμη και να ζητούν τη γνώμη του φαρμακοποιού τους.

Η νέα μητέρα αποζητά την ανταλλαγή απόψεων με κάποιον που γνωρίζει, ιδιαίτερα εάν το μωρό της κλαίει, δεν πίνει το γάλα του, είναι δυσκοίλιο, έχει διάρροια, κάνει αναγωγές ή οτιδήποτε άλλο της δείχνει ότι το μωρό της δεν είναι καλά.

Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς σας μπορεί να σας βοηθήσει, να σας συμβουλέψει σε ότι σας απασχολεί σχετικά με τη διατροφή του μωρού σας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας.

Μικροδιατροφή και Παιδιά

Ένα παιδί που ακολουθεί μια πλούσια ισορροπημένη διατροφή βρίσκει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσα στο πιάτο του!

Για πολλούς λόγους που δεν σχετίζονται πάντα με τις επιθυμίες των γονιών τους, η καθημερινή διατροφή των παιδιών δεν είναι η ιδανική για την αρμονική τους ανάπτυξη.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού.

Τα ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων όλου του οργανισμού.

Αν το παιδί είναι κουρασμένο, αν αρρωσταίνει συχνά από κρυολογήματα και γενικότερα λοιμώξεις του αναπνευστικού, αν δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη μελέτη του ή στο σχολείο, τότε το πιθανότερο είναι να έχει έλλειψη σε κάποια θρεπτικά συστατικά.

Μικροδιατροφή και Παιδιά

Για να αντισταθμίσουν αυτές τις ελλείψεις οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια στα συμπληρώματα διατροφής.

Για την Αποφυγή των Λοιμώξεων

Το φθινόπωρο και το χειμώνα για καλύτερη πρόληψη από τις υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να «φροντίσετε» το πεπτικό σύστημα του παιδιού σας με τα απαραίτητα προβιοτικά και πρεβιοτικά.

Τα προβιοτικά δίνουν ένα χέρι βοήθειας στα βακτήρια και ενισχύουν τη λειτουργία του εντερικού οικοσυστήματος, όπου συγκεντρώνονται το 60% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα πρεβιοτικά με τη σειρά τους, δίνουν την απαραίτητη ενέργεια στα προβιοτικά ώστε να βελτιστοποιήσουν τη δράση τους.

Προβιοτικά

Μπορούμε να τα βρούμε σε συμπληρώματα διατροφής που είναι ειδικά μελετημένα για τα παιδιά και να τους τα δώσουμε αναμειγμένα σε ένα ποτήρι γάλα ή ένα ποτήρι χυμό φρούτων.

Σίδηρος

Χρειάζεται επίσης να ελέγξετε τα αποθέματα σιδήρου στο παιδί με μια απλή εξέταση αίματος που θα σας δείξει τα επίπεδα της φερριτίνης, της αποθήκης Fe, ιδιαίτερα αν το παιδί αποφεύγει να τρώει κρέας και ψάρι.

Ο σίδηρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στους μηχανισμούς της ανοσίας.

Όταν δεν υπάρχει ισορροπία στο ισοζύγιο του σιδήρου, ο οργανισμός αντλεί το απαραίτητο σίδηρο από τις «αποθήκες» του, με αποτέλεσμα όταν αυτές εξαντληθούν να διαταράσσονται όλες οι μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.

Η αλήθεια είναι ότι η διατροφή από μόνη της δεν αρκεί για να ισορροπήσει τις χαμηλές τιμές της φερριτίνης.

Ωστόσο, όταν είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως είναι οι φακές, το σπανάκι και το συκώτι, σπανίως είναι από τις αγαπημένες τους.

Ψευδάργυρος

Για να αντιμετωπίσουμε την κόπωση στο σχολείο θα πρέπει να ελέγξουμε και τα επίπεδα του ψευδάργυρου.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και άμεση αντι-ιική δράση.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από το 18 έως το 25% έχουν χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου, κάτω από τις συνιστώμενες ποσότητες.

Γεγονός που εξηγείται κι από τις πηγές του ψευδαργύρου, οι οποίες είναι τροφές που δεν αρέσουν γενικότερα στα παιδιά: στρείδια, φύτρο σιταριού, συκώτι, και βοδινό κρέας.

Ρωτήστε τον γιατρό σας και δοκιμάστε να θωρακίσετε τον παιδικό οργανισμό με ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών που θα τα διατηρήσει υγιή και γεμάτα ενέργεια στο σχολείο!

Μικροδιατροφή και Παιδιά 2

Για να είναι σε Φόρμα στο Σχολείο

Η βιταμίνη C είναι χωρίς αμφιβολία η πιο απαραίτητη βιταμίνη για να διατηρηθούν τα παιδιά σε φόρμα όλη μέρα.

Βιταμίνη C βρίσκουμε στα φρούτα: πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια ακόμα και λίγα φραγκοστάφυλα μέσα σε ένα γιαούρτι, είναι ιδανικά για το πρωινό τους ή για το απογευματινό σνακ.

Οι διατροφικές μελέτες δείχνουν ότι το 8% των παιδιών δεν λαμβάνουν καθημερινά τη βιταμίνη C που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή τους.

Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια βιταμίνη που διεγείρει τα κύτταρα που εμπλέκονται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Επάρκεια σε βιταμίνη C σημαίνει ισχυρό ανοσοποιητικό.

Για Καλύτερο Ύπνο και Ανάπτυξη

Είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος μας δεν «κοιμάται» ποτέ, ακόμη κι όταν εμείς κοιμόμαστε εκείνος συνεχίζει να λειτουργεί.

Τις νύχτες ο εγκέφαλος καταγράφει όλα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της ημέρας.

Ο νυχτερινός ύπνος επιτρέπει στα παιδιά να «αποθηκεύσουν» όλα εκείνα που έμαθαν μέσα στην ημέρα, αλλά και να μεγαλώσουν πραγματικά: η ορμόνη της ανάπτυξης συντίθεται στη διάρκεια των διαφορετικών φάσεων του βαθύ ύπνου.

Αν όμως έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας τρώει καλά και παρόλα αυτά δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή παραπονιέται ότι δεν κοιμάται καλά το βράδυ, θα χρειαστεί να ελέγξετε τη βιταμίνη D.

Μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη D είναι το μουρουνέλαιο αλλά καθώς δεν αρέσει στα παιδιά, ούτε και στους μεγάλους ιδιαίτερα, μπορείτε να δοκιμάσετε να τους δώσετε συκώτι, αυγά και λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, οι σαρδέλες, η πέστροφα, ο σολομός και ο τόνος.

Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν και συμπληρώματα μουρουνέλαιου που απευθύνονται στα παιδιά, με υπέροχη γεύση.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ο οποίος είναι ο πιο κατάλληλος για να σας υποδείξει τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμίνης D για το δικό σας παιδί.

Ρίτα Γκατζούλη, Φαρμακοποιός

Η Διατροφή του Παιδιού στο Σχολείο

Κάθε Σεπτέμβριο μαζί με τα σχολεία που ανοίγουν και τις προσδοκίες μικρών και μεγάλων για τη νέα χρονιά που ξεκινάει, έρχεται και η ερώτηση που ταλανίζει όλους τους γονείς: Τι θα φάει το παιδί στο σχολείο; Πώς θα κάνω ένα διατροφικό πρόγραμμα που θα του δώσει την ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξή του;

Αγαπητοί γονείς, η σχολική χρονιά για τα αγγελούδια μας ξεκινάει!

Έχουμε τακτοποιήσει, εδώ και μέρες, το πρόγραμμα των παιδιών μας για να τους παρέχουμε μια σωστή εκπαίδευση σε ένα οικείο σχολικό περιβάλλον και επιπλέον νιώθουμε ασφάλεια για τον τρόπο της διαπαιδαγώγησης τους.

Φτάνει όμως αυτό;

Σίγουρα έχουμε επιλέξει το σωστό σχολείο, το ασφαλές περιβάλλον και χώρο όπου θα περνάνε την μισή μέρα τα παιδιά μας, καθώς και τους άρτια καταρτισμένους παιδαγωγούς και δασκάλους που θα μεταφέρουν τις μαθησιακές αρχές στα παιδιά μας.

Τι θα κάνουμε όμως με το θέμα τις διατροφής;

Οι καλές διατροφικές συνήθειες αναπτύσσονται στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και χρειάζεται συνεργασία γονιών και σχολείου για να τεθούν οι σωστές βάσεις.

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του οργανισμού των παιδιών μας, καθώς επιδρά πάντοτε στη φυσική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη και εξέλιξη τους.

Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει κόπωση, νευρικές αντιδράσεις και διαταραχές στην συμπεριφορά του παιδιού, αργή ανάπτυξη καθώς και ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα που θα κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή στις παιδικές ασθένειες.

Ας μην μας πιάσει όμως πανικός...

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και φυσικά οργάνωση για την καλύτερη προετοιμασία των γευμάτων.

Με δεδομένο ότι τα παιδιά περνάνε το περισσότερο μέρος της ημέρας τους στο σχολείο και σε διάφορές εξωσχολικές δραστηριότητες, θα πρέπει εμείς να φροντίσουμε ώστε να τρέφονται σωστά.

Ένα παιδί στη σχολική ηλικία πρέπει να τρώει τακτικά και να μην αφήνει το στομάχι του άδειο για πολλές ώρες.

Στη διάρκεια της ημέρας τα πέντε γεύματα είναι απαραίτητα: πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό.

Η Διατροφή του Παιδιού στο Σχολείο

Το Πρωινό

Η μέρα των μικρών μας καλό είναι να ξεκινάει με ένα πλούσιο και γεμάτο βιταμίνες πρωινό.

Δεν είναι απαραίτητο να είναι το ίδιο κάθε μέρα.

Δείτε τις παρακάτω επιλογές, τις οποίες με τον καιρό μπορείτε να προσαρμόσετε στις προτιμήσεις του δικού σας παιδιού.

Μην ξεχνάτε το φαγητό είναι απόλαυση, αν έχουν επιλέξει τα ίδια τα παιδιά τις τροφές τους, θα φάνε το πρωινό τους πιο εύκολα.

Δώστε τους επιλογές:
• Ένα ποτήρι γάλα πλήρες και μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι,

• Ένα ποτήρι γάλα πλήρες με μία κούπα δημητριακά ολικής αλέσεως ή μούσλι,

• Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με 60 γρ. τυρί και μία φέτα γαλοπούλα ή

• Ένα ποτήρι φυσικό χυμό με μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και 60 γρ. τυρί.

Το Δεκατιανό

Το δεκατιανό είναι ένα μικρό ενδιάμεσο γεύμα, απαραίτητο στις ηλικίες αυτές που τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια για να ανταπεξέλθουν στις δραστηριότητες της ημέρας. Είναι το κατεξοχήν γεύμα που τα παιδιά τρώνε στο σχολείο.

Για το δεκατιανό του, μπορείτε να βάλετε στην τσάντα του παιδιού ένα από τα παρακάτω:

• Ένα σπιτικό τοστ με γαλοπούλα και τυρί,

• Ένα μεγάλο φρούτο,

• Ένα μικρό γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως (προτιμήστε χωρίς ζάχαρη),

• Ένα κομμάτι σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα,

• Ένα μπολ σπιτικό ρυζόγαλο,

• Μια μπάρα δημητριακών,

• Ένα μικρό κουλούρι Θεσσαλονίκης ή

• Ένα αβγό βραστό με μια μικρή φέτα ψωμί.

Προσπαθήστε να ετοιμάζετε εσείς το δεκατιανό των παιδιών.

Αφιερώστε χρόνο να κάνετε μια κουβέντα μαζί τους για την αξία της σωστής διατροφής και μην τους επιτρέπετε να αγοράζουν έτοιμα σνακ για το δεκατιανό τους.

Αν τους αφήσετε την επιλογή, είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδάκι που θα βρεθεί μπροστά στο κυλικείο του σχολείου να αγοράσει διάφορα σνακ τύπου πατατάκια και γαριδάκια ή σφολιάτες πλούσιες σε μη ωφέλιμα λιπαρά ή ακόμη και σοκολάτα.

Μην τα απαγορεύσετε εντελώς, θυμηθείτε ότι καμιά αυστηρή απαγόρευση δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Περιοριστείτε στην ελεύθερη μέρα της εβδομάδας (ίσως την Παρασκευή) όπου το παιδί θα μπορεί να φάει οτιδήποτε θελήσει από το κυλικείο.

Είναι μια τακτική που μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να μάθει στο παιδί την αξία των διαφορετικών τροφίμων.

Το Μεσημεριανό

Μερικά παιδιά τρώνε μεσημεριανό στο σχολείο, άλλα επιστρέφουν στο σπίτι για το κύριο γεύμα της ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, το μεσημεριανό γεύμα πρέπει να αποτελείται από ποικιλία, ισορροπία και μέτρο, ό,τι δηλαδή χαρακτηρίζει την υπέροχη και υγιεινή μεσογειακή διατροφή μας.

Είναι πιο εύκολο να προγραμματίσετε σε εβδομαδιαία βάση τα μεσημεριανά γεύματα.

Ας δούμε τι χρειάζεται να προσέξετε:
• Μία φορά την εβδομάδα όσπρια, μαζί με 50-100 γρ, φέτα και μία μικρή σαλάτα,

• Μία φορά την εβδομάδα ένα λαδερό (φασολάκια, μελιτζάνες, μπριάμ κ.ά), μαζί με 50-100 γρ, φέτα (ή όποιο άλλο τυρί προτιμάει το παιδί),

• Μία φορά την εβδομάδα κοτόπουλο, με συνοδευτικά: ρύζι, πατάτες φούρνου, λαχανικά,

• Μία φορά την εβδομάδα ψάρι, με συνοδευτικά: ρύζι, πατάτες φούρνου, λαχανικά,

• Μία φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας (μπιφτέκι μόσχου, σουτζουκάκια, μοσχαράκι κοκκινιστό), με συνοδευτικά: ρύζι, πατάτες, κριθαράκι, λαχανικά και

• Μία φορά την εβδομάδα ζυμαρικά με σάλτσα και τυρί.

Θυμηθείτε να συνοδεύετε όλα τα γεύματα με μια μικρή φρέσκια σαλάτα λαχανικών εποχής.

Μετά από ένα τέτοιο πιστό πρόγραμμα διατροφής, απομένει μια ημέρα ελεύθερη όπου το παιδί μπορεί να επιλέξει εκείνο το φαγητό του, ανάλογα με τις επιθυμίες του.

Το πιθανότερο βέβαια είναι να διαλέξει πατάτες τηγανητές!

Μην ξεχνάτε!

Να βάζετε πάντοτε στην τσάντα του παιδιού ένα μικρό μπουκάλι με νερό.

Πείτε τους να επιστρέφουν με το μπουκάλι άδειο στο σπίτι.

Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν από νωρίς να πίνουν γιατί η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Το Απογευματινό

Το απογευματινό γεύμα των παιδιών είναι συνήθως εκείνο που προηγείται κάποιας εξωσχολικής δραστηριότητας, οπότε πρέπει να είναι ελαφρύ και τονωτικό.

Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε:

• Ένα φρούτο εποχής,

• Ένα γιαούρτι με λίγο μέλι ή ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια),

• Ένα δροσερό ζελέ με φρούτα,

• Ένα μικρό κομμάτι σπιτικό κέικ,

• 2-3 σπιτικά μπισκότα ή

• Μία μικρή σοκολάτα υγείας (μία με δύο φορές την εβδομάδα).

Το Βραδινό Γεύμα

Το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει αν είναι ελαφρύ.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε:
• Τη μισή μερίδα μεσημεριανού φαγητού με μία μικρή σαλάτα,

• Ένα τοστ με ένα φρούτο,

• Ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά και 1 φρούτο,

• Ένα κομμάτι σπιτική τυρόπιτα με ένα ποτήρι γάλα,

• Ένα κομμάτι σπιτική πίτσα με τυρί και φρέσκια ντομάτα ή

• Ένα ποτήρι γάλα με 1 φέτα ψωμί με μέλι και φυτικό βούτυρο.

Σημείωση:
Πολλά μικρά παιδιά εξακολουθούν να θέλουν να πιουν ένα ποτήρι γάλα πριν πάνε για ύπνο.

Δεν είναι λάθος, αρκεί το βραδινό γεύμα να έχει δοθεί τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα από το βραδινό γάλα. Διαφορετικά το στομάχι του παιδιού θα «βαρύνει» πολύ.

Προγραμματίστε λοιπόν τα παιδικά γεύματα της ημέρας.

Προμηθευτείτε από τα καταστήματα που εμπιστεύεστε φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά και μπείτε στην κουζίνα για μαγειρική.

Η προετοιμασία των γευμάτων των παιδιών μπορεί να είναι μια πολύ διασκεδαστική διαδικασία, ιδιαίτερα αν τους ζητήσετε να σας βοηθήσουν!

Μην ξεχνάμε ότι οι τροφικές ανάγκες των παιδιών ποικίλλουν καθώς αυτά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, όμως πάντα μια σωστή διατροφική συμπεριφορά κατά την παιδική ηλικία, δημιουργεί υγιείς πνευματικά και σωματικά εφήβους και κατ΄ επέκταση ενήλικες με σωστές διατροφικές συνήθειες.

Είμαστε ό,τι τρώμε γι’ αυτό καθοδηγήστε και συμβουλέψτε σωστά τα παιδιά σας τηρώντας πρώτα εσείς τους κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής.

Η Διατροφή του Παιδιού στο Σχολείο

6 Λάθη που Μπορεί να Κάνει ένας Γονιός στη Διατροφή του Παιδιού

1. Υποχρεώνει το παιδί να φάει όλο το φαγητό του, με το ζόρι.

Οι ανάγκες κάθε παιδιού διαφέρουν, σιγουρευτείτε ότι έχει καταναλώσει σωστά τα προηγούμενα γεύματα και δεν έχει τσιμπολογήσει άλλες τροφές.

Μην επιμένετε, αν βλέπετε ότι δεν θέλει να φάει.

2. Χρησιμοποιεί τα γλυκά ως επιβράβευση.

Τα γλυκά είναι τροφές κι όχι «βραβεία καλής συμπεριφοράς».

Μην τους δίνετε μεγαλύτερη σημασία από εκείνη που τους πρέπει γιατί τα κάνετε να φαίνονται ακόμη πιο επιθυμητά στα μάτια των παιδιών.

Να τα αφήνετε ελεύθερα να τρώνε γλυκό μία φορά την εβδομάδα και σίγουρα όχι σε καθημερινή βάση.

3. Απαγορεύει εντελώς τα γλυκά.

Μην είστε αυστηροί στο θέμα αυτό, τα παιδιά στην πλειοψηφία τους λατρεύουν τα γλυκά.

Κινδυνεύετε να μεγαλώσετε ένα παιδί ενοχικό που θα τρώει γλυκά στα κρυφά και σε μεγαλύτερες ποσότητες.

4. Προσφέρει πολλά σνακ.
 
Ένα παιδί χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξή του πέντε γεύματα την ημέρα (3 βασικά και δύο πιο μικρά).

Ένα παιδί που τσιμπολογάει συνεχώς σνακ, δεν τρέφεται σωστά, δεν τρώει τα τρία βασικά γεύματα και δεν παίρνει τις απαραίτητες βιταμίνες.

5. Απαγορεύει το νερό στο φαγητό.

Τα παιδιά χρειάζονται νερό.

Παλαιότερα υποστήριζαν ότι δεν πρέπει να πίνουμε νερό πριν το φαγητό επειδή δεν γίνεται σωστά η πέψη των τροφών, αλλά δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη μελέτη ώστε να το συσχετίσουμε.

Ένα διψασμένο παιδί δεν θα φάει σωστά το φαγητό του, δηλαδή αργά και με μικρές μπουκιές.

Στο χέρι σας είναι να καταλάβετε πότε διψάει στ’ αλήθεια και πότε χρησιμοποιεί το νερό ως δικαιολογία για να μην φάει.

6. Αντικαθιστά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά με συμπληρώματα διατροφής.
 
Δώστε στα παιδιά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Θυμηθείτε τον μαγικό αριθμό πέντε: χρειάζονται πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν τις βιταμίνες που παίρνουμε από τις φυσικές τροφές και δίνονται μονάχα εάν τα έχει συστήσει ο γιατρός, σε συνδυασμό με τις σωστές ομάδες τροφίμων, για να καλύψουν τις τυχόν ελλείψεις που παρουσιάζουν τα παιδιά σε κάποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Δέσποινα Σωτήρου, Διαιτολόγος-Σύμβουλος Διατροφής

Λάθη στη Διατροφή του Παιδιού - Μέρος Πρώτο

Ως γονείς επιθυμούμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, ωστόσο δεν είναι λίγα τα λάθη που κάνουμε στη διατροφή τους.

Πολλά από αυτά ξεκινούν από τις συμβουλές των γιαγιάδων, άλλα από το φόβο μας ότι το παιδί δεν θα φάει αυτά που πρέπει αν δεν το πιέσουμε, κι άλλα από λανθασμένες πληροφορίες που έχουμε πάρει.

Συγκεντρώσαμε κάποιες από τις πιο γνωστές συνήθειες των γονιών και ζητήσαμε τη γνώμη της διαιτολόγου για το αν είναι σωστές ή λάθος και γιατί, καθώς και για το τι μπορούμε να κάνουμε.

Ψωμί με βούτυρο ή βούτυρο με ψωμί;

Μια φέτα ψωμί με βούτυρο και μέλι στο πρωινό ή στο απογευματινό είναι σωστή επιλογή.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά χρειάζονται απαραιτήτως το λίπος και ειδικά τη χοληστερίνη στις μικρές ηλικίες, γιατί χωρίς αυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.

Λάθη στη Διατροφή του Παιδιού - Μέρος Πρώτο

Βέβαια, λέμε «όχι» στην υπερβολή, ιδιαίτερα στα λίπη, οπότε λέμε «όχι» και στο... βούτυρο με ψωμί.

Ένα κουταλάκι βούτυρο την ημέρα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Λιώνω τα λαχανικά και τα φρούτα για να τα φάει

Πρόκειται για ένα συχνό λάθος, που μειώνει τη διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών.

Ακόμη, με αυτό τον τρόπο το παιδί, εκτός από τις βιταμίνες, το νερό και τις φυτικές ίνες των φρούτων, παίρνει πολλή ζάχαρη (κάθε μερίδα φρούτου περιέχει περίπου 4 κουταλάκια ζάχαρη στη φυσική της όμως μορφή).

Ένα φρούτο καθαρισμένο είναι προτιμότερο.

Οι τηγανητές πατάτες ταιριάζουν με όλα!

Οι τηγανητές πατάτες δεν είναι απαγορευμένο τρόφιμο, ούτε το τηγάνισμα είναι ο χειρότερος τρόπος μαγειρέματος, φτάνει να μη γίνεται καθημερινά.

Είναι ωστόσο διατροφικό λάθος να δίνουμε στο παιδί τηγανητές πατάτες κάθε μέρα.

H ποικιλία στη διατροφή είναι απαραίτητη, τόσο για τους ενηλίκους όσο και για τα παιδιά.

Ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο είναι απαραίτητο

Το γάλα είναι από μόνο του ένα πλήρες γεύμα (περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, εκτός από βιταμίνη C και σίδηρο), ιδίως για τα παιδιά, και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους.

Αν λοιπόν το παιδί έχει πιει 1-2 ποτήρια στη διάρκεια της ημέρας, είναι λάθος να το πιέσουμε να πιει κι άλλο μετά το βραδινό φαγητό.

Το γάλα μαζί με ένα «γλυκό» ψωμί είναι ιδανικός συνδυασμός για το πρωινό ή το απογευματινό του.

Γάλα με κάθε τρόπο

Για να πιουν το γάλα τους, προσθέτουμε κακάο ή το σερβίρουμε με σοκολατούχα δημητριακά.

Δεν γνωρίζουμε όμως ότι το κακάο εμποδίζει ένα μέρος του ασβεστίου του γάλακτος να απορροφηθεί.

Μια εναλλακτική λύση είναι να του προσφέρουμε το απαιτούμενο ασβέστιο με ένα γιαούρτι, ένα μικρό κομμάτι φέτα ή γραβιέρα.

Λάθη στη Διατροφή του Παιδιού - Μέρος Πρώτο

Αν πιει έτοιμο χυμό είναι το ίδιο με το φυσικό

Μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν μπορούμε να δώσουμε φυσικό είναι δυνατό να προσφέρουμε στο παιδί χυμό του εμπορίου, ο οποίος βέβαια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το φρεσκοστυμένο χυμό.

Σε ένα πάρτι ή στο σχολείο, όμως, δεν βλάπτει να συνοδέψει το γεύμα του με έτοιμο χυμό.

H σοκολάτα απαγορεύεται

Δεν υπάρχει «απαγορεύεται» στον υγιή άνθρωπο, πόσο μάλλον στο υγιές παιδί.

Εξάλλου, οι απαγορεύσεις, όπως ακριβώς και η πίεση, φέρνουν σχεδόν πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επιτρέπουμε λοιπόν στο παιδί να φάει μία σοκολάτα, αντί για σνακ, κάποιες φορές, όχι όμως στη θέση του πρωινού ή κάποιου κύριου γεύματος.

Προτιμότερη είναι η κουβερτούρα, επειδή έχει λιπαρά που μεταβολίζονται, όπως τα «καλά» λιπαρά του ελαιόλαδου.

Παιδιά Xωρίς Πρωινό Έχουν Έλλειψη Βιταμινών

Έρευνα που έγινε σε σχολεία των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο Journal of Adolescent Health, διαπίστωσε ότι το 19% των μαθητών που παρέλειπαν το πρωινό εμφάνιζαν χαμηλότερα ποσά διαφόρων μετάλλων και βιταμινών, συγκριτικά με τους συμμαθητές τους οι οποίοι έτρωγαν πρωινό.

Τα θρεπτικά συστατικά που χάνουν τα παιδιά όταν παραλείπουν το πρωινό τους, σπάνια αναπληρώνονται από άλλα γεύματα.

Επίσης, παρατηρηθηκε ότι ένα σωστό πρωινό βελτιώνει την απόδοση στο σχολείο και την ευκολία παρακολούθησης των μαθημάτων.

Παιδιά που παίρνουν πρωινό εμφανίζουν σπανιότερα κατάθλιψη, άγχος ή υπερκινητικότητα.

Επίσης, σκέφτονται γρηγορότερα και πιο καθαρά, αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία και έχουν μικρότερες πιθανότητες να παραπονεθούν για πόνους στην κοιλιά ή ζάλη.

Ιδιαίτερης σημασίας, όμως, δεν είναι μόνο η ύπαρξη του πρωινού αλλά και η ποιότητά του.

Ένα καλό πρωινό θα πρέπει να παρέχει στο παιδί το 25-30% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να παρέχει πρωτεΐνες, καλής ποιότητας λιπαρά, υδατάνθρακες καθώς και πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που τα παιδιά συχνά δεν προσλαμβάνουν επαρκώς όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Το πρωινό όχι μόνο προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια που απαιτείται στο ξεκίνημα της ημέρας, αλλά έχει βρεθεί πως τα παιδιά που παίρνουν καλό πρωινό έχουν 2-5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύψουν τα 2/3 των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων από τις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφίμων που είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν πολλές θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά (π.χ. τυρόπιτες, πατατάκια, γαριδάκια κ.α.) στο σχολείο ή και έξω από αυτό.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.