A+ A A-

Γονείς και Παιδί

Προβλήματα και Αλλεργίες στη Βρεφική Διατροφή

Ο ρυθμός ανάπτυξης του βρέφους είναι ο ταχύτερος που συμβαίνει σε όλα τα στάδια της ζωής και σχετίζεται στενά με τη διατροφή του.

Τα βρέφη παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης, το βάρος, το μήκος, τη δραστηριότητα και τον μεταβολικό ρυθμό τους.

Από θέμα διατροφικών αναγκών, οι απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά διαχωρίζονται σε δύο φάσεις:

- από 0-6 μηνών όπου συστήνεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποκλειστικός θηλασμός και

- από 6 μηνών και πάνω όπου έχουμε την εισαγωγή ημιστερεών και στερεών τροφών, διατηρώντας ως η κύρια πηγή ενέργειας το μητρικό γάλα ή το υποκατάστατο του εμπορίου.

Προβλήματα και Αλλεργίες στη Βρεφική Διατροφή

Ενεργειακές ανάγκες του βρέφους

Τα θηλάζοντα βρέφη καθορίζουν από μόνα τους την ποσότητα πρόσληψης γάλακτος, ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες τους.

Στα βρέφη που σιτίζονται με υποκατάστατο γάλακτος, οι απαιτήσεις σε ενέργεια έχουν να κάνουν με το βάρος και το ύψος τους, το ρυθμό ανάπτυξης και το βαθμό σωματικής δραστηριότητας.

Όλα τα βρέφη κατά το δεύτερο εξάμηνο της ζωής τους χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για λόγους ανάπτυξης και αυξημένης φυσικής δραστηριότητας.

Πρωτεΐνη

Η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι πολύ σημαντική για ένα βρέφος, γιατί θα τη χρησιμοποιήσει για τη σύνθεση νέων ιστών και κυρίως την ανάπτυξη των οργάνων.

Το μητρικό γάλα περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη από τα υποκατάστατα του εμπορίου, αλλά επαρκεί για τους 6 πρώτους μήνες ζωής.

Αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη παρουσιάζουν τα πρόωρα βρέφη. Μετά τον 6ο μήνα, η διατροφή του βρέφους πρέπει να εμπλουτίζεται με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή από ζωικά τρόφιμα, για να καλύπτει τις ανάγκες του.

Υδατάνθρακες

Σχετικά με τους υδατάνθρακες, η λακτόζη είναι ο κύριος υδατάνθρακας του γάλακτος που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη σύνθεση των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Από τους υδατάνθρακες προέρχεται το 30-60% των συνολικών θερμίδων που χρειάζεται το βρέφος.

Επίσης, το λίπος προσφέρει στο βρέφος ενέργεια, αίσθημα κορεσμού καθώς και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Αντιστοιχεί, στο 30-55% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνει το βρέφος.

Απαραίτητες βιταμίνες;

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K) είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την λειτουργία ορισμένων οργάνων.

Τα επίπεδα της βιταμίνης D σε θηλάζοντα βρέφη εξαρτώνται από τα επίπεδα της μητέρας.

Το μητρικό γάλα δεν καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του βρέφους σε βιταμίνη D, γι’ αυτό συστήνεται και η περιορισμένη έκθεση των βρεφών στον ήλιο και όχι πίσω από τζάμι.

Οι ανάγκες του βρέφους σε βιταμίνη Κ καλύπτονται από μια ενδομυϊκή ένεση που γίνεται αμέσως μετά τη γέννησή του σε κλινικό περιβάλλον.

Όσον αφορά τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C), καλύπτονται οι ανάγκες σε αυτές από την πρόσληψη του μητρικού ή υποκατάστατου γάλακτος και είναι πιο αυξημένες κατά το δεύτερο εξάμηνο ζωής του βρέφους.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Πολύ σημαντικά θεωρούνται και τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία για την ανάπτυξη του βρέφους.

Στη βρεφική ηλικία, οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι υψηλές γιατί αναπτύσσεται ταχύτατα ο σκελετός.

Το γάλα αποτελεί την ιδανική πηγή πρόσληψης, είτε είναι μητρικό είτε υποκατάστατο.

Σχετικά με τον σίδηρο, οι ανάγκες του βρέφους καλύπτονται μέσω του γάλακτος μόνο για τους πρώτους 4-6 μήνες ζωής.

Από το μητρικό γάλα απορροφάται το 49% του σιδήρου, ενώ το 4% απορροφάται από τα υποκατάστατα γάλακτος.

Μετά τους 6 μήνες, απαιτείται η εισαγωγή νέων τροφίμων για να καλύψουν τις ανάγκες του βρέφους σε σίδηρο, με επιλογή τροφών που περιέχουν αρκετή ποσότητα και έχουν και υψηλή απορρόφηση από τον οργανισμό.

Προβλήματα και Αλλεργίες στη Βρεφική Διατροφή 2

Στερεές τροφές και αλλεργίες

Οι προϋποθέσεις έναρξης εισαγωγής στερεών τροφών είναι:

• το βρέφος να βρίσκεται στον 6ο μήνα,

• να έχει διπλασιάσει το βάρος γέννησης,

• να μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του.

Κάποιες νεότερες συστάσεις υποστηρίζουν εισαγωγή στον 4ο-6ο μήνα, για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας.

Η εισαγωγή στερεών και ημιστερεών τροφών πρέπει να γίνεται την κατάλληλη στιγμή για κάθε βρέφος ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης, τη φυσική δραστηριότητα και τις απαιτήσεις του σε θρεπτικά συστατικά.

Κάθε καινούργιο τρόφιμο χρειάζεται εισαγωγή τριών ημερών, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμφάνισης αλλεργίας.

Τα πρώτα τρόφιμα πρέπει να έχουν μαλακή υφή και όχι έντονη οσμή ή γεύση.

Η υφή των τροφών θα πρέπει να αλλάζει σταδιακά και από την αλεσμένη μορφή να μετατραπεί σε ψιλοκομμένη ή πατημένη με το πιρούνι για να ενθαρρυνθεί η μάσηση.

Μια νέα μέθοδος εισαγωγής τροφίμων είναι το Baby Led Weaning (BLW), που απαγορεύει κάθε είδους λιωμένη τροφή και ενθαρρύνει την κατανάλωση ωμών ή μαγειρεμένων τροφίμων κομμένων σε μικρά κομμάτια.

Με αυτό τον τρόπο, ενθαρρύνονται τα βρέφη να συνεχίζουν να καθορίζουν το είδος και την ποσότητα τροφής που θα καταναλώσουν και να αυτοταΐζονται.

Σίγουρα πριν τον πρώτο χρόνο, μπορούμε να κάνουμε και εισαγωγή αυγού και ψαριών, που επειδή θεωρούνται αλλεργιογόνα, εισάγονται είτε πολύ νωρίς, είτε στο τέλος, για αποφυγή αλλεργιών.

Δεν έχει όμως αποδειχθεί επιστημονικά ότι η καθυστερημένη εισαγωγή τους αποτρέπει τον κίνδυνο αλλεργίας, ακόμα και σε βρέφη με οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας.

Αλλεργιογόνα τρόφιμα θεωρούνται τα θαλασσινά, ο κρόκος του αυγού, οι ξηροί καρποί και η σόγια.

Βήματα για να εντάξετε τις στερεές τροφές

• Ως πρώτες τροφές εισάγονται ζωμοί κρέατος με λαχανικά, που είναι μαλακά και πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Συνήθως, ξεκινάμε την εισαγωγή με μοσχάρι και κοτόπουλο και αργότερα μέσα στον ίδιο μήνα μπορούμε να εισάγουμε γαλοπούλα, κουνέλι, κατσίκι και αρνί.

• Από τα λαχανικά εισάγουμε καρότο, πατάτα, κολοκύθι και σταδιακά βάζουμε όλα τα λαχανικά, αρκεί να είναι εποχής και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στο πλύσιμο και την επεξεργασία τους.

Λίγο πριν την κατανάλωση του φαγητού, προσθέτουμε ωμό ελαιόλαδο.

Σαν δεύτερο γεύμα εισάγουμε φρουτόκρεμα με φρούτα εποχής, καλά πλυμένα.

• Στον 7ο μήνα κάνουμε εισαγωγή στη γλουτένη με κρέμα δημητριακών που μπορούμε να φτιάξουμε ανακατεύοντας δημητριακά όπως βρώμη, κεχρί, μάραθο και κινόα, μαζί με ζεστό νερό ή μητρικό γάλα ή υποκατάστατο, δημιουργώντας χυλό.

Σε περίπτωση που θέλουμε να έχουμε πιο γλυκό αποτέλεσμα, προσθέτουμε κάποιο φρούτο όπως μπανάνα ή ένα κουταλάκι του γλυκού πετιμέζι ή χαρουπόμελο.

Σε αυτή την φάση μπορούμε να προσθέσουμε σταδιακά και ζυμαρικά ή ρύζι στο μεσημεριανό φαγητό καθώς και τραχανά λαχανικών.

• Στον επόμενο μήνα κάνουμε εισαγωγή γιαουρτιού, πρόβειου ή κατσικίσιου.

Αποφεύγουμε τα αγελαδινά προϊόντα λόγω μεγάλης επιφόρτισης τους με ορμόνες και αντιβιοτικά.

• Μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου ζωής θα πρέπει να έχουν εισαχθεί τρόφιμα από όλες τις ομάδες, εκτός από το φρέσκο γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη και το μέλι.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε το νερό, που σταδιακά η ποσότητα κατανάλωσής του πρέπει να αυξάνεται.

Ειρήνη Κοντοπίδου, Κλινικός διαιτολόγος, M.Sc., Επιστημονική συνεργάτης medNutrition.gr

Μια Βιταμίνη την Ημέρα, τις Αρρώστιες Κάνει Πέρα

Παρά την πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για το ζήτημα της υγιεινής διατροφής των παιδιών, ένα σημαντικό ποσοστό αυτών ίσως να μη διατρέφεται σωστά.

Τα τελευταία 50 χρόνια η κατανόηση της βιοχημείας των βιταμινών και των μετάλλων καθώς και του ρόλου τους στην ανθρώπινη διατροφή και στο μεταβολισμό, είναι σταθερά αυξανόμενη.

Παράλληλα, αυξάνεται διαρκώς και η γνώση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με το κλινικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η χορήγηση βιταμινών και μετάλλων σε καταστάσεις ανεπάρκειας. 

Μια Βιταμίνη την Ημέρα τις Αρρώστιες Κάνει Πέρα

Ειδικά στα παιδιά, πέρα από τις γενικές ανάγκες του διαρκώς αναπτυσσόμενου τους οργανισμού, η μεγάλη ιδιαιτερότητα μετά τα 3-5 έτη ζωής, είναι ότι ο έλεγχος του γονιού και του παιδίατρου στη διατροφή του παιδιού παύει να είναι απόλυτος, αφού η ηλικία αυτή σηματοδοτεί συνήθως την παραμονή του παιδιού εκτός σπιτιού για αρκετές ώρες κάθε μέρα, αλλά και την ανάπτυξη γευστικών προτιμήσεων.

Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα είναι σχετικά φθηνά και διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή στο φαρμακείο.

Γενικά μάλιστα, τα παιδιά στα οποία οι μητέρες τους χορηγούν συμπληρώματα πολυβιταμινούχα, δεν έχουν προβλήματα διατροφής, όπως καθορίζεται από τα επίσημα κριτήρια διαβίωσης, ούτε πάσχουν από στέρηση.

Επιπρόσθετα εμπειρίες και επιρροές του περιβάλλοντος του παιδιού, π.χ. ο τρόπος διαπαιδαγώγησης από τους γονείς, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των γευστικών προτιμήσεων.

Οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας έχουν αποδεδειγμένα επίδραση στη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά, όπως η τήρηση των παραδοσιακών ωρών των γευμάτων.

Το κύριο μήνυμα όλων των παραπάνω είναι η πολυπλοκότητα των παραγόντων που επηρεάζουν τις προτιμήσεις και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και η κυρίαρχη σημασία του ρόλου των γονέων ως πρότυπα.

Τα θεμέλια στην καλλιέργεια των διατροφικών προτιμήσεων των παιδιών τίθενται κατά τα πρώτα στάδια της ζωής, γενικά πριν την έναρξη του σχολείου και με μεγάλη δυσκολία αλλάζουν αργότερα.

Μια Βιταμίνη την Ημέρα τις Αρρώστιες Κάνει Πέρα 2

Η διατροφική εκπαίδευση των παιδιών

• Διαθέστε χρόνο για εκείνα.

• Αφήστε ή και ζητήστε από το παιδί να συμμετέχει στην παρασκευή των γευμάτων.

• Μην ανταμείβετε το παιδί με ακατάλληλα τρόφιμα.

Για να φάει λαχανικά π.χ. μην του λέτε: «εάν φας το σπανάκι, μπορείς να φας σοκολάτα», καθώς έτσι πετυχαίνετε το ακριβώς αντίθετο.

• Βοηθήστε το παιδί να εξοικειωθεί με όλες τις τροφές, σερβίροντας λαχανικά σε κάθε γεύμα.

• Μην αγοράζετε τρόφιμα που είναι στοιχεία κακής διατροφής.

• Το παιδί να έχει πρόσβαση στο ψυγείο το οποίο θα είναι γεμάτο με φρούτα και λαχανικά.

• Δώστε εσείς το παράδειγμα τρώγοντας ισορροπημένα. Μην τρώτε λανθασμένα μπροστά στο παιδί.

• Να έχετε τουλάχιστον ένα οικογενειακό γεύμα την ημέρα, όλοι μαζί στο τραπέζι.

• Ετοιμάστε ελκυστικά πιάτα με λαχανικά.

• Ξεκινήστε με ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό.

• Ετοιμάστε ένα υγιεινό δεκατιανό (φρούτο, sandwich).

• Έχετε θετική, ευχάριστη ατμόσφαιρα στη διάρκεια των γευμάτων.

• Λόγω έλλειψης χρόνου μην καταφεύγετε στα deliveries.

Μια απλή μακαρονάδα με λαχανικά είναι μια γρήγορη και υγιεινή λύση.

• Μπορείτε στις διακοπές να ακολουθήστε αυστηρά σωστές διατροφικές συνήθειες για να λειτουργήσουν ως πρότυπο.

• Μην τους στερείτε αγαπημένες γεύσεις, απλά προσθέστε και νέες με ενδιαφέροντα τρόπο.

Η διατροφή μπορεί να ασκεί δράση στην ανάπτυξη -μακροπρόθεσμα- και στην απόδοση -βραχυπρόθεσμα- των νοητικών λειτουργιών του παιδιού.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση της έρευνας για τις επιπτώσεις της ανεπάρκειας ψευδαργύρου, ιωδίου, σιδήρου φυλλικού οξέος και ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στη γνωσιακή ανάπτυξη παιδιών σχολικής ηλικίας, ανέδειξε τη σημασία τους στη διατροφή κατά την περίοδο της σχολικής ηλικίας.

www.y-o.gr 

Μικροδιατροφή και Παιδιά

Ένα παιδί που ακολουθεί μια πλούσια ισορροπημένη διατροφή βρίσκει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσα στο πιάτο του!

Για πολλούς λόγους που δεν σχετίζονται πάντα με τις επιθυμίες των γονιών τους, η καθημερινή διατροφή των παιδιών δεν είναι η ιδανική για την αρμονική τους ανάπτυξη.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού.

Τα ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων όλου του οργανισμού.

Αν το παιδί είναι κουρασμένο, αν αρρωσταίνει συχνά από κρυολογήματα και γενικότερα λοιμώξεις του αναπνευστικού, αν δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη μελέτη του ή στο σχολείο, τότε το πιθανότερο είναι να έχει έλλειψη σε κάποια θρεπτικά συστατικά.

Μικροδιατροφή και Παιδιά

Για να αντισταθμίσουν αυτές τις ελλείψεις οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια στα συμπληρώματα διατροφής.

Για την Αποφυγή των Λοιμώξεων

Το φθινόπωρο και το χειμώνα για καλύτερη πρόληψη από τις υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να «φροντίσετε» το πεπτικό σύστημα του παιδιού σας με τα απαραίτητα προβιοτικά και πρεβιοτικά.

Τα προβιοτικά δίνουν ένα χέρι βοήθειας στα βακτήρια και ενισχύουν τη λειτουργία του εντερικού οικοσυστήματος, όπου συγκεντρώνονται το 60% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα πρεβιοτικά με τη σειρά τους, δίνουν την απαραίτητη ενέργεια στα προβιοτικά ώστε να βελτιστοποιήσουν τη δράση τους.

Προβιοτικά

Μπορούμε να τα βρούμε σε συμπληρώματα διατροφής που είναι ειδικά μελετημένα για τα παιδιά και να τους τα δώσουμε αναμειγμένα σε ένα ποτήρι γάλα ή ένα ποτήρι χυμό φρούτων.

Σίδηρος

Χρειάζεται επίσης να ελέγξετε τα αποθέματα σιδήρου στο παιδί με μια απλή εξέταση αίματος που θα σας δείξει τα επίπεδα της φερριτίνης, της αποθήκης Fe, ιδιαίτερα αν το παιδί αποφεύγει να τρώει κρέας και ψάρι.

Ο σίδηρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στους μηχανισμούς της ανοσίας.

Όταν δεν υπάρχει ισορροπία στο ισοζύγιο του σιδήρου, ο οργανισμός αντλεί το απαραίτητο σίδηρο από τις «αποθήκες» του, με αποτέλεσμα όταν αυτές εξαντληθούν να διαταράσσονται όλες οι μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.

Η αλήθεια είναι ότι η διατροφή από μόνη της δεν αρκεί για να ισορροπήσει τις χαμηλές τιμές της φερριτίνης.

Ωστόσο, όταν είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως είναι οι φακές, το σπανάκι και το συκώτι, σπανίως είναι από τις αγαπημένες τους.

Ψευδάργυρος

Για να αντιμετωπίσουμε την κόπωση στο σχολείο θα πρέπει να ελέγξουμε και τα επίπεδα του ψευδάργυρου.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και άμεση αντι-ιική δράση.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από το 18 έως το 25% έχουν χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου, κάτω από τις συνιστώμενες ποσότητες.

Γεγονός που εξηγείται κι από τις πηγές του ψευδαργύρου, οι οποίες είναι τροφές που δεν αρέσουν γενικότερα στα παιδιά: στρείδια, φύτρο σιταριού, συκώτι, και βοδινό κρέας.

Ρωτήστε τον γιατρό σας και δοκιμάστε να θωρακίσετε τον παιδικό οργανισμό με ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών που θα τα διατηρήσει υγιή και γεμάτα ενέργεια στο σχολείο!

Μικροδιατροφή και Παιδιά 2

Για να είναι σε Φόρμα στο Σχολείο

Η βιταμίνη C είναι χωρίς αμφιβολία η πιο απαραίτητη βιταμίνη για να διατηρηθούν τα παιδιά σε φόρμα όλη μέρα.

Βιταμίνη C βρίσκουμε στα φρούτα: πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια ακόμα και λίγα φραγκοστάφυλα μέσα σε ένα γιαούρτι, είναι ιδανικά για το πρωινό τους ή για το απογευματινό σνακ.

Οι διατροφικές μελέτες δείχνουν ότι το 8% των παιδιών δεν λαμβάνουν καθημερινά τη βιταμίνη C που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή τους.

Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια βιταμίνη που διεγείρει τα κύτταρα που εμπλέκονται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Επάρκεια σε βιταμίνη C σημαίνει ισχυρό ανοσοποιητικό.

Για Καλύτερο Ύπνο και Ανάπτυξη

Είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος μας δεν «κοιμάται» ποτέ, ακόμη κι όταν εμείς κοιμόμαστε εκείνος συνεχίζει να λειτουργεί.

Τις νύχτες ο εγκέφαλος καταγράφει όλα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της ημέρας.

Ο νυχτερινός ύπνος επιτρέπει στα παιδιά να «αποθηκεύσουν» όλα εκείνα που έμαθαν μέσα στην ημέρα, αλλά και να μεγαλώσουν πραγματικά: η ορμόνη της ανάπτυξης συντίθεται στη διάρκεια των διαφορετικών φάσεων του βαθύ ύπνου.

Αν όμως έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας τρώει καλά και παρόλα αυτά δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή παραπονιέται ότι δεν κοιμάται καλά το βράδυ, θα χρειαστεί να ελέγξετε τη βιταμίνη D.

Μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη D είναι το μουρουνέλαιο αλλά καθώς δεν αρέσει στα παιδιά, ούτε και στους μεγάλους ιδιαίτερα, μπορείτε να δοκιμάσετε να τους δώσετε συκώτι, αυγά και λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, οι σαρδέλες, η πέστροφα, ο σολομός και ο τόνος.

Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν και συμπληρώματα μουρουνέλαιου που απευθύνονται στα παιδιά, με υπέροχη γεύση.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ο οποίος είναι ο πιο κατάλληλος για να σας υποδείξει τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμίνης D για το δικό σας παιδί.

Ρίτα Γκατζούλη, Φαρμακοποιός

Βρεφικά Γάλατα για Ευτυχισμένα Μωρά

Το μητρικό γάλα αποτελεί αναμφισβήτητα την ιδανική τροφή για όλα τα βρέφη.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν τη χρήση εξειδικευμένης διατροφικής αγωγής.

Εάν δούμε τα υγιή βρέφη και τα βρέφη που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.

Βρεφικά Γάλατα για Ευτυχισμένα Μωρά

Έτσι:

• Τα βρέφη με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα κ.λπ.) αποτελούν το 15-20% του συνόλου.

Σχεδόν 1 στα 5 βρέφη.

Το συγκεκριμένο ποσοστό πριν από 10 χρόνια ήταν τουλάχιστον το μισό.

Σήμερα, λόγω της αστικοποίησης, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, των καισαρικών τοκετών που καθυστερούν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους σε σχέση με τον κανονικό τοκετό, το πρόβλημα εντείνεται.

• Τα πρόωρα βρέφη αποτελούν το 10% των γεννήσεων, λόγω αύξησης του ορίου ηλικίας της πρώτης εγκυμοσύνης, των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων κ.ά.

• Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα συναντάται σε ποσοστό άνω του 5%.

• Οι κολικοί εμφανίζονται σε 1 στα 2 βρέφη στους πρώτους μήνες ζωής.

Έτσι, τα ειδικά βρεφικά γάλατα αναπτύσσονται με πολύ υψηλούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε σχέση με τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας που απευθύνονται σε υγιή βρέφη.

Οι Πηγές Σύστασης και Επιλογής

Συνήθως, όταν το βρέφος βγει από το μαιευτήριο, έχουν ήδη δοθεί στη μητέρα οι απαραίτητες συμβουλές για το γάλα που θα του δώσει, σε περίπτωση που δεν θηλάζει.

Ο παιδίατρος παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνταγογράφηση της βρεφικής διατροφής, αλλά είναι και αυτός ο οποίος θα προτείνει το κατάλληλο γάλα για το βρέφος στο μαιευτήριο.

Βρεφικά Γάλατα για Ευτυχισμένα Μωρά

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, το 70% των γυναικών σταματούν το θηλασμό σχεδόν με την έξοδο από το μαιευτήριο, με μέσο όρο θηλασμού τους 3-3,5 μόνο μήνες!

Στην πορεία, εάν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα στο βρέφος (κολικοί, διάρροια κ.λπ.), το γάλα αλλάζει προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Τα περισσότερα από τα βρεφικά γάλατα δίνονται κατόπιν σύστασης ή συνταγής γιατρού.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι οι μητέρες είναι πολύ πιο ενημερωμένες απ’ ότι παλαιότερα, με αποτέλεσμα να αξιολογούν τη γνώμη του παιδιάτρου τους, αλλά και να αντιπροτείνουν και οι ίδιες κάποιο προϊόν που πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερο για το μωρό τους, ή ακόμη και να ζητούν τη γνώμη του φαρμακοποιού τους.

Η νέα μητέρα αποζητά την ανταλλαγή απόψεων με κάποιον που γνωρίζει, ιδιαίτερα εάν το μωρό της κλαίει, δεν πίνει το γάλα του, είναι δυσκοίλιο, έχει διάρροια, κάνει αναγωγές ή οτιδήποτε άλλο της δείχνει ότι το μωρό της δεν είναι καλά.

Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς σας μπορεί να σας βοηθήσει, να σας συμβουλέψει σε ότι σας απασχολεί σχετικά με τη διατροφή του μωρού σας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας.

Λάθη στη Διατροφή του Παιδιού - Μέρος Πρώτο

Ως γονείς επιθυμούμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, ωστόσο δεν είναι λίγα τα λάθη που κάνουμε στη διατροφή τους.

Πολλά από αυτά ξεκινούν από τις συμβουλές των γιαγιάδων, άλλα από το φόβο μας ότι το παιδί δεν θα φάει αυτά που πρέπει αν δεν το πιέσουμε, κι άλλα από λανθασμένες πληροφορίες που έχουμε πάρει.

Συγκεντρώσαμε κάποιες από τις πιο γνωστές συνήθειες των γονιών και ζητήσαμε τη γνώμη της διαιτολόγου για το αν είναι σωστές ή λάθος και γιατί, καθώς και για το τι μπορούμε να κάνουμε.

Ψωμί με βούτυρο ή βούτυρο με ψωμί;

Μια φέτα ψωμί με βούτυρο και μέλι στο πρωινό ή στο απογευματινό είναι σωστή επιλογή.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά χρειάζονται απαραιτήτως το λίπος και ειδικά τη χοληστερίνη στις μικρές ηλικίες, γιατί χωρίς αυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.

Λάθη στη Διατροφή του Παιδιού - Μέρος Πρώτο

Βέβαια, λέμε «όχι» στην υπερβολή, ιδιαίτερα στα λίπη, οπότε λέμε «όχι» και στο... βούτυρο με ψωμί.

Ένα κουταλάκι βούτυρο την ημέρα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Λιώνω τα λαχανικά και τα φρούτα για να τα φάει

Πρόκειται για ένα συχνό λάθος, που μειώνει τη διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών.

Ακόμη, με αυτό τον τρόπο το παιδί, εκτός από τις βιταμίνες, το νερό και τις φυτικές ίνες των φρούτων, παίρνει πολλή ζάχαρη (κάθε μερίδα φρούτου περιέχει περίπου 4 κουταλάκια ζάχαρη στη φυσική της όμως μορφή).

Ένα φρούτο καθαρισμένο είναι προτιμότερο.

Οι τηγανητές πατάτες ταιριάζουν με όλα!

Οι τηγανητές πατάτες δεν είναι απαγορευμένο τρόφιμο, ούτε το τηγάνισμα είναι ο χειρότερος τρόπος μαγειρέματος, φτάνει να μη γίνεται καθημερινά.

Είναι ωστόσο διατροφικό λάθος να δίνουμε στο παιδί τηγανητές πατάτες κάθε μέρα.

H ποικιλία στη διατροφή είναι απαραίτητη, τόσο για τους ενηλίκους όσο και για τα παιδιά.

Ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο είναι απαραίτητο

Το γάλα είναι από μόνο του ένα πλήρες γεύμα (περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, εκτός από βιταμίνη C και σίδηρο), ιδίως για τα παιδιά, και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους.

Αν λοιπόν το παιδί έχει πιει 1-2 ποτήρια στη διάρκεια της ημέρας, είναι λάθος να το πιέσουμε να πιει κι άλλο μετά το βραδινό φαγητό.

Το γάλα μαζί με ένα «γλυκό» ψωμί είναι ιδανικός συνδυασμός για το πρωινό ή το απογευματινό του.

Γάλα με κάθε τρόπο

Για να πιουν το γάλα τους, προσθέτουμε κακάο ή το σερβίρουμε με σοκολατούχα δημητριακά.

Δεν γνωρίζουμε όμως ότι το κακάο εμποδίζει ένα μέρος του ασβεστίου του γάλακτος να απορροφηθεί.

Μια εναλλακτική λύση είναι να του προσφέρουμε το απαιτούμενο ασβέστιο με ένα γιαούρτι, ένα μικρό κομμάτι φέτα ή γραβιέρα.

Λάθη στη Διατροφή του Παιδιού - Μέρος Πρώτο

Αν πιει έτοιμο χυμό είναι το ίδιο με το φυσικό

Μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν μπορούμε να δώσουμε φυσικό είναι δυνατό να προσφέρουμε στο παιδί χυμό του εμπορίου, ο οποίος βέβαια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το φρεσκοστυμένο χυμό.

Σε ένα πάρτι ή στο σχολείο, όμως, δεν βλάπτει να συνοδέψει το γεύμα του με έτοιμο χυμό.

H σοκολάτα απαγορεύεται

Δεν υπάρχει «απαγορεύεται» στον υγιή άνθρωπο, πόσο μάλλον στο υγιές παιδί.

Εξάλλου, οι απαγορεύσεις, όπως ακριβώς και η πίεση, φέρνουν σχεδόν πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επιτρέπουμε λοιπόν στο παιδί να φάει μία σοκολάτα, αντί για σνακ, κάποιες φορές, όχι όμως στη θέση του πρωινού ή κάποιου κύριου γεύματος.

Προτιμότερη είναι η κουβερτούρα, επειδή έχει λιπαρά που μεταβολίζονται, όπως τα «καλά» λιπαρά του ελαιόλαδου.

Για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ...

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.