Υγεία & Ομορφιά
Στοματική Υγιεινή

Δόντια

Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω οδοντοστοιχία για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα.

Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη.

Δόντια

Η νεογιλή οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στη στοματική κοιλότητα τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει στην ηλικία των 12 ετών περίπου.

Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών περίπου με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του φρονιμίτη.

Μια υγιής και όμορφη οδοντοστοιχία αρέσει σε όλους. Για να τη διατηρήσετε όμως, θα πρέπει να τη φροντίζετε, καθώς τα περισσότερα οδοντικά προβλήματα έχουν ως βασική αιτία την κακή στοματική υγιεινή και τις κακές διατροφικές συνήθειες.

Η στοματική υγιεινή λοιπόν, είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο επειδή ένα λαμπερό χαμόγελο σας χαρίζει γοητεία, αλλά επειδή αντανακλά και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού σας.

Προβλήματα όπως η ουλίτιδα, η τερηδόνα και η περιοδοντίτιδα είναι πολύ συχνά στον ενήλικο αλλά και στο νεότερο πληθυσμό.

Αλλάξτε λοιπόν τις συνήθειές σας και ξεκινήστε να δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα στην υγεία των δοντιών σας. Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα www.y-o.gr στην κατηγορία «Δόντια».

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μύθοι και Αλήθειες για την Ορθοδοντική

Evi Makavelou

Πέτρα στα Δόντια – Οι Αιτίες που την Προκαλούν και πώς Αφαιρείται

Editor6 pharma

Πώς να Επιλέξετε την Κατάλληλη Οδοντόβουρτσα

a.alefragkis

Τερηδόνα στα Παιδικά Δόντια

yoadmin

Αντιμετωπίστε την Τερηδόνα των Δοντιών με 100% Φυσικό Τρόπο

a.alefragkis

Συμβουλές για Καλή Στοματική Υγεία στα Παιδιά

Οι Ασθένειες που Κρύβονται Πίσω από τα Ούλα που Ματώνουν

Τερηδόνα – Οι Τροφές που Προστατεύουν τα Δόντια

Evi Makavelou

Απονεύρωση – Μια Επίπονη αλλά Συχνά Αναγκαία Διαδικασία

Editor6 pharma

Περιοδοντίτιδα – Ο Ύπουλος Εχθρός των Δοντιών μας

Editor6 pharma

Άφθες: Αιτίες και Αντιμετώπιση

yoadmin

Ούλα που Αιμορραγούν Επίμονα – Τι να Κάνετε

Evi Makavelou